AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA). OZANLARIMIZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ŞİİR BİLGİSİ.
Advertisements

RUBAİ.
TÜRKÇE / Şiir.
KAFİYE ( UYAK ) SADETTİN UYSAL.
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
ŞİİRDE YAPI Her edebi yapıtta bir "iç yapı " bir de "dış yapı" söz konusudur.Toplumların gelişim sürecinde sanata bakış açılarına göre, bunlardan bire.
Şiir ve Gelenek.
ARUZ ÖLÇÜSÜ.
Rumeysa Ukuş Hale Karabulut Ebru Ergen
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
Kına Gecesi Manileri Kınayı getir aney Parmağın batır aney Bu gece misafirem Koynunda yatır aney.
ÂŞIK EDEBİYATI’NDA NAZIM
Türk Halk Müziği.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
KAFİYE (UYAK) REDİF.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
ŞİİRDE ŞEKİL ÖZELLİKLERİ
ŞİİRDE AHENK.
ŞİİRDE AHENK.
Aruz Vezni Ben Arap edebiyatından geldim. Divan şiiri örneklerinde hep bana rastlarsınız.Türklerin çok kullandığı bir vezinim. Ben Arap edebiyatından geldim.
DİVAN EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ
KAFİYE ( UYAK ) : Dize sonlarındaki ses benzerliklerine “uyak” denir.Dize sonların- daki ses,anlam ve görevce farklı sözcük,ek ya da seslerden oluşur.
HALK EDEBİYATI.
9. Sınıf Türk Edebiyatı 24-28/02/2014 HALK HİKAYELERİ.
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
HOCA DEHHANİ GAZEL-XIII. YÜZYIL SAYFA:
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri
DİNİ TASAVVUFİ (TEKKE) EDEBİYATI
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
Ömer Nasuhi bilmen Anadolu ihl
İslami Dönemde İlk Dil ve Edebiyat Ürünleri
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
RUBAİ Fars edebiyatından alınmış nazım biçimidir.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
HALK EDEBİYATI.

Divan Edebiyatı Nazım Biçimleri
TASAVVUF NEDİR? İslamiyet'in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla Allah'a ulaşma düşüncesine tasavvuf.
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
AÖF 2016 Vize Eski Türk Edebiyatı 1 Soruları
SANAT METINLERI ŞİİR. ŞIIR NEDIR? ŞIIR NEDIR? Duygu, düşünce ve hayallerin alışılmış ifade kalıplarının dışına çıkılarak sanatlı, kafiyeli, imgeli anlatımına.
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
EDEB İ YAT PERFORMANS ÖDEV İ. AYNALAR ŞİİRİNİN İNCELENMESİ NAZIM BİÇİMİ: Serbest şiir NAZIM BİRİMİ: Dörtlük BİRİM SAYISI: Beş dörtlükten oluşmuştur.
DİNİ TASAVVUFİ HALK ŞİİRİ
COŞKU ve HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER(ŞİİR)
ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ ŞİİR İNCELEME YÖNTEMİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
ŞİİRDE AHENK UNSURLARI SUNUSU
Ziya Paşa (1825 – 1880).
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Bu sunuda muhtemelen eylem öğeleri yaratacak dinleyici tartışması olacak. Sunu sırasında bu öğeleri takip etmek için PowerPoint'i kullanın. Slayt Gösterisi.
 Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra meydana gelen yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatı etkisi altında gelişmiştir. Bu etki,
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
KARACAOĞLAN
Sunum transkripti:

AŞIK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ (KOŞMA)

OZANLARIMIZ

Dost bağının meyveleri erişti Ayva benim alma benim nar benim Çeşmim yaşı ummanlara karıştı Cefakârım sitemkârım var benim Mâil oldum kisvesine tâcına Bend olmuşum siyah zülfü ucuna Mansur gibi asılırım saçına Kâkül benim perçem benim dâr benim Yedi derya boz bulanık selinden Halk-ı âlem âciz kaldı dilimden Ben bülbülüm ayrı düştüm gülümden Efgan benim mâtem benim zâr benim Gevherî der kime gönül katayım Gevherimi nâdânlara satayım Dost bağında bülbül gibi öteyim Gülşen benim güller benim hâr benim

ETKİNLİKLER 1) Şiirin yapı özelliklerini ve konusunu söyleyiniz? Birim Sayısı: Dört Birim Değeri: Dörtlük Kafiye Örgüsü: Abab cccb dddb eeeb Koşmanın ölçüsü: 11'li hece ölçüsü Konu: Şair sevgilisinden ayrı düşmekten duyduğu üzüntüyü ifade etmiştir, şiire derinlik katmak için de gül ve bülbül mazmunlarından yararlanmıştır.

2)Koşmanın ahenk öğelerini bulunuz?...erişti a ''işti'' ler redif...nar benim b ''r'' yarım uyak...karıştı a ''benim'' redif...var benim b ''ar'' tam uyak...selinden c '' imden''ler redif...dilimden c ''l'' yarım uyak...gülümden c...zar benim b...tacına d ''ına'' lar redif...ucuna d ''ç''ler yarım uyak...saçına d...dar benim b...katayım e ''ayım''lar redif...satayım e '' t'' ler yarım uyak...öteyim e...har benim b

3) Koşmada kullanılan söz sanatlarını bulunuz? Ayva benim alama benim nar benim- tenasüp Çeşmim yaşı ummanlara karıştı-Mübalağa Ben bülbülüm ayrı düştüm gülümden-teşbih Bend olmuşum siyah zülfü ucuna-teşbih Mansur gibi asılırım saçına-teşbih, telmih Kakül benim perçem benim tel benim-tenasüp Dost bağında bülbül gibi öteyim-teşbih Gülşen benim güller benim har benim- tenasüp

4)İncelediğiniz şiiri dikkate alarak âşık tarzı halk şiirinin ve koşmanın özelliklerini söyleyiniz? Bu şiir, âşık tarzı halk şiiri geleneğini yansıtan bir metindir. Halkın konuşma diliyle, hece ölçüsüyle, dörtlük nazım birimiyle yazılması; son dörtlükte şairin mahlasının (tapşırma) geçmesi gibi özellikler bu şiir geleneğinin ve koşma nazım biçiminin en belirgin özelliğidir.Divan şiiri geleneğindeki "bend, zülf, perçem, kakül " gibi kelimelerin kullanılması halk şairlerinin divan şairlerinden etkilendiğinin'' bir göstergesidir.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...