SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ www.sosyalbilgievi.tr.cx.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYEDE GÖLLER VE OLUŞUMLAR
Advertisements

TÜRKİYE’DE DEPREMLER.
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR-10.SINIF
KARSTİK ŞEKİLLER   Kolay eriyebilen kayaların (kalker, jips,kayatuzu) kimyasal yolla erimesi ve tekrar  çökelmesi ile oluşan yer şekilleridir. En fazla.
GÖLLER VE OLUŞUMLARI A)YERLİ KAYA GÖLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi.
KONYA COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
SU KAYNAKLARI.
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
DIŞ KUVVETLER AKARSULAR
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kağıt üzerine çizilmesine harita denir.
3.BÖLÜM DOĞAL SİSTEMLER Hazırlayan : Hakan ULUTAŞ.
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
TÜRKİYE’NİN KIYI OVALARI
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Türkiye Ovalarının Genel Özellikleri
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
YER ALTI SULARI VE KAYNAKLAR
AKARSU AŞINDIRMA ŞEKİLLERİ
Türkiye’deki Akarsular ve Göller
AŞINDIRMA VE BİRİKTİRME ŞEKİLLERİ
DÜNYADAKİ GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYE’NİN OVALARI SEDANUR VAROL.
TÜRKİYE’NİN AKARSU VE GÖLLERİ
AKARSULAR-10.SINIF.
SU KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
DOĞAL AFETLER 1-TÜRKİYE’DE DEPREM: Fay hatlarına bağlı olarak meydana gelen salınım ve titreşim hareketleridir. Ülkemiz genç oluşumlu bir arazi yapısına.
FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
TÜRKİYE’DE DOĞAL AFETLER VE OLUŞTURDUĞU RİSKLER
Ülkemiz Akarsularının Özellikleri
COĞRAFYA.
TÜRKİYE.
Yüzey şekilleri Yeryüzüne bakıldığında her yerin aynı yükseklikte olmadığını görürüz. Bu farklılıklar yüzey şekillerini meydana getirir.
DAĞ OLUŞUMU (OROJENİK HAREKETLER) VE TÜRKİYE’DE DAĞ OLUŞUMU
TÜRKİYE’NİN DAĞLARI.
KEPEZ ÇOK PROĞRAMLI ANADOLU LİSESİ UMUT AKBAŞ
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
KONU: GÖLLER VE OLUŞUMLARINA GÖRE ÇEŞİTLERİ
GÖLLER VE AKARSULAR.
GÖL NEDİR? Kara içlerindeki çukurlukları dolduran durgun sulara göl denir.
KAYNAKLAR VE ÇEŞİTLERİ
Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö-
ADI : YİĞİT ATICI : SOYADI 2018 NO : 10\C SINIF :.
GÖLLER.
TÜRKİYE’NİN OVALARI.
DİKKAT!!! 5-Akarsularımızdan şu şekilde yararlanılır: -İçme suyu
TÜRKİYE’NİN PLATOLARI
TÜRKİYE’DEKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ. Yeryüzü Şekilleri.
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
HAZIRLAYAN: Hakan ULUTAŞ
BAŞLICA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN DOĞAL AFETLER
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
HİDROLOJİ Prof. Dr. Halit APAYDIN.
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI SULARIMIZ www.sosyalbilgievi.tr.cx

Yeryüzündeki su kaynaklarını Okyanuslar,Denizler,Göller,Barajlar ve Yer altı suları oluşturur…. Yeryüzündeki sular sürekli bir döngü içerisindedir.Tüm su kaynaklarından sıcaklığın etkisiyle buharlaşan sular tekrar yağış olarak yeryüzüne düşer.Ve yeryüzüne düşen bu sular,ırmakları, denizleri, gölleri ve yer altı sularını besler... Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve sayısız kaynaklardan beslenen yer üstü ve yer altı su kaynakları- mız yönünden Türkiye,oldukça zengin bir ülkedir. Önemli olan bu kaynakları,bilinçli bir şekilde insan yararına kullanabilmektir.

ÜLKEMİZDEKİ ÖNEMLİ SU KAYNAKLARI Akarsular 1 Marmara Bölgesi Akarsuları Ege Bölgesi Akarsuları Akdeniz Bölgesi Akarsuları İç Anadolu Bölgesi Akarsuları Karadeniz Bölgesi Akarsuları D.Anadolu Bölgesi Akarsuları G.D.Anadolu Bölgesi Akarsuları Göller 2 Tektonik Göller Volkanik Göller Karstik Göller Buzul Gölleri Set Gölleri Barajlar 3 Barajlar Yer altı Suları 4 Yer altı Suları

Marmara Bölgesi Akarsuları Ergene Çayı Sakarya Irmağı Marmara Bölgesi Akarsuları Gönen Çayı Susurluk Nehri Susurluk Nehri Sakarya Irmağı

Ege Bölgesi Akarsuları Bakırçay Gediz Nehri K.Menderes Nehri B.Menderes Nehri Gediz Nehri Sakarya Irmağı

