9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Şİddet Muhammet GÜLER.
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ZİHİNSEL ENGELLİLİK VE BAZI RUHSAL BOZUKLUKLAR
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2006/bby208/
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
TEST – 1.
Çağdaş Bilimler Merkezi Dershanesi
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
Yönetimde stres kaynakları
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Calgary Depresyon Ölçeği
4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri PSİKOLOJİK DESTEK TÜRLERİ
Diferansiyel Denklemler
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ Hazırlayan: Psk. Sezgi Gümüş
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Teknolojiye Bağımlı Yaşamamak İçin» adlı (Metin: Mehmet Dinç, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
SOSYAL FOBİ.
YEME BOZUKLUKLARI.
BAĞIMLI KİŞİLİK VE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
DİĞER TUTUMLAR.
Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
ERGENLİK.
Psikiyatride öykü alma ve muayene
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
Özel Gereksinimli Çocuklar
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
STRES YÖNETİMİ
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri NORMAL ve NORMAL DIŞI DAVRANIŞ TÜRLERİ ( 02*06 / 06 / 2014 )

NORMAL DIŞI DAVRANIŞ TÜRLERİ NORMAL DIŞI DAVRANIŞ TÜRLERİ ..Normal dışı olan sapkındır: Normal ve normal dışı arasındaki fark, daha çok nicelikseldir. ..Normal dışı olan ‘’istatistiksel olarak ‘’seyrek rastlanandır : Ruh sağlığıyla ilgili ölçütler bakımından ,ruh hastaları dağılımın uçlarında yer alır. Özellikler ya çok seyrek veya çok az,,yada çok sık veya çok fazla görülür.

Örn; hiperaktivitede dürtü kontrolü ÇOK AZ, opsesif kompülsifte ,birey aynı olayı ÇOK FAZLA yineler. ..Normal dışı olan ‘’sosyal normlara uygunluk bakımından ‘’ seyrek rastlanandır : Neyin normal neyin normal dışı olduğu toplumdan topluma ve bir toplum içinde farklı zamanlara ve farklı ortamlara göre değişir.

Normal dışı olan ruhsal bozukluklara tanı koyma ve onları tedavi etme ,psikiyatri uzmanının görevidir. ..Tanı koymada, ‘’Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı ‘’ kullanılır.( DSM-IV-TR) . ..Psikiyatr tanı koyarken, klinik psikolog veya nöropsikolog tarafından uygulanan ve değerlendirilen nöropsikolojik testlerin, genel yetenek testinin ,kişilik test ve envanterinin sonuçlaeını da göz önünde bulundurur.

PSİKİYATRİ ALANINA GİREN BAZI BOZUKLUK TÜRLERİ ve BELİRTİLERİ 1 PSİKİYATRİ ALANINA GİREN BAZI BOZUKLUK TÜRLERİ ve BELİRTİLERİ 1.))Duygudurum Bozuklukları A.) Çökkünlük ( depresyon ) : En yaygın duygudurum bozukluğu ÇÖKKÜNLÜK TÜR. Bu hastalar ; ..karamsar, isteksiz, üzgün, umutsuz ve mutsuz olurlar. Eskiden ilgilerini çeken etkinliklerden artık zevk almazlar.

..Dikkatlerini bir konuya odaklayamazlar, bellek bozuklukları olur, kendilerini değersiz ve yetersiz görürler, suşluluk duygusu yaşarlar, hastanın kilosu değişir( şişmanlar yada zayıflar), uykuları bozulur, enerjileri azalır, kendilerini yorgun hatta bitkin hissederler.

B.) Taşkınlık ( Mani ) : Bu hastalar, etkinliklerini ( çalışma, konuşma,dans etme, şarkı söyleme vb.) normal insan gücünün üstünde bir enerjiyle gerçekleştirirler. Kendilerini çok değerli görürler. Sınırsız umut ve planları vardır ancak bunları genellikle gerçekleştiremezler. Dikkatleri kolayca dağılır. Kendilerine güvenleri arttıkça, başkalarına karşı saldırgan olabilir, can ve mala yönelik tehlikeli davranışlarda bulunabilirler. Taşkınlık belirtileri, hasta tükenene kadar devam eder.

C.) İki uçlu Bozukluk : Duygudurum bozukluklarının % 5-10 ‘unda lük ve taşkınlık dönemleri döngüsel olarak birbirini izler. Genellikle çökkünlüğün süresi taşkınlıktan daha uzun sürer.

2.)) Psikosomatik Bozukluklar : Süregen stres ve süregen ivedilik tepkileri psikolojik bozukluklara yol açar. Bu etkiler çok güçlüdür ,,bedende hastalıklara yol açar. ( ülser,astım,yüksek tansiyon gibi).. Burada kişi, gerçekten hasta olduğunu düşünmekte ve kendini gerçekten hasta hissetmektedir.

