GİRİŞ: ULUSLARARASI İKTİSATIN KAPSAMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
Advertisements

Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
III. BÖLÜM DERS NOTLARI:
Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
SERBEST TİCARET BÖLGELERİ Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
XVIII. BÖLÜM DERS NOTLARI: ULUSLARARASI Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Makroiktisat... Bir bütün olarak ekonomiyle ilgilenir
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Bölüm 29 Açık Ekonomi Makroiktisadı
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
Makroekonomik İstikrar ve Kur İkâmesi Zor Zamanlarda İktisat II H.Ü. İ.İ.B.F Mayıs 2011 Ankara.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Küresel ekonomi ve Uluslararası Ticaret
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Makro İktisat İktisadi Analiz
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GİRİŞ: ULUSLARARASI İŞBÖLÜMÜ
VII. BÖLÜM DERS NOTLARI: YENİ ULUSLARARASI TİCARET TEORİLERİ
Klasik ve Keynesçi İktisat
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
VI. BÖLÜM DERS NOTLARI: KAYNAKLAR VE TİCARET - HECKSCHER-OHLIN TEORİSİ
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
İŞLETME YÖNETİMİ - DOKTORA PROGRAMI
XIX. BÖLÜM DERS NOTLARI: DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
YAKIN DO Ğ U ÜN İ VERS İ TES İ İ KT İ SAD İ VE İ DAR İ B İ L İ MLER FAKÜLTES İ EKONOMI BÖLÜMÜ 2015/2016 GÜZ DÖNEMI.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
EKONOMİK ENTEGRASYONLAR ve PARASAL BİRLİK
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
Dr. Dilek Seymen Dr. Aslı Seda Bilman
ULUSLARARASI İKTİSAT Giriş Giriş Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
EKON 331 ULUSLARARASI TİCARET VE EKONOMİ BÖLÜM 1 GİRİŞ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GİRİŞ: ULUSLARARASI İKTİSATIN KAPSAMI I. BÖLÜM DERS NOTLARI GİRİŞ: ULUSLARARASI İKTİSATIN KAPSAMI Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi Bakü - 2011 Sunumlarda Paul R. Krugman ve Maurice Obstfeld tarafından yazılmış “International Economics: Theory and Policy”, James Gerber tarafından yazılmış “International Economics” ve Halil Seyidoğlu tarafından yazılmış “Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama” isimli ders kitabları temel alınmıştır. Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası

İçindekiler Giriş ................................................................................................................................... 3 Uluslararası İktisatın (International Economics) konusu nedir? ..................................... 11 Uluslararası İktisat ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler ................................................... 12 Uluslararası İktisatın Yapısı ............................................................................................ 13 Uluslararası İktisat ve Genel Ekonomi ............................................................................ 14 Uluslararası İktisatın 12 sorunu ....................................................................................... 15 Uluslararası Ticaret ve Parasal İlişkiler Arasındaki Temel Fark ..................................... 16 Uluslararası Ticaret ve Parasal Politiklar Arasında Kordinasyon Sorunu ....................... 18 I. Bölümün temel kavramları .......................................................................................... 19 Kaynaklar ......................................................................................................................... 