GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
Open journal systems ve Türkİye'de KULLANIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yapabildiklerimiz Yapabildiklerimiz
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
E-LIS: E-prints in Library and Information Science İlkay Holt E-LIS Türkiye Editörü.
Kaynak Gösterme Teknikleri
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
Kocaeli Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi (DEKART)
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
- 1 Mehdi Afzali Azad İslam Üniversitesi, İran Türkiye’deki Kurumsal Arşivlerin Web Analizi Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
Doç. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
Tarım Politikası Dersi-Uygulama Yayın Arama/Tarama
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
KAYITLI BİLGİ KAVRAMI VE BİLGİNİN ORGANİZASYONU
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
Sönmez ÇELİK Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı,
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, Ankara Osman Soykan Özay Oral Kütüphanesi Doğu Akdeniz Üniversitesi.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
- 1 Kurumsal arşiv Açık Erişim Kurumsal Arşiv: Bir kurumun ürettiği bilimsel literatürünün dijital ortamda toplandığı, saklandığı, indekslendiği, korunduğu.
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
HİTİT ÜNİVERSİTESİ Akademİk açIk erİşİm sİstemİ
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi

Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.

Açıkerişim Arşivi nedir?  Bir kurum yada kuruluşun çalışanları tarafından üretilen bilimsel bilginin derlendiği bir veri tabanının internet ortamında isteyen herkesin erişimine serbestçe izin verilen bir arşiv sistemidir.

Açıkarşivde Bulunacak Belgeler Bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleler Önbaskılar ve yayınlanma aşamasında olan makaleler Konferans metinleri Kongrede sunulan bildiri metinleri Bildiri sunuları Teknik raporlar ve proje metinler Elektronik tezler Ders Notları Resim,Grafik ve benzeri dökümanlar

Amaç  Gazi Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Açıkerişim arşivi ile internet ortamında isteyen herkesin Üniversitemiz akademisyenleri tarafından üretilmiş bilgilere serbest erişiminin sağlanması,  Kurumsal boyutta üretilen bilginin saklanması, depolanması ve gelecek nesillere aktarılması ile Üniversitemizin bilgi bankasının oluşturulması,  Üniversitemizin ulusal ve uluslararası yayın performansını ortaya koyarak daha fazla tanınmasını sağlamak,

Gerekçe  Yayıncılıktaki hızlı gelişmeler ve yayın fiyatlarının hızla artması ile yayıncılıktaki oluşan tekelleşme  Bilgi merkezlerinin bilgi kaynaklarına yaptıkları harcamaların oldukça yükselmesi

Açıkerişimin Faydaları  Kuruma; Kurumun görünürlüğünü ve saygınlığını artırır, prestij sağlar, Kurumun çalışanlarına ait araştırma sonuçları üzerinde kontrol sağlar; erişim sınırlamasını ortadan kaldırır, Kurumun çalışanlarının bilimsel yayın yapmaya ve yayınlamaya özendirir,

Açıkerişimin Faydaları  Araştırmacıya; Araştırma sonuçlarının daha geniş kitleye ulaşmasını sağlayarak etkisini artırır, Araştırma sonuçlarının başka bir araştırmaya temel oluşturmasını kolaylaştırır, Araştırmacının yayınlarının daha çok atıf almasını sağlar, Yapılan bir araştırmanın tekrarını önler, Araştırmacıya özgeçmiş oluşturmak için araç olur,

Açıkerişimin Faydaları  Topluma; Kurumun bilgi kaynaklarına yaptığı harcamaları ortadan kaldırır, Bilimsel iletişimin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlar, Ülke ekonomisini destekler, Entellektüel mirasın uzun vadeli saklanmasını ve korunmasını garanti eder.

Bazı Ülkelerdeki Açıkarşiv Sayıları  ABD (72)  İngiltere (39)  Kanada (21)  Almanya (19)  Fransa (16)  Avustralya (14)  İsveç (13)  Hollanda (12)  İtalya (12)  Danimarka (4)  …

(OAI-PMH) Uyumu Open Archive Initiative-Protocol for Metadata Harvesting Açık Arşivler Girişimi Üstveri Harmanlama Protokolü  (OAI-PMH) Açıkarşiv sistemlerinin kullandığı dünya genelinde ortak bir standarttır.  (OAI-PMH) Yayınla ilgili bilgilerin (yazar adı, eser adı, özet, anahtar sözcükler vs.) karşılıklı harmanlanmasını sağlar.  (OAI-PMH) ile dünyadaki tüm Açıkarşivler birbiriyle ortak çalışabilir.

Kurumsal Arşiv Örnekleri  Dünyada OAI-PMH uyumlu arşivler: Dspace at MIT California eScholarship University of Melbourne ePrints Repository  Ülkemizde OAI-PMH uyumlu arşivler: Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi

GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi  (OAI-PMH) uyumlu olarak  Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanlığı işbirliği ile geliştirilmiştir.

Son…..