Namık Kemal Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İlkim Yiğit Gen.Mdr.Yrd..
Advertisements

Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
EKONOMİK ve SEKTÖREL DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR 30/04/2012.
SANAYİNİN ÜLKE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
Bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak Vizyon’ u Güçlü bir sivil toplum bilinci ve ileri teknolojiyi kullanan, rekabet gücü.
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Mardin’de Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Otel Temsilcileri Odak Grup Toplantısı No: Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği AVRUPA BİRLİĞİ İŞ GELİŞTİRME MERKEZLERİ (ABİGEM) Mustafa BAYBURTLU, TOBB AB Daire Başkanı 21 Eylül 2014.
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
TÜRKİYE’DE SANAYİ SEKTÖRÜ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
Projenin Adı: Mesleki Eğitimde Kalite Güvencesi Konusunda Fakındalığın Geliştirilmesi Proje Ortaklarımız: 1- Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi 2- Adana.
European Commission Enterprise and Industry GAP Bölgesi KOBİ Destek Ağı (GAPSUN)
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖRÜ İÇİN PİLOT AKTİVİTELER 5 Haziran 2013 Ankara.
DR.ECZ.RIFAT ÖKTEM ECZACIBAŞI HOLDİNG ANKARA TEMSİLCİSİ
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi Bodrum 23 Haziran 2009 Emrah.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI Bodrum, 30 Nisan 2012.
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
Firma Adı: Kişi Adı: İSTANBUL SANAYİ ODASI.
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Türkiye’nin dünyaya anlattığı hikayesi imalattaki gücüyle başlıyor, ihracattaki potansiyeli ile devam ediyor..
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROGRAMI
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
FUAR TURİZMİ FUAR NEDİR?.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Şarap Kümelenmesi Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com

Şarap Üretimi (Dünya ve Türkiye) Her iki yarıkürede 30-50o enlemler arasındaki bant, üzümlerin en iyi şekilde yetişmesini sağlayan doğru bir güneş-yağmur-sıcaklık kombinasyonuna sahiptir

Ekili üzüm bağları (Dünya ve Türkiye) Bin hektar

Üzüm Üretimi (Dünya ve Türkiye) Milyon ton Taze tüketimde Türkiye, Çin ve İran’ın ardından 3.

Şarap Üretimi (Dünya ve Türkiye) (bin HL/yıl) Dünya üzüm üretiminin %64’ü şarap için yapılıyor www.wineinstitute.org

Şarap Tüketimi (Dünya ve Türkiye) Litre/yıl, kişi başına Litre/yıl

Tekirdağ’da Mevcut Durum ve Sorun? Türkiye’de üretilen şarabın % 30’unu Tekirdağ’da üretmektedir. İlde 36 şarap işletmesi bulunmaktadır. İşletmeler uluslar arası düzeyde faaliyette bulunamıyorlar. İşletmeler dağınık faaliyet göstermektedirler. İlde kurumsallaşma ve markalama güçlü değildir. Şarap üretimi iç tüketime göre yapılmaktadır. Üretilen şarabın yaklaşık % 40’ı İstanbul’da tüketiliyor. Şarap sektöründe istihdam daimi değil, mevsimliktir.

SONUÇ: Bu mevcut duruma göre Projenin Amacı: Bir şarap kümelenmesi kurmak, İşletme, Destek Kurumları ve AR-GE Kurumları işbirliği ile Ulusal ve uluslar arası düzeyde rekabet ve inovasyonu geliştirmektir.

Kümelenme Nedir? Aynı iş kolunda faaliyet gösteren işletmelerin, destek kurumların (STK, Sanayi ve Ticaret Odaları (STO), KOBİ’ler vb.), eğitim ve araştırma kurumları (Üniv., Meslek Okulları, Araştırma ve Geliştirme Merkezleri vb.) oluşturdukları gruplara küme denir.

Kümelenme

Kümelenme

08 Sanayi Bakanligi kümelenme Brosürü süperrrrrrrrrrrrr Küme yapısı: Çekirdek, merkez şletmeler: KOBI, büyük işl. Vb. Destek kurumlar: STO, Tedarikçi işl. Bilgi ve İşbirliği Altyapısı: Üniv., STK vb. Fiziksel Altyapı: Yol, ulaşım vb. 08 Sanayi Bakanligi kümelenme Brosürü süperrrrrrrrrrrrr

Dünyada Kümelenme Örnekleri 08 Sanayi Bakanligi kümelenme Brosürü süperrrrrrrrrrrrr

