ZEHRA YAŞAR 20540836 FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
CANLILAR VE ENERJİ.
FOTOSENTEZ Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2006 / BURSA.
ENERJİ.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
FOTOSENTEZ ENERJİNİN BAĞLANMASI.
FOTOSENTEZ.
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
CANLILAR VE ENERJİ Enerji bir maddede değişiklik, hareket oluşturabilme yeteneğidir. Başlıca enerji çeşitleri olan ısı, ışık, kimyasal enerji canlılar.
Ç.Ü.Z.F.Bahçe Bitkileri Bölümü
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
FOTOSENTEZ FOTOSENTEZ Hazırlayan :E.Önal.
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
FOTOSENTEZ Kayaali AŞIK İnegöl Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Hücresel Solunum.
HÜCRESEL SOLUNUM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2009 / BURSA
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
KARBONHİDRATLAR.
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SOLUNUM.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
SOLUNUM.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
KONU: CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Fotosentez.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
FOTOSENTEZ Hazırlayan :E.Önal.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
Fotosentez Reaksiyonları
Hazırlayan :Serdar SARICI
Fen Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni Volkan KAYA
FOTOSENTEZ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
FOTOSENTEZİN IŞIĞA BAĞIMLI REAKSİYONLARI
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
SOLUNUM NEDİR.
FOTOSENTEZ - KEMOSENTEZ
CANLILIK ve ENERJİ
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
SOLUNUM.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
KEMOSENTEZ Anlaşılacağı gibi ancak kloroplastları olan, belli pigmentleri olan bitki hücreleri fotosentezle dışarıdan aldıkları enerjiyi moleküller içinde.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
Sunum transkripti:

ZEHRA YAŞAR 20540836 FOTOSENTEZ VE SOLUNUM

FOTOSENTEZ SOLUNUM BİTİR SORULAR

FOTOSENTEZ Klorofil bulunduran canlıların güneş enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin sentezlenmesine fotosentez denir. Tanım:

Fotofosforilasyon Işık enerjisi ile ATP üretilmesidir. Bu olay ETS’ de gerçekleşir. ETS‘ de bulunan moleküller indirgenme ve yükseltgenme özelliğine sahiptir.

1. IŞIKLI DEVRE REAKSİYONLARI Kloroplastın grana lamellerinde meydana gelir. Işık ve klorofil mutlaka gereklidir. Amaç; ATP ve NADPH2 üretmektir. Işıklı devre reaksiyonları iki çeşittir:

a)Devirli Fotofosforilasyon: Klorofilden ayrılan elektron tekrar klorofile döner. Amaç:Sadece 2ATP üretmektir. b)Devirsiz Fotofosforilasyon: Klorofil a ve Klorofil b kullanılır. ATP ve NADPH2 üretilir. Suyun parçalanmasıyla oluşan hidrojenler NADP’ ye, elektronlar klorofil b ’ye, Oksijen ise atmosfere verilir. Klorofil a’dan kopan elektron, tekrar geriye dönmez. Sonuçta 1 ATP ve 2NADPH2 üretilir.

2.KARANLIK DEVRE REAKSİYONLARI Işık kullanılmadığı için karanlık devre adını alır. Kloroplastın stromasında gerçekleşir. CO2‘ in kullanıldığı devredir. Amaç:Organik besin üretmektir. Işıklı devrede üretilen ATP ve NADPH2 ‘ler kullanılır. 1 Glikoz sentezi için karanlık devrede: 6 CO2 12 NADPH2 18 ATP harcanır.

FOTOSENTEZİN ÖZETİ

KARANLIK DEVRE REAKSİYONLARI IŞIK IŞIKLI DEVRE REAKSİYONLARI SU IŞIK DEVİRSİZ FOTOFOSFORİLASYON DEVİRLİ FOTOFOSFORİLASYON O 2 2 ATP 2 NADPH 1 ATP CO 2 2 KARANLIK DEVRE REAKSİYONLARI ŞEKER

FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER A) İÇ FAKTÖRLER: Yaprak yüzeyinin genişliği Klorofil miktarı (Kloroplast sayısı) Stoma sayısı Enzimler Bu faktörler fotosentez hızıyla doğru orantılıdır.

