GÖÇ, KADIN VE BEDENİ Dr.Nuray Türksoy Karalı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERDAL YILMAZ PSİKLOJİK DANIŞMAN
Advertisements

ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET ŞİDDETİN TANIMLANMASI
Şİddet Muhammet GÜLER.
MÜLTECİLERİ KORUYALIM
Mülteciler, Psiko-Sosyal İhtiyaçları, Sorunları
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
ÜLKE İÇİNDE YERLERİNDEN OLMUŞ KİŞİLERİN YASAL OLARAK KORUNMALARI KÖKENLER, KAVRAMLAR, SORUNLAR VE PERSPEKTİFLER Dr. Walter Kälin BM Genel Sekreteri Yerinden.
NÜFUS POLİTİKALARI.
TIBBİ SOSYAL HİZMET BİRİMİ
Başiskele Anadolu Öğretmen Lisesi Rehberlik Servisi
ÇOCUK HAKLARI.
EŞ SORUNLARI EŞ SORUNLARI HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Duyarlı olalım, çocuk haklarına saygı duyalım…. Çocuğa yönelik şiddet için yaygın olarak kullanılan terim çocuk istismarıdır ve çocuğun ailesi ya da ondan.
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Selvi Can Güneş Başkomiser KARAR VERME.
ŞİDDET NEDİR ? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.
ORHANİYE 125. YIL İLKOKULU KONU: DEZAVATAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR? NASIL TESPİT EDİLİR?
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
HACI KADRİYE ARSLAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇATIŞMA NEDİR?.
SUÇ VE ŞİDDET.
Çocuklarda Travma sonrası stres bozukluğu
KISKANÇLIK VE UTANGAÇLIK. KISKANÇLIK  İnsanların sahip oldukları ya da sahip olmak istedikleri şeyleri paylaşma durumunda kaldıklarında duydukları hisler.
TÜRKİYE’DE SURİYELİ MÜLTECİ SORUNU
Okullarda Şiddet ve Ailelere Düşen Görevler
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
Travma Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu.
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ
a) Boşanma Sıfır-altı yaş döneminde çocuklar ana- babanın niçin ayırdığını anlamada zorluk çekerler. Yoğun ayrılık kaygısı gösterirler. Boşanma olayından.
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
Psikososyal Gelişim Kuramı
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
ÇOCUK VE SUÇ.
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Sözleşmesi. Sözleşmenin Tarihi II. Dünya Savaşı sonrası Avrupanın tamamına yayılmış statüsüz yüzbinlerce mülteci durumları.
Bizim Gezegenimiz.
Mevcut sistem hastalık üretiyor, Hastalıklarımızı ve emeğimizi istismar EDİYOR! Türk Tabipleri Birliği – İstanbul Tabip Odası ‘Sağlığımıza Yatırım Yapmayanlar.
Farklı Özellikleriyle Farklı Dezavantaj Grupları Doç. Dr. Yunus Emre Özer.
AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
ÇATIŞMA ÇÖZME.
Dan. Öğretmen: Abdurrahim ÇELİK
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ E ĞITIM Ş UBE M ÜDÜRLÜĞÜ WWW. ASM. GOV. TR.
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞİDDET.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslar arası bir gündür.
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
ESRA ÇELİK 12/A Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
Sunum transkripti:

GÖÇ, KADIN VE BEDENİ Dr.Nuray Türksoy Karalı

Mültecilerin Durumuna İlişkin 1951BM Konvansiyonu Irk, din, ulus, belirli bir sosyal gruba ya da politik düşünceye üye olma nedeniyle kovuşturmaya uğramış, kendi ülkesinin dışında olan ve bu korku nedeniyle ülkesine dönmek istemeyen ya da dönemeyen kişi Mültecilerin Durumuna İlişkin 1951BM Konvansiyonu

ZORUNLU İÇ GÖÇ YAŞAYAN Özellikle silahlı çatışma, yaygınlaşmış şiddet, insan hakları ihlalleri, doğal ya da insan eliyle oluşturulmuş felaketler sonucunda ya da bunlardan uzaklaşmak için evlerinden ya da alışkın oldukları ortamlardan uzaklaşmaya zorlanan ve uluslararası sınırları aşmayan kişi ya da kişiler BM Zorunlu İç Göç Özel Temsilcisi

Dünyada mültecilerin ve zorunlu iç göç yaşayanların sayısal dökümü

BÖLGELERE GÖRE İÇ VE DIŞ GÖÇ

MÜLTECİLİKTE AŞAMALAR Tehdidin fark edilmesi Kaçmaya karar verme Tehlike ve kaçış dönemi Güvenli ortama ulaşma Kamp yaşamı (Yurda dönme) Hedef ülkeye yerleşme

MÜLTECİLİKTE AŞAMALAR-2 Göçün erken ve geç dönemleri Uyum ve akkültürasyon Sürecin son evreleri ve yaşananların yol açtığı davranış değişiklikleri Keller S, 1975

ZAMAN BOYUTUNDA AŞAMALAR İlk birkaç ay 1-2. Yıl 4-5. Yıl 10 yıl ve sonrası YAS ONARMA UYUM SÜRECİN TAMAMLANMASI Stein, 1980

TİHV’YE BAŞVURAN ZORUNLU GÖÇ EDENLERİN ÖZELLİKLERİ Geleceğe yönelik umutsuzluk Güvensizlik ve öfke Geçmişi yüceltme Yeni yaşama uyum sağlama yerine dönüşü hayal ediyorlar Bütün sorunlardan, yaşamak zorunda kaldıkları travmatik süreci sorumlu tutarak çözüm üretmekten kaçınma Aile içi çatışmalar

KADINLARIN SORUNLARI Fiziksel kökenli sorunlar Barınma yetersizliği Beslenme yetersizliği Cinsel tehdit Terk, zorunluluk, eşin alıkonması ya da ölüm nedeniyle ailenin sorumluluğunun kadına kalması Cinsel ilişki karşılığı güvenlik sağlama yoluyla istismar

KADINLARIN SORUNLARI-2 Aile yapısının çözülmesine bağlı sorunlar Tecavüz ya da istismar sonrası toplumdan dışlanma Çalışmanın getirdiği sorunlar Aile içi şiddetin artışı Çocukların uyum sorunlarının kadına yansıması

TİHV’YE BAŞVURAN KADINLARIN ÖZELLİKLERİ Gözaltı, işkence ve/veya göçte dolaylı mağdurlardır Yeni sosyal yaşam kurma olanakları sınırlı Yaşadıkları tek mekan evleridir Gençler İstanbul’daki yaşamdan etkilenme eğiliminde ancak çok katı töreler nedeniyle sıkışmış durumdadırlar

KADIN MÜLTECİLERDE SOMATİZASYON