Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇALIŞANLARIN YASAL HAK VE SORUMLULUKLARI
Advertisements

YILLIK VE MAZERET İZİNLERİ
5. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi Mayıs 2007, Çeşme Ilıca Hotel
İZİN YÖNETİMİ
4857 SAYILI İŞ YASASINDA İŞ SÜRELERİ DÜZENLEMESİ
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Çalışma Süresi Nedir? İşçinin çalışsın ya da çalışmasın işgücünü
TURİZMDE İŞ SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ HUKUKU SEMİNERİ-ÖZEL KONULAR
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMI VE TÜRLERİ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
SAĞLIK PERSONELİNİN ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKI
FİNANSAL MUHASEBE 4 [BAŞLANGIÇ DÜZEYİ] SOSYAL GÜVENLİK
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
SAYILAR VE YARIMLARI.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
22 – 24 Aralık 2010 Antalya Aile Hekimli ğ i De ğ erlendirme Toplantısı 1 AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞMA GRUBU SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
ÖĞRETMEN ÇALIŞMA(EĞİTİM) SAATLERİ DEVAM TAKİP DOSYASI
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Çalışma Süreleri İşçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre…
Sosyal Güvenlik Hukuku
GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK - ULUSAL BAYRAM VE GÜNLERİNDE ÇALIŞMA 1 Yrd. Doç. Dr. ALPTEKİN AKTALAY Y.Emre AKARSU.
İnsan Kaynakları Yönetiminin Hukuki Boyutları
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
İŞ HUKUKU İŞÇİNİN DİNLENME YÖNÜNDEN KORUNMASI ALİ FIRAT MİTİL.
4857 SAYILI İŞ KANUNU 4857 sayılı İş Kanunu 122 maddeden oluşmaktadır. Ancak burada Bizim için gerekli olduğunu düşündüğümüz maddelerin üzerinde duracağız.
YASAL HAK VE SORUMLULUKLAR
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ÇALIŞMA ve DİNLENME SÜRELERİ
BİREYSEL İŞ HUKUKU 4. SUNUM
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
4857 SAYILI İŞ KANUNU tarihinde yürürlüğe giren 1475 sayılı İş Kanunu, tarihinde yürürlükten kaldırıldı. Aynı tarih itibariyle 4857.
DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI EK DERS ÜCRETLERİ
4. ADIM Çalışma sürelerini düzenle 4. ADIM Çalışma Sürelerini Düzenle.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
5. ADIM Dinlenme Sürelerini Düzenle. İşçinin kaç tür dinlenme hakkı bulunmaktadır? İşçilerin; Ara dinlenmesi Hafta tatili dinlenmesi Ulusal Bayram ve.
İş Hukukunda Dinlenme Süreleri. 1) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri  2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre,
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
İŞ TEFTİŞ FAALİYETLERİ VE UYGULAMALARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?
ECZANELERİN ÇALIŞMA SÜRELER BURSA 2017 SMMM MUSTAA AKINCI
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku 2. Kısım Ders Notları
4857 Sayılı İŞ KANUNUNA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
Sözleşmeli personel izinleri
Memur İzin Hakları ( YILLIK İZİN )
ANTRAKTLI ÇALIŞMADA ÇALIŞAN MEMNUNİYETSİZLİĞİ VE İŞ HUKUKU
Bireysel Emeklilik Sistemi
Çalışma Süreleri İşçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre…
Çalışma Süreleri İşçinin çalıştırıldığı işte geçirdiği süre…
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
Sunum transkripti:

Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi

İşçinin kaç tür dinlenme hakkı bulunmaktadır? İşçilerin; Ara dinlenmesi Hafta tatili dinlenmesi Ulusal Bayram ve genel tatil dinlenmesi Yıllık izin hakları bulunmaktadır. BU HAKLAR MEVZUATA UYGUN KULLANDIRILMALIDIR.

Ara dinlenmesi İşçiniz; Dört saat veya daha az çalışıyor ise 15 dakika Dört saatten 7.5 saate kadar çalışıyor ise(7.5 saat dahil) yarım saat 7.5 saatten daha fazla çalışıyor ise bir saat ara dinlenmesi kullandırmanız gerekmektedir.

Ara dinlenmesine ilişkin işyerlerinde karşılaştığımız sorunlar 1 Ara dinlenmesine ilişkin işyerlerinde karşılaştığımız sorunlar 1. Ara dinlenmesinin eksik kullandırılması.(Örn: İşçi işyerinde günde 9 saat çalışıyor ama ancak yarım saat ara dinlenmesi kullanabiliyor. 2. Ara dinlenmesinin iş başında kullanılması (Örn: Çay molasında çayını içiyor ancak bilgisayar başında işini yapmaya devam ediyor.) 3. Ara dinlenmesini işçinin işyerinde çıkacak olan işi bekleyerek geçirmesi veya ara dinlenmesinde işçiye iş verilmesi

Hafta tatili dinlenmesi İşçiler iş sözleşmesinde belirlenen iş günlerinde tam olarak çalışmaları halinde, en az 24 saat kesintisiz hafta tatiline hak kazanırlar. Hafta tatili izninde, işçinin ücreti ödenir Hafta tatilinin mutlaka Pazar günü kullandırılması gerekli değildir. Hafta içi dönüşümlü de kullandırılabilir.

