Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012"— Sunum transkripti:

1 Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012
OKULDA KAZALAR Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012

2 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Her okulda mutlaka pansuman malzemeleri, yanık spreyleri, elastik bandajlar, gazlı bezler, boyunluk, buz torbaları, ateller (kol ve bacak için) bulundurulmalıdır. Herhangi bir şekilde yere düşmüş olan bir kişiye yardım ederken zarar vermemek için öncelikle onu yerden karga-tulumba kaldırmamalıyız. Zira bir omurilik yaralanması olabilir veya bir yerini kötü bir şekilde kırmış olabilir. Öncelikle kişi yerdeyken onunla konuşmalıyız; neresi ağrıyor, kendisini nasıl hissediyor?

3 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Burun kanamaları: Burun kanamalarında başı geriye yaslamak kesinlikle yanlış bir yöntemdir. Bu şekilde kan genze dolar. Baş öne eğilmeli ve burun kanatları 10 dakika sıkı tutulmalı. Kanama durmuyorsa en yakın sağlık kurumuna gidilmeli. Baş yaralanmaları: Saçlı deride oluşan yaralanmalarda, yaranın olduğu yer temizlendikten sonra yaranın üzerine temiz bir gazlı bez konularak bir müddet baskı uygulanmalı. Aspirin vb. kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı artırabileceği için bir süre kullanılmaz.

4 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Kesikler: Kesilen bölge temizlendikten sonra kanayan yere 10 dakika tampon yapılmalı. Kanama basınç ile durdurulamıyorsa turnike uygulanmalı. Yani kesik bölge bir bezle bağlanmalı. Burkulma ve ezikler: Şişme, morarma, kuvvetli ağrı ve kan birikmesi ile kendini gösteren burkulma ve eziklerde ilkyardım için hasarlı yere temiz bir beze sarılmış buz konulmalı ve elastik bandajla sarılmalı.

5 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Kırık ve çıkıklar: Bu durumda yapılması gereken, kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemektir. Sağlık kurumuna gitmeden önce tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamak gerekir. Eğer sadece çıkık söz konusuysa çıkığın olduğu yeri askıya almak en iyisi.

6 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Bayılmalar: Baygın kişi hemen yerden kaldırılmamalı, düz bir şekilde sırtüstü yatırılmalı ve eğer kusma hali varsa yan çevrilmeli. Kesinlikle ağzına bir şey konulmamalı. Tansiyonun düşmesine bağlı bir baygınlıksa yatar pozisyondayken ayaklarını yukarı kaldırmamak ve bir süre o şekilde tutmak gerekir. Vücudunda kasılmaları oluyorsa etraftaki eşyalar uzaklaştırılır (çarpıp kendisine zarar vermesin diye) kasılmış-kitlenmiş olan ağzın içine bir şey konulmaya çalışılmaz. Bayılan bir kişi kendine gelse bile mutlaka en yakın Acil Servis’e götürülmelidir ve nasıl bayıldığını gören bir arkadaşının da bilgi vermesi için eşlik etmesinde fayda vardır.

7 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Kafa travmalar: Şuur kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma mutlaka sorgulanmalıdır. Bu belirtiler varsa hasta Acil Servis’e götürülmelidir. Muayene sonrası gerekiyorsa beyin tomografisi çekilebilir. Ciddi kafa travmalarında boyunda da yaralanma olabileceği hatırlanmalıdır ve okul revirinde boyunluk varsa sağlık merkezine gidinceye kadar takılmalıdır. Kafa travmalarında ilk 24 saat takip önemlidir. Hastaneden taburcu olduktan sonra şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, fışkırır tarzda kusma, uykuya meyil, çift görme, burundan, kulaktan kanlı su gelmesi vb. durumlar olursa tekrar Acil Servis’e gidilmelidir.

8 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Yanıklar: Eğer yalnızca yüzeysel bir cilt erozyonu olduysa revirde yara yerini antiseptik solüsyonlar ile temizleyip, steril bir gaz ile üstü kapatılabilir. Sıcak su ve alevle olan yanıklarda hemen giysiler çıkartılmalı, küçük bir alan yandıysa; örneğin el, hemen akan soğuk suyun altında bir süre tutulursa hastanın acısı bir derece azalabilir. Eğer 1. derece yanıksa (yalnızca ciltte kızarıklık ve küçük bir alanı tutuyorsa revirdeki yanık kremleri ile tedavi edilebilir. Ama 2. derece ve 3. derece yanıklarda daha (derin ve ciltte kabarmalar oluşmuş) yanık giysiler çıkarıldıktan sonra üzerine üzeri temiz bir gazlı ile kapatılır ve hasta en yakın Acil Servis’e götürülür.

9 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Kalp ve solunum durmalarında eğer ilkyardım eğitimi almadıysak, yardım çağırmalıyız ayrıca hiç müdahale etmemek ve zarar vermemek yanlış yapmaktan daha iyidir.

10 OKUL KAZALARINDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Elektrik çarpmalarında: Kazazedenin elektrik çarpmasına maruz kaldığı hatalı akım devresi derhal kesilir; bunun için duruma göre fiş prizden çekilir, anahtar açılır veya sigorta çıkarılır. Eğer akımın derhal kesilmesi mümkün olmazsa, elektrik tesisleri, kuru bir tahta parçası, bir baston veya benzeri, kolayca tedarik edilebilecek yalıtkan bir cismin aracılığı ile kazazededen uzaklaştırılır. Komaya girmiş olan kazazedenin elbiselerini çıkartmak için zaman kaybetmeden derhal suni teneffüs uygulanır ve ambülâns istenir.


"Hatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi PDRH Bölümü Mayıs 2012" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları