SİNAN AYTULU BUĞDAYIN YOLCULUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
Advertisements

KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
ÇİZMELİ KEDİ Füsun FEYZİFAR.
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
Boş ver be yaşı başı. gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver
Annesini Arayan Kardan Adam
Oyhan Hasan Bıldırki İyi günler diler.
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
ZEYNEP SUDE, YİĞİT, ZEYNEP, MİNE, BERKE,
HANSEL VE GRATEL.
16 Mayıs :16:52 VURSAYDIN KELEPÇEYİ Bu ikindiyi beklemeye ne gerek vardı Gelmişken tutup elimi kenetleseydin Gelmişken tutup beni esir etseydin.
SU HALDEN HALE GİRER.
ANNEMDEN NE OGRENDiM ? * Diyalog Kurmayı Ogrendim: - Sana birşey sordugumda cevap ver!.. - Ne soyleyeyim annee? - Sus! bana cevap verme!!! * Tıp bilgilerini.
ANNE BEN NASIL DOĞDUM? Ooo! Hayır tatlım, sen benim içimde büyüdün. Sonrada…… Anne ben bu yumurtadan mı çıktım?
BİLMECELER.
BÜŞRA BAYSAL.
(BELİRTEÇ) ZARF.
BUĞDAYDAN EKMEĞE MADDENİN DEĞİŞİMİ
ÇANTA. Süslü püslü dışı Kocaman içi Fermuarı var Ceket değil Bil bakalım nedir?
YANIMDA OLSAN YİNE ÖZLERDİM VE BİLKİ BU KADAR SEVMEM SENDEN DEĞİL
Yiyecekler Konuşuyor Arda:
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
OLAYLARI OLUŞ SIRASINA KOYMA Mustafa BİLGE Yenişehir/MERSİN
Adam ve hayattaki tek arkadası olan köpeği
ANNELERİMİZDEN NELER ÖĞRENDİK ! YAZARI: Bilinmiyor.
Pes ettim... Daldaki yapraktım yaşamda, Hayat denilen ağacın dallarından, En yalnız olanında bir küçük yaprak, Yalnızdı üzerinde bulunduğum dalım,
PAPATYANIN SEVGİSİ AKREP.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
KARDELENLER.
Göl’ün Hikayesi.
GİTME VAKTİ Şiir: Emine TOKGÖZ.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
Anne ayı, “Sarı Yumak, bu gece erken uyumalısın, yarın okula başlıyorsun” dedi. Sonra okul çantasını onun ayak ucuna koydu.
Cemal Şimşek HÜZÜN YAĞMURLARI Venüs'ten GELİYORDU.
ÇİRKİN ÖRDEK YAVRUSU …
TÜRKÇE / Parçada Anlam.
KAVAK AĞACI İLE KABAK.
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
BİR ESKİ OTOMOBİL Ben bir otomobilim. Eskimişim. Buraya atmışlar. Çok zaman geçmiş. Kimse almamış. Ben bir otomobilim. Eskimiş.
ZARF (BELİRTEÇ).
DAYANIŞMA VE YARDIMSEVERLİK
NOKTALAMA İŞARETLERİ ... ? . ‘’ , !.
Eyüp Peygamber'in Kıssası
YANIMDA OLSAN YİNE ÖZLERDİM VE BİLKİ BU KADAR SEVMEM SENDEN DEĞİL
CELAL AVŞAR ORTAOKULU EKMEK İSRAFINI ÖNLEME PROJESİ
BALONUM OKUMA – ANLAMA.
Tıkır Top
Şsg y.b.o rehberlik servisi
R.B. nisa Yürürken bir taşa bastığım zaman, gezegenimizin kabuğunu oluşturan bu taşın kim bilir kaç milyon yaşında olduğunu hep merak etmişimdir…
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
R.B. Hazırlayan Nisa Çilingir Lütfen akışında izleyiniz.
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
MERHAMET ŞEVKAT FEDAKARLIK
1937. Tarsus. Topçu Alayı tatbikat için dağılmıştı. Çadırlar henüz kurulmuştu ki, şiddetli bir yağmur başladı. Her taraf çamur kesildi.
 Attack on itan adlı japon dizisinde insaların titalara karşı verdiği savaşı anlatıyor, Eren adlı ana karakter 40 metrelik duvarlar arasındaki bir.
MALZEME MALİYETLERİ Prof.Dr. A. Vecdi CAN.
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
BENİM ADIM SABAH Bir bebeği koklayınca için ısınıyorsa sevinçten... Bereketli bir tarlada, rastgele bir buğday başağı olmak istiyorsan... Veya bir kum.
AD:SELİN SOYAD:TEMEL SINIF:6/E NUMARA:1377
Uzak bir ormanın yamacında bir ördek yaşarmış
HAZIRLAYAN:SINIF ÖĞRETMENİ EDA ŞANLI KEMAL ÖZALPER İLKOKULU MALATYA
CANIN KUŞLARI Can, o gün annesine ne kadar çok sıkıldığını anlatıyordu: — Neden oyuncaklarınla oynamıyorsun? diye sordu annesi. — Ama onlar benimle oynamıyorlar.
BENİM GÜZEL EVİM.
SALYANGOZ VE EVİ.
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
BİR KAYISI AĞACI ABDÜLKADİR MERİÇBOYU.
OKUMA ANLAMA ÇALIŞMASI
MALZEME MALİYETLERİ Prof.Dr. A. Vecdi CAN.
5.SInIf Üretİm, DağItIm ve Tüketİm ÜnİteSİ Etkİnlİk
Sunum transkripti:

