HASTALIK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYGINI KONTROL ET, ÖNE GEÇ...
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN EVDE BAKIM VE REHABİLİTASYON ÖNERİLERİ Doç. Dr
AŞIRI SICAKLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
YENİ DOĞAN BEBEĞİN ÖZELLİKLERİ
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
SAĞLIK.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM
İlginç Bilgiler…..
CANLI VÜCUDUNDA BOŞALTIMA NEDEN İHTİYAÇ VARDIR?
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
ŞOK DOLAŞIM SİSTEMİ, KANIN TÜM HÜCRE VE DOKULARA ULAŞMASINI SAĞLAR. BU SİSTEM SAYESİNDE HER HÜCREYE OKSİJEN VE BESİN MADDESİ TAŞINIR VE HÜCRELERDEN METABOLİK.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
MADDELERİ TANIYALIM.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
ISI VE SICAKLIK.
Temel Cimnastik Duruşları
ÇOCUKTA UYGULAMAR-II ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Prof.Dr.Nursan ÇINAR
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İnsanlara genellikle kenelerle bulaşan; Ateş, üşüme, titreme Yaygın kas ağrıları Baş ağrısı Yüzde ve gözlerde kızarıklık Bulantı-kusma, ishal şikayetleri.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim.
ÇOCUKTA UYGULAMALAR-I
1 Chi – Kan – Vücut Sıvıları / 19 Zekeriya Aktürk
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Ş O K.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖLÇME
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
İNSAN VÜCUDU.
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
KAZA YERİ İLKYARDIM ÖNLEMLERİ VE ARAÇ İLKYARDIM ÇANTASI.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
Isı dengesi bozukluklarında ilkyardım uygulama
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
BURKULMALARDA İLKYARDIM
LOHUSALıK DÖNEMI. LOHUSALıK DÖNEMINDE BAKıM DO Ğ UM SONRASı EVE DÖNEN KADıN, DO Ğ UM ŞEKLI NE OLURSA OLSUN MÜMKÜN OLDU Ğ U KADAR DINLENMELIDIR. DINLENME.
Sunum transkripti:

HASTALIK

Tanımı ve Belirtileri Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; “ Yalnız sakatlık ve hastalığın olmayışı değil bedenen ve ruhen tam bir iyilik halinin bulunması” şeklinde tanımlamaktadır.Hastalık ise sağlığın tersi olan bir kavramdır.İnsan vücudunun çeşitli nedenlerle bedensel,sosyal ve ruhsal yönden dengesinin bozulmasına hastalık denir.

Hastalık;kişiyi rahatsız eden,normal olmayan ve kendi bedeninden kaynaklanan uyarımların oluştuğu bir durumdur.Diğer bir deyişle,sağlığının bozulmasıdır.Hastalık vücutta hücre ve organlarda yapısal ve fonksiyonel değişimler yapar.

Hastalık belirtileri; Kendileri tek başına hastalık olmayan;ancak hastalık durumunda birkaçı bir arada görülen,insanı rahatsız eden olumsuzluklardır.Bu belirtinin izlenmesi,hastalık teşhisinde önemli rol oynar.

Her hastalığın kendine özgü belirtileri vardır Her hastalığın kendine özgü belirtileri vardır.Ancak genelde tüm hastalıklarda ortak görülen belirtiler şunlardır:

ATEŞ Hastalığa karşı vücudun göstermiş olduğu bir tepkidir.normal kabul edilen 36-37,5 derece arasındaki vücut ısısının yükselmesidir.Vücut ısısının normalin üzerine çıkması,genellikle enfeksiyonun oluşuna bağlıdır.

Ateşi olan çocuğun vücudu sıcak,rengi soluktur. Genellikle titrer Ateşi olan çocuğun vücudu sıcak,rengi soluktur.Genellikle titrer.Çocuk ateşlendiği zaman alnı,koltuk altı ve kasıkları ıslak bezlerle silinmeli ya da ılık suyla banyo yaptırılmalıdır.Gerekirse banyo işlemi,gün içinde birkaç kez tekrarlanmalıdır.

