BAĞLAÇLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
EDATLAR.
BAĞLAÇLAR.
Cümle Türleri.
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
BAĞLAÇLAR
VURGU CÜMLEDE VURGU.
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
‘’De’’nin Yazımı.
Türk Dili I Bölüm - 14.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Hayatta En Doğru Yol Gösterici Bilimdir.. BAĞLAÇLAR  Kendi başlarına anlamları olmayan,cümleleri,cümlecikleri,eş görevli sözcükleri ya da sözcük gruplarını.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Da,De Ve Ki Lerin Yazımı.
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ZARF (BELİRTEÇ).
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Kİ BAĞLACININ YAZIMI Ki bağlacı anlam bakımından iki cümleyi birbirine bağlar. Ki sözcüğü iki cümleyi birbirine bağlıyorsa ayrı yazılır. Not: Cümleden.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
BAĞLAÇ Cümleler veya eşit görev ve türdeki kelimeler arasında anlamca bağ kuran kelimelere bağlama edatı (bağlaç) denir. Bağlaçlar yapım ve çekim eki almaz,
Edatlar.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Yazım Bilgisi Soru Eki mi’nin Yazılışı Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Türkçe Öğretmenliği Bölümü M. Nursel BEKTAŞ
BAĞLAÇ.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
CÜMLENİN YAPISI.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
YAZIM KURALLARI.
E D A T BAĞLAÇ Ü N L E M.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİR (ADIL).
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
BAĞLAÇ İSİM:MİRAÇ MİRZA SOYİSİM:KOCAMAN SINIF:10-M NO:1339.
BAĞLAÇLAR.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
EDATLAR Hikmet SIRMA.
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
YGS KONU ANLATIMLA RI. 5.EDATLAR ( İ LGEÇLER)  Tek ba ş ına bir anlam ta ş ımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldı ğ ında belirli.
Sunum transkripti:

BAĞLAÇLAR

Bağlaç: Tek başına bir anlamı olmayan, cümle içinde kelime ve kelime gruplarını birbirine bağlayan sözcüklerdir. Başlıca bağlaçlar: “ve, veya, ya da, ama, ki, de, ancak, ile, lakin, yalnız, belki, oysaki nitekim, halbuki, ya..........ya, hem..........hem, ne.........ne”

 “İLE” -  “VE”  BAĞLAÇLARI  Aynı görevdeki sözcükleri birbirine bağlar. Evin ve bahçenin kapısı açıktı. (Tamlayan) Bu radyo Adana’da ve Mersin’de yayın yapıyor.(D.T) Akşam arkadaşıma gideceğim ve her şeyi anlatacağım. Cehennemle cenneti bu dünyada yaşadık.(Nesne) Evle okul arasında mekik dokuyor.(Tamlayan) Annesiyle babası yarın bize gelecek.(Özne)

Uyarı: Biri bağlaç diğeri edat olan iki çeşit “ile” vardır. Bir cümlede “ile”nin  yerine “ve”yi getirebiliyorsak bağlaç; getiremiyorsak edattır.  Bazen yandık bazen menekşelerle söyleştik.(Edat) Kazaklarla ceketi parayla aldım.(Bağlaç-Edat)

“DE” BAĞLACI  *Eşitlik, gibilik anlamı katar.  O filmi ben de seyrettim. Bence Aslı da bu işten anlamıyor.            *Abartma anlamı katar.  Çocuğun okuduğu şiir de şiirdi hani. Aldıkları araba da araba yani.

*Küçümseme anlamı katar.  Sen sınavı kazanacaksın da ben göreceğim. Sanki bu işten anlıyorsun da konuşuyorsun. Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak.   *Sitem anlamı katar.  Okula kadar geldin de bir selam vermedin. İzmir’e kadar geldin de yanıma uğramadın.

*Şaşma,inat,sebep, korkutma anlamı katar.   Kardeşin de mi bizimle gelecek?(Şaşma) Ufaklık, kalemi vermem de vermem,diyor.(İnat) Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep) Dışarı çık da göreyim. (korkutma) *Ama, fakat  anlamında kullanılır. Pansiyona kaydını yaptı da yerleşmedi. Bize gelmiş de fazla kalmamış.

Uyarı:Türkçede biri bağlaç diğeri hal eki olan iki çeşit “de” vardır. “De”yi cümleden çıkardığımızda cümlenin yapısı bozulursa ve bitişik yazılıyorsa ektir; ayrı yazılır, yapı bozulmazsa bağlaçtır.    Bakkalda sebze de satılıyormuş.  Ayşe de okulda kalmış.

