KÜTÜPHANELERDE KULLANICI GİZLİLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Advertisements

KİŞİSEL VERİLERE İLİŞKİN DÜZENLEMELER HATİCE SARITAŞ HUKUK MÜŞAVİRİ
tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda ( yerleştirilen.
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
KİTS Hakkında ANKOS İşbirliği Grubu
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
BİLGİ GÜVENLİĞİ MEHTAP KILIÇ
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
PADOR-Potansiyel Başvuru Sahiplerine Ait Verilerin Online Kaydı
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE HUKUKSAL SORUNLAR
Veri Güvenliğinin Sağlanması
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
Ulusal Akademik Kaynak Paylaşımı Çalıştayı 16 Nisan 2010, Kadir Has Üniversitesi AYHAN TUĞLU Bahçeşehir Üniversitesi.
SPAM Politikası Önerisi Çağrı Yücel - Koç Üniversitesi Tayfun Asker - ODTÜ Tufan Karadere - ULAKBİM Can Uğur Ayfer - Bilkent Üniversitesi.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
TTB UDEK eSağlık Çalışma Grubu Sonuç Raporu 4 Aralık 2009, İzmir.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
1 VERİLEN BİR EĞİTİMİN SİSTEME KAYDEDİLMESİ SİSTEME YENİ EĞİTİM KAYDI EKLENMESİ.
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
1 DAHA ÖNCEDEN KAYDEDİLEN EĞİTİM BİLGİLERİNİN GÜNCELLENMESİ VE DÜZELTİLMESİ KAYITLI EĞİTİMLERİN GÜNCELLENMESİ.
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
Proje Web Sitesi ve IPPC Envanter Veri Tabanı Onur Mat
B ILIŞIM TEKNOLOJILERINDE ETIK SORUNLAR D ERS : BILIŞIM ETIĞI K ONU : FİKRİ MULKİYET VE ERİŞİM YALIN KILIÇ TÜREL Ekim-BOTE-4-ELAZIĞ.
SANAL DEVLET.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
(Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi)
1 KİŞİSEL BİLGİLERİN SİSTEME EKLENMESİ VE ŞİFRE ALINMASI EĞİTMENLERİN VE TAG KATILIMCILARININ KİŞİSEL BİLGİLERİNİ SİSTEME EKLEMELERİ VE KULLANICI ADI İLE.
Giresun Üniversitesi Katalog Tarama
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
İNTERNET ETİĞİ VE BİLİŞİM SUÇLARI
İLİMİZ DİĞER KÜLTÜR KAYNAKLARINDA OLDUĞU GİBİ KÜTÜPHANELER YÖNÜNDEN DE ZENGİN BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR. HALK KÜTÜPHANESİ İLK DEFA ‘MİLLİ KÜTÜPHANE’ ADI İLE.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Kütüphane ve Dokümantasyon
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Kitapsız Kütüphane Olgusu ve Esenler Belediyesi Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi Doç. Dr. Hüseyin ODABAŞ – Ali KAVAK Çankırı Karatekin.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Çankırı Karatekin Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire
Sunum transkripti:

KÜTÜPHANELERDE KULLANICI GİZLİLİĞİ Derya Soğuksu & Emre Ocaklı Suna Kıraç Kütüphanesi Koç Üniversitesi "Bilgi Hizmetlerinin Organizasyonu ve Pazarlanması" 22 - 24 Eylül 2005 Kadir Has Üniversitesi - İSTANBUL

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Neden kullanıcı gizliliği? Kütüphanelerde kullanıcı gizliliğine yönelik örnek olaylar Kullanıcılar hakkında edinilen bilgiler Gizlilik nedir? Veri koruması ve kullanıcı gizliliği üzerine kısa bir tarihçe A.B.D, Avrupa Birliği, Türkiye Kullanıcı gizliliği üzerine bir anket çalışması Örnek bir politika

Kullanıcı Gizliliğine Yönelik Örnek Olaylar - 1 Danışma ya da dolaşım masalarında kullanıcının bir başka kişinin hesabındaki yayınları öğrenmeye çalışması Kullanıcının bir başka kişinin kişisel bilgilerini öğrenmeye çalışması, Kütüphanecilerin, kullanıcılarının kişisel bilgilerini farklı amaçlarla öğrenmesi ve kullanması,

Kullanıcı Gizliliğine Yönelik Örnek Olaylar -2 Kullanıcıların okudukları yayınların, girdikleri web sitelerinin izlenmesi, Kullanıcının bir bulaşıcı hastalık (Ör. Aids) hakkındaki tüm yayınları taraması ve kütüphaneciye hastalığın insan üzerine etkileri, bulaşma yollarını vb. sorması. Kütüphanecinin bunu deşifre etmesi.