Ateşi olan çocuk üşüdüğü için üstü kalın örtülerle örtülmemelidir Ateşi olan çocuk üşüdüğü için üstü kalın örtülerle örtülmemelidir.Üzerine de ince giysiler giydirilmelidir.Bol içecek ve sıvı gıdalar verilmelidir.Doktora götürülüp ateşinin neden kaynaklandığının sebebi araştırılmalıdır.

Çocuklarda ateş(vücut ısısı)üç şekilde ölçülür:

Ağızdan(dil altından) ateş ölçme

Koltuk altından ateş ölçme

Makattan ateş ölçme

Vücut ısısı büyüklerde koltuk altı ve dil altından,bebeklerde makattan veya koltuk altından ölçülebilir.Makattan ve dilaltından ateş ölçümlerinde ısı,koltuk altı ısısından bir derece yüksektir. Ateş derece ile ölçülür. Ateş ölçmeden önce derece iyice sallanır.Derecenin cıvalı ucu koltuk altına yerleştirilir.Koltuk altı kuru olmalıdır.Çocuğun kolu,derece yerinden düşmeyecek şekilde vücuduna bitişik olarak 3-5 dakika tutulur.Sonra derece çıkartılıp okunur.

Dil altından ölçülecekse aynı şekilde derecenin cıvalı ucu,dilaltına konulup çocuğun ağzını 3 dakika kapalı tutması istenir.

Ateş makattan ölçülecekse çocuk belden aşağısı çıplak olarak sırtüstü yatırılır.İki bacağı,bir elle tutularak hafifçe yukarı kaldırılır.Derecenin cıvalı ucu,makattan 1-2 cm içeri sokulur.1-2 dakika beklenir.Sonra derece çıkartılıp okunur.Bu ölçümler,belirli aralıklarla tekrarlanmalı ve not edilmelidir.

Çocuğun ateşi,39 derecenin üstüne çıkıyorsa; yüksek ateş,havaleye sebep olabileceğinden vakit geçirmeden doktora götürülmelidir.Cıvalı termometreler yerine son yıllarda dijital termometreler yaygın olarak kullanılmaktadır.Kulaktan ölçen dereceler de mevcuttur.Ancak pahalı olduğu için kullanımı çok yaygınlaşmamıştır.

Kulaktan ateş ölçer

Ateş düşürmenin doğal yolu,mentollü hidrojel bantlar

-Kullanıma hazırdır - Ateş düşürücü etkisi 8 saate kadar devam eder - Dondurulmasına gerek yoktur - İlaçlarla birlikte güvenle kullanılabilir - Uygulandığı yüzeyde kalır, kaymaz - Kullanımı ve çıkarılması kolaydır, çıkarıldığında yapışkan artığı bırakmaz

Stop Fever - Cool Patch" 1 yaşından büyük çocukların kullanımına uygundur - Sadece bulunduğu yüzeyde soğutma etkisi yapar, çocuğunuz ateşlendiğinde alına yerleştirin. İlaç değildir, sadece belirtildiği gibi kullanın

Dokunmadan ateş ölçen bebek termometresi

Ateş Alarm Özelliğine sahip Çok kolay takılabiliyor büyük ekranlı bizim belirlediğimiz değeri geçtiğinde sesli olarak bizi uyaran bir cihaz. Bebeğimizin bezine taktığımız küçük ve onu rahatsız etmeyen ateş ölçücü, her dakika ateş bilgisi alıyor  ve bu bilgiyi çok düşük güçlü bir telsiz vericisi ile ebeveynin elinde bulunan cihaza aktarıp sesli uyarı veriyor. Aradaki telsiz bağlantı sayesinde, kendi yatak odamızda bile, bebeğimizin ateşi yükselmeye başladığı an haberimiz olabiliyor. Pil ile çalışıyor Ateş Alarm Özelliğine sahip Çok kolay takılabiliyor büyük ekranlı

Saniyede ateş ölçer

Alından ve kulaktan ateş ölçer

Aşırı kıyafet giydirme ateşin daha fazla yükselmesine neden olabileceğinden, çocuklar çok az giydirilmeli, giysiler uyurken daha da azaltılmalı. Terletme yöntemi ile ateş düşürülemeyeceği gibi, daha fazla zarar verebileceği unutulmamalı...