SIFATLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
SIFATLAR.
SIFATLAR MERVE CEYLAN.
Sıfatlar Salim erer
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
SIFATLAR VE ÖZELLİKLERİ
TEMEL, ORTA ve İLERİ SEVİLERDE DİL BİLGİSİ KONULARI
ZAMİRLER.
T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ-2
SIFATLAR ÖN AD.
ZAMİRLER.
Kelime Türleri Kelime: Dilde anlamı ya da tek başına görevi bulunan ses topluluğudur.Türkçe’de kelimeler , görevleri bakımından sekiz türe ayrılır. Bunlar:
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU Büşra Nur Gürses.
M. SERHAT KAPLAN Konu: Sıfat(Ön Ad) SIFAT(ÖN AD) İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar ancak varlıklarla ortaya çıkar.
ZAMİRLER.
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
A. Sıfatların Özellikleri B. Sıfat Çeşitleri
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
KELİME TÜRLERİ SIFATLAR.
KELİME (SÖZCÜK) TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ ZAMİRLER.
Görev ve anlam açısından sıfatlar Yapı açısından sıfatlar
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
ZAMİR (ADIL).

Sıfatlar Ayşe Kızılbağlı Erciyes Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE SUNUSU Gülse Tözenli 6\C.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
ÖN ADLAR (SIFATLAR) Kırmızı ceket :Ceketin rengini belirtiyor.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
Sıfatlar.
SIFAT ( ÖN AD ).
SINIF 4 İSTASYON ÖĞR. Resul RESUL
Görev ve Anlamlarına Göre
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFATLAR.
ÖN AD (SIFAT). Adıları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi veya belirtmesi gerekir.
Hazırlayan: Göksel KURT Türkçe Öğretmeni. Göksel KURT Türkçe Öğretmeni2 SIFAT  İsimlerin önüne gelerek onların şeklini, durumunu, rengini, işaret yoluyla.
ÖN AD.  Sıfat : Adların önüne gelerek onları çeşitli yönlerden niteleyen ya da belirten sözlerdir.Örnek :  İyi insan, üç çocuk, bulanık su, bazı kitaplar,
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
SIFAT TAMLAMALARI .
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADILLAR (ZAMİRLER).
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
TAMLAMALAR.
 SIFATLARIN ÖZELLİKLERİ  SIFAT ÇEŞİTLERİ  SIFATLARDA PEKİŞTİRME  SIFATLARDA DERECELENDİRME  SIFATLARDA KÜÇÜLTME  YAPILARINA GÖRE SIFATLAR  FİİLİMSİ.
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
ADJECTIVES. Adjectives (sıfatlar): isimleri niteleyen, özelliklerini belirten kelimelerdir. Sıfatlar, ismin rengini, büyüklüğünü, yaşını, miktarını, kalitesini.
Sıfat(Ön Ad) Varlık adlarından önce gelerek onları niteleyen, biçimlerini, sayılarını, yerlerini belirten sözcüklere SIFAT(ÖN AD)denir.
Sıfatlar (ön ad).
Sunum transkripti:

SIFATLAR

SIFATLAR İsimleri niteleyen ya da belirten sözcüklere sıfat(ön ad) denir. ÖRNEK: Ben sarı masada yemek yedim. Sarı kelimesi bir sıfat örneğidir.

Sıfatlar isimlerden önce gelerek onları sayı, renk, durum, hareket, biçim, yer, işaret ve soru yönlerinden tamamlar; onları niteler veya belirtir. ÖRNEK: Bir ev gördüm . Bir sayı sıfatına örnektir.

SAYI SIFATI ÖRNEK: Yedinci öğrenci gelsin. Üç elma ver. İsimlerin sayısal özelliklerini bildiren sıfatlara sayı sıfatı denir. ÖRNEK: Yedinci öğrenci gelsin. Üç elma ver. Sayı sıfat çeşiti 5’tir.

ASIL SAYI SIFATI İsimlerin sayılarını kesin olarak belirten sıfatlara asıl sayı sıfatı denir. ÖRNEK: Üç kilo elma aldım. Beş slayt yaptım.

Ben yarışmayı üçüncü bitirdim. Hava +34° olduğu için çok sıcak. SIRA SAYI SIFATLARI İsimlerin sıralarını, derecelerini belirten sıfatlara sıra sayı sıfatı denir. ÖRNEK: Ben yarışmayı üçüncü bitirdim. Hava +34° olduğu için çok sıcak.

KESİR SAYI SIFATLARI İsimlerin, bütünün kaçta kaçı olduğunu gösteren sıfatlara kesir sayı sıfatı denir.  ÖRNEK: Ekmeğin dörtte birini ben yedim.

ÜLEŞTİRME SIFATLARI İsimlerin bölümlere ayrıldığını, bölüştürüldüğünü gösteren sıfatlara üleştirme sıfatları denir. "-(ş)er” ekiyle yazılır. ÖRNEK: Beşer elma yedik.

TOPLULUK SAYI SIFATLARI Bir defada doğan birden fazla kardeşler için kullanılan sıfatlara topluluk sayı sıfatı denir. Bunlardaki “z” sesi çokluk bildirir. ÖRNEK: Üçüz bebek gördüm.

BELGİSİZ SIFATLAR İsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlara belgisiz sıfat denir. bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi...

ÖRNEK: Her soru aynı değildir. Herkes gelebilir. Not: Asıl sayı sıfatı olan “bir” ile belgisiz sıfat olan “bir” karıştırılabilir. “bir” kelimesi “tek” kelimesinin karşılığı ise asıl sayı sıfatıdır. Değilse belgisiz sıfattır.

SORU SIFATLARI İsimlerin nitelik ve niceliklerini soru yoluyla öğrenmeyi amaçlayan, cevapları da herhangi bir sıfat olan kelimelere soru sıfatı denir. ne, nasıl, nice, ne gibi, ne biçim, kaç, kaçıncı, kaçar, hangi, ne türlü...

Soru sıfatları cümleyi soru cümlesi yapar. Bazı durumlarda da yapmaz. ÖRNEK: Hangi kitabı aldın? Soru sıfatları cümleyi soru cümlesi yapar. Bazı durumlarda da yapmaz. ÖRNEK: Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.

Nitelene sıfatları isimlere sorulan “nasıl” sorusunun cevabıdır. NİTELEME SIFATLARI İsimlerin şeklini, durumunu, hareketini, rengini, kısacası kalıcı özelliklerini gösteren sıfatlara niteleme sıfatı denir. Nitelene sıfatları isimlere sorulan “nasıl” sorusunun cevabıdır. ÖRNEK: Yarın gideceğiz.

Belirtme sıfatları varlıkların geçici özelliklerini bildirirler. BELİRTME SIFATLARI İsimleri sayı yönünden tamlayan; yerlerini işaret eden; özelliklerini belli belirsiz olarak bildiren; onların özelliklerini soran sıfatların tümüne belirtme sıfatları denir. Belirtme sıfatları varlıkların geçici özelliklerini bildirirler.

ÖRNEK: Bu adam ,dediğim adam.

bu, şu, o, öteki, beriki, böyle, şöyle... İŞARET SIFATLARI İsimleri işaret ederek belirten ve yerlerini bildiren sıfatlara işaret sıfatı denir. bu, şu, o, öteki, beriki, böyle, şöyle... ÖRNEK: Kitabı şu genç almıştı.

HAZIRLAYAN: HAVVANUR MERT KONU: SIFATLAR