Kütüphaneler Kullanıcıları Hakkında Çeşitli Yollardan Bilgiler Toplar Kütüphaneye üye olmak amacıyla kullanıcılar; isim, adres ve telefon numaralarını vermektedirler. Kütüphane kayıtları; kurum kimlik numarası, elektronik posta adresi ve vatandaşlık kimlik numarası gibi bilgiler içerir.

Kütüphaneler Kullanıcıları Hakkında Çeşitli Yollardan Bilgiler Toplar Kütüphanelerarası ödünç verme kayıtlarından da kişisel bilgilere erişilebilir. Kütüphaneler, çevrimiçi veri tabanlarını kullananların isimlerini ve kimlik numaralarını sorgularlar. Ayrıca web sayfasına yapılan ziyaretlerde kullanıcı hakkında pek çok bilgi edinilebilir: Bilgisayarın IP adresi İşletim sistemi Sitenin açıldığı gün ve zaman Görüntülenen sayfalar Taramalar sırasında kullanılan sözcükler, terimler...

Gizlilik Nedir? - 1 Birine ait herhangi bir bilginin başkalarından saklı tutulması. “Bireylerin, kendi kişisel bilgilerinin ne zaman, ne şekilde ve hangi dereceye kadar diğer kişilerin erişimine açık tutulacağına karar vermeleridir” (Winter, 1997).

Gizlilik Nedir? -2 “Kütüphanecilik Açısından” Kullanıcı gizliliği, kullanıcının araştırma konusunun, edindiği bilgilerin, danıştığı soruların, ödünç aldığı kütüphane kaynaklarının, kullandığı web sitelerinin, ya da kişisel bilgilerinin hiçbir koşul altında başkaları ile paylaşılmamasıdır..

Kullanıcı Gizliliği Tarihçesi - 1 A.B.D ALA Ahlak Kuralları - Code of Ethics (1939) ALA Kütüphane Hakları Beyannamesi - Library Bill of Rights (1948) ALA FBI vb. örgütlerin çalışmaları P.A.T.R.I.O.T. Sözleşmesi – USA PATRIOT Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) Amerikan Kongresi

Kullanıcı Gizliliği Tarihçesi - 2 Avrupa Birliği 1981 Kişisel Verilerin Otomatik İşleme Tabi Tutulması Karşısında Bireylerin Korunması – no. 108 - Council of Europe Data Protection Convention 95/46/EC – Kişisel Veri Koruma Yönergesi -Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Serbest Dolaşımı Hususunda Bireylerin Korunması 97/66/EC - Telekomünikasyon sektöründe kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunması – 2002’de güncellendi.

Kullanıcı Gizliliği Tarihçesi - 3 TÜRKİYE Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi – 1954 108 Sayılı Sözleşme – 28 Ocak 1981 Bilgi Edinme Hakkı Kanunu – 9 Ekim 2003 Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı – Adalet Bakanlığı 2004 Türk Kütüphaneciler Derneği – Mesleki İlkeler

Kullanıcı Gizliliği Tarihçesi - 4 TÜRKİYE Kişiler hakkında bilgi sağlarken hem doğru bilgi verir, hem de özel yaşamın gizliliğini korur. İstenen veya sağlanan bilgi ile ilgili olarak her kullanıcının özel yaşamın gizliliğine saygı gösterilmesi ilkesine bağlı kalır

Kullanıcı Gizliliği Üzerine Bir Anket Çalışması - 1

Kullanıcı Gizliliği Üzerine Bir Anket Çalışması - 2

Görüşler “...Kullanıcı belirli bir politika ve yasal çerçeve içinde hizmet bilgi merkezlerinden özgürce yararlanabilmeli ve yararlandığı konu ve aldığı hizmetler hasta-doktor ilişkisi gibi kullanıcı-kütüphaneci ilişkisi içinde kalmalıdır.” “Araştırıcıların neyi, nasıl, ne zaman ve ne için araştırdıkları kütüphanelerin araştırmaları gereken bir konu veya vazife olmayıp, ancak en iyi araştırma olanaklarının sağlaması vazifedir.” “...kendilerine ait her türlü bilgiyi, bilgiyi verdikleri kurumun nasıl kullanacağını da bilme hakkına sahiptirler. Ve de bu bilgini üçüncü şahıslara verilmesi/ verilmemesi konusunda da söz sahibi olduklarına inanıyorum...” “Kullanıcının aksi yöndeki talebi olmadığı sürece gizliliğe gerek olmadığı kanaatindeyim.”