 “AMA” , “FAKAT” BAĞLACI   *Karşıt anlamlı iki cümleyi birbirine bağlar. Sınava çok iyi hazırlandı ama üniversiteyi kazanamadı. Her sabah spor yapıyor ama zayıflayamıyordu. 

*Koşul, pekiştirme anlamı katar.   Dışarı çıkabilirsin ama eve erken döneceksin. Seninle sinemaya gelirim ama işim olmazsa. Bu kitabı sana alacağım ama okuyacaksın. Dışarıda soğuk ama çok soğuk bir hava var. Büyük ama çok büyük bir bahçesi vardı.

“ANCAK” ,“YALNIZ”  BAĞLACI “Ama, fakat” anlamında kullanılıyorsa bağlaç; “Bir tek,sadece” anlamında kullanılıyorsa edat; * Önündeki ismi niteliyorsa sıfat; * Fiili niteliyorsa zarftır.

Geziye yalnız bizim sınıf katıldı. (edat) Bu adam evde yalnız yaşıyor. (zarf) Yalnız insanlar hayata karamsar bakarlar. (sıfat) Onunla konuşurum yalnız fikrim yine de değişmez.(bağlaç) Bu işin üstesinden ancak sen gelirsin. (edat) Yoğun trafikte işe ancak yetişebildim. (zarf) Filmi seyredebilirsin ancak yarın erken kalkmalısın.(bağlaç)

“Kİ”  BAĞLACI   *Özneyi pekiştirir. Ben ki yedi iklimin  padişahıyım. Sen ki Fransa eyaletinin valisisin.       *Neden-sonuç  vardır. Günü kötü geçmiş ki çok kızgın görünüyor. Sana değer veriyorum ki seninle konuşuyorum.

*Kuşku,yakınma,şaşma,amaç-sonuç, tahmin anlamlarında kullanılır.   Beni tanımıyorsun ki…(Yakınma) Kafamı bir kaldırdım ki onu karşımda gördüm. (Şaşma) Arabayı o çizmiş olabilir mi ki?(Kuşku) Sana iş buldum ki kimseye muhtaç olmayasın. (Amaç-Sonuç) Geç saatlere kadar çalışmış olmalı ki sabah uyanamamış. (tahmin)

“HEM…HEM”  BAĞLACI         *Karşılaştırılan iki unsurun hepsi anlamını vermektedir.Eş görevli sözcükleri bağlar.   Hem arabayı hem evi üzerine alacakmış. (Nesne) Hem ucuz hem kaliteli ayakkabı satıyor. (Sıfat) Hem çalışıyor hem üniversite okuyor. (Cümle)

NE…NE BAĞLACI   Cümleyi anlamca olumsuz yapar. Karşılaştırılan iki unsurun hiçbiri  anlamını verir. Sallanmaz o kalkışta ne bir mendil ne bir kol. (Özne) Adam kızını ne arıyor ne soruyor. (yüklem) Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor. (cümle) Bu konu ne seni ne beni ilgilendirir. (nesneyi)

NOT: İki karşıt sıfatı birbirine bağlarsa “ikisinin arası, ortası”  anlamı verir.   Kız ne zayıf ne şişman biriydi. Konuşan adam ne uzun ne kısaydı.

 YA….YA….BAĞLACI:                              Karşılaştırılan unsurlardan birini ifade etmek için kullanılır.   Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. (cümleleri) Aynayı ya Ayşe ya Özlem kırmıştır. (özne) Ya salonun ya mutfağın penceresi kırıldı. (tamlayan) Takıma ya beni ya onu alacaksın (nesneyi)

DİĞER  BAĞLAÇLAR   Ogün okula gelemedim çünkü çok hastaydım. (sebep) Bu maçı  kazanacağız  hatta  şampiyon   olacağız. (pekiştirme) Mademki söz verdin, sözünü tutacaksın.(sebep gösterme) Bu mağazada elbiseler çok güzel üstelik çok ucuz.(pekiştirme) Sanki dağları sen yarattın.(sitem, olasılık) Meğer bütün evi o dağıtmış.(şaşırma)

Çok geç kaldılar; yoksa kaza mı yaptılar.(olasılık, tahmin) Ders çalışmıyor; üstelik yaramazlık yapıyor.(pekiştirme) Önce bunlardan yani çok iyi bildiğiniz sorulardan başlayın.(açıklama) Bizde yahut sizde çalışabiliriz.(seçenek sunma) İster yazarsın ister yazmazsın.(seçenek sunma)