Global pazarlama stratejisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MBA-502 Stratejik Yönetim Yard. Doç. Dr. Erlan Bakiev
Advertisements

İŞLETME İLE İLGİLİ STRATEJİLER
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Strateji Tasarımı İlker acar.
REKLAMCILIK Hafta 2.
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
PERAKENDECİLİK VE TOPTANCILIK
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Pazarlama karmasında firmanın özellikle ilgilendiği eleman fiyattır
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
ELEKTRONİK ORTAMLARDA PAZARLAMA
Pazarlama Karma Elemanları: DAĞITIM
REKLAMCILIK Hafta 5.
REKLAMCILIK Hafta 2.
REKLAM KAMPANYALARI VE UYGULAMALARI
Pazarlama Planı Pazarlama planı, iş planı içinde yer alan, pazarlama amaç, strateji ve faaliyetlerini belirleyen yazılı belgedir. Pazarlama planı, «pazarlama.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
“PAZARLAMA PLANI” ESASLARI Prof. Dr. İsmail Üstel.
Hazırlayan: Öğretim görevlisi Aylin Cartı Öğretim görevlisi Emel Tozlu
İŞLETMELERDE PAZARLAMA YÖNETİMİ 1
HAFTA I.
+ + + ENDÜSTRİYEL ALICILAR MAL VE HİZMET ÜRETİCİLERİ
FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ
Uluslararası Pazarlamada Tutundurma Vasıtaları
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
Yeni Pazarlama Teknikleri
PAZARLAMA ÇEVRESİ.
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
9. Bölüm FİYATLANDIRMA.
6.Bölüm Endüstriyel Pazarlar ve Uluslararası Pazarlar
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Pazarlama Yönetimi Süreci
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Dağıtım kanalları ve fiziksel dağıtım
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
İŞ DÜNYASINDA MARKALAŞMA
Tedarikçi Firma Sunumu
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
Pazar Bölümlendirme ve Hedef Pazar Seçimi
VI: STRATEJİ OLUŞTURMAK
Pazarlama İletişimi Altunışık-Özdemir-Torlak.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
1 İşletmeye Giriş Konu 12: İşletmelerde Pazarlama Yönetimi - II Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli Yaşar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
REKLAMCILIK Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN. Reklamda Kampanya Süreci ve Strateji  Kampanyanın amacı açık ve doğru bir biçimde saptanmalıdır.  Pazarlama.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
Tutundurma, iletişime dayanır ve ikna edici yanı vardır. Doğrudan satışları kolaylaştırma amacına yönelik olduğu kadar, tutum ve davranışlara da yöneliktir.
MAN 533T ULUSLARARASI PAZARLAMA TUTUNDURMA STRATEJİLERİ I
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
Sam Walton tarafından 1962 yılında kurulmuş Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir yılında Walmart büyük kazandıracak olan borsaya.
MAN 533T ULUSLARARASI PAZARLAMA ULUSLARARASI PAZARLAMA’YA GİRİŞ
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
Dünya’nın En Büyük Perakendecisi
Reklam Stratejileri Radyo Ve Tv’de Reklam Yapım Teknikleri Dersi Ödevi
Fiyat ve Fiyatlandırma
BÖLÜM: 1 PAZARLAMA VE SATIŞ.
Bölüm 4 Fizibilite Analizi Gerçekleştirmek ve Kazançlı Bir İş Planı Oluşturmak.
ULUSLAR ARASI PAZARLAMA
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
DAĞITIM KAVRAMI ve DAĞITIM KANALLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bölüm 6. Pazarlama karması (stratejiler)
HEDEF PAZAR.
Prof Dr Remzi ALTUNIŞIK
FİYATLANDIRMA STRATEJİLERİ
1960lardan 1980lere kadar işletme stratejileri genel olarak ürün-pazar seçimi konuları ile ilişkili idi. Ama bu durum pazarlama akademisyenlerinden kaynaklanmıyordu.
Sunum transkripti:

Global pazarlama stratejisi

Global Pazar bölümlendirme Ulusal ülke pazarlarında ortak karakteristikleri paylaşan tüketiciler grubu esas alınır. Firmalar bu satın alıcıları nispeten tekdüze pazarlama programları ile hedeflemektedir. Pozisyonlamayı da global ölçekte yaparak tüm dünyada tüketiciler nazarında benzer çağrışımlar yapmayı hedefler.

Standardizasyon-adaptasyon Pazarlama programı dış ülkeler arasında ne ölçüde, hangi derecede değişecek? Global markalama, ürün geliştirme, fiyatlama, pazarlama iletişimi ve dağıtım konularında ne ölçüde standartlaşma/adaptasyon uygulanacak?

standardizasyon Ülkelerde benzer Pazar segmentleri varsa Ürün/hizmette benzer özellikler aranıyorsa Ürünler üniversal özelliklere sahipse Kalite ve performans gibi beklentiler varsa Standardizasyon stratejisi İzlenir. Rolex, louis Vuitton, Apple’s Ipod tüm dünyada standarttır.