KÜMELENME ÖRNEKLERİ 0 kümelenme anlatimi

Avustralya (Victoria) Şarap İş Kümesi … 1995’te 116 milyon litre olan şarap ihracatı 12 yılda yaklaşık 7 kat artarak 2007’de 786 milyon litreye ulaşıyor … Ulusal Kümelenme Politikasýnýn Geliþtirilmesi Projesi Avrupa Birliði tarafýndan finanse edilmektedir. Proje T.C. Baþbakanlýk Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý tarafýndan yönetilmektedir. Bu sunuþ bir çalýþma toplantýsý esnasýnda kullanýlmýþ olup, anýlan toplantýdaki tartýþmalarýn tamamýný yansýtmýyor olabilir. Sunuþun içeriðinden adý geçen kurumlar sorumlu deðildir. 0 kümelenme temel bilgileri

06 Uzmalik Tezi bölgesel kümelenme

Türkiye’de Kümelenme Örnekleri

Türkiye’de Kümelenme Örnekleri Ankara Yazılım Ankara Makine Marmara Otomotiv Eskişehir, Bilecik, Kütahya Seramik Konya Otomotiv Yan Sanayi Denizli, Uşak Ev Tekstili Muğla Yat Üretimi Mersin İşlenmiş Gıda İzmir Organik Gıda Manisa Elektrik-Elektronik Ürünleri 0 kümelenme temel bilgileri

Türkiye’de Kümelenme Örnekleri Samsun Dış Ticaret İşlemleri Çorum Makine Yozgat Mobilya Kayseri Mobilya Sivas Doğal Taşlar Malatya Kayısı Kahramanmaraş Tekstil Gaziantep Makine Halısı Trabzon Ağaç İşlemeciliği Erzurum-Kars Kış Turizmi Mardin Turizm 0 kümelenme temel bilgileri

Türkiye’de Öne Çıkan Pilot Kümeler http://www.smenetworking.gov.tr/detay.cfm?MID=50

Kümeleri Güçlü Yapan Özellikler Nelerdir? ORTAK SATINALMA ORTAK AR-GE İHRACATA YÖNELİK ORTAK TANITIM, PAZARLAMA FAALİYETLERİ NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ İHTİYACINA YÖNELİK MESLEKİ EĞİTİM ÜNİVERSİTE –SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLMESİ FUARLARA ORTAK KATILIM vb.

KÜMELENME İLE; FİRMALARIN MALİYETLERİ AZALIR. FİRMALARIN YENİ PAZARLARA ULAŞMASI KOLAYLAŞIR. FİRMALARIN ULUSLAR ARASI BİLİNİRLİĞİ ARTAR. FİRMALARIN UZMANLAŞMIŞ, NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ BULMASI KOLAYLAŞIR. FİRMALARIN EKSİK YÖNLERİNİN KAPATILMASI, GÜÇLÜ YÖNLERİNİN DAHA DA GÜÇLENMESİ SAĞLANIR. FİRMALAR TEKNOLOJİLERİNİ YENİLEME FIRSATI ELDE EDER, KATMA DEĞERİ DAHA YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİR. FİRMALARIN REKABET GÜÇLERİ ARTAR. FİRMALARIN VERİMLİLİKLERİ ARTAR. HEM REKABETİ HEM DE İŞBİRLİĞİNİ TEŞVİK EDİLİR MÜŞTERİLERE VERİMLİLİK, ETKİNLİK VE ESNEKLİK KONULARINDA AVANTAJLAR SAĞLARNIR.

Kümelenme Gelişim Süreci Kümelenmede İzlenen Yol ve Şarap Kümelenmesi Mevcut Durum (Eğitim) Mevcut Durum Başlangıç Aşaması (Eğitim) Gelişim Aşaması (Eğitim) Rekabet Gücü, Yenilikçilik … Kitle iletişim araçları Toplantı ve tartışma. radyo/TV formları, işletme ziyaretleri Demost., geziler Küme içi org. yenilik, rekabet girişimcilik 0 kümelenme temel bilgileri 23 23

Kümesi Nasıl Gelişir KÜME FİRMALAR ANALİZ EDİLİR TEDARİK ZİNCİRİ BELİRLENİR EĞİTİM PROGRAMLARI DÜZENLENİR ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLİR GEZİLER DÜZENLENİR TANITIM FAALİYETLERİ- LOGO,SLOGAN,WEB SAYFASI, BROŞÜR HAZIRLANIR ORTAK SATIN ALMA GİBİ FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİLİR YOL HARİTASI HAZIRLANIR 0 kümelenme anlatimi

Üreticiler Üniversite Tekirdağ Şarap İş Kümelenmesi Şarap (KOBİ) Yönetim Hizmet Markalaşma AR&GE Satıcılar Üreticiler ) Şarap (KOBİ) Üniversite http://www4.fh-swf.de/media/downloads/fbaw_1/download_1/hensche/hensche_1/kurzfassungderstudieclusteragribusiness.pdf

Namık Kemal Üniversitesi, 0532-2817363, a.gurel2@gmail.com Tekirdağ Şarap Kümelenmesi Projesine başarılar dilerim… Sağlığınıza.. Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi, 0532-2817363, a.gurel2@gmail.com