SİNAN AYTULU BUĞDAYIN YOLCULUĞU 13010507023 SİNAN AYTULU BUĞDAYIN YOLCULUĞU

Üretimden Tüketime BUĞDAYIN YOLCULUĞU

Ben tohum olarak ayrılmış bir buğday tanesiydim Ben tohum olarak ayrılmış bir buğday tanesiydim. Torbamda heyecanla toprağa ekilme mevsimini bekliyordum. Bir gün çiftçi geldi, benim de içinde bulunduğum torbayı aldı ve tarlaya götürdü. Toprağa kavuşma zamanım geldiği için o kadar heyecanlandım ki içim içime sığmıyordu. Artık toprağa düşecek ve filizlenip başak verecektim.

Çiftçi bizleri torbadan avuç avuç alarak toprağa serpmeye başladı Çiftçi bizleri torbadan avuç avuç alarak toprağa serpmeye başladı. Ben torbanın dibindeydim bu yüzden sabır ve heyecanla sıranın bana gelmesini bekliyordum. Çiftçi elini son bir kez torbaya daldırdı, ben de artık çiftçinin elindeydim. Avucunu yukarı doğru çekerken ben torbanın kenarına çarptım ve torbaya düştüm. Torbada benden başka buğday kalmamıştı. Toprağı ve güneşi göremeyecektim artık ve büyüyemeden yok olup gidecektim. O kadar üzüldüm ki sessiz sessiz ağlamaya başladım. Birden bir sarsıntı hissettim, torba sallanmaya başladı. Çiftçi torbada hiç buğday kalmasın diye ters çevirmiş sallıyordu. Bu sayede toprağa düştüm o an güneşi ve toprağı gördüm. Üzüntüm mutluluğa dönüştü artık büyüyecek ve filizlenecektim.

Çiftçi torbada hiç buğday kalmasın diye ters çevirmiş sallıyordu Çiftçi torbada hiç buğday kalmasın diye ters çevirmiş sallıyordu. Bu sayede toprağa düştüm o an güneşi ve toprağı gördüm. Üzüntüm mutluluğa dönüştü artık büyüyecek ve filizlenecektim. Ama büyümek için de zaman gerekiyordu. Uzun süre torbada bekledikten sonra bir süre de toprakta beklemek zorundaydım, ama olsun! Sonunda isteğime kavuşmuştum. Artık topraktaydım ve ben sabırlı bir buğdaydım.

Zaman geçti, kış geldi üzerime kar yağdı, rüzgarlar esti Zaman geçti, kış geldi üzerime kar yağdı, rüzgarlar esti. Bahar geldi yağmurlar yağdı, ben kana kana suyu içtim. Çünkü büyümek için bunların hepsine ihtiyacım olduğunu biliyordum. Havalar ısındıkça kendimde değişiklikler hissetmeye başladım. Kabuğum çatladı ve filizlendim. Büyüyordum artık.

Topraktan dışarı boynumu uzattım ve güneşi gördüm Topraktan dışarı boynumu uzattım ve güneşi gördüm. Öyle muhteşemdi ki hayran oldum. Her geçen gün kendimi güneşe daha yakın hissettim. Rüzgarla birlikte başaklarım doldu. Önceleri yeşildim.

Bir süre sonra rengim sarardı ve olgun bir başak oldum Bir süre sonra rengim sarardı ve olgun bir başak oldum. Çiftçi bizi biçer döver denilen kocaman bir araçla hasat etti. Sonra makine samanlarımızla tanelerimizi ayırdı.

Bizi çuvallara doldurduktan sonra kamyonlarla değirmene götürdü Bizi çuvallara doldurduktan sonra kamyonlarla değirmene götürdü. Burada kocaman değirmen taşlarının arasında un haline geldik. Biraz canım yandı ama sonrasını düşünerek mutlu oldum.

Değirmenden bembeyaz un olarak çuvallarda çıkarıldık Değirmenden bembeyaz un olarak çuvallarda çıkarıldık. İçerde beyaz elbiseler giymiş birçok insanın çalıştığı fırına getirildik. Olacakları merakla bekliyorduk. Kocaman bir kapta üzerimize su dökerek yapış yapış bir hale getirildik. Buna hamur diyorlardı. Sonra bizi şekillendirerek fırında pişirip ekmek yaptılar. Heyyy!! Üzeri kıpkırmızı bir ekmekteydim artık.

Fırıncı bizi arabalarına yerleştirip bakkallara, marketlere dağıttı Fırıncı bizi arabalarına yerleştirip bakkallara, marketlere dağıttı. Ben küçük bir bakkalın rafına konuldum. Derken bakkaldan içeri bir çocuk girdi. O kadar güleryüzlü ve tatlıydı ki onun beni alması için dua etmeye başladım. Çocuk ekmeklerin bulunduğu dolaba yöneldi, kapısını açtı, elini uzattı ve beni aldı. Allahım ne kadar mutluydum!

Çocuk beni evine götürdü. Annesi sofrayı hazırlamış çocuğunu bekliyordu. Beni sofraya koydular. Artık son bir görevim kalmıştı. O da bu insanların vücuduna vereceğim faydalardı. Görevimi tamamlamanın mutluluğunu yaşıyordum.