TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
İZMİR İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER.
AXIS Etilen Oksit Gaz Sterilizatör Serisi
ENERJİ KAYNAKLARI.
SU HALDEN HALE GİRER.
Konsantre Meyve Suyunun Ambalajlanması ve Depolanması
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
MEYVE SUYU ÜRET İ M İ n İ n DENET İ M İ. G ıda kaynaklı sağlık riskleri; insanların, gıda endüstrisine ve ilgili otoritelerin kaliteli gıdanın sağlanması.
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
AÇIK HAVA BASINCI Ali DAĞDEVİREN
Ambalaj ve Ambalajlama Makinaları
ORGANİK KAPLAMALAR.
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
SORU.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
A K M Y İ.
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
Isı maddeleri etkiler.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
NATURAL SHIELD ISI YALITIM SIVASI
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
Isının Yalıtımı.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
Dökme sıvı yük taşımacılığı konusunda faaliyet göstermekte olan şirketimiz, yeni nesil, ‘’Çok Katlı’’, tek kullanımlık flexitank ile ‘’Flexitank Operatörlüğü’’
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
FABRİKA VE PROSES TASARIMI
EMİNE HATUN DUMAN B Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
Tankların doldurulma oranları –
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
GENEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME
TERMİK SANTRAL NEDİR Yanmayla ortaya çıkan ısı enerjisinden elektrik enerjisi üreten merkez. Yanma, bir kazan yada buhar üretecinde gerçekleştirilir ve.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ

Tanklara aseptik dolumun ilkesi,belli bir süre tanka buhar verilerek ve buharın özel armatürlerden yavaş bir şekilde dışarıya sızması sağlanarak tanklar buharla sterilize edilmektedir. Tankların sterilizasyonu anlaşıldığı gibi kısaca buharla yapılmaktadır.Ancak bu amaçla hem tank hem de tüm bağlantılar 121C de sıcak su kullanılarak da sterilize edilebilmektedir.

Son yıllarda sterilizasyonda, iyot çözeltisi kullanıldığı bildirilmektedir. Tankların buharla sterilizasyonunda KZE armatürleri denen özel armatürler ve bunu takiben soğuk hava ile soğutulmasında önemli işlevleri vardır. Bu açıklamalara göre sterilize edilmiş her tank bir aseptik dolum ambalajı niteliği kazanmış olmaktadır. Tanklara aseptik dolum için, meyve suyu veya pulpların sterilizasyonunda plakalı ısı değiştirici olan HTST(Kısa süreli yüksek sıcaklık)ünitesinden yararlanılır.

HTST yerine aynı anlamda kullanılan diğer bir terim olan KZE,kısa süreli ısıtma anlamına gelmektedir. KZE Almanya’da uygulandığından bu yöntem ülkemizde kze yöntemi olarak anılmaktadır. Meyve suyu veya pulpunun sterilizasyonu KZE Sterilizasyon ünitesi ile yapılır.KZE tankı dolumdan hemen önce 115-125Cde su sirkülasyonu ile sterilize edilir. Sistemin sterilizasyonu sona ererken,bu defa sisteme meyve suyu verilerek,meyve suyunun sterilizasyonu başlar.

Böylece steril sistemde sterilize olan ve steril şekilde soğuyan meyve suyu,KZE tankına 20CDE ulaşır. Tank dolarken KZEarmatürlerinden biri olan özel vana açılarak,tankta oluşan basınç kontrollü şekilde dışarıya bırakılır. Meyve suyu,tüketim için ambalajlanana kadar burada depolanır. Meyve sularının tanklara aseptik dolumu sadece depolama değil taşımada da uygulanan bir teknolojidir.

Bu amaçla 1000Lt.lik BAG-İN-BOX konteynerler yaygın olarak kullanılmaktadır. Son 10 15 yılda metal tankların yanında ayrıca çeşitli büyüklükteki plastik torbalara da uygulanmaya başlanmıştır.BAG-IN-BOX, BAG IN BIN gibi çeşitli isimlerle anılan bu uygulama özellikle büyük çapta üretim yapılmayan tesislerde gittikçe yaygınlaşarak nerdeyse KZE tanklarının yerini almaya başlamıştır. Bag-in-box ambalajlarının sadece muhafaza ambalajı değil aynı zamanda ticari ambalaj niteliğinde olması bu yöntemin önemli bir üstünlüğü ve yaygınlaşmasının nedenidir.

Buna göre,bag-in-box sistemi bir aseptik ambalajlama uygulamasıdır. Ambalaj olarak plastik metaryalden üretilen esnek bir torba kullanılır. Dolumdan sonra torba,koruyucu olarak ya oluklu mukavva bir kutu içine(bag-in-box) veya metal varil içine(bag-in-drum) yerleştirilir. Torbalar 1litreden 200 L.ye hatta 1000 L.ye kadar farklı büyüklükte olabilir. Bag-in-box sistemindeki önemli fark,plastik torbaların önceden sterilize edilmiş olarak temin edilmesidir.

Torbalara dolum 2 farklı sistemle gerçekleşir. Bunlardan ilki dolum aseptik hücrede gerçekleştirilir.Diğerinde ise böyle bir hücreye gerek gerek duyulmadan özel bir dolum başlığı ile sağlanır. Aseptik hücre dolum yapılan ortamda aseptik bir atmosfer sağlama görevini yerine getirir. 2 şekilde sterilizasyon gerçekleştirilir.1-Hücre genellikle kimyasal bir sterilant kullanılarak sterilize edilir.2-Hücre buharla sterilize edilir. Aseptik dolum hücresi gerektirmeyen diğer bag-in-box dolum sistemlerinde dolum başlığı torbanın dolum ağzına yerleştirilir.

Aseptik dolum sistemleri hızla gelişen teknolojilerin başında gelmektedir.Günümüzde daha bircok sistemler ortaya konmuş bulunmaktadır….

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…. Kaynaklar www.gidateknolojisi.org www.gidateknolojisi.net Meyve ve sebze işleme teknolojisi-1