Akdeniz Bölgesi Akarsuları Seyhan Nehri Dalaman Çayı Göksu Nehri Ceyhan Nehri Aksu Nehri Eşen Çayı Dalaman Çayı Göksu Nehri

İç Anadolu Bölgesi Akarsuları Kızılırmak Kızılırmak

Karadeniz Bölgesi Akarsuları Yenice Irmağı Yeşilırmak Karadeniz Bölgesi Akarsuları Çoruh Nehri Kızılırmak Yeşilırmak Çoruh Nehri

D.Anadolu Bölgesi Akarsuları Kura-Aras Nehri D.Anadolu Bölgesi Akarsuları Dicle Nehri Fırat Nehri Aras Nehri Kura Nehri

G.D.Anadolu Bölgesi Akarsuları Dicle Nehri Fırat Nehri Fırat Nehri Dicle Irmağı

Göller Tektonik Göller Dağ oluşum hareketleri Sonucunda kırılarak çö- ken çanakların sular tarafından doldurulma- sıyla oluşan göllerdir… Derinlikleri diğer göllere göre fazladır.

Göller Volkanik Göller Volkanik faaliyetlerle oluşmuş çanaklarda suların birikmesi oluş- muş bulunan göllerdir. Göl,yanardağın zirve- sindeki baca ağzında oluşmuşsa Krater Gölü,yanardağ konisi- nin patlaması ile uçma- sı sonucu oluşan geniş çukurlarda ise Kaldera Gölü,patlama çanakla- rında oluşmuşsa Maar Gölü adı verilir.

Göller Karstik Göller Karstik bölgelerde karstlaşma sonucu Obruk,Polye gibi ça- naklarda suların birik- mesi ile oluşan göller- dir.

Göller Buzul Gölleri Buzul aşındırması ile oluşan çanaklarda sula- rın birikmesi ile oluşan göllerdir. Bu göllere Sirk Gölleri adı da verilir.

Göller Set Gölleri Alüvyal Set Gölleri Kıyı Set Gölleri Akarsu vadilerinin doğal bir setle kapanması sonucu oluşan göllerdir. Seti oluşturan faktör göle adını verir. Alüvyal Set Gölleri Kıyı Set Gölleri Moren Set Gölleri Heyelan Set Gölleri Volkan Set Gölleri

Barajlar ( Yapay Set Gölleri ) Sel ve Taşkın ‘ları önle- Menin en önemli yolu Barajlar yapmaktır… Barajlar sayesinde elektrik üretimi gerçek- leştirilmekte,ayrıca içme suyu ve depolama suyu vazifeside görmek- tedir.

Yer altı Suları Türkiye’deki Yer altı Suları 3 Gruba ayrılır… Bunlar; a) Taban Suları b) Artezyen Suları c) Karstik Suları A ) TABAN SULARI: Alüvyal Ovalar’ın tabanın- da bulunurlar.Geçirimli ve gevşek yapılı tabakadan sızarak geçirimsiz tabaka üzerinde biriken sulardır. Türkiye taban suları bakı- mından zengindir.Örneğin; Ege Bölgesi’nin Çöküntü Ovaları,Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya,Elazığ, Muş,Erzurum,Erzincan Ova- ları, İç Anadolu Bölgesi’n- de Konya ve Kayseri, Marmara Bölgesi’nde Bursa ve Adapazarı Ovala- rında görülür. B ) ARTEZYEN SULARI: Yeryüzüne büyük bir basınçla çıkan sulardır. Yurdumuzda;Marmara Bölgesi’nde,Trakya-Ergene Havzası’nda ve Bursa’da,İç Anadolu Bölgesi’nde Konya,Sivas,Eskişehir ve Kayseri’de,Akdeniz Bölgesi’nde Çukurova’da,Doğu Anadolu Bölgesi’ndeMuş,Erzurum,Malatya ve Iğdır’da,G.Doğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa’da,Karadeniz Bölgesi’nde Çorum ve Kastamonu’da ve Ege Bölgesi’nde ise Kıyı Ege Ovaları’nda yoğundur… C ) KARSTİK SULAR: Kalker,Jips gibi kolay çözülebilen ve eriyebilen taşlar arasındaki boşluklarda biriken sulardır. Karstik Sular,Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Toroslar’da yoğundur.Özellikle,Antalya, Burdur,Kahraman Maraş ve Göller Yöresi’nde bolca bulunmaktadır…

GELECEĞİMİZE ŞİMDİDEN SAHİP ÇIKALIM Kaynak : Zaman Gazetesi Kuraklığın sebepleri konusunda ise farklı görüşler var.Bazı bilim adamları Küresel Isınma üzerinde dururken,Ormanların Yok Edilmesi, Doğal Denge- nin bozulması,Atmosfere salınan Nartiküler Maddeler,Fosil Yakıtlar ‘ın aşırı kullanımı ve Sera Gazlar ‘ındaki artışı kuraklığa gerekçe gösterenler de az değil.

son SBEP www.sosyalbilgievi.tr.cx