Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
Makroskobik Özellikleri
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Thanasimus formicarius’un LABORATUAR ŞARTLARINDA ÜRETİLMESİ
RHIZOPHAGUS DEPRESSUS (RHIZOPHAGIDAE: COLEOPTERA)’UN LABORATUVAR ŞARTLARINDA ÜRETİMİ VE BİYOLOJİK MÜCADELE UYGULAMALARINDA KULLANILMASI OLANAKLARI ÜZERİNE.
ADACIK TESİSİ.
Rhyacionia buoliana (Den.& Schiff.)
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
ORMAN HAFTASI MART.
KELEBEĞİN YAŞAM DÖNGÜSÜ
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Yağ gülü.
MODİFİKASYON ve MUTASYON
TÜTÜN HASTALIK VE ZARARLILARI.
Heteroptera:Scutelleridae
UÇKURUTAN (Phoma Tracheiphila)
(Aelia spp., Pentatomidae, Heteroptera)
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Kiraz Sineği.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
FUMİGASYONUN TANIMI Böcekleri ( Yumurta, larva, nymph, pup ve ergin dönemlerinde ) ve diğer zararlı etmenleri ( Nematod, mantar, bakteri.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
YILAN BALIKLARI (Anguilla anguilla).
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Zeytin Kara Koşnili (Saissetia oleae)
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
CISTACEAE (LADENGİLLER).
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
Bilimsel Sınıflandırma
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Baklazınnı.
MEYVECİLİKTE AŞILAMA TEKNİĞİ.
Maranta leuconeura.
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
Sambucus nigra (Kara mürver).
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Platanus orientalis doğu çınarı
ÇEVRE TEMİZLİĞİ.
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
P İ RE MÜCADELES İ PROF. DR. HAYRETT İ N AKKAYA
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
BATAKLIK SERVİSİ.
Üst Takım: PALAEOPTERA
MARDİN İLİ ANTEPFISTIĞI AĞAÇLARINDA ZARARLI MEYVE İÇKURTLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMA Tarkan AYAZ1, Halil BOLU2 1 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
OMURGASIZ HAYVANLAR.
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Zirai Mücadele ARAŞTIRMA Enstitüsü
Sunum transkripti:

Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği

Dioryctria splendidella H.S. Sınıf :Insecta Takım : Lepidoptera Familya : Pyralidae Cins : Dioryctria Tür : Dioryctria splendidella Herrich-Shaeffer

Dioryctria splendidella Herrich-Schaeffer

Tanımı Erginlerin ön kanatları arasındaki açıklık 26-31 mm arasındadır. Ön kanatları üzerinde grimsi kahverengi ve sağlı-sollu enine zikzaklı üçer adet beyaz şerit görülmektedir. Arka kanatlar açık gri renkte damarları belirgin ve koyu renkli olup kanat uçlarında beyaz renkli tek şerit ve bu şeridin uçlarının saçaklı olduğu görülmüştür.

Yayılışı ve Konukçu Bitkileri Avrupa ve Rusya’da yayılış gösteren bu türün bu alanlardaki Çam ve Ladinler üzerinde yaşadıkları görülmüştür.Türkiye’de ilk kez 1975 yılında Antalya’da tespit edilen D. splendidella günümüze kadar Adana, Artvin, Aydın, Giresun, İzmit, Kastamonu,Mersin ormanlarında bulunan P.brutia, P. nigra ve Picea orientalis’lerde bulunmaktadır.

Zararı - Yumurtadan çıkan tırtıllar kabuk altında beslenirler -Dişi erginler yumurtalarını daha ziyade genç ağaçların toprağa yakın kısımlarındaki kabuk çatlaklarına bırakır - Yumurtadan çıkan tırtıllar kabuk altında beslenirler - Tırtılları 7-8 yaşındaki fidanların gövdelerinin toprağa yakın kısımlarında kabuk altında zarar yaparlar fidanları öldürebilir. -Larvalar reçine salgısının içinde ince ağlardan oluşmuş bir boşlukta pupa olurlar.

TIRTIL

D. splendidella 1997-2001 yılları arasında ,Adana ve Mersin Bölge Müdürlüğü ormanlarında toplam 4496 ha alanda zarar yaptığı tespit edilmiştir. Börücek Bölgesi-Elmalıdere mevkiinde bulunan P. nigra’ ların gövdelerinde D. splendidella tırtılları görülmüştür. Karaçam da yangın emniyet şeritlerinin tesis ve bakımı esnasında budanan ağaçlar ile abiyotik etkenler nedeniyle tepe ve yan dal kırıkları sonucu oluşan yaralarda tespit edilmiştir D. splendidella H.S.’ nin bu bölgedeki karaçamların bazı fertlerinde 4 m ve daha yukarısına da arız oldukları gözlenmiştir.

Ayrıca sağlıklı karaçamların yan dallarını gövdeden ayrıldığı koltuk kısımlarında en az 2, en fazla 6 tırtılın bulunduğu ağaçlara da rastlanmıştır. Tüm bu sahalarda görülen tırtıllar, ağaçta taze reçine sızıntısı içerisinde bulunuyordu. Reçine kaldırıldığında, açtıkları meydanımsı yollarla kambiyum tabakasına kadar gittikleri görülmüştür. Larvaların bazıları kirli-beyaz, bazıları gri renkli, boyları 8-23 mm uzunlukta ve olgun larvaların yanında henüz olgunluğa erişmemiş tırtıllarla birlikte bulunmaktadır. Böceğin ağaçtaki varlığı; taze reçine hunileri üzerinde toplanan kırmızı renkli pisliklerle birlikte taze reçine akıntılarından kolayca anlaşılmaktadır.

PUPA

Savaş Yöntemleri Uygulamada böceğe karşı mekaniksel savaş yapıldığı görülmüştür. Alet yardımıyla ağaçlardaki taze reçine akıntısı içerisinde bulunan beyazımsı renkteki tırtıllar saptanarak ezilmek suretiyle savaş yapılmaktadır. Mücadele, böceğin larvalarının büyüyüp belirginleştiği şubat-mart-nisan aylarına rastlamaktadır. Böceğin zararına uğramış fidanlar diplerinden kesilerek yakılır.

Koruyucu Önlemler Bakım tedbirlerinin, böceğin yumurta koyma döneminden çok önce (Şubat sonu –Mart döneminden önce) veya daha sonraki dönemlerde (Eylül ayından sonra) yapılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Böceğin bulunduğu mıntıkalarda, özellikle ilkbahar döneminde oluşan kar ve rüzgar kırıkları ile bakım tedbirlerinin uygulandığı ağaçlarda oluşan yaralara katran, aşı macunu veya beyaz tutkal kullanılması koruyucu önlem olarak önerilmektedir.

Böceğe karşı, çivili spatula kullanılarak mekanik savaş yapılmaktadır. Bu alet ile konukçu bitkide zararlının oluşturduğu taze reçineler kazınarak içerisinde D.splendidella’ nın larvaları bulunup yok edilmeye çalışılmaktadır.

Söz konusu alet ile ağaçlarda yeni reçine akıntılarının oluşabileceğinden savaşta daha dikkatli davranılarak D. splendidella’ nın larvalarının tamamı yok edilmeli aksi halde kalan (yaşayan) tırtıllar için uygun ortam oluşturulduğu unutulmamalıdır.