L Bandı Döngü Tipi EDFA’da Çekirdek Sinyal Enjeksiyonu ile Optik Anahtarlama Ahmet ALTUNCU Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OPTİK AĞLARIN GÜVENLİĞİ F. ESİN AKIN
Advertisements

Bu sunumun sonunda Fiber Optik ile ilgili Temel Prensipleri
FİBER OPTİK TEKNOLOJİSİ Cüneyt SÖNMEZ Onur CÖMERT
PARÇACIK KİNEMATİĞİ-I
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
İleri Sayısal Haberleşme
BÖLÜM 2 VERİ İLETİM ORTAMLARI
Fiber Optik Sistemler Modern Çözümler UĞUR KESEN
Bilgisayar Ağ Pasif Bileşenleri
3. EGITIM CNY 70 SHARP SENSÖRLER ULTRASONİK SENSÖRLER LDR.
Erişim Ağları ve Fiziksel Ortam
Fiber Optik Sistemler Modern Çözümler Yrd.Doç.Dr. UĞUR KESEN
FİLTRE TASARIMI Gİzem kahya 2013.
Standardizasyon Parametresi
Bölüm I Temel Kavramlar
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Kütahya
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
Ahmet ALTUNCU Arif BAŞGÜMÜŞ
ESİNKAP 5. AR-GE PROJE PAZARI
L BANDI DÖNGÜ TİPİ ERBİYUM KATKILI FİBER AMPLİFİKATÖR VE ASE KAYNAĞI
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
Bilgisayar Ağlarında Güvenlik
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
Elektrik Elektronik’in Alt Dalları
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
Fiber Optik Haberleşme Sistemlerine Giriş
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ
Diyot Olarak Tranzistör
SENSÖR VE TRANSDUSERLER
Yarıiletken Elemanlar
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Yaşar Universitesi Mühendislik Fakültesi
(L-EDFA) Pompa Dalgaboyu ve Fiber Uzunluğunun Optimizasyonu
Fiber Optik Haberleşme Sistemlerinde Yeni Teknolojiler
Filtrelemenin X-ışını Spektrumu Üzerindeki Etkileri ve Simülasyonu
RADAR TEORİSİ BÖLÜM 1: RADARA GİRİŞ BÖLÜM 2: RADARIN TEMELLERİ
ELEKTROENSEFALOGRAM (EEG)
İşbirlikli İletişim için Birleşik en İyi Anten ve Röle Seçimi
Klavye, Fare ve Monitor.
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
1. PLC`nin Taricesi 1960 yılında yüksek verimlilik, güvenilirlik ve yeni devreler gibi üstünlükleri ile birlikte bilgisayarlar kullanılmaya başlandı. Buda.
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
Sayısal Taşıyıcı Modülasyonu
İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Simetrik Altıgen Dikevre Genlik Modülasyonlu OFDMA Sistemi Performansı
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
OPTİK CİHAZLARIN BİLEŞENLERİ
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
Diyotlu Doğrultucular
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Bölüm 5, 6, 10 ve 11’de anlatılan, tek katlı DA-DA, DA- AA, AA-DA ve AA-AA dönüştürücüler, yukarıdaki özelliklerin çoğunu barındıramazlar [13].
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
Ağ Topolojileri Bus Topolojisi Yıldız Topolojisi Tree Topolojisi
EEM 448 Mikrodalga Sistemleri
Ağ Donanımları Öğr.Gör.Şirin Karadeniz. Eş eksenli (Koaksiyel) Kablo Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır. Bakır tellerden ve üzerinde manyetik.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
Ağ Donanımları Kablo ve Konnektörler
Yarı-İletken Lazerler
İKİNCİ DERECE DELTA-SİGMA MODÜLATÖR TASARIMI
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

L Bandı Döngü Tipi EDFA’da Çekirdek Sinyal Enjeksiyonu ile Optik Anahtarlama Ahmet ALTUNCU Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kütahya Fotonik Araştırma Laboratuvarı 8. Ulusal Fotonik Çalıştayı, İstanbul 2006

Tek Modlu (SMF) Fiberde İletim Bandları nm1500 Görülebilir Infrared “E” Bandı ~ nm “S” Bandı ~ nm “C” Bandı ~ nm “L” Bandı ~ nm “O” Bandı ~ nm SMF zayıflama eğrisi Şekil 1 Işık spektrumu

Anahtarlama Anahtarlama (Switching) : İletişim ağları, sayısal bilgisayarlar ve sinyal işleme sistemlerinde gerekli olan en temel operasyonlardan birisidir. Anahtar (Switch) : İletişim veya sinyal işleme sistemlerinde sinyal iletim yolları arasındaki bağlantıları kurup çözen devre elemanı Şekil 2.a) 1X1, 1X2, 2X2 ve NXN anahtar düzenekleri Şekil 2.b) Beş adet 2X2 anahtar elemanı ile yapılmış 4X4 anahtar

Anahtarların Performans Parametreleri Büyüklüğü (giriş/çıkış hat sayısı) İletim yönü (tek yönlü veya iki yönlü) Anahtarlama süresi Yayınım gecikme süresi Throughput (maksimum veri oranı) Anahtarlama enerjisi Güç tüketimi Yerleştirme kaybı Krostalk Fiziksel boyutları

