SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ENTEGRE MÜCADELE.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GÜNLÜK HAYATIMIZA ETKİLERİ
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
ORGANİK TARIM.
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
302-3 Kırsal Turizm.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
GENEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
10. BİYOLOJİK ETKENLER «Herhangi bir enfeksiyona, alerjiye veya zehirlenmeye neden olabilen, genetik olarak değiştirilmiş olanlar da dahil mikroorganizmalar,
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
TBS’DE HİJYEN.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ISO HACCP ve ISO22000.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Kamuran PATRONA Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği

Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı gıdaların vatandaşların refahına, sosyal ve ekonomik çıkarlarına katkıda bulunması hedeflenmektedir. Gıda güvenliği üreticinin tüketiciye verdiği sözdür. Tüketicilerin hakları çerçevesinde insanların, tüketilen gıdaların üretimden sofraya kadar, her aşamada güvenilir olduğu beklentisi sağlanmalıdır. Bu ilkeler çok çabuk bozulma özelliği gösteren balık ve diğer su ürünleri içinde geçerlidir. Bu nedenle, diğer gıda ürünlerinde olduğu gibi «Sudan Sofraya Balık Güvenliği» günümüzde üzerinde durulan ve sloganlaşan bir kavramdır.

TEMEL GİRDİ- SU TEHDİTLER -Evsel, Endüstriyel ve Tarımsal Atıklar -Küresel ısınma ve İklim değişikliği -Diğer paydaşlar tarafından kullanım BOZULMA Fiziksel Kimyasal Biyolojik Özellikler

Balıklar İçin Su Kalitesi - Öncelikli ilke, balık yaşamanın korunması ve desteklenmesidir; Bu anlamda - Besin zincirinin varlığı (Fito ve zooplakton) - Su sıcaklığı -Çözülmüş oksijen, - PH - Nitrat, Nitrit, Fosfatlar, - Fenol bileşenleri - Mineral maddeler - Petrol türevleri - Radyoaktif maddeler - Pestisidler v.b hususlar, balık yaşamı ve sağlığı için önemlidir. -

AV ÜRÜNLERİNDE SAĞLIK VE KALİTE RİSKLERİ - Su Kalitesi - Avlanma Yöntemleri ve avlanma bölgeleri - Balık türleri, cinsiyet, büyüklük, - Parazitlerin varlığı, - Biyolojik etkiler -Ağır metaller, -Biyolojik Toksinler (alg v.b.) - Balıkçı gemisinin hijyen koşulları, - Soğuk muhafaza ve uygun taşıma imkanları - Satış noktalarının teknik alt yapıları ve hijyen koşulları -Avcıların eğitim ve bilinç düzeyleri

BALIK ÇİFTLİKLERİNDE ÜRETİM Yavru Üretimi (KULUÇKAHANE) Karadaki tesislerde İhracat İç tüketim Yavruların denizlerde Ağ Kafeslere, Karada havuzlara nakli İşleme ve değerlendirme Satış Kafes sistemlerinde ve Havuzlarda büyütme (6-24 ay) Balık Hasadı

ÇİFTLİK ÜRÜNLERİNDEKİ RİSKLER -Su kalitesi, -Yetiştirme Bölgeleri ve Üretim Teknikleri, -Yem Kalitesi ve Güvenliği - Anaç ve yavru sağlığı - Katkı ve kalıntılar - Biyolojik maddeler ve ilaçlar - Çift kabuklu yumuşakcalarda toksin riskleri - Alt yapı ve ekipman hijyeni - Risk belirleme ve yönetim yetersizliği - Yabancı türler - Genetik modifiye organizmalar - İşçi sağlığı

BALIKLARDA BOZULMA Mikrobiyal Bozulma Enzimatik Bozulma Kimyasal Bozulma Bu bozulmalar sonucu -Kötü tat ve koku -Mukus oluşumu -Renk bozulması -Et kalitesinin düşmesi - Büyük pigmentli bakteri ve küf gibi görülebilir duyusal göstergeler oluşur.

