“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL HİJYEN.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENLİĞİ ve ALO GIDA 174
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TEMİZ TOPLUM TEMİZ İNSAN TEMİZ TUVALET.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
2 HİJYEN  Sözlük anlamı sağlık bilimi demektir.  Sağlığı koruma uygulamalarının tümü hijyeni kapsar.  Temizlik yoluyla sağlığı korumaya yönelik uygulamalar.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN.
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ EnSaTurk Mühendislik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
Sunum transkripti:

“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM” Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi DEĞERLER EĞİTİMİ TELVİN KONUK GÜNAY HASDEMİR HÜLYA KAMEROĞLU Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmenleri Görevli idareci:Şenel Akdemir 2011 İSTANBUL

Hijyen Nedir? Yunanca’da sağlık anlamındaki hygies kelimesinden türemiştir ve sağlık bilimi, sağlık hizmetleri, koruyucu hekimlik gibi konuları kapsar. HİJYEN, SAĞLIKLI ORTAMIN KORUNMASI VE HER TÜRLÜ HASTALIK ETMENİNDEN ARINDIRILMASI BİLGİSİDİR. Sanitasyon: Latincede sağlıkla ilgili demektir. Sağlık için uygun koşulların oluşturulması ve sürdürülmesi işlemidir.

Gıda sektöründe sanitasyona önem verilmediği takdirde halk sağlığı açısından kötü sonuçlar doğurabilme potansiyeli oluşur. Gıda sanitasyonu:Her hangi bir besinin hastalık yapıcı etkenlerden arındırılmış olmasıdır. Gıdanın taşınması, ürüne işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışında çeşitli kaynaklardan olabilecek kontaminasyonların engellenmesidir.

Gıda Güvencesi: Tüm insanların temel hakkı olan aktif ve sağlıklı yaşama her zaman ulaşmak için uygun fiyatta, sağlıklı, yeterli,güvenilir ve besleyici gıdalara erişim sağlamak. İş Sağlığı Ve Güvenliği: İşyerinde işin yapılması ve yürütülmesi sırasında oluşan ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan metotlu çalışmalara denir. Bu kapsamda personelin periyodik sağlık muayene ve kontrollerinin yapılmasının takibi önem kazanır.

Hijyenik Koşullar Sağlanamazsa… Mikroorganizmalar, hızlı bir şekilde üreyerek gıda maddelerini bozarlar. Gıda zehirlenmelerine ve hatta ölümlere neden olabilirler. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler (Salmonelle ve listeria gibi patojenler)

Hijyen sağlama ilkeleri üç ana gruba ayrılır: Besin hijyeni, Fiziki koşullar ve araç-gereç hijyeni, Bireysel hijyen. Gıda Kaynaklı Hastalıkların Kontrolünde Üç Temel Önlem: Bulaşmanın önlenmesi Patojenlerin üremesinin önlenmesi Patojenlerin öldürülmesi

SANİTASYON KONUSUNA YETERLİ ÖNEMİ VERMEYEN İŞLETMELERİN KARŞILAŞABİLECEKLERİ OLUMSUZLUKLAR VE SONUÇLARI Tüketim ya da satışlarda azalma, Yasal uygulamalar, Hizmeti veren personelde moral bozukluğu ve motivasyon eksikliği… Tüketici / müşteri güvensizliği ve kaybı, Sonuç başarısızlık…

MİKROORGANİZMALAR; BAKTERİLER VİRÜSLER KÜF VE MAYA PARAZİTLER diye ayrılırlar.

Mikroorganizmalar escherichia coli (e.coli) filovirus(ebola) hiv influenza virus (grip) mayobacterium tuberculosis rhinovirus (nezle) salmonella staphylacoccus maya

Ellerin temizliği ve dezenfeksiyonu Çalışmaya başlamadan ve her aradan, İşlenmemiş yiyeceklerle temastan, Kirli ekipmanlar ve çöple temastan, Saç, kulak, burun ile temastan, sonra Tuvalet çıkışında mutlaka yıkanıp, dezenfekte edilmeli ve bir kullanımlık kağıt havlu ile kurutulmalıdır

EL YIKAMADAN ÖNCE TAKILAR ÇIKARILMALIDIR

Hizmetin herhangi aşamasında oluşabilecek aksaklık, dikkatsizlik sonu ölümle bitecek olaylara yol açabilir. Böyle sonuçlara yol açmamak için gerekli önlemler almak gereklidir.

Besin kaynaklı hastalıklar dünyada oldukça yaygındır Besin kaynaklı hastalıklar dünyada oldukça yaygındır. Pek çok besin kaynaklı hastalık yetersiz personel hijyeni, kontaminasyonlar (hava, toprak, su, işçiler, böcekler, besinle teması olan yüzeyler, katkı maddeleri, hammadde ve paketleme materyali vb.) ve hatalı ısı uygulamaları (depolama, pişirme, soğutma, yeniden ısıtma, sıcak ve soğuk muhafaza vb.) nedeniyle oluşmaktadır. Besin güvenirliliği konusunda verilecek eğitim ve öğretim, besin kaynaklı hastalıkların önlenmesinde en etkin yöntemdir.

TEŞEKKÜRLER