Yırtıcı Açık Erişimli Dergiler Bülent Karasözen 17 Aralık 2013 Bilkent Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

© 2011 IFRS Foundation 1 IFRS for SMEs Konu 2.5(b) Test ve Tartışma Varlıklar Bölümler 14 &15.
Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ayşen APAYDIN.
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
AÇIK ERİŞİM SPARC-ANKOS Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 30 Mart 2005.
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
SATIN ALMA EĞİTİMİ “YAPIM İŞLERİ” MAYIS 2006 PROCUREMENT TRAINING WORKS MAY 2006.
Bir makale nasıl değerlendirilir
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Solutions for Research and Publication Thomson Scientific ScholarOne TM Ve Thomson Scientific Araştırma ve Yayıncılığı Teşvik.
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
Zehra TAŞKIN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TÜRK BİLİM ADAMLARININ DEPREM LİTERATÜRÜNE KATKILARI: MARMARA.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Açık Kaynak Elektronik Yayıncılık Yönetim Yazılımları “ULUSAL AKADEMİK YAYINCILIK 2008” Tarım, Veteriner ve Biyoloji Bilimleri Süreli Yayıncılık 2.Editörler.
Ulusal Açık Erişim Çalıştayı, Ekim 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Umut Al AB Destekli Açık Erişim Projesi:
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
InCites. National Citation Report for Turkey Kurumunuzun aboneliğini gerçekleştirdiği InCites (National Citation Report for Turkey) Web of Science kapsamındaki.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Akademik Yayıncılıkta Elektronik Ortama Geçiş Tamer Başar Automatica Baş-Editörü Beckman Institute, ECE, CAS, CSL, ITI University of Illinois, Urbana,
Yazarın Sorumluluk ve Hakları. 2 Soru Bir araştırmacı, daha önce yayımlanmış bir makalede kendi makalesinin sonuç bölümü için çok uygun olduğunu düşündüğü.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.
Journal Citation Reports (JCR)
Emerald Management eJournals Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 08 Nisan 2011 Mine Tonta Tel:
YURT DIŞINDA ÖĞRENİM Ertan Pekşen KOU Müh. Fak Jeofizik Müh. Bölümü
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
Kısa özet yazımı Dr. Oğuz Reşat Sipahi
37.KÜTÜPHANE HAFTASI MİLLİ KÜTÜPHANE - ANKARA 1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Dünü, Bugünü, Geleceği Prof.Dr. Bülent KARASÖZEN.
HAKEMLİK SÜRECİNDEKİ GELİŞMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ “NASIL İYİ BİR HAKEM OLUNUR?” Prof. Dr. Emine Gül Kapçı.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF SCIENCE, INDUSTRY AND TECHNOLOGY ORTAK İZLEME.
SATINALMA EĞİTİMİ MAL ALIMI MAYIS 2006 PROCUREMENT TRAINING SUPPLIES MAY 2006.
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
EDİTÖR ve YAZAR EĞİTİM SEMİNERLERİ - 1 Hacettepe Üniversitesi
İntihal / Aşırma / Çalma / Kopyalama
Açık Arşivler ve Atatürk Üniversitesi Açık Arşivi
“Sosyal Bilimler ve Internet” 18 Nisan 2000, Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Y.T. Sosyal Bilim Araştırmalarında Elektronik Yayınların Kullanımı Yaşar Tonta.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Avrupa İş Etiği Ağı Türkiye Temsilciliği European Business Ethics Network Turkey (EBEN-TR)
SPRINGERLINK YENİLİKLERİ VE YENİ TIBBİ İÇERİKLER N ADJA M ADANI M OUDARRES M ETIN T UNÇ EKUAL 2010 A NTALYA.
Doç. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü
STM İNFO Hakkında ULAKBİM UASL Antalya 2007 Metin Tunç STM-INFO Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
BİLİM VE YAYIN ETİĞİ.
Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler: Hacettepe Açık Arşiv Uygulaması
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
SERVING WATER TO A THIRSTY PERSON Bu Proje AB Tarafından Finanse edilmektedir. This Project is funded by European Union. Responsibility for the information.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
2016 YILINDA ULUSLARARASI ALANDA GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NİN ADINI DUYURAN YAYIN, ATIF, KİTAP/KİTAP BÖLÜMÜ, EDİTÖRLÜKLERİ ve PATENT/ENDÜSTRİYEL TASARIM/PROJEYİ.
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
AÇIK ERİŞİM SPARC-ANKOS Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası
Sunum transkripti:

Yırtıcı Açık Erişimli Dergiler Bülent Karasözen 17 Aralık 2013 Bilkent Üniversitesi

Predatory publishers are corrupting open access “Yırtıcı yayıncılar açık erişimi suistimal ediyorlar” Jeffrey Beall, Denver’de University of Colorado’da kütüphaneci Yazarların yayınladıkları makalelere ücret ödemesine dayalı model bilimsel yayıncılığa zarar veriyor ve bilim insanlarını etik olmayan yayın yapmalarını teşvik ediyor Olası yırtıcı açık erişimli dergilerin listesii, 1 Aralık