Bozulmanın Hızı -Balığın Çeşidi ; yassı balıklar, yuvarlak balıklara göre daha çabuk bozulur -Balığın yakalandığı ve hasadı sırasındaki durumu; Yakalanmamak için mücadele eden balıklarda glikojen kaybından dolayı,PH düşüşü sonrası bozulmaya karşı duyarlı hale gelinir. Bakteriyel Bulaşmanın Düzeyi; Su kalitesi, avlanma ve yetiştirme araç ve gereçleri, personelden kaynaklanan kontaminasyon, balık bağırsağının doluluğu bozulmayı hızlandırır. -Sıcaklık düzeyi; balık vücut ısı ile ortam sıcaklığının yüksek oluşu bozulmayı mutlak etkiler.

KORUNMA YÖNTEMLERİ KONTAMİNASYONUN ÖNLENMESİ * Temiz alanlarda avlanma ve yetiştirme * Hijyen ve sanitasyonun sağlanması MİKRO ORGANİZMALARIN UZAKLAŞTIRILMASI * Temiz ve bol su ile ürünün yıkanması * Ezilmiş ve parçalanmış ürünlerin ayıklanması ve uzaklaştırılması

KORUNMA YÖNTEMLERİ MİKROBİYAL GELİŞİMİN ENGELLENMESİ * Düşük sıcaklıkta muhafaza * Suyun bünyeden uzaklaştırılması (Tuzlama kurutma vb.) MİKROORGANİZMALARIN ÖLDÜRÜLMESİ * Isıl işlemler * Radyasyon uygulamaları * Ultroviyole ışınların kullanımı

KORUNMA YÖNTEMLERİ RİSK DEĞERLENDİRİLMESİ, YÖNETİMİ * HACCP * Kalite Kontrol Yöntemleri * Çevresel Yönetim Sistemleri EĞİTİM VE BİLİNÇLENME * Üretim-tüketim aşamasında eğitim * Tüketici Bilinci *ŞEFFAFLIK * Bilgilendirme * Geri izleme

AKTÖRLER

ÖNERİLER * Su ürünleri sektöründe, gıda güvenliğini içeren yasaların, sağlık tehlikesini azaltma anlamında, risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve iletişimi konusunda uygulanması ve uygulama tedbirlerinin alınması gerekmektedir. * Gıda güvenliğinin sürekli izlenmesi, izleme programlarının geliştirilmesi, kayıtlar, sertifikalandırma, markalaşma sağlanmalıdır. VERİ

ÖNERİLER * Kaliteli ve sağlıklı ölçüm koşullarını sağlayacak laboratuvar imkanları yaygınlaştırılmalıdır. *Tüketici ve çevre duyarlılığı dikkate alınarak, Tüketici bilgilendirilmeli, bilgiye kolay ve anlaşılır erişim ve saydamlık sağlanmalıdır.

ÖNERİLER Av ve karaya çıkış noktalarındaki veri toplama sistemleri ülke bazında yaygınlaştırılmalı ve üretim-tüketim aşamasındaki kayıt yetersizlikleri giderilmelidir. Balıkhaneler ve balık satış yerleri disipline edilmeli, alt yapı ve hijyen koşulları açısından yeterli hale getirilmelidir.

Öneriler Balıkçı ve üretici eğitimine ağırlık verilmeli, gıda güvenliği bilinci oluşturulmalıdır. Tüketicinin yanı sıra ticari taraflarında haklarını gözetecek adil ve ahlaki bir ticaretin oluşması sağlanmalıdır. *Ceza ve yaptırımların yanında özendirici ve teşvik edici tedbirlerde alınmalıdır

GÜVENLİ GIDA

TEŞEKKÜR EDERİM TEŞEKKÜR EDERİM