DENGE HESAPLAMALARININ KARMAŞIK SİSTEMLERE UYGULANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR I
Advertisements

Cebirsel İfadeler’ de Toplama İşlemi
reaktif1 + reaktif2  ürün(ler)
Çöktürme Titrimetrisi
BÖLÜM 17: ASİTLER VE BAZLAR
GENEL KİMYA 101- GENEL KİMYA 101 LAB.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
BİRİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
Tamponlar, Asit-Bazlar, ve Konsantrasyon türleri
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Temel Özellikleri
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Asitler ve Bazlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK
Kimyasal Denge.
Örnek Problemler.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
BİYOKİMYA I 4.DERS.
EŞİTLİK ve EŞİTSİZLİK ARASINDAKİ İLİŞKİ
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
GERÇEK GAZLAR. Örnek : Aşağıda belirtilen gazlardan eşit hacimde ve eşit mol sayısında, 0°C’de bir karışım hazırlanıyor. Buna göre hangi gaz ideal gaza.
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
Yrd. Doç. Dr. Aysel KÜÇÜK TUNCA
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ÇÖZELTİ HAZIRLAMA VE DERİŞİM TÜRLERİ
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
Bölüm 11. Karmaşık Sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
KİMYASAL DENGE X. DERS.
Philip Dutton University of Windsor, Canada N9B 3P4 Prentice-Hall © 2002  ⇄ ⇌   ‾ + ÷  ↑↓ ↕ | ǁ |│║ │∫∑ √ ∛ ∜ ≤ ≥ ~ ∞ ≡ ≈ Δ δ π σ υ λ α β γ ψ μ t τ.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
ÇÖZENÇÖZÜNENÖRNEK Katı Alaşım SıvıJelatin GazDonmuş kayalar Sıvı KatıŞekerli su SıvıKolonya GazKöpük Gaz KatıDuman SıvıSis GazHava.
KİMYASAL DENGE Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
Su Molekülünün Özellikleri
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
6 HAFTA Karmaşık Sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
Kaynak: Raymond Chang Fen ve Mühendislik Öğrencileri için Kimya
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Aktiflik ve iyon şiddeti
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
2. GRUP KATYONLARI As+3, As+5, Sb+3, Sb+5, Sn+2,
Poliprotik Asitler Bünyesinde birden fazla iyonlaşabilen hidrojen içeren asitlerdir. Örneğin H2SO4,H3PO4 ve H2CO3 gibi … H3A şeklindeki bir poliprotik.
Analitik Kimyada Hesaplamalar
Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine.
Sunum transkripti:

DENGE HESAPLAMALARININ KARMAŞIK SİSTEMLERE UYGULANMASI Sulu Çözeltilerde bulunan türler,birbirleriyle ve su ile etkileşirler ve aynı anda birden çok denge kurulur. Ortamdaki türlerin çözünürlükleri, konsantrasyonları gibi özelliklerini hesaplamak için oluşan tüm dengeler kullanılır. Bu hesaplamalarda, problemdeki bilinmeyen sayısı kadar cebirsel eşitlik yazmaktır. Bunun için Denge Sabiti ifadeleri, Kütle Denkliği ve Yük Denkliği eşitlikleri kullanılır. Denge Sabiti : Reaksiyonda denge anında ürünlerin konsantrasyonlarının reaktiflerin konsantrasyonlarına oranını gösteren ifade. Kütle Denkliği : Bir çözeltideki türlerin denge konsantrasyonlarının birbiriyle ilişkisini gösterir Yük Denkliği : Bir elektrolit çözeltisinde pozitif yüklerin molar konsantrasyonu, negatif yüklerin molar konsantrasyonuna eşittir.

Soru: 0.250mol H3PO4 suda çözülerek hazırlanan 1L çözeltinin kütle denkliğini yazınız.   Soru: H+, OH-, K+, H2PO4-, HPO42- ve PO43- içeren bir çözeltinin yük denkliğini yazınız.

Çoklu Denge Sistemleri Problemlerinin Çözümü Denge konsantrasyonları cinsinden ne arandığı belirtilir. Tüm Reaksiyonlar için denge sabiti ifadeleri yazılır ve sayısal değeri bulunur. Sistem için kütle denkliği eşitlikleri yazılır. Mümkünse sistem için yük denkliği ifadesi yazılır. Yazılan eşitlik sayısı ile, bilinmeyen konsantrasyon ifadelerinin sayısı karşılaştırılır. Yazılan eşitliklerde bilinmeyen sayısını azaltacak kabuller yapılır. Cebirsel ifadeler çözülerek 2. basamakta tanımlanan bilinmeyen bulunur Bulunan sonuçta, yapılan kabullerin doğruluğu kontrol edilir.

Soru: doygun Hg2Cl2 çözeltisinde Hg22+ konsantrasyonunu hesaplayınız Soru: doygun Hg2Cl2 çözeltisinde Hg22+ konsantrasyonunu hesaplayınız. Kçç= 1.2x10-18 Ksu=1x10-14  

Soru: Mg(OH)2 nin sudaki molar çözünürlüğünü hesaplayınız Soru: Mg(OH)2 nin sudaki molar çözünürlüğünü hesaplayınız. Kçç Mg(OH)2 = 7.1x10-12 Ksu=1x10-14

Soru: Hidronyum iyonu konsantrasyonu 1 Soru: Hidronyum iyonu konsantrasyonu 1.0 x 10-4 olan bir çözeltide kalsiyum okzalatın çözünürlüğünü hesaplayınız. CaC2O4 için Kçç= 2.3 x 10-9 H2C2O4 için Ka1= 5.36 x 10-2, Ka2= 5.42 x 10-8 Ksu=1x10-14

Soru: 0. 1 M NH3 çözeltindeki AgBr nin çözünürlüğünü bulunuz Soru: 0.1 M NH3 çözeltindeki AgBr nin çözünürlüğünü bulunuz. AgBr için Kçç= 5.2 x 10-13 Ag(NH3)+ için Koluşum= 2 x 103 Ag(NH3)2 için Koluşum = 6.9 x 103 NH3 için Kb= 1.76 x 10-5

Soru: 0.1 M Pb2+ ve 0.1 M Fe2+ içeren bir çözeltiye H2S eklenerek Pb2+ ve Fe2+ iyonları birbirinden ayrılması için gerekli koşulları belirleyiniz. Kçç(PbS)=3x10-28, Kçç(FeS)=8x10-19 H2S için K1=9.6x10-8 K2=1.3x10-14

Soru: HgS ün sudaki çözünürlüğünü oluşacak tüm dengeleri göz önüne alarak hesaplayınız. HgS için Kçç= 5 x 10-54 Ksu= 1.0 x 10-14, H2S için Ka1= 9.6x10-8 Ka2= 1.3x10-14