ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sorular ve Cevaplar.
Advertisements

ANTİK KENT HASANKEYF HAZIRLAYAN KADİR BEĞDE
Hayat Bilgisi 3 Yönümü Buluyorum.
İnfrared & Radyant Isıtıcı İhtiyacını Hesaplarken
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
ARALIK PROBLEMLERİ.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ
ERGUVANLAR SOLMADAN GEL
A-A KESİTİNİN ÇIKARILMASI
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
Maddelerin Işık Geçirgenliği
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
Metrenin Alt Katları Metrenin Katları
Devam eden projeler… "Swissotel Residence Bodrum Hill" isimli otel Turgut Reis'te olacak. Çağdaş Holding'in yatırımcı olacağı proje 2014'te tamamlanacak.
Üstte şeması verilen yapının:
.Her evin bir kaç girişi var .Her ev yüksek bahçe duvarları ile çevrili..Mahalle çevresi de yüksek duvarlarla çevrili. Duvarlar, düşmanlardan korunmak.
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
İŞ GÜVENLİĞİ KONUŞALIM
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
Inebolu’da yaz renkleri aydın tiryaki inebolu temmuz-ağustos 2003.
KLAVYE EĞİTİMİ.
ÇOKGENLER.
Mİkroşerİt HAT VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
Cadde kanallarının güzergahı
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
Maddenin ölçülebilir özellikleri
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ
Size bir soru: Sevdiğiniz bir yerde kahvaltı yapabilmek için en fazla kaç kilometre yol katetmeye hazırsınız?
Uzunluk ölçüleri Uzunluğu ölçtüğümüz araç metredir.
Giriş Öğrenci aktivitesi Tartışma Konusu:”Pisagor teoremi”
SES BİLGİSİ SORULAR.
PAMUK TASNİF ODASININ ÖZELLİKLERİ
KÖROĞLU DİYARI KIBRISCIK DEVECİ KÖYÜ 2011 Yılı Hane Sayısı : Yılı Nüfusu : 88 Posta kodu : Erdoğan YILMAZ (Muhtar) Cep tel:
YARD. DOÇ.DR. ZEYNEP ÇİÇEK ÖNEM
ÖRNEK-1 F=180 kN ‘luk kuvvet etkisi altında kalacak olan b=140mm ve s=12mm boyutlarındaki St50 levhalar, St 44 malzemeden 22 mm çapındaki perçinler ile.
10’un Gücü Yolculuk Atomdan Evrene ..
Teste Başla 4. SINIF MATEMATİK TESTİ Çıkış Teste Devam Et.
Ormanlar ve dağlar….
Ses Bilgisi.
2007 / 2008 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM LİSE 10 FEN SINIFI FİZİK DERSİ 1. YAZILI SINAVI (1) Ad: Soyadı: Okul no: Tarih: Sınav notu: x-x +y -y F1F1 F3F3.
DİYAGONAL AYAK (ÇAPRAZ AYAK)
KEDİ EVİ Dizayn: Yuli Weston.
GEÇ GOTİK MİMARLIK ( ) İSPANYA/PORTEKİZ.
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
SOĞUKÇEŞME SOKAĞI.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
KLAVYE VE KISAYOL TUŞLARI Hazırlayan: Pınar KORKMAZ Bil.Tek.Öğretmeni.
Değerli Dostlar, diğer ülkelerde gezip dolaşma fırsatım olduğunda, mümkün olduğunca tarihi bölgelerini gezip görmeye çalıştım. Hele USA’da yıllık.
SAN JAN KİLİSESİ EFES AZİZ JAN’IN MEZARI ÜSTÜNE BİR TÜRBE YAPILMIŞTI.
TAŞ DUVAR YÜZÜ DERZ YAPILMASI Y-Y YÖNÜ AKSLARI DIŞ 2 0,650
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
PİSAGOR TEOREMİ a b c.
PİSAGOR BAĞINTISI.
Ö. M. ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
HERE Reality Lens. Reality Lens yüksek özellikleri, sokak düzeyine kadar panoramik görüntü ve yüksek prezisyon Lidar verileri sayesinde bilgisayarınızda.
ŞAP KOTU DAĞITIMI NASIL YAPILIR
Proje I.
ADRES: 17 Eylül Mahallesi Servet Çırpan Caddesi No:74 TELEFON:
Yıl Mevsim Ay Gün İlişkileri
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
BİR KAYISI AĞACI ABDÜLKADİR MERİÇBOYU.
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
TOKAT CEMENT PLANT Günlük İSG Denetimi (Ambar)
KARS KALESİ Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri.
TAM SAYILAR.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
Sunum transkripti:

ERENLERDEKİ KUTSAL MEKAN: TEKKE

Burası “Eren Çamları, Erenler, Erenler Mevki” denilen yerdir. (F3)

Erenler mevkiinde eskiden daha fazla çam olduğu söylenir Erenler mevkiinde eskiden daha fazla çam olduğu söylenir. Zamanla tarla açma ve yakacak ihtiyacından dolayı bu çam ağaçlarının büyük bir bölümü tahrip olmuştur. Fakat ağaçların kesilmesinden sonra yaşanan olaylar neticesinde şimdi bu çamlar kutsal sayılıyor, buradaki çamlar kesilmiyor. (F4)

Tekkenin arazisindeki aşevi Tekkenin arazisindeki aşevi. Burası “yağmur duası” gibi etkinliklerde kullanılan yerdir. Tekke (Türbe) ile arasında 50 -60 m’lik bir mesafe vardır. (F5)

Giriş-çıkış kapısı. Arazi tellerle çevrilidir Giriş-çıkış kapısı. Arazi tellerle çevrilidir. 6-7 dönümlük bir alana sahiptir. Arazi eskiden işleniyormuş. Şimdi ise işlenmiyor. Etrafında da birçok tarla bulunmaktadır. Bu tarla sahipleri tarlalarını işledikleri takdirde bunun zekatını vermek gerektiğine inanırlar. Erenlerde tarlası olanların bunu yapması gerekir.

Erenler arazisindeki aşevinden farklı bir görünüm. (F7)

Tekke (Türbe)’nin yerden yüksekliği 5 m’dir Tekke (Türbe)’nin yerden yüksekliği 5 m’dir. Kubbe altında 6 pencere ve kubbenin saçaklığının altında da 5 olmak üzere toplam 11 pencere bulunur. Pencereler tahtadan ve el yapımıdır. Camlar ise “buzlu cam” dediğimiz türdendir. Kubbenin saçaklığındaki kiremitler “kara kiremit” diye bilinen kiremitlerdendir. Binanın temeli taş duvar üzerindedir. (F8)

Binanın iki yanında bulunan (soldaki çam ağacı, sağdaki ahlat ağacıdır) ağaçlar inanışa göre kesilemez. Çam ağacının kozalakları toplanıp yakılamaz. Arazide bulunan tüm ağaçlara genellikle dokunulmaz. (F8)

Tekkeden farklı bir görünüm Tekkeden farklı bir görünüm. Kubbede bulunan pencerelerin şekilleri alttakilerden farklıdır. Daha küçüktürler. (F9)

Tekkenin “doruk” denilen tarafından bir görünüm Tekkenin “doruk” denilen tarafından bir görünüm. Ahlat ağacının biraz solunda köy belli belirsiz gözükmektedir. (F11)

Tekkenin giriş kapısı ve soldaki ahlat ağacı Tekkenin giriş kapısı ve soldaki ahlat ağacı. Kapının üstünde mermer bir tabela bulunmaktadır. Bu mermerde “Yağmurlu Erenleri” yazmaktadır. (F11)

Tekkenin köye bakan tarafı.

Tekkenin içi. Sanduka,1,90 uzunluğunda ve 50 cm genişliğindedir Tekkenin içi. Sanduka,1,90 uzunluğunda ve 50 cm genişliğindedir. 50 cm civarında da yüksekliği vardır.

Kapıya doğru bir görünüm Kapıya doğru bir görünüm. Tekkenin içten tavan yüksekliği 4,5 m civarındadır. İçten içe genişliği 4 ila 4 m 10 cm civarındadır.

(Sandukanın baş kısmı) Burada yatan kişinin kim olduğu ve nerden geldiği bilinmemektedir. Onun için türbeye isim verilmemiştir. (Sandukanın baş kısmı)

“Erenler Tekkesi, Yağmurlu Erenleri” denilen bu türbe, köye 1 km uzaklıkta Erenler tepesinin doruğunda bulunmaktadır. Burada edilen duanın kabul olacağına, buradaki bir otun bile yakılmaması gerektiğine ve buranın kutsal olduğuna inanılır.

Sabırla dinlediğiniz için TEŞEKKÜR EDERİM