KOLON POLİPLERİ VE KOLON KANSERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
Advertisements

KANSER.
KOLOREKTAL KANSERLER PROF DR HEDEF ÖZGÜN.
GASTROİNTESTİNAL POLİPLER
ONKOLOJİDE ERKEN TANININ YERİ
KANSER NEDİR ?.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
TİROİD KANSERLERİ Dr. İsmail YILMAZ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
SORULAR 1- Hastanın evresi ? 2- Tedavi öneriniz?
KANSER HASTALARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
PROSTAT KANSERİNDE TARAMA TANI EVRELEME Doç. Dr
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
KOLOREKTAL KANSER 1.
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
ÖNLEYİCİ SAĞLIK BAKIMI
Erken evre testİs tümörlerİnde tedavİ ve takİp
ÖZOFAGUS NEOPLASMLARI
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
GEP NEN TEMEL CERRAHİ İLKELER
KOLOSTOMİ Dyt.Seyran Seçil KURAL.
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
RETROPERİTONEAL YUMUŞAK DOKU SARKOMLARI
Postmenopozal uniloküler kistlerin yönetiminde ultrasonografi
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
OLGU 1 Bilinen hepatit B taşıyıcılığı nedeniyle Lamivudin kullanımı olan 56 yaşında erkek hastaya, temmuz 2010’da mekanik barsak obstrüksiyonu nedeniyle.
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
Ə.Əliyev ad. AzDHTİ Onkologiya kafedrası
Kolorektal kanser’e Histopatolojik yaklaşım
SERVİKS STAGE I B2 OLGULARINA YAKLAŞIM Doç.Dr. Ayşe GÜRBÜZ.
Cerrahi-Onkoloji Konseyi
Kolorektal Kanser Cerrahi Tedavi
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
KOLOREKTAL KARSİNOM.
BURSA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi Müdürlüğü
ERİŞKİNDE TARAMA TESTLERİ
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM
Kolorektal Kanser Evreleme
SORULAR 1-Hastanın evresi ? 2- Tedavi öneriniz?
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
Akciğer Kanserinde Tedavi
MİDE VE DUODENUMUN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Yrd.Doç.Dr.Murat Kalaycı Genel Cerrahi Anabilimdalı
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ AD Arş. Gör. Dr. Hatice ÇAVUŞ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Atrofik Gastrit: Tanı,Tedavi ve İzlem
Sağlık Slaytları İndir
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR Mİ??
Kolon Kanseri Önlenebilir mi?? Niye Tarama?
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

KOLON POLİPLERİ VE KOLON KANSERİ Prof.Dr. Zafer MALAZGİRT SamsunCerrahi Samsun

KOLON POLİPLERİ Polipler: Barsak lümenine doğru büyüyen kitlelerdir. Mukoza, submukoza ve kas kökenli olabilir. Saplı veya sapsızdır. İyi huylu veya kötü huylu olabilir.

Kolon ve Rektum Polipleri Adenomatöz polipler Kolon ve rektum adenomu bir benign neoplazmadır. Makroskopi: Saplı, semisesil veya sesil olabilir. Mikroskopi: Tübüler veya villöz %65-80 Tübüler (saplı, beyaz) %10-25 Tübülovillöz %5-10 Villöz (sesil, kadifemsi, bordo)

Kalın barsak iç zarındaki anormal üreme yıllar içinde poliplere ve kansere yol açar.

Kalın barsak iç zarında polip gelişmesi ve ardından kanserleşme bir kronik bozukluktur. 5-20 yıl 5-15 yıl ADENOM Normal Hafif Orta Şiddetli Kanser APC,bcl-2, c-myc Hypomethylation COX-2 K-ras SMAD 2 SMAD 4 DCC p53 Kanser Ilyas et al. Eur. J. Cancer 1999; 35:335-351 and Kelloff et al. Oncology 1996; 10:1471-1484

Dikkat 40’lı yaşlarda barsaklarımızda polip gelişmeye başlar. 50’li yaşlarda barsaklarımızda mercimek- nohut büyüklüğünde polipler taşırız. 50’li yaşlarda kolonoskopi yaptırırsak, tüm poliplerimizden 10 dakikada kurtuluruz.

