Kan ve Doku Kamçılıları (Leishmania’lar)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Advertisements

Kızamık.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
HAİRY CELL LÖSEMİ Dr.Ramazan Gökdemir.
ŞARBON HASTALIĞI.
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
Leishmania Memeli ve sürüngenler (Makrofaj içinde amastigot)
Antiprotozoal İlaçlar
TULAREMİ.
ITP (İMMUN TROMBOSİTOPENİK PURPURA) (PRİMER İMMUN TROMBOSİTOPENİ)
Kanatlılarda immun sistem
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2008
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
KABAKULAK Prof. Dr. Emre ALHAN
Tıbbi Parazitolojiye Giriş ve Temel Prensipler
TRYPANOSOMALAR VE OLUŞTURDUKLARI HASTALIKLAR
LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
VASKÜLİTİK SENDROMLAR
Tüberküloz Prof.Dr.Fuat Gürkan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi
Naegleria Fowleri Aslı Başak.
KALITSAL KAN HASTALIKLARI
GERÇEK SİSTEMİK (ENDEMİK) MİKOZLAR
SUBKÜTAN MİKOZLAR Prof.Dr.Zeynep SÜMER.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dipylidium caninum Köpek tenyası
ECHİNOCOCCOSİS KİST HİDATİK
HERPES VİRUS ENFEKSİYONLARI
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Akarlar ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
SOLUNUM YOLU İLE BULAŞAN
ROTA VİRÜS.
PARAZİTOLOJİ.
TRAHOM. ETKEN Chlamyidia trachomatis konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır konjonktivayıkorneayı.
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arbovirüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
Evaluation of Serum Levels of Interleukin (IL)–6, IL-10, and Tumor Necrosis Factor–α in Patients with Crimean-Congo Hemorrhagic Fever Nuh Mehmet ŞAHİN.
Schistosomiasis Prof.Dr. İzzet ŞAHİN.
Cryptosporidium Cyclospora Isospora
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
Viral Ansefalitler.
Kızamıkçık (Rubella).
Yeni Doğan Enfeksiyonları
Su çiçeği (Varicella, chickenpox)
TRYPANOSOMA CRUZİ VE Amerika Tripanozomyazı
KIZAMIKÇIK RAHŞAN KOLUTEK.
Enfeksiyon Hastalıkları
Toxocara canis ve T.cati (visceral larva migrans)
Strongyloides stercoralis
PARAZİTOLOJİ Öğr.Gör Aydan ATALAR.
Rapidly Progressing Rash in an Adult
Öğr. Gör. Uzm. Funda Veren Zonguldak Sağlık Yüksekokulu
ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
GİARDİASİS Etiyoloji:
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
ADI:ARDA SOYADI:AZCAN NO:1254 SINIF:9-H KONU:SEDEF HASTALIĞI SAĞLIK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ.
REAKTİVASYON TÜBERKÜLOZU KLİNİK BELİRTİSİZ ENFEKSİYON SONLANIR
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Zika Virüs Enfeksiyonu
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

Kan ve Doku Kamçılıları (Leishmania’lar) Semra Özçelik

Trypanosomatidae ailesinin iki cinsi insanların kan ve dokularında yerleşir. Bu cinsler; Trypanosoma ve Leishmania’lardır

İki cinsin de türleri, evrimlerini biri omurgalı diğeri omurgasız iki konakta tamamlar. Leishmania cinsinin evriminde amastigot ve promastigot, Trypanosoma cinsinin evriminde amastigot, promastigot, epimastigot ve tripomastigot dönemleri bulunur.

LEİSHMANİA TÜRLERİ Leishmania donovani kompleksi (iç organlar-visseral leyişmanyozu: Kala-azar) etkenleri L. donovani L. infantum L. chagasi Leishmania tropica kompleksi( deri leyişmanyozu:Kutanöz Leyişmanyoz) L. tropica L. mexicana L. major

Diğer deri ve mukokutanöz leyişmanyoz etkenleri Leishmania aethiopica Leishmania mexicana Leishmania braziliensis

Yurdumuzda görülen Leishmania türleri; L. infantum (İç organlar leyişmanyozu-kalaazar etkeni) L. donovani (İç organlar leyişmanyozu-kalaazar etkeni) L. tropica (Şark çıbanı etkeni) L. major (Şark çıbanı etkeni)

Leishmania infantum amastigotları(2-4µm)

L. major amastigotları

Bu parazitlerin vektörleri Phlebotomlardır(Tatarcıklar).

Leismania promastigotları ( tatarcık vücudunda ve kültür ortamlarında)

Leishmania promastigotları

Evrim

Visseral leishmaniasis

EPİDEMİYOLOJİ Kala-azar temelde zoonozdur. Etkenin rezervuar konağı köpek ve köpekgillerdir. Afrika’da görülen kala-azar farklıdır(leyişmaniyoma)(bacaklarda görülen deri lezyonları). Yurdumuzda kıyı bölgelerimizde görülür. İç ve doğu Anadolu’da sporadiktir.

Kala-azar: Visseral Leishmaniasis Kala-azar yada kara humma, uzun süren oynak veya aralıklı tipte ateş, dalak ve karaciğer büyümesi, zayıflama ile karakterizedir. Bu parazitozda kansızlık ve pansitopeni görülür. Kuluçka süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişir. Ortalama 2-4 aydır.

