NEMLİLİK VE YAĞIŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKLİM ELEMANLARINDAN NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Advertisements

YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yağış.
M.Azmi Doğan Anadolu Lisesi
Basınç ve Rüzgarlar şubat.
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Hava Olayları ve Yeryüzü Şekilleri
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Yeryüzünde Yaşam Konu: Dört Mevsim
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
TÜRKİYENİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
NEMLİLİK.
RÜZGAR Yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan hava hareketlerine RÜZGAR denir.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
NEM VE YAĞIŞ şubat.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
SUYUN SERÜVENİ.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA KÜTLELERİ CEPHE SİSTEMLERİ
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
Maddenin değişmi ve tanınmasın
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
BUHARLAŞMA.
RÜZGARLAR.
CEPHELER YİĞİT GÜVEN.
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
MUTLAK NEM: 1m³ havada bulunan nemin gram cinsinden ağırlığına denir.(Su+Isınma) Kıyılardan iç kesimlere gidildikçe azalır. En fazla Doğu Karadeniz ve.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

NEMLİLİK VE YAĞIŞ

Nemlilik ve yağış, yeryüzünde su dolaşımı adı verilen olaylar zincirinin bir halkasıdır. Sıcaklığa bağlı olarak buharlaşan su, havadaki nemi oluşturur. Havadaki nem de türlü biçimlerde yoğunlaşarak yağışlara neden olur. Yağışlarla yeryüzüne düşen su, bir süre sonra yeniden buharlaşarak havaya karışır. Buna Su Dolaşımı (Su Döngüsü) adı verilir.

Terleme, bitkilerin kökleriyle aldıkları suyu, yapraklarıyla atmosfere vermesidir . Buharlaşma, yeryüzündeki suların sıcaklığın etkisiyle gaz haline geçerek havaya karışmasına Buharlaşma denir. Buharlaşmayı etkileyen faktörler şunlardır: Sıcaklık : Enlem : Basınç : Rüzgar : Su Yüzeyinin Genişliği : Havadaki Nem Durumu : Zeminin Nemliliği :

Maksimum Nem (Doyma Noktası) : 1 m³ havanın belirli bir sıcaklıkta içinde taşıyabileceği en fazla nem miktarıdır. Mutlak Nem : 1 m³havada o anki koşullarda var olan (bulunan) nem miktarıdır. Nem Açığı : 1 m³ havanın doyma noktasına ulaşabilmesi için ihtiyaç duyduğu nem miktarıdır. Maksimum nem Nem Açığı Mutlak Nem

Hava Kütlelerinin Max Nem Miktarları Sıcaklık Nem (gr/m³) -20 ºC 1.10 15 ºC 12.85 -10 ºC 2.38 20 ºC 17.33 0 ºC 4.85 25 ºC 23.09 5 ºC 6.80 30 º C 30.66 10 ºC 9.39 35 ºC 42.20

Bağıl (Nispi – Oransal) Nem : 1 m³ hava içindeki nemin, o hava kütlesinin belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği en fazla nem miktarına oranıdır.

Örnek: 10°C sıcaklıktaki 1m³ hava içerisindeki nem miktarı 4,7 gr olduğuna göre bağıl nem % kaçtır? (10 °C sıcaklıkta doyma noktası 9,4 gramdır.) Bağıl Nem= 4,7 9,4 x100 = 470 9,4 = %50

Hava Doyma noktasına ulaştı. Hava doyma noktasını aşar. Hava açık Hava Doyma noktasına ulaştı. Hava doyma noktasını aşar. Mutlak Nem: 12 gr 30 º C Max: 30 gr Bağıl Nem: %40 Nem Açığı: %60 1m³havadan 3gr yağış düşer. Max: 12 gr 15 º C Bağıl Nem: %100 ‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’ 10 º C Max: 9gr Bağıl nem %100’ü aşar. Yükselerek Soğuma I. Aşama Soğuma II. Aşama III. Aşama

YOĞUNLAŞMA VE YAĞIŞ OLUŞUMU Hava kütlesi yükselir ya da geldiği bölgedeki soğuk zemine dokunur Soğur Nem taşıma kapasitesi azalır Bağıl nem oranı artar Doyma noktasına ulaşır ( Mutlak nem = Max nem → Bağıl nem % 100’e ulaşır.) Havanın içindeki nem yoğunlaşır (Yani gözle görülebilir bir hale gelir. Sis, çiy, kırağı, kırç ya da bulut oluşur.) Bulut oluştuktan sonra hava yeniden yükselerek soğursa Doygun hava kütlesinin max nemi düşer Hava doyma noktasını aşar Yağış oluşur

Oluşumuna göre yağış çeşitleri: Orografik (Yamaç) Yağışı Konveksiyonel (Yükselim) Yağışı Cephe Yağışı Orografik(Yamaç Yağış): Denizden gelen nemli hava kütlesi dağı aşmak için yükselir. Yükselirken her 100 metrede 0,5°C soğur, yoğunlaşır ve yağış bırakır. Yükseklerde yağış kar şeklindedir. Ülkemizde bu yağışlar nerelerde görülür? Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu dağlarının denize bakan yamaçlarında görülür. Deniz Dağ ***** """ """" Nemli hava

2. Konveksiyonel (Yükselim) Yağışı: Alçak basınç alanlarında, ısınan hava yükselir. Yükselen hava, soğuyarak yoğunlaşır. ve yağışlar oluşur. Dünya’da Ekvatoral kuşak ile Orta kuşak ülkelerinde görülür. Türkiye’de İç Anadolu Bölgesinde, ilkbahar sonu yaz başlangıcında görülür. Kırkikindi yağışı olarak adlandırılır. ٰٰ Isınma Yeryüzü

Orta kuşakta görülen yağışların büyük bölümü cephe yağışıdır. 3. Cephe Yağışları: Sıcak ve soğuk havanın karşılaşma alanlarında, hafif olan sıcak hava kütlesi soğuk hava kütlesinin üzerinde yükselir. Yükselirken soğur, yoğunlaşır ve yağış bırakır. Orta kuşakta görülen yağışların büyük bölümü cephe yağışıdır. Soğuk Hava Sıcak hava Yeryüzü

Dünya’nın en fazla yağış alan yerleri: -Ekvator kuşağı -Musonlar kuşağı -Orta kuşak karalarının batısı Musonlar Kuşağı Ekvator kuşağı

Dünya’nın en az yağış alan yerleri: -Orta kuşak karalarının dağlarla çevrili iç kesimleri -Kutuplar çevresi -30° Kuzey ve Güney paralelleri çevresi Kutuplar çevresi Orta K. K. İç kesimi 30°Paraleli 30°Paraleli Kutuplar çevresi