HÜCRE BÖLÜNMESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

Hayal bilimden daha önemlidir, çünkü bilim sınırlıdır.
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
MİTOZ BÖLÜNME.
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
HÜCRE BÖLÜNMELERİ MİTOZ BÖLÜNME
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
MERAM ABDULLAH AYMAZ İLKÖĞRETİM OKULU
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME
Hücre bölünmesi.
GENETİK.
CANDAN DURAN BOSTANBAŞ
HÜCRE.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Organelleri.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
HAZIRLAYAN: DİLEK BEZGAL
MAYOZ BÖLÜNME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
MİTOZ BÖLÜNME.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MİTOZ BÖLÜNME.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
Hücre Zarı. Sitoplazma Çekirdek DNA Sentrioller.
HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme
HÜCRELER NEDEN BÖLÜNÜR ?
Mayoz Bölünme.
HÜCRE NEDİR?.
HÜCRE Demet URHAN
Hücre Bölünmesi Mitoz bir hücreden eşdeğer iki hücre oluşumu Gelişme Yenilenme Regenerasyon.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
Diploit hücrelerde, biri anadan diğeri babadan gelmiş olan, şekil ve büyüklük bakımından birbirine benzer kromozomlara homolog kromozomlar denir. Homolog.
MİTOZ BÖLÜNME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Hücre Bölünmeleri.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
HÜCRE DÖNGÜSÜ VE MİTOZ-MAYOZ
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Mitoz bir hücreden eşdeğer iki hücre oluşumu Gelişme
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
ÇEKİRDEK (NÜKLEUS). ÇEKİRDEK (NÜKLEUS) Hücre çekirdeği 4 kısımda incelenir. 1.Çekirdek Zarı 2.Çekirdek sıvısı 3.Çekirdekçik 4. Kromatin ve kromozomlar.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

HÜCRE BÖLÜNMESİ

Genel Bilgiler

Hücreler ya canlıların büyüyüp gelişmesi, rejenerasyonu ve dokularının yenilenmesi ya da üreme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla bölünür. Bir hücreli canlılarda mitoz aynı zamanda üremeyi sağlar. Mitoz bölünmenin amacı ana hücredeki kalıtım materyalinin eşit şekilde yavru hücrelere verilmesidir.

Mitoz bölünmenin amacı ana hücredeki kalıtım materyalinin eşit şekilde yavru hücrelere verilmesidir. Mitoz bölünme sürekli bir olay olmasına karşılık, izlemede ve anlamada kolaylık olsun diye evrelere ayrılarak incelenir.

MİTOZ BÖLÜNME

İnterfaz evresi:G1,S,G2

G1,S veG2 evreleri G1:Hücrenin büyümesi ve bölünme emrinin verildiği süreçtir.ATP sentezi hızlanır.Organel sayısı ve protein sentezi artar.Kısaca metabolizma hızlanır. S:DNA kendisini eşler,miktarını iki katına çıkarır.(Yavru hücrelere kalıtsal özellikleri aktarabilmek için)

G2 evresinde, G1 gerçekleşen metabolik olayların tamamlanmasıyla sona erer, mitotik evreye geçilir. Mitotik evre; profaz, metafaz, anafaz ve telofaz diye dört evreye ayrılır.

Bölünmeye hazırlık evresidir Bölünmeye hazırlık evresidir. Mitozdaki interfaza benzemekle birlikte hücrelerin mitozdaki gibi büyüklüklerinin ve hacimlerinin artması gerçekleşmez.

PROFAZ

Profazda kromatitler,kromozama dönüşür.

Başlangıcında çekirdek içinde ince uzun kromatid iplikleri halinde görünen kromozomlar, yavaş yavaş helozon şeklinde kıvrılarak kalınlaşmaya başlar ve görülebilir duruma geçer. Bu evrede birbirine sentromerlerle bağlanmış olarak duran kromozomların her birine kromatid denir.

Kromozomlar çok kere bir çember gibi, bazen de karışık olarak ekvatoral düzlem üzerinde dizilirler. Profaz 30-60 dakika sürmesine karşılık, metefaz ancak 2-6 dakika sürer Her bir kromozomun sentromeri belirgin olarak ikiye bölünür ve kromatidler tam olarak birbirinden ayrılır. Çekirdek zarı erir,çekirdekçik kaybolur. Endoplazmik retikulum kaybolur.

METAFAZ

Metafazda kromozomlar ,kardeş kromatitleriyle birlikte hücrenin ekvatoral düzleminde dizilirler.

Metafaz sonu,anafaz evresinin başı

ANAFAZ

Ekvatoral düzlemdeki kardeş kromozomlar kutuplara bu evrede taşınırlar. Kromozomların kutuplara ulaşmasıyla bu evre sona erer. Bitki hücrelerinde sentrozom bulunmadığı için kromozomların taşınması sitoplazma hareketleriyle ve sitoplazma kökenli iğ ipliklerinin yardımıyla olur. Bu evre de yaklaşık olarak 3-15 dakika sürer.

TELOFAZ

Telofaz evresinde,kromozomlar kutuplarda toplanırken ,sitoplazma bölünmeye başlar.

Kromozomlar daha az boyanmaya başlar. Çekirdek zarı yavaş yavaş oluşur Kromozomlar daha az boyanmaya başlar. Çekirdek zarı yavaş yavaş oluşur. Kromozomlar uzayıp incelmeye başlar. Bu evrenin oluşumu sürerken bir yandan da sitoplazma boğum yapmaya başlar. Sitoplazmanın boğumlanarak ayrılması sürecine sitokinez denir. Telofazın başlangıcından iki yeni hücrenin oluştuğu ana kadar geçen süre 30-60 dakikadır.

Mitoz bölünme,evreleri

İlgili Kelimeler

Haploid: Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom sayısı, vücut hücrelerinin sahip olduğu kromozom sayısının yarısına sahiptir. Kromozom sayısının yarıya inmesi sonucu oluşan "n" sayıda kromozom taşıyan hücrelere haploid hücre denir. Diploit: Biri anneden,diğeri babadan gelen iki çift kromozom taşıyan hücredir.(2n) Gamet: Erkek ve dişi üreme hücresine verilen ad.

Homolog kromozom: Biri anneden, diğeri babadan gelen aynı gen çiftine sahip kromozomlar. Sentromer: kromozomlarda kardeş kromatitleri bir arada tutan kısım.