Kala-azar (Dum dum ateşi) Klinik belirtiler ve patoloji Parazitin etkisiyle dalak, karaciğer, kemik iliği, lenf bezleri, bağırsak çeperi ve deri gibi organ ve dokularda makrofajların sayısı artar ve plazma hücreli granülomlar oluşur. Dalak, karaciğer ve lenf bezleri büyür. Çünkü bu organların endotel hücrelerinin çoğalması sonucu ince damarlarda gerilme ya da tıkanmalar görülür. Dalakta esas dokunun yerini, içleri amastigotlarla dolu makrofajlar alır. Dalakta kan yıkımının artması ve kemik iliğinin bu yıkımı karşılamak için normalden fazla kan yapması sonucunda kemik iliği tablosu bozulur.

semptomlar Seyrine göre 3 tip ayırt edilir. İvegen seyreden kala-azar: burun, diş etleri, bağırsak kanamaları vardır. Hızlı bir şekilde kansızlık, granülositopeni, pansitopeni gelişir. Kusma, sürgün ve dizanteri görülür; ödem ve assit gelişmesi sonucu hasta 2-3 ayda yaşamını yitirir. İvegenimsi seyreden kala-azar: en sık görülen şekildir. Daha hafif başlar. Dalgalı ateş görülür. Dalak büyür ve sertleşir. Özellikle çocuklarda karaciğer ve lenf bezleri de büyür. Dizanteri görülür. İleri dönemde zayıflama ve kansızlık artar. Deri kara boz bir renk alır. Assit ödem ve sarılık gelişir. Lökosit sayısı azalır, monosit sayısı artar. Serumda albumin azalır, gamaglobulin seviyesi yükselir. Süregen kala-azar: daha hafif seyreder. Zayıflama, kansızlık ve dalak karaciğer büyüklüğü tipiktir. Post Kala-azar Dermal Leishmaniasis : PKDL(Hindistan ve bazı Batı Afrika ülkelerinde görülür)

İMMUNOLOJİ Normal insan serumunda bu paraziti eriten bazı maddelerin varlığı gösterilmiştir. Bu madde yeni doğanda bulunur, daha sonra kaybolur. Altı yaşlarında tekrar ortaya çıkar. Parazitin vücuda yerleşmesi sonucu hem humoral hem de hücresel bağışıklık gelişmektedir. Kala-azarda oluşan hücresel bağışıklık geç tip aşırı duyarlılık tipindedir (montenegro cilt testi)

TANI Yayma Kültür(N.N.N besiyerinde) Serolojik testler (Formol-gel, Chopra’nın antimon deneyi) Cilt testi (montenegro=leishmanin)

Leishmania amastigotları

Leishmania promastigotları

TEDAVİ Pentostam, neostibosan(5 değerli antimonlu ilaçlar) Amphotericin B Semptomatik tedavi KORUNMA Vektör kontrolü Enfekte bireylerin tedavisi

DERİ LEYİŞMANYOZU Eski dünya deri leyişmanyozu(etken L.tropica kompleksi) Yeni dünya deri leyişmanyozu(etken L.mexicana)

epidemiyoloji

KLİNİK BELİRTİLER VE PATOLOJİ Tatarcığın ısırdığı yerde, deride papül, nodül ve yarayla karakterize bir parazitoz oluştururlar. Yaraya yakın damarların endotellerinin istilası sonucu damar tıkanmaları, nekroz görülür. Yara uzun bir süre sonunda iz bırakarak iyileşir. Kuluçka süresi 2-8 haftadır. 2 tip şark çıbanı yarası vardır (kuru tip ve yaş tip) Bazı olgularda şark çıbanı iyileştikten sonra yara izinin çevresinde nodül ya da papül oluşumu görülür(leishmaniosis recidiva)

Klinik tanı-Hulusi Behçet çivi belirtisi Değme - yayma preparat Kültür TANI Klinik tanı-Hulusi Behçet çivi belirtisi Değme - yayma preparat Kültür Cilt testi TEDAVİ Pentostam(Sodyum stiboglukonat) Glucantim(meglumin antimonat) Amphoteracin B Sekonder enfeksiyonlar için antibiyotik

MUKOKUTANÖZ LEYİŞMANYOZ ETKENLERİ L.aethiopica(orta doğu) L.mexicana(güney amerika)(Chiclero) L.braziliensis(güney amerika) (espundia)

L. aethiopica: Habeşistan, Kenya ve muhtemelen Yemende görülen kronik deri Leyişmaniyozu Rezervuar:kemiriciler Deri, ağız – burun - boğazda lezyonlar vardır. Bazı olgularda ise yaygın deri infeksiyonu görülür.

Kedi- köpekler rezervuar konaktır. L.mexicana: L.m.mexicana, L.m. pifanoi (Venezuella ve Brezilyada görülür), L.m.amazonensis (Brezilya ve Amozon vadisinde görülür) türleriyle oluşur. Yöresel olarak Chiclero denilen yaranın etkenidir. Yara çoğunlukla kulaklardadır. Kıkırdak doku harap olur. Kedi- köpekler rezervuar konaktır. Lutzomyia cinsi tatarcıklar vektördür.

Chiclero: Şiklero

L. braziliensis: (Brezilya, Peru, Bolivya, Paraguay, Ekvador, Kolombiya ve Venezuella’da görülür) Espundia adı verilen daima oral veya nazal mukozada yerleşen bir klinik oluşturur. Lezyonlar şark çıbanındaki gibidir. Ancak çok sayıda ve geniş yüzeylidir. Sekonder enfeksiyonlar sık görülür. Etkili bir tedavi uygulanmazsa tüm nazal mukoza, damak etkilenir, nazal septum harap olur. Kemik dokuyu etkilemez, bu yönüyle sifilizden ayırt edilir. Sekonder enfeksiyonlarla birlikte ölüm gözlenir. Vektör: Lutzomyia cinsi tatarcıklardır. Tanı ve tedavi şark çıbanında olduğu gibidir.