SQL FONKSİYONLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
Advertisements

SQL String Fonksiyonları
T sql-diğer komutlar Metin Akbulut.
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
Hazırlayan : Öğr. Gör. Fahri YILMAZ
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
Verileri gruplayarak analiz
KARMAŞIK SORGULAR.
SQL (Structured Query Language)
KARMAŞIK SORGULAR.
SQL (Structured Query Language)
SQL’e Giriş.
SQL Enjeksiyon Saldırı Uygulaması ve Güvenlik Önerileri
MATLAB’İN SAYI YUVARLAMA FONKSİYONLARI
SQL Komutlar 5 Sibel SOMYÜREK.
SQL Komutlar 4 Fahri YILMAZ.
Alt Sorgular Veritabanı 2.
5 Sorgulama İşlemleri Veritabanı 1.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Tek Tablo İçinde Sorgulamalar
Fonksiyonlar Hafta 4.
VeriTabanı Uygulama. Tabloları yaratmak için MySQL komutları.
BÖLÜM 6 SQL SERVER KOMUTLARI.
10 Gruplandırarak Sorgulama
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
SQL ve JavaScript Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Fırat Tiryaki.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
11 ekim 2011 VTYS –II Dersi. Kalıp İfadelerle Sorgu (Pattern) Eğer bir sözel verinin sadece belli kriterlere uyanlarını seçeceksek sütun_adı LIKE kalıp.
MYSQL 4. HAFTA. mySQL veri türleri INTTamsayı: 'den kadar değişen diziye "signed" (işaretli), 0'dan 'e kadar değişenine.
VIEW (BAKIŞ) OLUŞTURMA
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
SQL Komutlar 3 Sibel SOMYÜREK.
ÇOKLU TABLOLAR.
MySQL Operatörleri ve Fonksiyonları
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
SQL SERVER 2008 Yücel YILDIRIM.
VeriTabanı Uygulama.
7 Aritmetiksel Operatörler ve Hazır Fonksiyonlar
SQL Sibel SOMYÜREK.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri 1 Ders 5 SQL'e Giriş
SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI.
CHARINDEX CHARINDEX fonksiyonu 2 parametre almaktadır. 1.parametredeki değerin 2.parametre olarak verilmiş değerde olup olmadığını belirtir. Varsa karakter.
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (4. Sunu)
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Bir programlama dilinde fonksiyon denildiğinde akla ilk olarak belli işleri yapmak üzere tasarlanmış kod blokları gelir. Fonksiyonlarla çalışmak, tekrarlanan.
İnternet Programlama-I
VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü.
ADRES İ NDEN ÖRNEK VER İ TABANLARINI İ ND İ R İ N İ Z SQL.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
Yapısal Sorgulama Dili SQL Hafta 7. TEKRARLI SATIRLARI ÖNLEMEK  DISTINCT komutu ile sorgu sonucunda birden fazla kayıt aynı verileri içeriyorsa tekrarlı.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
7. HAFTA.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 2
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - IV
ÖRNEK BİR VERİTABANI TASARIMI VE NORMALİZASYONU
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
FONKSİYONLAR.
Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları
SQL Server’da Fonksiyon Kullanımı
Pascal’da Kullanılan Standart Prosedür ve Fonksiyonlardan Bazıları
Sunum transkripti:

SQL FONKSİYONLARI

Fonksiyon Nedir? Fonksiyonlar SQL’e bazı güçlü özellikler katan olanaklar olarak değerlendirilir. SQL fonksiyonları, aynen programlama dillerinde olduğu gibi, kullanıcıya bazı özel işlemleri ve hesaplamaları otomatik olarak sağlar. Çeşitli argümanları girdi olarak alıp, sonuç üreten hazır SQL bileşenidir. Kullanıcının fonksiyonun adını ve gerekli argümanları tanımlaması yeterlidir. Bu bilgilere dayanarak fonksiyon bir sonuç döndürür (üretir). Argüman ..n Argüman 2 Argüman 1 Fonksiyonlar Sonuç

SQL FONKSİYONLARI Tek satır fonksiyonları : Tablonun bir satırı için uygulanır. 1. Karakter fonksiyonları 2. Sayısal fonksiyonlar 3. Tarih fonksiyonları 4. Dönüştürme fonksiyonları Çoklu satır fonksiyonları (Grup fonksiyonları): Bir grup satıra uygulanır.

Karakter fonksiyonları Karakter verilerini girdi olarak alan; karakter ya da sayısal değerler döndürebilen fonksiyonlardır. Access veritabanındaki kullanımları: LCASE: Karakterleri küçük harfe dönüştürür. UCASE: Karakterleri büyük harfe dönüştürür. CONCAT WİTH “&”: Katarları birleştirmek için kullanılır. MID: Bir katarın m.pozisyonundan itibaren n karakterinden yeni bir katar oluşturur. LEN: Bir katarın içerdiği karakter sayısını döndürür.

