Internet Servislerinde Güven Modellenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Advertisements

ZEKİ ÖĞRETİM SİSTEMLERİ (INTELLIGENT TUTORING SYSTEM)
Konferans Çizelgeleme Problemi için Bir Tabu Araması Algoritması Pınar Mızrak Özfırat, Celal Bayar Üniversitesi, Emrah B. Edis,
Yeni Saldırıya Karşı Koyabilen İki IFEA-M Modifikasyonu Alexander G. Chefranov Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doğu Akdeniz Üniversitesi.
“IT Manager” Ünvanına Sahip Olun örnekler, kısa tanıtımlar
Bilgisayar Mühendisi Mehmet Veysi AYATA
Nesim K. Erkip Bilkent Üniversitesi YA/EM 2010, İstanbul
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Dağıtık Simülasyon Sistemlerinde Sanal Global Zaman Hesaplamaları
GYTE BİL MUH BİL 495 ve 496 İLK SUNUM FORMATI
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 6a)
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ Güz Yarıyılı.
Gömülü ve Akıllı Sistemler Öğretimi ve Laboratuvarı
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Emerald Management eJournals Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 08 Nisan 2011 Mine Tonta Tel:
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
SERVİS YÖNETİMİ. Servis yönetimi programı ile şirketinizin online olarak yapılan görev ve hizmetlerinizi takibinin yapılmasına ve bunları raporlamanıza.
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 DÜNYA EKONOMİSİ REEL SEKTÖR.
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ABET HAZIRLIKLARI Makina Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitimi Ölçme Değerlendirme Komitesi (LEÖDK) Mühendislik Fakültesi Sunumu.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Chapter 1: Giriş.
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 5)
Erkan ULKER & Ahmet ARSLAN Selçuk Üniversitesi,
Terminoloji Standartları
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Proje Konuları.
19 Negotiating with International Customers, Partners, and Regulators McGraw-Hill/Irwin International Marketing, 13/e © 2007 The McGraw-Hill Companies,
Internet’te uzaktan eğitim dersi tasarımı nesnelci ve oluşturmacı (objectivist and constructivist) öğrenim paradigmalarının karması bir gelişim modeli.
Mobil ve Kablosuz Sistemlerde Bilgi Erişim Özellikleri Cenk ATLIĞ 11-Ocak-2006 Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Akademik Bilişim Konferansı.
AB Şubat 2002 Selçuk Üniversitesi1 IEEE/ACM Bilişim Ders Programı Önerisi ve Haliç Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Atilla ELÇİ Bilgisayar Müh. Bölümü.
Türkiye ve Dünyada Mühendislik Yönelimleri
Örgütsel bilgi kullanımı
Bilgisayar Bileşenleri
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Sosyal Medyada Tanıtım ve Pazarlama
Ege ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLGİSAYAR ENSTİTÜSÜ AYCAN VARGÜN Prof
Biyomedikal Sistemlerin Modellenmesi ve Kontrolü Neslihan Serap Şengör İ.T.Ü. Elektronik ve Haberleşme Bölümü, oda no:1107 tel no:
Enerji Sistemlerinde Akıllı Sistem Uygulamaları Akademik Yılı Bahar yarıyılı Doç.Dr. Raşit ATA
Muammer Benzeş MVP (IIS) Bulut Bilişim /muammerbenzes.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
Elektrik Devrelerinin Temelleri Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Elektrik Devrelerinin Temelleri Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLERİNİN GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜNDEKİ YERİ Yrd.Doç.Dr. F.Görkem Üçtuğ Bahçeşehir Üni. Enerji Sis. Müh. Öğr. Üyesi Enerji Sis. Müh.
Atık Toz Malzemelerinin Pomza Taşı ile Üretilen Betonda Kullanılabilirliğinin Araştırılması Abdulkadir BAYIR İnşaat Mühendisliği Bölümü Bitlis Eren Üniversitesi.
Mobil Devletten Ne Anlamaliyiz?. Mobil Devlet mGCI hakkinda mDevlet Kim icindir ve eDevlet Iliskisi? Vatandas icin mDevlet Kamu Sektoru Icin mDevlet Stratejik.
1. Ders: Ders İşleyişi Hazırlayan ve Sunan:
BİLGİ: ÜRETİMİ, YÖNETİMİ VE PAZARLANMASI
Türkçe Arama Motorları Ne Kadar Türkçe?
Celtic-Plus Proposers Day 22 September 2016, Istanbul
Celtic-Plus Proposers Day 23 November 2016, Leuven
Addition of parity to the risk of malignancy index score in evaluating adnexal masses  Ali Yavuzcan, Mete Çağlar, Emre Özgü, Yusuf Üstün, Serdar Dilbaz,
Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi
ZEKİ ÖĞRETİM SİSTEMLERİ (INTELLIGENT TUTORING SYSTEM)
Organizational Communication
Endüstri Mühendisliği Bölümü
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
Emine ÜNALIR Ege Üniversitesi
ITY529S İTY’DE KARAR VERME
Erkin Çilden Haluk Canberi
Türkçe Haber Yazılarında Sosyal Ağların İncelenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