Kolon ve Rektum Polipleri Adenomatöz polipler Poliplerin tedavisi Kolonoskopik Polipektomi: patolojik tanıya göre izlem veya kolektomi. Kolektomi: Saplı polipte sapta tümör varsa veya sapsız polipte invazif kanser tespit edilmişse

Hepimiz 50 yaşında ilk kolonoskopimizi yaptırmalıyız! Eğer kolonoskopi yaptırmazsak!!! Poliplerimiz büyür ve kanserleşme başlar.

İnvazif kanser içeren adenomlarda çap ve insidans ilişkisi

Kolon ve Rektumdaki adenomatöz polipler kanserojendir. Kolon kanseri saptanan bir bireyde bir başka polipin bulunması sıklığı %30’dur. Şiddetli displazi ve kanser riski, büyük poliplerde çok yüksektir. Örneğin çapı 1 cm’den küçük poliplerde kanser riski %1 iken, çapı 2 cm’yi aşmış poliplerde risk %30’dur.

Adenomatöz poliplerin kanserleşme riski değişkendir. Kanser riski Villöz adenom’da %40 Tübülovillöz adenom’da %22 Tübüler adenom’da %5 dolayındadır.

Kolon ve rektum polipleri Polip tipi Histolojik Tip Hamartom Juvenil polip Peutz Jeghers Sendromu Neoplastik Adenom Tübüler adenom Tübülovillöz adenom Villöz adenom Karsinom İnflamatuvar Psödopolip Benign lenfoid polip Sınıflanamayan Hiperplastik polip Diğer Lipom, leiyomyom, karsinoid Kanserojen tip

KOLON ve REKTUM KANSERİ Prof. Dr. Zafer MALAZGİRT SamsunCerrahi

Kolon ve Rektum Kanseri Dünyada ve Türkiye’de Erkeklerde akciğer ve prostat kanserinden sonra 3. sıklıktadır. Kadınlarda akciğer ve meme kanserinden sonra 3. sıradadır.

Kolon ve Rektum Kanseri Görülme sıklığı yaşla artar. En sık 60-80 yaşta en sık görülür. 70’li yaşlardaki insanların %5’inde görülür. Kolon ve rektum kanserli hastaların %6-8’i 40 yaştan gençtir.

Kolon ve Rektum Kanseri Polipler 50 ve 60’lı yaşlarda çok sık gözlenir. Eğer tedavi edilmezlerse 70’li yaşlarda karşımıza kanser olarak çıkarlar.

Kolorektal kanserde yaş ile insidans ilişkisi

Kolon kanseri: Dünyada görülme sıklığı

Kolon kanseri ve yağ tüketimi ilişkisi

Kolon ve Rektum Kanserine Yol Açan Etkenler 1. Genetik Etkenler 2. Çevresel Etkenler Yüksek doymuş yağlı besinler, yanmış hayvansal yağlar, az lif, az yeşillik, Karsinojenler (safra asiti, alkol, katkı maddeleri, radyasyon) 3. Prekanseröz Lezyonlar Ülseratif Kolit Crohn Hastalığı

Kolon ve Rektum Kanseri Risk Grupları Normal Risk Basit kolon kanseri %90’ı poliplerden gelişir. Yüksek Risk Ailesel kolon kanseri En az bir tane 1. derece akraba) Kalıtsal kolon kanseri 40 yaş altı, multipl tümörler

Kolon ve Rektum Kanserinin Bulguları İleri dönem/Sağ kolon Künt karın ağrısı Kansızlık+dışkıda gizli kan Sağ alt kadranda kitle %10 Erken Kanser Dönemi Hiç bulgu vermez Hafif karın ağrısı Gazlanma, şişkinlik

Kolon ve Rektum Kanserinin Bulguları İleri dönem/Sol kolon Barsak alışkanlığında değişme Makattan kanama Tıkanma %30 İleri dönem/Rektum Barsak alışkanlığında değişme Makattan kanama Tenesmus, Kalibre incelmesi, yetersiz boşalma, müküs deşarjı, dolgunluk hissi, pelvik ağrı