3. )) Kaygı Bozuklukları : Kaygı, nedeni bilinmeyen korkudur 3.)) Kaygı Bozuklukları : Kaygı, nedeni bilinmeyen korkudur. Türleri (1). Yaygın kaygı bozukluğu. Hergün bir çok olay ve etkinlik hakkında yüksek kaygı duyma. . Panik atak. Çok kötü bir şeyin olacağı beklentisini yaşama

(2). Basit fobi,özgül fobi (2). Basit fobi,özgül fobi. Belirli nesne ve olay için duyulan, mantıklı olmayan aşırı korku. . Sosyal fobi. Sosyal ortamlarda duyulan korku. Kişinin küçük duruma düşeceği veya utanç duyacağı biçimde davranacağından korkması. . Agorafobi. Açık alanlardan korkma. . Klostrofobi. Kapalı yerlerde kalmaktan korkma.

Obsesyon. İstenmeyen, yineleyici ve sürekli düşünce, dürtü ve hayaller . Obsesyon. İstenmeyen, yineleyici ve sürekli düşünce, dürtü ve hayaller . Kompulsiyon. Kişinin kendini yapmaktan alıkoyamadığı, yineleyici davranışlar . Obsesif kompulsif bozukluk . Pencereleri kapatmadığından kuşku duyup, gece boyunca çok kez kalkıp pencereleri kontrol etme, ,kirli olduğu düşüncesiyle ellerini sürekli yıkama gibi

4.)) Cinsel Bozukluklar : Cinsel işlevin kalıcı ve tekrarlayıcı bir şekilde bozulmasıdır. 5.)) Uyku Bozuklukları : ..uykuya dalmakta veya uykuyu sürdürmekte güçlük( insomnia) ..aşırı uykululuk,gece-gündüz uyuma ( hipersomnia)

uykuda solunum bozukluğu( uyku apnesi) ..uykuda solunum bozukluğu( uyku apnesi) ..uykuda korkutucu rüyalar görme( kabus) ..uykuda gezme( uyurgezerlik) 6.)) Kişilik Bozuklukları : Kişilik bireye özeldir ve onu ayırıcı özellikler( treytler) içerir. Kişilik bozukluğu genellikle ergenlikte başlar ve yaşam boyunca devam eder.

Türleri ; (1) Kendisinin çok önemli olduğunu düşünme; sınırsız başarı, güç, zeka, güzellik ve kusursuz sevgi düşleri üzerinde kafa yorma; sürekli dikkat çekmeye çalışma, başkalarının kendisine hayran olmasını isteme, büyük başarılar hayal etme, başkalarını kendi çıkarları için kullanma, NARSİST KİŞİLİK BOZUKLUĞU

( 2) Gündelik yaşamda çok büyük ölçüde başkalarına bağımlı olma, bağımsız olarak seçim yapamama, karar verememe, yalnız kalmaya dayanamama, BAĞIMLI KİŞİLİK BOZUKLUĞU (3) Diğerleri tarafından reddedilme, eleştirilme, beğenilmeme, dışlanma, sevilmeme gibi korkular nedeniyle başkalarıyla ilişkiye geçmekten çekinme ÇEKİNGEN KİŞİLİK BOZUKLUĞU

(4) Yasalara aykırı davranışta ısrar, dürüst olmayan tutumlar, yalan söyleme, dürtüsellik, sinirlilik, saldırganlık, güvenliği umursamama, parasal ve diğer alanlarda sorumsuzluk, verdiği zararları umursamama ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU ..Toplumun ‘’psikopat’’ olarak nitelendirdiği kişiler vardır. Bilimsel sınıflamada psikopat diye bir tanı grubu yoktur. Bu kişiler antisosyal kişilik bozukluğuna sahiptir.

7.)) Şizofreni : Şizofreni, bireyi çok yönlü etkileyen ağır bir hastalıktır. Düşünme biçimini etkiler. Düşünceler karmakarışık ve anlaşılmazdır. Bozukluk, düşüncenin kapsamını da etkiler: Hastanın gerçekle ilgisi olmayan yanlış inanç ve düşünceleri ( örneğin başkalarının kendisini izlediği , ona zarar vermek istediği) vardır. Bunlara sanrı( delüzyon, hezeyan ) denir.

Algılamayı etkiler ,; Hastanın dışsal uyarıcısı olmayan algıları vardır. Örneğin, sesler işitir, nesneler görür. ( hallüsinasyon) . Diğer belirtiler arasında, tuhaf motor davranışlar ( bir pozisyonda donup kalma), duygusal donukluk, öngörü eksikliği, içine kapanma, sosyal ilişkilerin ortadan kalkması vardır.

……Toplumda ‘’deli ‘’ olarak adlandırılan kişiler vardır ……Toplumda ‘’deli ‘’ olarak adlandırılan kişiler vardır. Bilimsel sınıflamada böyle bir tanı grubu yoktur. Ayrıca,bu terim insan saygınlığına aykırıdır. Toplumda bu şekilde tanımlanan kişilerin çoğu şizofreni hastasıdır. Şizofreninin 10’dan fazla alt tipi vardır. Ancak, tüm şizofrenlerde ortak olarak, dikkat, algılama,bellek ve yönetici işlevler gibi bişişsel işlevlerde bozukluk vardır.

HAZIRLAYAN HARİKA ATA