Internet Servislerinde Güven Modellenmesi Hazırlayanlar: Mahir Kutay (Dokuz Eylül Üniversitesi-FBE) Salih Zafer Dicle (DEÜ), Mehmet Ufuk Çağlayan (BÜ)

ÖZET •Güvenin Önemi •Sosyal Bilimlerde Güven •Bilgisayar Bilimlerinde Güven •Güven Modellenmesi Konusunda Dünyada yapılan Çalışmalar •Genel Güven Özellikleri •Güvenin Sayısal Olarak Ölçülmesi • Grafik Tabanlı Güven Değeri • Güven Yayılımı •Devam Etmekte Olan Çalışma •Sonuç ve Öneriler

Küresel Internet in getirdiği sorunlar: Coğrafi ve Politik Sınırlar önemini kaybediyor. E- Ticaret, Farklı hukuk sistemlerinde yaşayanlar arasında yaygınlaşmaktadır. Kişisel bilgilerin paylaşımı artmaktadır. Bir çok kişi kötü niyetli faaliyetlerin hedefi olmaktadır.

Sosyal Bilimlerde Güven İnsanların ortak amaçları için gruplar ve organizasyonlar içinde çalışabilme yeteneği. (J. Coleman - Sosyolog) Bir kişinin diğer bir kişiden yararlı bir bir davranış beklentisi. (M. Deutsch - Psikolog) Bir kişi veya organizasyona duyulan güven o kişi veya organizasyonun fayda sağlayan bütün faaliyetlerinin bir ölçüsüdür. ( J. Driscoll - Ekonomist)

Bilgisayar Biliminde Güven Servisler, kaynaklar ve kullanıcılar gibi varlıkların belirli bir içeriğe bağlı olarak bağımsız ve sağlam bir biçimde davranma yeteneğidir. (T. Grandison ve Solomon ) Güven varlıkların diğer varlıklar hakkındaki öznel yargısının ölçüsüdür. (Josang ) Bir varlığın kendisinden yapması isteneni gerçekleştirme beklentisi. (Lance J. Hoffmann )

Dünyada güven konusunda yapılan çalışmalar: Politika temelli güven: -Güvenlik politikaları ve güven dilleri. -Dağıtık güven yönetimi. Ün-temelli güven: -Web e güvende güven ölçevleri. - P2P ve dağıtık ağlarda güven. -Uygulamaya-özgül ün. -Güvenin bir merkezden yönetilmemesi ve güven yayılımı.

Genel güven modelleri: - Güvenin genel özellikleri. -Hesaplamaya dayalı ve çevrimiçi güven Bilgi kaynaklarında güven. -Web de güven sorunları. -Semantik Web de güven sorunları. - Üstmetin bağlantılarında güven. - Güven-temelli olarak bilgi süzgeçlenmesi - Sematik Web de süzgeçleme. -İçerikte güven. - Güvende insan etkileri.

Güven Özellikleri: Güven yönlüdür Güven özneldir Güven içeriğe bağlıdır Güven ölçülebilir Güven geçmişe bağlıdır Güven değişkendir: Güven belirli koşullara bağlı olarak iletilebilir Güven bileşik bir özelliktir

Genel Güven Modelleri Doğrudan Güven Dolaylı Güven: İşlevsel Güven: Üne Dayalı Güven:

Güvenin Sayısal Olarak Ölçülmesi İkili Sistem Ayrık Sistem Sürekli Sistem Güven Değerinin Seçilmesi. Bu çalışmada güven değerlerini p ϵ [0,1] aralığında gerçek bir sayı olarak ifade edilmesi seçildi. 0 güvensizliği ve 1 tam güveni temsil etmektedir.

