Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Advertisements

Operasyon Öncesi Hazırlık
DÜŞME RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
GASTROİNTESTİNAL KANAL KANSERLİ HASTADA BESLENME DESTEĞİ
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
Seda ŞİRİN KÖSE, Ali KANIK, Engin KÖSE, Kayı ELİAÇIK,
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİNDE DİYALİZ-DIŞINDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
KİBAS -Olgu tartışmaları-
Hipertansiyon Tanım ve Sınıflandırma
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
Cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye yönelik öneriler.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
Toksikoloji Akıl Kartları-1
Sezaryende Rejyonal Anestezi Uygulamaları
Toksikoloji Akıl Kartları
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
Toplum Kökenli Pnömoniler
BEYAZ ÖNLÜK HİPERTANSİYONU
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinde Tedavi
OBSTETRİK REJYONAL ANESTEZİDE KANITA DAYALI GERÇEKLER
SEZARYENDE REJYONAL ANESTEZİ UYGULAMALARI
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
NONKARDİYOJENİK VE KARDİYOJENİK AKCİĞER ÖDEMİNDE TEDAVİ
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Özellikli Durumlarda Rejyonal Anestezi Obstetrik Olgular
OKSİJEN TEDAVİSİ ve KULLANILAN ARAÇLAR
Arş.Gör.Dr.D.Betül Gürkaynak
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Diferansiyel Denklemler
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Sepsis Tanı ve Tedavisi
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
Kolon kanserinde hemşirelik bakımı
HİPERTANSİF HASTADA ANESTEZİ
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Haifa Mtaweh, Pediatr Crit Care Med 2014 Mar;15(3):242-9.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Arş.Gör.Dr. Abdullah Kaan KURT
Volume 6 Issue:2 February,2017 Arş.Gör. Dr. Merve BULUT ADAŞ
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
Elektronik Hasta Kayıt Sistemlerinin Web Servisleri İle Desteklenmesi
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
açık kalp cerrahisinde kan koruma stratejileri
Sunum transkripti:

Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar ELEKTİF SEZERYAN OPERASYONLARINDA SPİNAL ANESTEZİ SIRASINDA OLUŞAN HİPOTANSİYONUN YÖNETİMİ. Dr. Meltem Atalay Doç. Dr. M. Cavidan Arar

Sezaryen operasyonlarında, spinal anestezi kaynaklı hipotansiyon oluşması %80 oranında görülmektedir. Baş dönmesi, kusma ve bulantı ile beraber olabilmektedir.

Spinal anestezi kaynaklı hipotansiyon ayrıca plasental hipoperfüzyona ve sonrasında fetal hipoksi, asidoz ve nörolojik hasara neden olabilmektedir. Bu durumun önlenme ve tedavisi için birçok yaklaşım tarif edilmesine karşın, hangisinin daha etkili olduğuna dair bir görüş birliği yoktur.

Spinal kaynaklı hipotansiyonun önlenmesinde öneri, vazopressör olarak fenilefrin kullanılmasıdır. Buna ek olarak hipotansiyonun önlenmesinde, fenilefrinin infüzyon şeklinde, idame sıvısı içine eklenmesinin daha etkili bir yöntem olduğu söylenmiştir.

Bir çok merkezde; spinal anestezi kaynaklı hipotansiyonun önlenmesinde, ön yükleme ile efedrin kullanımı anestezi pratiği olarak en çok kullanılan yöntemdir.

Obstetrik anestezi ve perinatoloji derneği üyeleri tarafından; spinal anesteziye bağlı hipotansiyonun önlenmesi ve tedavisi için, planlı sezaryen operasyonlarında anestezi uygulamasında vazopressör ve sıvı yönetimi incelenmiştir.

Metodlar: Web sayfası tabanlı bir soru formu hazırlanmış. Bu soru formu 2 anestezist ve 2 obstetrik anestezist tarafından hazırlanmış. Hazırlanan sorular cevaplandıktan sonra aynı kişilere 5 gün sonra aynı soru formu tekrar verilmiş ve %81 oranında benzer sonuçlar alınmıştır. Son hali kayıtlı 987 kişiye e- posta ile gönderilmiş.

Sonuçlar: 310 cevaplanmış soru formu elde edilmiş. Spinal anesteziye bağlı hipotansiyonun önlenmesi için en çok kullanılan metod, preoperatif sıvı yüklenmesi ve buna ek olarak vazopressör ajanların kullanılması olmuştur.

