MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAYLI ÇALGILAR.
Advertisements

TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
RAMAZAN PROGRAMI Tanıtım Kataloğu 2013.
SAMSUN MEHTERAN Vurulduğunda arzı ve arşı titreten, yürüdüğünde ölümü bile korkutan, heybetiyle düşmanın yüreğine korku salan ve savaşa bayram havasında.
TELLİ ÇALGILAR.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
Çalgı Müziği.
Müzik en genel tanımı ile sesin biçim ve anlamlı titreşimler kazanmış hâlidir. Başka bir deyiş ile de müzik, sesin ve sessizliğin belirli bir zaman aralığında.
TÜRK HALK MÜZİĞİ.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Oğuzhan AKKUZU.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
MÜZİK ALETLERİ.
MÜZIK ALETLERI.
Kopuz Enstrümanı.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison Prepared by Esra Alagöz.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
KONYA ÇİMENTO GÜZEL SANATLAR LİSESİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TÜRK HALK MÜZİĞİ TOPLULUĞU
REBETİKA : Rebetika'nın asıl taşıyıcıları özellikle alt tabakadan işsiz güçsüz insanlar ve rebetlerdir. Hapishane ve tekkeler (rebetlerin haşhaş içtikleri.
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
Hazırlayan songül zehiroğlu 6/A 41
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
Türk Halk Müziği Çalgıları
İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI Konu 3: HEPTATONİK SCALA Konu 4: MOD
SES TİTREŞİMDİR Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
Jazz Müzik bilgileri.
GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ ÇALGILARI
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
Fatma ŞİMŞEK Selenay Melek KARACA
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
YOL HAVASI
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Hazırlayan: Fatma Usta Günsever
MÜZİK ALETLERİ.
ALBÜM TANITIM GECESİ.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
HALK OYUNLARI.
TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
 Geleneksel Türk müziği çalgılarını 4 grupta inceleyebiliriz. Vurmalı çalgılar: davul, def, darbuka, zil, kaşık, bendir Üflemeli çalgılar: kaval, zurna,
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN MÜZİK TÜRLERİ
1) Arabesk müzik türleri 2) Arap müziği 3) Azeri müziği 4) Balkan müziği 5) Batı sazları müziği ve batı sazlarıyla sanat müziği 6) Caz müziği 7) Country.
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Öğrenme Alanı: D. MÜZİK KÜLTÜRÜ
GELENEKSEL TÜRK HALK MÜZİKLERİ. Türk Müziği nedir? Türk müziği, Türkler'in Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
Palandöken Dağı; Palandöken, Doğu’nun en popüler kayak merkezidir. Hatta Türkiye’nin en iyi ilk üç kayak merkezinden birisidir.
Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik beğeni ve kültürünü geliştirir.
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ

ÜLKEMİZDEKİ MÜZİK TÜRLERİ Geleneksel Türk müziği: Ezan, dua ilahi mehter müziği gibi Klasik Türk müziği: Türk sanat müziği Halk Müziği: Türküler, uzun havalar Klasik Batı Müziği: Opera ve bale müzikleri gibi (Türkçe) Popüler müzik: Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müzik, Türkçe dans müziği, arabesk, Türkçe caz, özgün müzik, protest müzik, fantezi müzik gibi.

TÜRK HALK MÜZİĞİNİN TARİHÇESİ Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak Folklorun bir parçasıdır. Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir. Türk halk müziği kapsamında dikkate alınan eserler, klasik ve modern olmak üzere ikiye ayrılır: Klasik Türk halk müziği; çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur. Anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği; 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir.

TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI TELLİ ÇALGILAR YAYLI ÇALGILAR ÜFLEMELİ ÇALGILAR VURMALI ÇALGILAR ÇARPMA VURMALI ÇALGILAR Bağlama Cura Tanbura Divan Bağlaması Tar Kabak Kemane Karadeniz Kemençesi Kaval Zurna Ney Çifte Tulum Sipsi Çığırtma Davul Nağara Def Dümbelek Bendir Kaşık Zil Zilli Maşa

TÜRK HALK MÜZİĞİ TÜRLERİ Türk Halk Müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir. Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Kırık havalar ise koşma, yiğitleme, güzelleme, taşlama, ninni ve daha başka adlar altında kümelenir. Türk Halk Müziği'nin melodi yapısı incelendiğinde bu melodilerin ses genişlikleri bakımından bir oktav (sekiz ses sınırı) tamamlayan dizi ve tonaliteyi kesin şekilde belirtmeyen ikili ile beşli aralıkları içinde yaratılmış olduğu görülür. Basit ve birleşik ölçülerden başka aksak ölçüleri içeren Türk Halk Müziği, ezgiler ve formlardan oluşur.

Türk halk müziği genel itibariyle şu yörelere ayrılır: Karadeniz, Trakya, Ege, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Kafkas. Bunun dışında genel karakteristiğine göre: bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

Türkülerimiz genellikle gurbet, ayrılık, sıla hasret, ölüm, askere gidiş, yiğitlik, düğün, çocuk sevgisi, kız kaçırma gibi köye has toplumsal olayları konu alır, sadelik, içtenlik, duygululuk gibi özellikler gösterir yerel renkler taşır. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Türk halk müziği sanatçılarına bazı örnekler vermek gerekirse; Aşık Veysel, Karaca Oğlan, Ruhsati, Neşet Ertaş, Arif Sağ gibi isimleri sayabiliriz.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN  TEŞEKKÜRLER PAMİR ARER 6-B