Karakter fonksiyonları PERSONEL tablosunda personel isimlerini küçük harfe dönüştürmek için: SELECT LCASE(ADI) AS İSİMLER FROM PERSONEL WHERE BÖLÜM_NO=10; ORACLE veritabanında LCASE yerine LOWER PERSONEL tablosunda personel isimlerini büyük harfe dönüştürmek için: SELECT UCASE(ADI) AS İSİMLER FROM PERSONEL ORACLE veritabanında UCASE yerine UPPER

Karakter fonksiyonları PERSONEL tablosunda adı ve soyadı sütunlarındaki veriyi birleştirip tek sütun olarak göstermek için: SELECT ADI & SOYADI AS ADI_SOYADI FROM PERSONEL; ORACLE veritabanında & yerine CONCAT Personel isimlerinin kaç karakterden oluştuğunu bulmak için: SELECT ADI, LEN(ADI) AS İSİMLER FROM PERSONEL; ORACLE veritabanında LEN yerine LENGTH Personel isimlerinin ilk üç harfini görmek için: SELECT MID(ADI,1,3) AS İLK_UC_HARFİ FROM PERSONEL; ORACLE veritabanında MID yerine SUBSTR

SAYISAL FONKSİYONLAR Sayısal veriler üzerinde çeşitli işlemleri gerçekleştirmek üzere özel fonksiyonlar bulunmaktadır. Sayısal fonksiyonlar sayısal verileri alır ve yine sayısal sonuçlar üretirler. ROUND: Sayısal değerleri yuvarlatmak amacıyla kullanılır. TRUNC: Sayısal değeri belirtilen ondalığa göre budamak amacıyla kullanılır (Sadece ORACLE’da çalışır). MOD: İki sayısal değerin, m ve n’nin birbirine bölümünden elde edilen kalanı döndürür.

Sayısal Fonksiyonlar PERSONEL tablosundan görevi MEMUR olanlar için, aylık ücretleri 30’a bölerek günlük ücretleri bulmak ve yuvarlamak için: SELECT ADI, ÜCRET AS AYLIK, ROUND(ÜCRET/30) AS GÜNLÜK FROM PERSONEL WHERE GÖREVİ=“MEMUR”; Personelin günlük ücretini hesaplayan ve sonucu yuvarlamadan ondalık noktasından itibaren 2 ondalık haneye göre budamak için: SELECT ADI, ÜCRET AS AYLIK, ÜCRET/30 AS GÜNLÜK, TRUNC(ÜCRET/30,2) AS BUDANMIŞ_GÜNLÜK FROM PERSONEL; Personel ücretlerinin komisyonlarına oranını hesaplamak ve kalanı bulmak için: SELECT ADI, ÜCRET, KOMİSYON, MOD(ÜCRET,KOMİSYON) AS KALAN FROM PERSONEL;

TARİH VE SAAT FONKSİYONLARI NOW: O andaki sistem zamanını verir. SELECT Now(); DATEDIFF: İki tarih arasındaki farkı (gün, ay, yıl) verir. SELECT DateDiff('m',#12/17/2003#,#1/22/2004#); … ‘m’ olduğu için ay farkı DATEADD: Belli bir tarihin üzerine değer ekleyerek yeni bir tarih değeri üretir. SELECT DateAdd("yyyy",3,#11/22/2006#); … ‘yyyy’ olduğu için yıl ekleme DAY: Verilen tarih parametresinin gününü döndürür. SELECT Day(#11/22/2003#); MONTH: Verilen tarih parametresinin ayını döndürür. SELECT Month (#22/11/2003#); YEAR: Verilen tarih parametresinin yılını döndürür. SELECT Year (#22/11/2003#);

Dönüştürme fonksiyonları Karakter, sayısal ve tarih verilerinin birbirlerine dönüştürülmesi ve özellikle biçimlendirme işlemlerinde çeşitli fonksiyonlardan yararlanılır. CSTR: Tarih ve sayısal bilginin istenildiği gibi biçimlendirilerek karakter dizisine dönüştürülmesini sağlar. CINT: Bir katarın içerdiği sayısal değerlerin istenildiği gibi biçimlendirilerek sayısal veri türüne dönüştürmek için kullanılır. CDATE: Bir katarın içerdiği tarih verilerinin istenildiği gibi biçimlendirilerek tarih veri türüne dönüştürmek için kullanılır.

Dönüştürme fonksiyonları Personelin işe giriş tarihlerini MM/YY biçiminde elde etmek için: SELECT ADI, TO_CHAR(GİRİŞ_TAR,’MM/YY’) AS TARİH FROM PERSONEL; ORACLE veritabanında CSTR yerine TO_CHAR Personel ücretlerini 50 ile çarparak görüntülemek için: SELECT ‘1234’ AS KAR 50*TO_NUMBER(‘1234’) AS SAYISAL FROM DUAL; ORACLE veritabanında CINT yerine TO_NUMBER 12/17/1990 tarihinden sonra işe giren personeli listelemek için: SELECT ADI, GİRİŞ_TAR FROM PERSONEL WHERE GİRİŞ_TAR>TO_DATE(‘OCAK 1,1995’,’MONTH DD,YYYY’); ORACLE veritabanında CDATE yerine TO_DATE

MSAccess de kullanılan SQL fonksiyonlarının bulunduğu web sitesi: http://www.techonthenet.com/access/functions/