BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Advertisements

TEMEL DONANIM (HARDWARE)
BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI
BDEM 105.
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
CEIT 101 Teorik Emrah Soykan - Konu 2 -.
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 2 -.
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
Bilgisayarın Temel Donanım Birimleri
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilgisayar Nedir? Girilen veriyi, programlandığı biçimde işleyip kullanılabilir bilgi haline dönüştüren makinalardır. Bilgisayar sisteminin temel ögelerini.
B İ LG İ SAYAR VE B İ L İ Ş İ M S İ STEMLER İ DONANIM (II. KISIM) Yard.Doç.Dr. Cihad DEM İ RL İ.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
DONANIM BİRİMLERİ.
Donanım Bilgisayarın fiziksel parçalarının tümüne donanım denir.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
BİLGİSAYAR.
Bolvadin Meslek Yüksekokulu1 BİLGİSAYARIN DONANIM YAPISI HAZIRLAYAN ERDOĞAN BAYRAK.
DONANIM NEDİR?.
BİLGİSAYAR DONANIMI GİRİŞ BİRİMİ İŞLEM BİRİMİ ÇIKIŞ BİRİMİ.
BİLGİSAYAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemi değildir?
BİLGİSAYAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
DONANIM VE YAZILIM.
Hangisi bir işletim sistemi değildir?
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
İÇ VE DIŞ DONANIMLAR.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
1 Genel Olarak Pazarlama Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN.
DONANIM VE YAZILIM.
Temel Bilgisayar Bilgileri
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
DONANIM VE YAZILIM Hazırlayan: Ad Soyad.
Bilgisayar Donanımları
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
DONANIM VE YAZILIM.
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYARIN YAPISI Donanım ? Yazılım.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYAR Donanım ve Yazılım.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIMI.
BİLGİSAYAR Donanım ve Yazılım.
BİLGİSAYAR DONANIMI.
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYARDA DONANIM ve YAZILIM
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Bilgisayara Giriş Seyfullah BAŞKÖYLÜ.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ

Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar Bilgisayar Nedir? Bilgisayar çok hızlı işlem yapma özelliği olan, kitaplar dolusu bilgiyi çok küçük alanlarda saklayabilen, sakladığı bilgilere çok hızlı ulaşabilen bir makinedir.

Bilgisayarı Oluşturan Temel Parçaları Tanıyalım Ekran(monitör) Kasa Klavye Fare(Mouse)

BİLGİSAYAR DONANIM Fiziksel olarak bilgisayarı oluşturan parçaların tümüne, denir.Elle tutulup, gözle görülebilen elektronik devrelerden oluşur. YAZILIM Kullanıcının bilgisayarı kullanmasını ve Uygulamalar geliştirmesini sağlayan tüm programlardır.

KATEGORİLERE GÖRE DONANIM BİRİMLERİ GİRİŞ BİRİMLERİ SİSTEM BİRİMLERİ KATEGORİLERE GÖRE DONANIM BİRİMLERİ ÇIKIŞ BİRİMLERİ DEPOLAMA(SAKLAMA) BİRİMLERİ

GİRİŞ BİRİMLERİ KLAVYE FARE TARAYICI WEBCAM MİKROFON/KULAKLIK CD-RW/DVD-RW FLASH DİSK DİGİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ Bilgisayara veri girişi yapabileceğimiz birimleridir. (ses,karakter ,sayı v.b.)

KLAVYE(KEYBOARD) Klavye Bilgisayarda yazı yazmak, veri girmek ve bilgisayara komut vermek için kullanılan donanım birimidir. Harf Tuşları Özel Görevli Tuşlar Fonksiyon Tuşları Rakam Tuşları Multimedia Tuşları

MOUSE(FARE/İZ TOPU) Fare Bilgisayarda çizim yapmak, oyun oynamak, komut seçmek ve çalıştırmak gibi işlemlerde kullanılan yardımcı donanım birimidir. Tekerlek Sağ tuş Kısayol tuşları Sol tuş Seçme Tıklama taşıma

Bir resmi (dergi,gazete,kitap gibi dokümanlardaki TARAYICI(SCANNER) Bir resmi (dergi,gazete,kitap gibi dokümanlardaki resimleri)bilgisayara aktarmak için kullanılır. WEBCAM İnternete bağlı bilgisayarlar arasında görüntülü haberleşmeyi sağlar.

CD-WRİTER(CD-RW) CD-ROM/DVD- ROM CD deki bilgileri okunmasını ve de boş Cd lere bilgisayardan resim,bilgi,video yazdırılmasını sağlayan birimdir. CD-ROM/DVD- ROM CD lerin kullanıldığı sürücülerdir.Cd sürücüler ile müzik dinleyebilir,film seyredebilir ya da oyun oynayabiliriz.