Optik Sinyallerin Anahtarlanması Elektronik anahtarlar Opto-mekanik anahtarlar Elektro-optik anahtarlar Akusto-optik anahtarlar Magneto-optik anahtarlar Tümüyle optik anahtarlar (all-optical switches)

Tümüyle Optik Anahtarlama (all-optical switching) Doğrusal olmayan optik etkiler : Optik Kerr etkisi : Kırılma indisinin uygulanan ışık şiddeti ile değişimi Doyumlu Absorplayıcılar (Saturable absorber) : absorplama katsayısının ışık şiddeti ile değişimi Kerr ortamında elde edilen optik faz modülasyonu (PM), interferometre düzeneği yardımıyla ışık şiddeti modülasyonuna (IM) dönüştürülebilir. Bir anizotropik nonlineer optik fiberde uygulanan kontrol sinyali ile Kerr etkisi üretilerek sinyal polarizasyonu 90° ötelenebilir. (IM modülasyonu) Şekil.3a. Mach-Zehnder interferometre ile tümüyle optik ON-OFF anahtarlama. Şekil.3b. Anizotropik nonlineer optik fiber tümüyle optik anahtar Şekil.3c. Optik Kerr etkisi ile kontrol edilen bir yönlü kuplör

Şekil 4. Çift yönlü pompalamalı C bandında çekirdek sinyal uygulanan L bandı döngü tipi EDFA L Bandı Döngü Tipi EDFA

Kazanç & Gürültü Faktörü-Pompa Gücü Şekil 5. Klasik ve döngü tipi L-EDFA konfigürasyonları için kazanç ve gürültü faktörünün toplam pompa gücü ile değişimi. (P sig.in = -30 dBm, sig = 1585 nm)

Çekirdek Sinyal Enjeksiyonunun Etkileri Şekil 6. İleri yönde pompalanan L-Bandı EDFA’da geri yönlü ASE spektrumunun çekirdek sinyal dalgaboyu ile değişimi. Üstteki şekil : Çekirdek sinyal uygulanmadan elde edilen geri yönlü ASE spektrumu.

Şekil.7. L bandı döngü tipi EDFA'da çıkış ASE spektrumunun çekirdek sinyal gücü ile değişimi Çekirdek Sinyal Enjeksiyonunun Etkileri

Şekil 8. L bandı döngü tipi EDFA'da çıkış ASE spektrumunun çekirdek sinyal gücü ile değişimi

Çekirdek Sinyal Enjeksiyonunun Etkileri Şekil 9. Farklı çekirdek sinyal güçleri uygulayarak döngü tipi EDFA'da ASE spektrumunun anahtarlanması a) Çekirdek sinyal yokken C band çalışma b) -8 dBm gücünde çekirdek sinyal ile C+L band çalışma c) 0 dBm gücünde çekirdek sinyal için L band çalışma

L Bandı Döngü Tipi EDFA ile Tümüyle Optik Anahtarlama Şekil 10. L Bandı döngü tipi EDFA’da çekirdek sinyal enjeksiyonu ile optik anahtarlama düzeneği.

L-EDFA'da Optik Anahtarlama Performansı Şekil 11. L bandındaki bir giriş sinyali için L bandı döngü tipi EDFA’nın ölçülen çıkış spektrumu (giriş sinyal dalgaboyu : 1570 nm, sinyal gücü : -30 dBm) a) C bandı kontrol sinyali yokken, b) -1.6 dBm ortalama güce sahip bir C bandı kontrol sinyali uygulandığında.

L-EDFA'da Optik Anahtarlama Performansı Şekil.12.b) 100 Hz karedalga sinyal ile modüleli -4.6 dBm ortalama güçte C bandı kontrol sinyali ile anahtarlanmış bir L Bandı sinyalin elektriksel çıkış dalga şekli. (EDFA ile) Şekil 12.a) 100 Hz karedalga sinyal ile modüleli C band kontrol sinyalinin foto alıcı çıkışındaki elektriksel dalgaşekli. (EDFA'sız) Fotoalıcı çıkışında ölçülen çıkış sinyali dalga şekilleri :

L-EDFA'da Optik Anahtarlama Performansı Fotoalıcı çıkışında ölçülen çıkış sinyali dalga şekilleri : Şekil 12.c) -30 dBm giriş sinyal gücü için ve C band kontrol sinyali yokken ölçülen foto alıcı çıkış dalgaşekli (EDFA ile) Şekil 12.d) -30 dBm giriş sinyal gücü için ve -1.6 dBm ortalama güçte modülesiz C band kontrol sinyali varken ölçülen fotoalıcı çıkış dalgaşekli (EDFA ile)

L-EDFA'da Optik Anahtarlama Performansı

Sonuçlar  L Bandı Döngü tipi EDFA’da C bandı çekirdek sinyal enjeksiyonu ile L bandı sinyallerin tümüyle optik anahtarlanması + amplifikasyonu deneysel olarak gösterildi.  Önerilen tasarımın anahtarlama performansı bazı avantajlara sahiptir : Düşük kontrol sinyal gücü, çift yönlü anahtarlama, yüksek amplifikatör kazancı, yüksek veri iletimi (throughput)  1 mW civarında bir kontrol sinyal gücü ile düşük hızlı ( ~84 Hz ) tümüyle optik anahtar + amplifikatör olarak kullanılabilir.