Grafik Tabanlı Model Modelimizin ana bileşenini “Güven Grafikleri” oluşturur. Amacı varlıklar arasındaki güven ilişkilerinin grafiksel olarak ifade edilmesidir. Güven Grafikleri iki ana grupta toplanabilirler: -Özneden özneye. -Özneden nesneye.

Basit bir özne- nesne grafiği Bir güven grafiği G = (U,V,E) olarak tanımlanır. ϵ U, ϵ V köşeleri yönlü bir kenar olan e 𝜖 E ile birleştirilirler. Bu grafik yönlü bir grafiktir ve kenarın yönü güvenin yönünü gösterir. Özne ile nesne arasındaki güven ilişkisi içeriğe (c), zamana (t) ve özne ile nesne arasındaki güven değerine (p) bağlıdır.

Güven Yayılımı. Arkadaşınızın arkadaşına ne kadar güvenmelisiniz? A kişisinin C kişisi için t zamanında ve verilen güven değerleri(p) için doktorluk içeriğine(c) bağlı olarak güveni nedir?

Daha karmaşık bir güven yayılımı zinciri

Referanslar [1] J. S. Coleman, “Social Capital in the Creation of Human Capital”, American Journal of Sociology, vol 94, pp. 95-120, (1988). [2] M. Deutsch, “Trust and Suspicion”, The Journal of Conflict Resolution, vol. 2, no. 4. pp. 265-279, 1958. [3] J. W. Driscoll, “Trust and Participation in Organizational Decision Making as Predictors of Satisfaction”, Academy of Management Journal, vol.21, pp.44-56, (1978). [4] T. Grandison and M. Sloman, "A Survey of Trust in Internet Applications", IEEE Communucations Survey, vol 3, pp 2-16, (2000). [5] A. Josang, R. Hayward and S. Pope, “The Network Analysis with Subjective Logic”, Proceedings of the Australasian Computer Science Conference, (2006). [6] Lance J. Hoffmann, Kim Lawson Jenkins and Jeremy Blum, “Trust Beyond Security: An Expanded Trust Model”, Communications of the ACM, Vol.49, No.7, pp.94-101, (2006). [7] M. Blaze, J. Feigenbaum and J. Lacy, "Decentralized Trust Management", IEEE Symposium on Security and Privacy, (1996). [8] D. Artz, Y. Gil, “A Survey of Trust in Computer Science and the Semantic Web”, Web Semantics:Science, Services and Agents on the World-Wide Web, Volume 5, Issue 4, pp.227-239, (2007). [9] Z. Yan and S. Holtmanns, “Trust Modelling and Management: from Social Trust to Digital Trust”, book chapter of Computer Security, Privacy and Politics: Current Issues, Challenges and Solutions, pp.290-323, IGI Global, (2007). [10] A. Josang, R. Ismail and C. Bloyd, “A Survey of Trust and Reputation Systems for Online Service Provision”, Decision Support Systems, 43(2), pp.618-644, (2007). [11] Annid K. Dey, “Understanding and Using Context”, Personal and Ubiquitous Computing Journal, Volume 5, pp. 4-7, (2001). [12] M. A. Orgun and C. Liu, “Reasoning about Dynamics of Trust and Agent Bliefs”, IEEE International Conference on Information Reuse and Integration, pp.105-110, (2006). [13] M. Carbone, M. Nielsen and V. Sassone, “A Formal Model for Trust in Dynamic Networks”, 1st international Conference on Software Engineering and Formal Methods, pp.54-75, (2003). [14] U. Kuter and J. Goldbeck, “Sunny: A New Algorithm for Trust Inference in Social Networks Using Probabilistic Confidence Models”, Foundations and Trends in Web Science, (2006). [15] F. Olivieroa, L. Pelusoa and S. Romano, “Refacing: An Autonomic Approach to Network Security Based on Multidimensional Trustworthiness”, Computer Networks, vol.52, pp.2745-2763, (2008). [16] R. Diestel, “Graph Theory”, Springer Verlag New York, (2000).

Sunumu izlediğiniz için teşekkürler… Sorularınız?