247 katılımcı rutin olarak kristaloid, 4 katılımcı kolloid, geri kalanlar ise kristaloid kolloid kombinasyonunu ameliyattan 24 saat önce ve ameliyattan hemen önce ile ameliyat esnasında yükleme olarak tercih etmişlerdir.

1000 cc kristaloid operasyon öncesi ve operasyon sırası yükleme olarak 211 katılımcının tercihi olmuş (%72). 67 katılımcı ise operasyon öncesi ve sırasında yükleme olarak 2000 cc kristaloid (%23) tercih etmiş. Sadece 7 katılımcı ise (%2) 2000 cc ve üzerinde kristaloid tercih etmişlerdir. 24 katılımcı (%8) 500 cc kolloid, 5 katılımcı (%2)1000 cc kolloid, 2 katılımcı 1000 cc üzerinde kolloid kullanımını tercih etmişlerdir.

Vazopressör kullanan katılımcılar arasında spinal anesteziye bağlı hipotansiyonun önlenmesinde efedrin kullanımının fenilefrin kullanımına göre daha popüler olduğu ortaya çıkmıştır.

En popüler olan yöntem ise iv bolus kullanımdır %78 En popüler olan yöntem ise iv bolus kullanımdır %78. Katılımcıların %8 i ise infüzyonu tercih etmişlerdir. %41 katılımcı ise vazopressör tercihini hastanın KTA’na göre yapmışlardır. Sadece efedrin kullanımı 2. popüler yöntem olmuştur. Bu katılımcılar hastanın KTA’ı 120 ve üzerindeyse fenilefrini tercih etmişler.

118 katılımcı (%38) KTA < 50 olmasının belirgin bir bradikardi olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini, antepartum hipotansiyonun ise eşik değeri olarak %51 katılımcı, kan basıncındaki %20’lik düşüş olarak kabul etmişlerdir.

Tartışma: Burns ve ark. tarafından yapılan bir çalışmada, ingilterede 2001 hastada sadece efedrin tek vazopressör ajan olarak spinal anesteziye bağlı hipotansiyonun önlenmesinde kullanılırken (%57 katılımcı tarafından), sadece %2 katılımcı tarafından fenilefrin tercih edilmiş. Ayrıca %87 katılımcı tarafından sıvı yüklenmesi rutin olarak kullanılmıştır.

Bu çalışmaya göre klinik, pratik, jeografik uygulama farklılık göstermektedir. Spinal anestezi kaynaklı hipotansiyonun önlenmesinde operasyon öncesi kristaloid sıvı yüklenmesi uygulamasının azalmış olması, özellikle obstetrik anestezistler arasında ve akademik merkezlerde spinal kaynaklı hipotansiyonun önlenmesinde güvenilir olmadığının bir kanıtıdır.

Ayrıca birçok çalışmada, kolloid sıvı yüklemesinin spinal anestezi kaynaklı hipotansiyonun önlenmesinde daha etkili olduğu gösterilmiştir. %1 katılımcı rutin olarak kolloid yüklemesini bu amaçla yapmaktadır.Kolloidlerin bu konudaki sınırlı kullanımı maliyeti arttırmamak ve yan etkileri azaltmak amacıyladır.

Son yayınlarda sıvı yüklemesi ve vazopressörlerin birlikte kullanımı akademik hastanelerdeki anestezistler tarafından önerilmiştir (bunun sonucunda hastaların %50’sinde reaktif hipertansiyon görülmesi riskine rağmen).

Obstetrik vakalarda efedrin geleneksel bir vazopressör ilaç tercihi olmuştur. (Çalışmaların, efedrin kullanımının fenilefrin kullanımı ile eşit efektivitede olduğunu göstermesine rağmen). Birçok çalışmada efedrin kullanımının fenilefrine ve diğer alfa agonistlere göre daha fazla taşiflaksi, fetal asidoz, fetal taşikardi riski vardır denmektedir.

Birçok anestezist vazopressör tercihinde maternal KTA sayısına göre karar vermektedir. Sonuç olarak ; Sıvı yüklenmesi ve efedrin kullanımı zayıf bir performansa sahip olmakla beraber hala popüler kalmaktadır. Akademik düzeyde ise operasyon öncesi sıvı yüklenmesi ve profilaktik fenilefrin kullanılması daha yaygındır denmiştir.

Teşekkürler…