Hafta tatili günü yapılan çalışmalar fazla çalışma sayılır ve fazla çalışma ücreti gibi ücretlendirilir. (2,5 yevmiye ödenir) Hafta tatili ücretine hak kazanmak için, kanundan ve sözleşmeden doğan tatil günleri, evlenmelerde 3 güne kadar, ana baba, eş, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izinler, bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinler ve hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi dikkate alınır. Zorunlu nedenle çalışılmayan günler, ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.

Hafta tatili uygulamasına ilişkin işyerlerinde karşılaştığımız sorunlar: 1.Hafta tatili izinlerinin biriktirilerek toplu kullandırılması 2. Hafta tatilinde sürekli fazla çalışma yaptırılması (işçinin isteği üzerine veya işverence) 3. Çalışılan hafta tatili ücretlerinin eksik ödenmesi (Örn: sadece % 50 zamlı ücretin hesaplanması, işçinin çalışmadan hak kazandığı hafta tatili ücretinin ayrıca ödenmemesi) 4. Hafta tatili çalışmalarına ilişkin ödenen ücretlerin kayıtlara yansıtılmaması 5. Hafta tatili çalışmalarının puantaj kayıtları ile izlenmemesi

Genel tatil dinlenmesi Ulusal bayram ve genel tatil günleri nelerdir? 01 Ocak 1 Gün 23 Nisan 1 Gün 1 Mayıs 1 Gün 19 Mayıs 1 Gün 30 Ağustos 1 Gün 29 Ekim (28 Ekim 13’de başlar) 1,5 Gün Şeker Bayramı 3,5 Gün Kurban Bayramı 4,5 Gün 1 Yıldaki Toplam Genel Tatil 14,5 Gün

Genel tatil uygulamasında dikkat edilecek hususlar 29 Ekim ulusal bayram günü çalışma yapmak yasaktır. Diğer genel tatil günlerinde ve 28 Ekim öğleden sonra çalışma yapılması için işçinin onayı gereklidir. İşçinin onayı iş sözleşmesiyle baştan ya da daha sonra yıllık olarak alınabilir. Genel tatil günü çalışan işçiye ilave bir yevmiye ücret verilmelidir. Genel tatil çalışması karşılığında daha sonra izin kullandırılması yasal değildir. Genel tatil çalışmaları puantaj kaydıyla izlenmelidir.

Genel tatil uygulamasına ilişkin işyerlerinde karşılaştığımız sorunlar 28 Ekim öğleden sonra yapılan genel tatil çalışmaları için ilave ücret ödenmemesi Genel tatil günlerinde çalışan işçilere ilave ücret ödemek yerine izin kullandırılması Genel tatil çalışmalarının puantaj kaydı ile izlenmemesi

Yıllık İzin Uygulaması İşyerinde deneme süresi dahil en az bir yıl çalışmış olan işçi yıllık izne hak kazanır. İşçi aynı işverene ait birden fazla işyerinde çalışmış ise, çalışma süreleri toplanır ve toplam sürenin bir yılı aşması halinde yıllık izne hak kazanır. İşçinin yıllık izin hakkı hizmet süresine göre hesaplanır.

Yıllık izin süreleri Bir yıldan beş yıla kadar(beş yıl dahil) 14 gün Beş yıldan fazla onbeş yıldan az 20 gün Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla 26 gün 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle, 50 ve daha büyük yaştaki işçilere 20 günden daha az yıllık izin kullandırılamaz. Söz konusu süreler işgünüdür. İzin süresine rastlayan hafta tatili ve genel tatil günleri ayrıca ilave edilir. İşçi iznini başka bir yerde geçirecek ise 4 güne kadar ücretsiz yol izin hakkı bulunmaktadır. Yıllık izin en fazla üçe bölünebilir.(Bir bölümü 10 günden az olmamak üzere)

Yıllık izin uygulamasına ilişkin işyerlerinde karşılaşılan sorunlar Yıllık izinlerin çok parçalı kullandırılması (birer ikişer günlük parçalar halinde) Yıllık izin kayıtlarının hiç ya da yasaya uygun tutulmaması Yıllık izin kullandırmak yerine ücret ödenmesi Hizmet süresine göre yıllık izin sürelerinin doğru hesaplanmaması

Kimlerin izin kurulu oluşturma yükümlülüğü var? 100’den fazla işçiniz varsa izin kurulu oluşturmak zorundasınız. İzin kurulu 3 üyelidir. 1 işveren/işveren vekili temsilcisi ve 2 işçi temsilcisinden oluşur. Üyeler iki yılda bir seçilir. İzin kurulu işçilerden gelen izin taleplerini değerlendirir. Kimin hangi tarihler arasında izin kullanacağını belirler ve bir izin çizelgesi hazırlayarak işverenin onayına sunar. İzin kurulu başkanın çağrısı üzerine iş saatleri içinde toplanır.