Standardizasyon Avantajları Maliyet indirimi(ölçek ekonomileri,..) Gelişmiş planlama ve kontrol(her ülke için ayrı değil ama bölge için tek kampanya…) Tutarlı imaj ve global marka(marka farkındalığı…) Örnek: Gillette bütün dünyada tekdüze pazarlama ile aynı ürünleri satmaktadır. Dünya pazarınını %70’ini elinde tutmaktadır.

Adaptasyon Stratejisi Ülkeye özgü tercih ve ihtiyaçlarda farklılıklar Ülke yasalarında ve düzenlemelerde farklılıklar Yaşam standartları ve ekonomik şartlardaki farklılıklar Ulusal altyapı farklılıkları Gibi sebepler adaptasyon stratejisi İzlemeyi gerektirir. Özgünlük, tüketici direncini kırma gibi faydaları vardır.

denge İki strateji derecesine karar vermek meselesinden çok denge yasası şeklinde düşünmek gerekir. Standardizasyon maliyet düşürür, adaptasyon gelir arttırır ama maliyetlidir. İki strateji değişen derecelerde aynı anda uygulanır. Bölgesel düşünme iki stratejinin uyumudur.

Global marka olma ve ürün geliştirme Marka güven verir, kolaylık sağlar. Bazıları göze çarpan tüketici ürünüdür(jeans…) Bazıları statü sembolüdür(otomobil, mücevher…) Bazıları hayat tarzıyla uyumlu inovatif ürünlerdir(cep telefonu, kredi kartı..). Bazıları ülke stiliyle anılır(Levi’s…)

özellikler Bazı markalar pazara ilk giren özelliği taşır. Bazıları yerel başlayıp, global olur. Bazıları en baştan global marka tesis eder (Sony, Nissan..) Global marka olma, yerellerle rekabette üstünlük sağlar(Cola Turka, Virgin Cola (İngiltere)…)

Global Ürün Geliştirme Çok sayıda ülke için ürün geliştirirken ülkeler arası farklılıklardan çok benzerlikler dikkate alınır. Temel özellikleri aynı olan, ancak bölgesel farklılıkları bulunan ürünler geliştirilir. Farklı coğrafyalardan bir araya gelen uzmanlar ekipte yer alır. Aynı anda dünya pazarlarına sunulur (Apple Computers, Microsoft, Viagra, Matrix(movie) ve tüketici ürünlerinin çoğu…)

Uluslar arası fiyatlandırma Etkileyen faktörler: Ürün ya da endüstrinin yapısı Üretim tesisinin yeri Dağıtım sisteminin türü Pazara özgü faktörler

Fiyatlamada iç ve dış faktörler İç faktörler: Yönetimin kar ve pazar payı beklentileri Dış pazarlarda fiyat konusunda yönetimin istediği kontrol derecesi

Dış faktörler Müşteri beklentileri, satın alma gücü, fiyata duyarlılık Rakiplerin fiyatları, teklifleri ve strateji u/a müşteri maliyetleri *ürün/ambalaj modifikasyonları *dokümantasyon(sertifika…) *paketleme ve konteynır ödemeleri *nakliye(muayene, depolama) *sigorta

D’m Ulaşılan yere varış maliyetleri *tarifeler(gümrük vergisi, ithalat vergisi) *limanda depolama maliyetleri, lokal ulaşım İthalatçı maliyeti *katma değer ve diğer vergiler *yerel aracı(distribütör, toptancı, perakendeci payı) *envanter finansman maliyeti döviz kurlarında beklenmeyen dalgalanmalar

Transfer fiyatlama İlişkili şirketlerin kendi aralarındaki mal veya hizmet transferlerinde bu ürün veya hizmet için belirledikleri fiyatlandırma Şirketler fon transferi yaparlar Daha az vergi yüküne sahip bölümler ya da bağlı şirketlere aktarılan fonlarla toplamda daha az vergi yükü ortaya çıkar.

u/a pazarlama iletişimi Reklam ve tutundurma faaliyetlerini kapsar. medya: direkt mail, radyo, tv, billboards, ilanlar, basılı medya ve internet İlanlar: büyük şehirlerde; otobüs, tren ve metrolarda Basılı medya: gazete ve dergilerde Medya varlığı ve kalitesi tanıtım faaliyetlerini etkiler.

Okur-yazar oranı Medya çeşitliliği Medya tercihi:Meksika ve Peru’da tv reklamları, Kuveyt ve Norveç’te basılı medya… Firma seviyesinde; kültür, yasal düzenlemeler.. Kısmen standardize reklamlar(Benetton…) Etkili kampanya için; tüketici davranışları,değerler, satın alma gücü anlaşılmalıdır.