B) Dış Faktörler: Fotosentez Hızı CO2 miktarı: CO2 yoğunluğu arttıkça fotosentez hızı artar. Belli bir değerden sonra (% 0,3 ) sabitleşerek devam eder. Isı:Sıcaklık artıkça fotosentez hızı ile belli bir müddet artar. Sonra yavaşlar ve durur. Çünkü enzimlerin yapısı yüksek sıcaklıkta bozulur. CO miktarı 2

3. Su ve mineraller: Fotosentez için su kullanıldığından dolayı suyun fazla olması fotosentezi hızlandırır. 4. Işık Işık Şiddeti: Işık şiddeti arttıkça fotosentez hızı artar. Belli bir değerden sonra sabit kalır. Işığın Dalga Boyu: Fotosentez, görülen ışıkta meydana gelir. Kırmızı, mor ve mavi ışıkta fotosentez hızı daha fazladır. Yeşil ve sarı ışıkta fotosentez hızı en azdır.

SOLUNUM Besin monomerlerinin parçalanmasıyla enerji elde edilmesidir. Enerji elde etmektir. Tanım : AMAÇ :

SOLUNUM ÇEŞİTLERİ OKSİJENSİZ SOLUNUM (Fermantasyon = Mayalanma) Tanım: Besinlerin hücre sitoplazmasında parçalanmasıyla enerji elde edilmesi olayıdır. Oksijensiz solunumda oksijen kullanılmaz. Besinler tamamen parçalanamaz. Parçalanma tam olmadığından az enerji üretilir. E.T.S kullanılmaz.

REAKSİYON BASAMAKLARI GLİKOLİZ DEVRESİ: Tanım: Glikozun pirüvik aside (pirüvat) kadar parçalanması olayıdır. Oksijenli ve oksijensiz solunum yapan tüm canlılarda ortak olarak görülür. Glikozun aktifleşmesi için 2 ATP harcanır, toplam 4 ATP elde edilir. Net kazanç 2 ATP’ dir. SON ÜRÜN DEVRESİ: Ortamda oksijen yokluğunda pirüvat çeşitli ürünlere dönüşür. Ürünlerin farklı olmasını, kullanılan enzimler belirler.

2. OKSİJENLİ SOLUNUM Tanım: Besinlerin oksijen varlığında CO2 ve H2O’ ya kadar parçalanarak enerji elde edilmesi olayına denir. Besinler tamamen parçalanır. Besinlerdeki enerji tam olarak açığa çıkar. C6 H12 O6 + 6 O2 6 CO2 + 6 H2 O + 38 ATP Glikoliz Devresi : Fermantasyonda işlenmiştir. Bir glikozun reaksiyona girmesi ile üretilenler: 2 NADH2 4ATP 2 Pirüvat

2. Krebs Çemberi : Ortamda oksijen varlığında pirüvat mitokondriye girerek Asetil CoA’ ya dönüşür. Asetil CoA (2 C’lu), Oksaloasetik Asit (4 C’lu) ile birleşerek Sitrik Asiti (6 C’lu) oluşturur. Asetil CoA, reaksiyon basamaklarında CO2 ve hidrojene kadar parçalanır. 2 Asetil CoA’ nın reaksiyona girmesiyle Krebs çemberinde üretilenler:

2 ATP 2 FADH2 6 NADH2 4 CO2 Not: Ayrıca Pirüvattan Asetil CoA oluşurken 2 CO2 ve 2 NADH2 açığa çıkar.

3. Son Oksidasyon Evresi Glikoliz ve Krebs Çemberinde üretilen hidrojenler (NADH2 , FADH2) E.T.S.’ de kullanılarak su oluşturulur ve ATP üretilir. Hidrojenler E.T.S.’ ye NAD ile aktarılırsa 2H’ ne karşılık 3 ATP, FAD ile aktarılırsa 2H’ ne karşılık 2 ATP üretilir. 10 NADH2‘ den 30 ATP 2 FADH2 ‘den 4 ATP E.T.S.’ de üretilir. Sonuç: Glikolizde üretilen 4 ATP Krebste üretilen 2 ATP E.T.S.’ de üretilen 34 ATP Toplam = 40 ATP Harcanan = 2 ATP Net = 38 ATP üretilir.

Aşağıdakilerden hangisi fotosentez reaksiyonları sırasında oluşmaz ? A-) ATP B-) SU C-) FADH2

AFERİN BİLDİN DİĞER SORU

AFERİN BİLDİN

BİLEMEDİN BİR DAHA DENE

BİLEMEDİN YANLIŞ CEVAP

Klorofilli bir hücrede fotosentez reaksiyonları sırasında aşağıdakilerden hangisi görülmez ? A-) Oksijenin kullanılması B-) ATP harcanması C-) Enzim kullanılması