ÇIKIŞ ÜNİTESİ EKRAN(MONİTÖR) YAZICI HOPARLÖR CD-WRİTER DVD-WRİTER DİSKET SÜRÜCÜ

MONİTÖR FLAT MONİTÖR LCD MONİTÖR Boyut:14”,15”,17”,19”,21” Çözünürlük:800*600, 1024*768, 1280*1024 Hız: 60,70,80 ..Hertz

YAZICILAR MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICI Genellikle ev kullanıcıların tercih ettiği yazıcıdır.Renkli çıktılarda alınabilir.. LAZER YAZICI NOKTA VURUŞLU YAZICI Baskı kalitesi yüksek yazıcılardır. Sade yazılar için kullanılır. Noktalı kağıtların kullanılır.

SİSTEM BİRİMLERİ ANAKART CPU RAM ROM EKRAN KARTI GÜÇ KAYNAĞI KASA

Sistem birimleri kasa Sistem Birimleri ve Kasa Kasanın içerisinde anakart, işlemci, ana bellek, ekran kartı, sabitdisk gibi birçok parça bulunur. Kasanın iç görünüşü

ANAKART(MAİNBOARD) Bir bilgisayarın çalışmasında temel rolü oynayan ( işlemci,ram,rom,,gibi) elemanların bulunduğu devre kartlarıdır.Bilgisayara bağlanacak ilave kartlar da (tv, ses kartı ..gibi) üzerinde bulunan slotlara bağlanır. INTEL ve AMD tercih edilen ana kartlardır.

MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ (CPU) Genellikle bilgisayarın beyni olarak ifade edilir.CPU verilen komutları veri yolu üzerinden ana bellekten aldıktan sonra ,yine gelen komutlar doğrultusunda bilgiye dönüştüren birimdir. CPU hızı , Mhz ve Ghz dir. Celeron,Pentıum I,II,III ve IV, Core 2 DuoCore 2 Duo Extreme AMD Tercih edilen Cpu lardır.

RAM ANA BELLEK Verilerin işlendiği ve geçici olarak saklandığı yer.Ram bellekteki bilgiler sistem çalıştığı sürece kullanılırlar.Elektrik kesildiğinde veya bilgisayar kapandığında bilgiler kaybolur. Ram’in, 128 mb, 256mb, 512 mb,1024 mb,2Gb,4GB lık kapasite çeşitleri vardır.

SİSTEM BELLEĞİ (Sadece okunan bellek) ROM BELLEK SİSTEM BELLEĞİ (Sadece okunan bellek) İçerisinde bilgisayarın sistem bilgileri saklanır.Belleğin içeriği herhangi bir elektrik kesintisinde silinmez.BIOS ayarları bu bellek üzerinde yazılıdır.

Cpu ile Monitör arasındaki İletişimi sağlar.Günümüzde EKRAN KARTI GÜÇ KAYNAĞI 220 voltluk elektrik akımını bilgisayarın kullanabileceği 20-22 volta düşüren araçtır. Ayrıca devrelerin ısınmalarını engellemek için soğutucu fan bulunur. Cpu ile Monitör arasındaki İletişimi sağlar.Günümüzde 128,256 ve 512 MB ekran kartı modelleri bulunmaktadır.

DEPOLAMA BİRİMLERİ HARDDİSK CD DVD FLASH DİSK BELLEK KARTI

Kapasiteleri; 80GB,120GB,160GB , 240 GB olabilir. HARDDİSK Sabit Disk, HDD şeklinde de isimlendirilir.Bilgisayarın bilgi deposudur. Kapasiteleri; 80GB,120GB,160GB , 240 GB olabilir.

Kapasiteleri: 700MB-1000MB olabilmektedir. DİSKET CD Bilgi depolamak için disketlerden daha büyük çaplı manyetik ortamlardır. Kapasiteleri: 700MB-1000MB olabilmektedir. Disketler bilgi depolamak için kullanılan küçük çaplı manyetik ortamlardır. Kapasitesi: 1.44 MB

Kapasiteleri, 1 GB,2 GB,8 GB …olabilir. FLASH DİSK Kapasiteleri, 1 GB,2 GB,8 GB …olabilir. Tak çalıştır özelliğine sahiptir. KART OKUYUCU

BİLGİSAYAR DONANIMI (HARDWARE) ANA DONANIM BİRİMLERİ EK DONANIM BİRİMLERİ

ANA DONANIM BİRİMLERİ MONİTÖR KASA ANAKART CPU RAM-ROM HARDDİSK GÜÇ KAYNAĞI EKRAN KARTI KLAVYE MOUSE Bilgisayarı kullanabilmemiz için mutlaka gerekli ve de takılı olması gereken bilgisayar parçalarıdır.

EK DONANIM BİRİMLERİ YAZICI HOPARLÖR SES KARTI TV KARTI WEBCAM MİKROFON MODEM ETHERNET KARTI CD-ROM/CD-RW DVD-ROM/DVD-RW DİSKET SÜRÜCÜ TARAYICI Bilgisayara kullanılacak alana göre takılması gerekli parçalardır

DİĞER AYGITLAR KABLOSUZ MODEM KABLOLU MODEM Bilgisayarların telefon hattı üzerinden internete bağlanmasını sağlayan aygıtlardır.

ETHERNET KARTI SES KARTI TV KARTI