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 1 KAPSAM: Kullanıcının araştırma konusu, edindiği bilgiler, danıştığı sorular, ödünç aldığı kaynakların, kullandığı web sitelerinin bilgisi; kişisel bilgileri ya da kütüphanelerarası kayıtları başkaları ile paylaşılmamalıdır. Kütüphane kayıtları yalnızca yetkili personel tarafından görüntülenmeli, Kullanıcının kendisini güvende hissedeceği ortam hazırlanmalı, Her tür kullanıcı işleminde gizlilik hakkı korunmalıdır.

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 2 Dolaşım: Kullanıcı kimlik bilgileri yalnızca bir kullanıcı hesabı açmak ve gerektiğinde güncellemek amacıyla yapılmalı, Ödünç verme kayıtları sürekli tutulmamalı, Ödünç alınan materyallerin bilgisi açıklanmamalı, Dolaşım hizmetlerindeki işlemlere ait bilgiler (kişisel bilgilerin güncellenmesi, uyarı iletileri, vs.) üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır.

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 3 Kütüphanelerarası Ödünç Verme / Belge Sağlama: Dış kullanıcı kayıtları ve ödünç aldıkları kaynak bilgileri gizli tutulmalı, Hizmetten yararlanmak için sağlanan kişisel bilgiler yetkili personel ile diğer kütüphane yetkili personeli arasında kalmalıdır.

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 4 Danışma Hizmetleri / Araştırma Başvuruları: Kullanıcı araştırmaları kapsamındaki bilgiler gizlidir. Araştırma sorgularına dair kayıtlar gerekmedikçe tutulmamalıdır. Elektronik ortamda gelen danışma soruları ve ilgili bilgiler 5 gün içinde silinmelidir.

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 5 Web Sitesi Web sitesine girişte kaydedilen bilgiler yalnızca analiz ve raporlar için kullanılmalı, Cookie’ler aracılığıyla edinilen bilgiler konusunda kullanıcılar bilgilendirilmeli Web log , IP bilgileri gizli tutulmalı ve amacı dahilinde kullanıldıktan sonra silinmelidir. Bilgi işlem merkezi ile işbirliği yapılmalı

Kütüphanelerde Kullanıcı Gizliliği Politikası İçin Bir Örnek - 6 Kütüphane Anketleri / Değerlendirme Projeleri: Kütüphane anketlerinden elde edilen kişisel bilgiler gizlidir. E-posta adresine gelen sorular kullanıcılara sağlanan hizmetin etkili olup olmadığını ölçen analizlerde kullanılmalıdır.

SONUÇ VE ÖNERİLER Bilgi paylaşımı artıkça kullanıcı güvenliği tehlikesi artar Uluslararası alandaki hukuki çalışmalar Kütüphanecilerin sorumluluklarından biri kullanıcılar için güvenli ortamlar hazırlanmalı Bilgi Edinme Özgürlüğü ve Kullanıcı Gizliliği konularında literatür çalışması yapılmalı Ulusal ve uluslararası belgelerden ve örnek uygulamalardan yararlanmalı Kullanıcı gizliliği politikaları hazırlanmalı

SONUÇ VE ÖNERİLER-2 Kütüphanelerarası işbirliği çalışmaları ve kütüphane dernekleri ile etkinlikler düzenlenmeli Bilişim sektöründe çalışanlar ve hukukçular ile ortak çalışmalar yapılmalı Kullanıcı gizliliği anlayışı her kütüphaneci tarafında benimsenmeli Kütüphanede kullanıcılara verilen eğitimlerde gizlilik konusuna da değinilmelidir.

dsoguksu@ku.edu.tr eocakli@ku.edu.tr TEŞEKKÜR EDERİZ