20 Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş: Örnek Olay veya Asya Krizinin (1997) düşündürdükleri 1997 yılı yazında Doğu Asyada ekonomik kriz çıktı.Tailand’da başlayan kriz kısa zamanda Endonezya, Malazya, Filipinler ve Güney Kore’yi kapsadı. Ulusal paralar değer kaybetti, sermaye piyasaları iflas etti ve krediler kesildi. Çeşitli ülkeler olağanüstü borçlar için IMF’e başvurdu ve 1997 yılının sonlarına kadar IMF bu ülkelere yardımın şartlarını gözden geçirmeye başladı. Acil müdahele edilmesi gereken sorun olmasına rağmen, bu global boyut kazandı. Şöyle ki, Japonya ve Avrupa Bankaları bölgeye verdikleri büyük hacimli kötü brçlarla (bad loans) yüz yüze kaldılar. Kuzey ve Güney Amerika sermaye piyasaları telaşlı yatırımcıların baskısını hissetti ve Amerikan firmaları depresyona uğramış Asya ulusal paralarıyla yapılan ucuz ithalat dalgasının zararlarına hazırlandı. Böylece, artık her hangi bir bölgede ortaya çıkacak ekonomik krizin tüm dünyanın ekonomik istikrarını boza bileceği ve bu yönelimin son bir kaç onyılda hakim olduğu bir daha kanıtlandı. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş Uluslararası iktisat öğretimi şimdiki gibi hiç bir zaman önemli olmamıştır. XXI. yüzyılın başlarında milletler mal ve hizmetler ticareti, para akımları ve yatırımlar yoluyla bir birileriyle önceki dönemlere kıyasla daha geniş bir ilişki içerisine girmiştir. II. Dünya savaşından bugüne, diğer ifadeyle son 60 yılda dünya üretimi veya dünya geliri 6 kat arttığı halde, dünya ticareti 12 kat artmıştır. Şekil 1.1 gösteriyor ki, ABD için uluslararası ticaretin önemi ABD ekonomisinin tamamıyla kıyasladığımızda neredeyse 3 kat daha fazla artmıştır. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Şekil 1-1: ABD Milli Gelirinin yüzdesi olarak İhracat ve İthalat Giriş Şekil 1-1: ABD Milli Gelirinin yüzdesi olarak İhracat ve İthalat Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş: Açıqlıq indeksi Açıqlıq indeksi (Index of Openness) = [İxrac (Exports) + İdxal (Imports)] / GSYİH (GDP) Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş: Dünya Ekonomisinde Temel Çağdaş Yönelimler Küreselleşme, Ülkeler arasında ekonomik bağımlılığın (interdepency) derinleşmesi, Dış ekonomik ilişkilerdeki gelişmelerin hemen her ülkede çok yakından ve hassas bir şekilde izlenilmesi, Çokuluslu şirketlerin dünya ekonomisindeki hızlı yayılmaları, Ekonomik refah düzeyleri açısından ülkelerin gelişmiş ve az gelişmiş şekilde kesin ayrılmaları, Az gelişmiş ülkelerin önemli Dış Borc Sorunun ortaya çıkması, Bölgesel ekonomik birleşmelerin giderek yaygınlaşması, Uluslararası kuruluşların rölünün artması. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası İktisat’ın konusu nedir? Uluslararası iktisat bağımsız milletler arasında mevcut olan karşılıklı ekonomik ilişkileri öğretir. Uluslararası ticaret ve yatırımların düzenlenmesinde hükümetlerin rolü önemlidir. Analitik olarak, uluslararası piyasalar hükümetlere şirketlerin alt gurupları aleyhine ayrımcılık yapmak olanağı vermektedir. Hükümetler aynı zamada döviz arzını kontrol etmektedir. Uluslararsı iktisat öğretimi konusunu tekrar düşünmeye iten çeşitli olaylar ve yayınlar mevcuttur. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası İktisat ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Uluslararası Ekonomik İlişkilerin türleri: Malların ve hizmetlerin uluslararası ticareti Uluslararası sermaye akımları Uluslararası teknoloji akımları Uluslararası işgücü akımları Uluslararası Ekonomik İlişkiler = Dış Ticaret + Emek akımları + Sermaye akımları + Teknoloji akımları Uluslararası İktisat, İktisat biliminin Uluslararası Ekonomik İlişkileri öğrenen bir dalıdır. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası İktisatın Yapısı ULUSLARARASI İKTİSAT ULUSLARARASI TİCARET ULUSLARARASI PARASAL İLİŞKİLER (Uluslararası Finans Teorisi) ULUSLARARASI EKONOMİK KALKINMA İLİŞKİLERİ Uluslararası Sermaye Akımları Uluslararası Teknoloji Akımları Uluslararası İşgücü Akımları Uluslararası Ekonomik Sorunlar Uluslararası Ticaret Teorisi Uluslararası Ticaret Politikası Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası İktisat ve Genel Ekonomi Uluslararası İktisat Genel Ekonominin kullandığı mikro ve makro ekonomik analiz tekniklerini kullanır. Ama onları farklı bir çerçeveye, yani en az iki ülkeden oluşan bir modele uygular. Genel iktisat kuramı, bir tek kapalı ekonominin sorunları ile ilgilenirken, uluslararası iktisat iki ya da daha çok dışa açık ekonominin sorunları ile ilgilenir. Kısaca Uluslararası İktisat genel iktisadın ele aldığı konuları uluslararası ortamda inceler. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası İktisatın 12 sorunu Dış ticaretin faydaları (Gains from trade) Ücretler, iş yerleri ve proteksionizm (Wages, Jobs and Protection) Dış ticaret açıkları (Trade deficits) Bölgesel ticaret anlaşmaları (Regional trade agreements) Dış ticaret anlaşmazlıklarının çözümü (The Resolution of Trade Confilicts) Uluslararası kurumların rölü (The Role of International Institutions) Döviz kurları ve makroekonomi (Currency rate and macroeconomy) Mali krizler ve global enfeksiyon (Financial crises and global contagion) Sermaye akımları ve gelişmekte olan ülkelerin borçları (Capital flows and the debt of developing countries) Krizler ve Latin Amerikada reformlar (Crisis and reform in Latin America) Doğu Asyada ihracata dayalı büyüme (Export-led growth in East Asia) Eski sosialist cumhuriyetlerin dünya ekonomisine entegrasyonu (The integration of Ex-Socialist Countries into World Economy) Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası Ticaret ve Parasal İlişkiler Arasındaki Temel Fark Uluslararası ticaret uluslararası ekonominin ilk önce reel işlemleri üzerinde odaklanmaktadır. Bu işlemler malların veya ekonomik kaynakların elle tutulabilir taahütlerinin fiziksel hareketini kapsamaktadır. Örneğin: ABD ile AB arasında Avrupanın tarım ürünlerinin ihracını desteklemesile ilgili uyuşmazlık. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası Ticaret ve Parasal İlişkiler Arasındaki Temel Fark Uluslararası parasal analiz uluslararası ekonominin parasal tarafı üzerinde odaklanmaktadır. ABD dolarının dış satınalma gücü gibi finansal işlemler. Örneğin: ABD dolarının dış mübadele değerinin onun serbest hareketine veya hükümet faaliyetile stabilize edilmesine olanak tanıyıb tanımaması konusunda tartışma. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Uluslararası Ticaret ve Parasal Politiklar Arasında Kordinasyon Sorunu Uluslararası politika kordinasyonu Uluslararası İktisatın temel sorunu, ülkelere ne yapmalı olduklarını söyleyecek dünya hükümetinin (world government) olmadığı durumda çeşitli ülkelerin ticaret ve parasal politikaları arasında kabüledilebilir derecede uyumun nasıl sağlanacağıdır. Uluslararası Sermaye Piyasası (The International Capital Market) Uluslararası sermaye piyasalarında riskler vardır: Paranın değer kaybetmesi Ulusal Taahüttlerin Yerine Getirilememesi Durumu (National default) Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

I. Bölümün temel kavramları Uluslararası iktisat (international economics) Uluslararası ekonomik ilişkiler (international economic relations) Küreselleşme (globalization) Entegrasyon (integration) Açıklık endeksi (index of openness) Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Kaynaklar P. Krugman and M. Obstfeld, International Economics: Theory and Policy, Seventh Edition Pearson – Addison Weasley. James Gerber, International Economics, Third Edition, Pearson Education , 2005. H. Seyidoğlu, Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama, XV. Baskı, İstanbul, 2003. R. Karluk, Uluslararası Ekonomi: Teori ve Politika, VI. Baskı, İstanbul, 2002. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.