OBJEKTİF BİR GÖZLE KEMAH VE KEMAHLILAR Türkiye’de çok sık kullanılan bir “memleketim” kavramı vardır. Bu kavram insanın kendisinin veya ailesinin doğduğu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşk, Dostluk ve Güven... Lütfen sesli izleyiniz.
Advertisements

Onlara sahip olduklarınızın en iyisini veriniz.”
1 yaşınızdayken 2 yaşınızdayken 3 yaşınızdayken
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
SİLVAN İMAM LİSESİ FAHRETTİN KAYA
Bir süre önce, başka bir kadınla çıkmaya başladım ve bu aslında
Lütfen Bu iletiyi okuyun.
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
Çok samimi iki dost ve arkadaslardi
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
Işte kadınlar Pakize SUDA'nın bir yazısı.....  Sesli.
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz?
OLAY ve OLAYLARIN ÇOK BOYUTLULUĞU OLGU ve GÖRÜŞ KAVRAM GENELLEME
değerli bir hazine !... Arkadaşlığın ...;
Bu India’dan gelen TANTRA.
SAYGI SORUMLULUK ÖZGÜVEN YARDIMSEVERLİK
Köylü ulusun efendisidir.
Yalnız Olanlara; Müşfik KENTER‘ den...
Hayat Kat Kattır. TIKLAMADAN SESLİ İZLEYİNİZ.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Kar ve Hüzün Ahmet Ünal ÇAM.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
Maria Montessori.
OKUL KORKUSU NEDİR? Uzm. Psikolog Arzu YILDIRIM
KABUL EDEMEM.
Aşk ve arkadaşlık....
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE BAKIŞ AÇISI
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
İŞTE MASALIMIZ BAŞLIYOR.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
ARKADAŞLIK, KARDEŞLİKTİR!
Şiddetle itiraz ettim: "Ama ben seni seviyorum!!!"
Kumluca metem vatanseverlİk
PERFORMANS ÖDEVİ KONU : AİLE TARİHİMİZ Röportaj randevusu:
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Ailemizdeki Lider.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Arkadaşlık Haftası Ask ve arkadaslık bir gün yolda karşılaşırlar aşk, kendinden emin bir şekilde sorar; ben senden daha samimi ve daha cana yakınım sen.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
HAYATIN ANLAMI.
İBRETLİK BİR HİKAYE.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.
Etkili İletişimde Ortamın Yeri ve Önemi KÜLTÜREL ORTAM
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
Rehberlik Servisi Veli Bilgilendirme Semineri
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
YAZ TATİLİ İÇİN ÖNERİLER 
SADAKAT ROLLERİ Arkadaş, kendimize inancımızın bittiği anda bile bize inanan kişidir.
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 17 Mart 2009 Salı Matematik =10 6+4= -4=6 -6=4 7+5=12.
MUTLU BİR AİLEyİz Hazırlayan: Bensu DEMİRYÜREK.
“OKUL KORKUSU” SEMİNERİ
Lütfen Bu iletiyi okuyun. Bir zamanlar oldukça kırıcı karaktere sahip bir çocuk vardı. Bir gün babası çocuğa bir çuval dolusu çivi vererek, her sinirlendiğinde.
DUYGULARI İFADE EDEBİLME
4/A 51 BÜŞRA CUHADAR.  Fedakarlık, bencilce düşünmeyerek başkaları için kendimizden ödün vermektir. Bazı insanlar sevdikleri için çırpınır, onlariçin.
EVİMİ VE AİLEMİ SEVİYORUM
Kendimizi evlenince, bir bebek sahibi olunca, sonra bir tane daha olunca yaşamın daha güzel olacağına inandırmışızdır. Sonra çocuklarımızın yeterince yetişkin.
servet akaydın ortaokulu rehberlikservisi
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez,
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz (Öfkeyle Başetme)
Bugün neler öğreneceğiz?
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
Sunum transkripti:

OBJEKTİF BİR GÖZLE KEMAH VE KEMAHLILAR Türkiye’de çok sık kullanılan bir “memleketim” kavramı vardır. Bu kavram insanın kendisinin veya ailesinin doğduğu Türkiye ilini ifade eder. İnsanların para kazanmak için doğdukları şehirlerden sanayinin geliştiği ve iş imkanlarının daha fazla olduğu büyük kentlere göç etmek zorunda kalmaları ile de pekişmiştir. İstanbul’da yaşayan biri olarak, bana da “memleket nere” diye sorulduğunda her ne kadar İstanbul’da doğmuş olsam da Sinopluyum derim. Çünkü annem, babam, anneannem, babaannem, dedelerim Sinop’ta doğmuşlardır ve bende kedimi Sinoplu olarak tanımlarım. Ancak kendimi bildim bileli “memleketim” kavramına mesafeli yaklaşırım.

İnsanların kendi “memleketlerinden” birileri ile evlenmelerini takıntı haline getirmelerini sakıncalı bulurum. Babaanneme arkadaşlarımdan bahsederim, babaannem “arkadaşın nereli?” diye sorardı ve bende Türkiyeli derdim. Gerçekten de arkadaşlarımın nereli olduklarını hiç sormazdım ve merak da etmezdim. Benim için hiç de önemli bir kıstas değildi. Barış Manco’nun çok sevdiğim bir şarkısı vardır şöyle der. “Hemşerim memleketin nire, bu dünya benim memleket”. Barış Manco bu şarkısı ile “memleket” takıntısını eleştirmiştir. Kardeş, dost, arkadaş veya eş olmak için aynı memleketli olma şartının olmadığını anlatmaya çalışmıştır. Tüm kalbimle kendisine katılıyorum. Ancak benim dünden bugüne düşüncelerimde bazı değişiklikler oldu. Bunun sebebini açıklayayım.

Ben Erzincan Kemahlı birisi ile evlenerek ailemdeki döngüyü kırdım. Ailem evlenme kararımı kendileri ile paylaştığımda kararımı saygı ile karşıladı. Ancak mesafelilerdi. Babamın yüzündeki endişeyi görebiliyordum. Farklı bir kültüre ben ve onlar adapte olabilecek miydik? Düşündüğümden çok daha kolay oldu. Eşimin başta ailesi olmak üzere tüm akrabalarının saygı ve sevgileri benim adaptasyonumu çok kolaylaştırdı ve bağlarım kuvvetlendikçe Kemahlı olmanın ortaya çıkardığı sinerjiyi görmeye başladım. Kayınpederimin Pazar günleri standart planları vardır. Mutlaka bir cenazeye ve bir düğüne katılır kendisine cenaze ve düğün sahibinin kim olduğunu sorduğumda “Kemahlı” der. İlk duyduğumda çok şaşırmıştım ve “Eğer Sinoplu olsa gitmez miydiniz?” diye sorduğumda bana “Sen gitmemi istersen tabiî ki onada giderim, acı ve sevinçlerini paylaşırım” demişti.

O zaman içindeki insan sevgisini “memleketim” den bağımsız olarak daha açık görebilmiştim ve bence ona bu bilinci kazandıran da kendi “memleketlerine” bu kadar çok sahip çıkmasıydı. Zaten kendisi ailesini ikinci plana atmak uğruna Kemahlı hemşerilerini bir arada tutmak için muazzam işler başarmış biridir. Kemah’a dört senelik evliliğimiz süresince bir defa gittim. Gördüğüm ilgi inanılmazdı. Bizi evlerinde misafir ettiler. Bizi memnun etmek için tüm imkanlarını kullandılar. İnsanların sancak kültürüyle büyüdüğü, coğrafyanın muazzam güzelliğiyle etkilediği bu samımı ilçeden gözlerimiz yaşlı ayrıldık. Sanki Sinop’a gitmişim ve babaannemle vedalaşıyordum. Artık “Memleket” kavramına bakış açım değişti. Dün bu kavramın ortadan kalkmasını düşünürken, bugün diyorum ki

Bir insanın dünyanın bir parçasını olduğunu anlaması, dünyaya sahip çıkabilmesi için önce aidiyet duygusunu “memleketim” kavramı ile geliştirmesi gerekiyor. “Memleket”ine sahip çıkarak, Türkiye’ye ve dünyaya sahip çıkmalı Kemahlılardan öğrenmeli. Meral Ünal