Kolon ve rektum kanserinin dağılımı

Kolon ve rektum Kanserinde Tanı Öykü (aile hikayesi, barsak alışkanlığında değişme, kanama, müküs deşarjı, tenesmus, halsizlik, zayıflama, solukluk, efor kapasitesinde azalma, düşme...) Fizik Muayene (solukluk, zayıflık, KC, karında kitle, inguinal LAP) Parmak muayenesi (kan, müküs, ST, kitle) Kolonoskopi (polip, kanser, diğer kanama nedenleri, darlık, bx) Çift kontrast kolon grafisi (kitle, omuz işareti, yenmiş elma manzarası, rijidite, çift kontur, darlık, obstrüksiyon) Sanal kolonoskopi Abdominal BT (kitle, duvar kalınlaşması, çevreye invazyon, LAPler, KC metastazı) ERUS (rektumda mukoza ve altına invaze kitle, LAP) CEA (postop dönemde yükselen CEA) Akciğer grafisi, toraks BT (Akciğer metastazı)

Kolon ve rektum kanserinde Tanı Parmak muayenesi ile %10 tanı konur. Rijit Rektosigmoidoskop ile %25’i tanınır. Fleksibl sigmoidoskop ile tanı %50’dir. Kolonoskop ile %90’ı saptanabilir. Barsak temizliği gerekir. Küçük polip ve kanserlerin tanısında başarılı. Biyopsi ve polipektomi ile tanı ve tedavi edilebilir.

Çift Kontrast Kolon Grafisi Duyarlılığı %50-70’dir. Dolma defekti, yenmiş elma manzarası, omuz işareti, çift kontur, duvar rijiditesi, darlık, fistül olarak kendini gösterir.

Sanal kolonoskopi Spiral CT Noninvazif. Tartışmalı Gelecek vaadetmektedir.

Endoskopik US/ERUS

KRK Evrelendirme EVRE T N M Evre 1 T1,T2 N0 M0 Evre 2 T3,T4 Evre 3

KRK Tedavi Cerrahi Tedavi Neoadjuvan Kemoradyoterapi (rektum) Adjuvan Kemoterapi Adjuvan Radyoterapi (rektum, postop) Neoadjuvan Kemoterapi (preop,KC rezeksiyonu) Özel Tedaviler(targeted therapies)(immünoterapi, anti-anjiyogenez tedavi, kanser aşısı)

KRK Cerrahi Tedavi Cerrahi Tedavi Küratif (Açık/Laparoskopik Cerrahi) Sağ hemikolektomi Sol hemikolektomi Anterior rezeksiyon Abdominoperineal rezeksiyon +/- Kalıcı-geçici kolostomi Palyatif Palyatif rezeksiyon Kolostomi

Kolonoskopi: en iyi Erken Tanı Yöntemidir “50 yaştan başlayarak, her 10 yılda bir kolonoskopi yapılması” en etkili kanser tarama çalışmasıdır. Sonnenberg A, Delco F, Inadomi J M: Cost-effectiveness of colonoscopy in screening for colorectal cancer. Ann Intern Med 2000;133:573-584

kolonoskopi 2 yılda bir yapılmalıdır Kolonoskopi: en iyi Erken Tanı Yöntemidir Yüksek risk varsa kolonoskopi 2 yılda bir yapılmalıdır Yüksek Risk Kolon kanseri veya kanserojen polipli olgular Kolon kanser veya kanserojen polipli 1. derece akrabası olanlar Kalıtsal ve ailesel kolon kanseri-polip öyküsü İnflamatuvar barsak hastalığı olanlar

Gelecekteki Tarama testleri? Moleküler Tarama Dışkıda k-ras mütasyon taraması Rektal müküste galaktoz-N-asetil galaktozamin araştırması Genetik Tarama FAP HNPCC (Lynch) Sanal Kolonoskopi Halen 10 mm’den büyük poliplerde yararlı. 6-9 mm poliplerde duyarlılık %60-65 düzeyinde.

Kolon ve Rektum Kanserinde Nüks Kolon ve rektum kanserinin etkili tedavisinden sonra Nükslerin %85’i ilk 3 yıl içinde gözlenir. Nükslerin en çoğu karaciğerde ortaya çıkar. Lokal nüks oranı %10’dur. Etkili izlem ile mortalite %7 azalmaktadır.

ÖZET Kolorektal kanser, sık görülen ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı, etkili tedavi sağlar. Elli yaşın üzerindeki herkese tarama yapılmalıdır. En iyi erken tanı yöntemi kolonoskopidir. En etkili tedavi cerrahi tedavidir. Rektumda radyoterapi yararlıdır.