Vahşi açık erişimli dergileri saptama ölçütleri • predatory-open-access-publishers-2nd-edition/ predatory-open-access-publishers-2nd-edition/ • Yayınevinin yayınladığı dergilerin bilimsel kalitesini, işleyiş şekillerini ve web sitelerini yayıncılar birliklerinin aşagıdaki yayın standartlarına göre değerlendir: • A. Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) Code of Conduct • B. Committee on Publication Ethics (COPE) Code of Conduct for Journal PublishersCode of Conduct for Journal Publishers • C. International Association of Scientific, Technical & Medical Publishers (STM) Code of ConductCode of Conduct • Genelde birden fazla dergi yayınlıyorlar

Editor ve dergi çalışanları • Yayıncı kendini tüm dergiler için editör olarak gösteriyor • Bazı dergilerin editörü de gözükmüyor • Editörler kurulu gözükmüyor • Editörle ilgili akademik bir bilgiye rastlanmıyor • Birden fazla derginin aynı editörler kurulu var

Dergi işletim şekli • Şeffaf değiller • Dijital kopyaların nasıl saklanacağına dair politikaları yok • Yazarların ödiyecekleri ücrete bağlı olarak çalışıyor • Ödenecek ücretlerin miktarı genellikle belirtimiyor • Ücretler makalede kabul edildikten sonra yazarlara bildiriliyor.

Derginin bütünlüğü • Derginin adı, derginin misyonuyla çelişiyor • Derginin adından, hangi üklede yayınlandığı belli değil • Sahte bir dergi etki faktörü beliriliyor • Sahte bir endeksde yer aldıklarını gösteriyorlar

Hakemlikten kim korkar "Who's Afraid of Peer Review?" • %3F %3F • Bohannon, John (2013). "Who's Afraid of Peer Review?". Science 342 (6154): doi: /science Science dergisinden John Bohannon tarafından kaleme alınan “altın açık erişimli dergilerde” hakemlik sürecini araştıran bir makale"Who's Afraid of Peer Review?"doi /science ScienceJohn Bohannon • Ocak-Agustos 2103 arasında uyduruk bir makaleyi 304 “altın açık erişimli dergiye” gönderiyor • Dergilerin % 60’ı kabul ediyor • 157 dergi kabul ediyor, 98’i redediyor • Kabul edilen 255 makalede çoğunlukla bir hakem raporuna rastlanmıyor

• Rededen yayınevleri çoğunlukla doğrudan redddetmişler • Sadece rededilen 36 makale için hakem raporu yazılmış • 16 makale hakem raporu yazılarak kabul edilmiş • Kabul eden yayınevleri arasında Elsevier, Sage, Wolters Kluwer, ve çok sayıda üniversite yayıncısıElsevierSageWolters Kluwer • Rededen yayınevleri PLOS, BioMed Central, ve HindawiPLOSHindawi • Beall'in listesindeki yayınevlerinden % 82 is Kabul etmiş • DOAJ listesindeki dergilerden % 45 i kabul etmiş

Coğrafi dağılım • Hindistan: 64 yayıncının % 90’ı kabul etmiş • Amerika’da 29 yayıncı kabul etmiş, 26’sı redetmiş • Nijerya’daki yayıncıların hepsi kabul etmiş

Açık erişim yayıncılaını tepkileri • DOAJ websitesinde yeni bir kriter yayınlıyor • The Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA olayı incelemek için bir komite oluşturuyorOpen Access Scholarly Publishers Association • OASPA makaleyi kabukl eden iki yayıncıyı Dove Medical Press and Hikari Ltd. üyelikten çıkartıyor • Sage, makaleyi kabul eden dergiyi incelemeye aldıklarını, ancak üyelikten çıkartmıyacaklarını bildiriyor • Kluwer Medknow dergi listesindeki “Journal of NaturalPharmaceuticals” dergiyi kapatıyor • Elsevier “Drug Invention Today” dergisinin kendilerinin olmadığını bildiriyor

Bilim çevrelerinin tepkileri • Sorun açık erişimde degil, hakemlik sürecinde • Peter Suber makalenin açık erişimli dergileri hedef almasını eleştiriyor • Birçok kişi olumlu yanıt verip, hakemlik sürecinin daha şeffaf olması gerektiğini vurguluyor • Açık erişimli dergiler için belki “etki faktörü” benzeri bir uygulama yararlı olabilir

Harita

Türkiye The editor-in-chief of the European Journal of Chemistry, Hakan Arslan, a professor of chemistry at Mersin University in Turkey, does not see this as a failure of peer review but rather a breakdown in trust. When a paper is submitted, he writes in an , “We believe that your article is original and [all of] your supplied information is correct.”