HAYVANSAL KÖKENLİ YEMLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
• SİZİN VE AİLENİZİN SAĞLIĞI NE KADAR ÖNEMLİ
Advertisements

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Besin nedir?.
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
KABA YEMLER.
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Endüstri Kalıntısı Yoğun Yemler Değirmencilik endüstrisi Şeker endüstrisi Yağ endüstrisi Nişasta endüstrisi Fermantasyon endüstrisi.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
1/20 ÖLÇÜLER (Sıvı) 7 litrede kaç tane yarım litre vardır? A B C D.
1/20 ÖLÇÜLER (Uzunluk) 4 metre kaç santimetredir? A B C D.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
pres UK TS © Sloten B.V..
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
1/20 GRAFİKLER Yandaki grafik, hangi çeşit grafiktir? Şekil Sütun Çizgi Daire KIZ ERKEK   Her resim 4 öğrenciyi gösteriyor A B C D.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
4 X x X X X
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Doğada, Klinikte ve Mutfakta Yumurta
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
Teste Başla 4. SINIF MATEMATİK TESTİ Çıkış Teste Devam Et.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Bitki Besin Elementleri
Diferansiyel Denklemler
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BESİN MADDELERİ.
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
YEM BİLGİSİ.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sunum transkripti:

HAYVANSAL KÖKENLİ YEMLER

Genel özellikleri: Protein bakımından zengindirler. Eksojen amino asitleri yeterli miktarda ve oranda içerdikleri için proteinlerinin biyolojik değerliliği yüksektir. Mineral maddeler, özellikle Ca ve P açısından zengin ve dengelidirler. B grubu vitaminleri yüksek oranda kapsarlar. I. Mezbaha kalıntıları II. Deniz / tatlı su balıkları endüstrisi kalıntıları III. Tavukçuluk endüstrisi kalıntıları IV. Süt ve süt endüstrisi kalıntıları RENDERİNG: Hayvansal yan ürünlerin ısı (110 C ) ve basınç altında pişirilmesi (3-5 saat), pres ya da ekstraksiyon ile yağının alınması (max %10 yağ), soğutulup kurutulması (%90  KM) ve öğütülmesini içeren işlem.

I. Mezbaha Yan Ürünleri Kesim sonrası rendering işlemine girebilecek ham madde miktarı Kan %5 Diğer atıklar %5 Yenilmeyen sakatat %5 Kemikler %20 Tırnak, boynuz, kıl, mide içeriği, dışkı, deri içermemeli HS kapsamaz Kan unu: Vücut ağırlığının 1/11 – 1/14’ü  % 5 Taze kan % 80 su, % 20 KM  % 18 HP (% 90 KM’de % 80 HP)  Yumurta proteini ile karşılaştırıldığında, lizin,lösin, valin, histidin , arjinin, sistin, metiyonin, izolösin   Protein yararlanılabilirliği % 75, ısı   % 60  % 0.3 Ca, % 0.25 P, Fe   Lezzetsiz ve sindirilebilirliği düşük

Kullanım: Taze kan: Yemler üzerine serpilerek veya kepeğe emdirilerek Kurutma: a. Kepek, öğütülmüş arpa + Taze kan + %1 sönmemiş veya (%50) (%50) %3 sönmüş kireç Beton havuzlarda güneş  Ca içeriği  altında kurutma  Zemine yapışma (2,5-3 cm kalınlıkta yayma) önlenir.  Bozulma önlenir. b. Sıcak hava akımı ile tablalarda kurutma (En fazla 70C) Kanatlı yemi %1-3

Et Unu İnsan tüketiminde kullanılmayan düşük kaliteli etler ve yumuşak dokular  Rendering % 55-60 HP, BD , Metiyonin, lizin  HY  % 72-94 oleik asit Kanatlı rasyonu %5 Et - Kemik Unu 1. Tankaj tipi: Tüm hayvan % 18 HS (max) 2. Karkas tipi: Deri, tırnak, boynuz, sindirim sistemi, içeriği hariç (kadavra unu) 3. Karma tip: Et ununa kemik unu ilavesi  Katılan kemik miktarına göre %40-55 HP  Et unu % 5  P, Et – kemik unu %5-9 P Et – kemik unu % HP % HY % HK Ca, % P, % 1 62.6 3.7 19.1 5.3 2.7 2 51.0 11.6 26.3 8.4 4.1 3 46.0 12.3 32.6 11.7 5.7

Kemik Unu Kemik direkt olarak renderinge girmesi ile elde edilen kemik unu: % 20-24 HP, % 8 P, % 16 Ca (En az % 40 HK) Kemik proteini olan osseinin tutkal üretimi amacıyla alınmasından sonra kemiklerin renderinge girmesi ile elde edilen kemik unu: %5-10 HP, %13-19 P, %25-30 Ca (Min %80 HK) Kemik parçacıklarının kırılma büyüklüğü ! (1-2 mm) Kanatlı rasyonuna Ca ve P kaynağı olarak en fazla % 5

II. Deniz ve Tatlı Su Balıklarının Kalıntıları Balık Unu Tüm balık ya da balık konserve kalıntıları (baş, yüzgeç, kuyruk, deri, kılçık, kemik, iç organlar)  Rendering Besin madde bileşimi:  Balığın türüne  Bütün ya da artıklar oluşuna  Avlandığı mevsime  Balığın yağ miktarına  Üretim tekniğine Gri – sarı – koyu kahverengi  Yüksek ısı ! Koyu renk Balık kokusu HP % 60-70, BD  Lizin, metiyonin, triptofan, histidin  HP’nin SD % 85-90 A, D, B12 

 Ca (% 4.5), P (% 3), Cl (% 1.5) Tuz analizi (En fazla % 2)  HY % 8 (en fazla) Bilinmeyen büyütme faktörleri  Yumurta verimi, kuluçka randımanı   Bozulma: Su, yağ (acılaşma), m. org. üremesi (bakteri) Kanatlı protein ihtiyacının %15-25’ i (%3-7) Broyler son dönem !!! Buzağı büyütme yemi % 5-10 Yüksek süt verimli inekler 0.5-1 kggün Balık beslemede  Balık karaciğer unu: A ve D vitamini kaynağı  Balık karaciğer yağı: Koku ve tat  Kullanılmaz  Prese balık suyu: Balık konserveleri yapılırken pişirme işlemindeki balık sularının yoğunlaştırılmış hali  Balık yumurtaları  Arjinin 

III. Tavukçuluk Sanayii Yan Ürünleri Kanatlı Kesim Artıkları: Kan %3.5 – 4 Taşlık %2.7 Tüy ve telek %3.7 Bağırsak %5.3 Baş %6 Karaciğer %3 Ayak %3 TOPLAM %27 - 28 a. Tavuk ve mezbaha artıkları unu Tüy ve telekler dışındaki kesim artıkları  Rendering % 45 – 55 HP BD  Ca ve P  Kanatlı rasyonu % 5 – 10

b. Tüy unu Keratin  Sistindisülfit 150C, yüksek basınç, 1,5 saat  SD % 70 % 80 HP, BD , SD  Aa dengesiz sistin , metiyonin, lizin, triptofan, histidin  Kanatlı %2.5, ruminant %10 c. Kuluçka sanayii artıkları Dölsüz yumurta, kuluçkadan çıkamayanlar ve erkek civcivler  % 50 HP  Tavuk mezbaha artıkları unu ile karıştırılabilir.

IV. Süt ve Süt Sanayii Yan Ürünleri Süt: %12.5-13 KM  Kolostrum %25 KM, %17 HP  %50’si gama globulin %3.6 HP  Kazein, albumin, globulin  BD %85 S’ li aa  S’ li aa dengeli % 3.5 – 6.5 HY % 4.75 Laktoz % 0.75 HK C,D,E vitaminleri, Mg ve Fe  Yağsız süt tozu: Nakletme, depolama güç  Süt  Tereyağ % 34 HP, % 8’den az su, %51 laktoz, %1 yağ, %8 mineral Yayık altı: Yağ miktarı yağsız süt tozundan biraz daha fazladır Buzağı süt ikame yemi  % 50-85 Süt tozu  9 misli su ılık olarak Tavuk rasyonu % 15

Peynir suyu ve tozu: Taze halde ya da kurutularak % 6-7 KM  % 0.6-0.9 HP (% 13-15 HP) Kuru peynir suyu: % 65 laktoz Riboflavin, pantotenik asit  Bilinmeyen büyütme faktörleri % 8-9 HK  % 7-10 Ca, %8-9 P %17-22 Cl, %32-39 Na + K  Buzağı besleme 2-3. Hafta  1 ltgün 14. hafta  12 ltgün  Süt inekleri 10-20 lt kaba yemler üzerine  Silaj katkı maddesi

DİĞER HAYVANSAL KÖKENLİ YEMLER a.Dericilik artıkları unu  Deri altı bağ dokusu Cr(OH)2 ve Na2S b.Tavuk gübresi  Solucan, sinek larvası üretimi  Ruminant rasyonları: %28-30 HP (NPN), %12 HS, %25 HK (%6.5 Ca, %2.5 P) Sİ  %25 (max), BS  %40 (max) c.Kurutulmuş rumen içeriği d.İpek böceği krizalit unu İpeksiz koza + Krizalit HS  Kitin %92 KM, %55-60 HP, %20 HY, %6 HS, %3.2 HK Lizin, metiyonin  BD %50-52 (Yumurta proteinine göre) Kanatlı %3-5

MİNERAL YEMLER

Başlıca Ca ve P Kaynakları ve Kapsadıkları Miktarlar, % Kalsiyumlu mineral yemler  Kireç taşı ocakları Kireç taşı % 38 Ca, % 1 Mg % 12 Mg  Dolomit  Toksik ! Fosforlu mineral yemler  Mardin Mazı Dağları  Deflorinizasyon Başlıca Ca ve P Kaynakları ve Kapsadıkları Miktarlar, % Yem Maddesi Ca P Kemik unu 24 – 30 10 – 15 Kireç taşı 38 - Dikalsiyum fosfat 18 20 – 24 Kuru tavuk gübresi 4 – 12 1 – 3 Balık unu 5 – 9 3 – 4 Et – kemik unu 7 – 10 2.5 – 4 Trikalsiyum fosfat 20 Yumurta kabuğu 36 Midye kabuğu

Ruminantlar için çeşitli P kaynaklarında RBD Ruminantlar için çeşitli Ca kaynaklarının rölatif biyolojik değerliliği (RBD) *Kalsiyum karbonat 100* Kireç yaşı 88 – 93 Kemik unu 133 – 138 Dikalsiyum fosfat 95 – 140 Kalsiyum klörür 120 – 132 Yonca 78 – 80 Ruminantlar için çeşitli P kaynaklarında RBD *Dikalsiyum fosfat Monosodyum fosfat 107 92 Deflorine fosfat 71 – 95 Yumuşak kaya fosfatı 17 – 88 60

Mg  Magnezyum sülfat, magnezyum karbonat S  Elementer kükürt, potasyum sülfat, sodyum sülfat, amonyum sülfat Tuz  NaCl K  Bitkisel kökenli yemler İz mineraller  Sindirim sisteminde eriyebilir tuzları  ppm Mineral premiksi olarak Demir  Demir karbonat, demir sülfat Bakır  Bakır sülfat Manganez  Manganez oksit Çinko  Çinko oksit, çinko sülfat Selenyum  Selenyum selenit, selenyum selenat İyot  Potasyum iyodit, kalsiyum iyodat Kobalt  Kobalt sülfat, kobalt karbonat