YRD.DOÇ.DR.MEHMET TEKTAŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI DERS SEÇİM İŞLEMİ VE KAYIT YENİLEME HAKKINDA AÇIKLAYICI BİLGİLER ISPARTA-2011.
Advertisements

Bilgisayar Programlama Güz 2011
Kesirlerle Çarpma İşlemi
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
Spor Yapan İnsan Verileri İle Analizler Yapma
ÖĞRETİM YILI HAZİRAN GÜNDEM MEVCUT DURUM İNSAN KAYNAKLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM, ARAŞTIRMA İYİLEŞME ÇALIŞMALARI STRATEJİLERİMİZ.
ÖRNEK Giapetto Örneği (Winston 3.1., s. 49)
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
Açıköğretim Fakültesi “Yapısı ve İşleyişi”
Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS)
® SCOPIA Desktop Bundling Unimedya İletişim A.Ş
Sütçü İmam Üniversitesi
ÖĞRENCİ GİRİŞİ ÖĞRETMEN GİRİŞİ.
100 SORUDA KAVRAM HARİTALARI İLE FONKSİYON ANALİZİ & MANTIK
TARİHÇE Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümü, Bilecik Üniversitesi Mühendislik Fakültesine bağlı olarak tarih ve sayılı resmi gazetede.
DERS SEÇME VE KREDİ ÜST SINIRLARI
PRİMAL-DUAL SİMPLEKS ÖRNEK
Soruya geri dön
Nesneye Yönelik Programlama
Farabi Değişim Programı Tanıtım Toplantısı Öğrenci Değişimi Prof. Dr. Ş aban ÇALI Ş ’ın tarihli sunumundan alınmı ş tır.
Prof. Dr. Emin Zeki BAŞKENT Yrd. Doç. Dr. Ali İhsan KADIOĞULLARI
Program Kontrol İfadeleri
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Öğrenci sayıları ve verilen dereceler Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Program Kayıtlı öğrenci sayısı Mezun sayısı Tekstil.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti 16 Şubat 2011 Nippon.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI 15 Şubat 2011 Çankırı.
Kompozit Malzeme Üretiminde Maksat
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA SORUNLARINDA GRAFİKSEL ÇÖZÜM YÖNTEMİ
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA.
Yrd.Doç.Dr.Mehmet Akif Ocak.  Oyun ve oyunun özellikleri  Oyunun psikolojik ve sosyolojik incelemesi  Bireylerin gelişimsel özellikleri ve oyun ilişkisi.
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Ders Kayıtları başarılan krediye göre sınıf bazında günlere ayrılmış olarak yapılacaktır. Buna göre akademik takvimde de belirtilen ekli yol izlenecektir.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
örnek: Max Z=5x1+4x2 6x1+4x2≤24. x1+2x2≤6
=>NOKTALAMA İŞARETLERİ<=
DERS:MATEMATİK KONU:RİTMİK SAYMALAR
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ (ZYS 419) DERS SUNUMLARI PROF. DR
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü
Öğr. Gör. Mehmet KAYAKUŞ Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan ÜNCÜ
Ankete katılım Bahar 176 öğrenci Güz öğrenci Ali Osman KURT
Girişimcilik ve Proje Yönetimi
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
Öğretim Teknolojisinin Tarihsel Gelişimi
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
DERS PLANLARI OLUŞTURULURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA EŞGÜDÜM KOORDİNATÖRLÜĞÜ.
İLETİŞİM FAKÜLTESİ AKADEMİK PERSONEL 1 PROFESÖR 7 YARDIMCI DOÇENT 16 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ (ÖYP) 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ 3 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ, (1 50 d) (1 DOÇENT,
Yapı Statiği I ( B ) 5. Hafta İzostatik Sistemlerde
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Öğr.Gör. Naci KANATLAR.
1- RADYO TV PROGRAMCILIĞI PROGRAMI 2-BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet BIYIK GÖRSEL-İŞİTSEL TEKNİKLER VE MEDYA YAPIMCILIĞI.
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ MMF 202 SAYISAL YÖNTEMLER DERSİ DERS BİLGİLENDİRMESİ.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Akademik Yılı Bahar Dönemi
TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı Akademik Yılı.
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ÇALIŞMALAR TOPLULUĞU
A4 ATÖLYESİ Bahar Dönemi Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Mimari Proje MİM252(C-D) GELECEK İÇİN TASARIM Mimari.
Başvuran ve Kayıt Yaptıran Öğrenciler
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı Akademik Yılı.
Ortez protez bilimi 1 (opy141)
TASARIM/BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
MADDE VE YAPISI TEST.
Çalışma Dilim Tasarım Başarı İçin Çalışmak.
TEST.
Sunum transkripti:

YRD.DOÇ.DR.MEHMET TEKTAŞ LINDO (Linear Interactive and Discrete Optimizer) YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI YÜKSEK LİSANS DERSİ 2010-2011 Güz-Bahar Yarıyılı YRD.DOÇ.DR.MEHMET TEKTAŞ

ÖRNEK Tasarım atölyesi kısıtı Montaj atölyesi kısıtı Test atölyesi kısıtı İşaret kısıtları 6X1 + 3X2 ≤ 96 X1 X2 ≤ 18 2X1 6X2 ≤ 72 X1, X2, X3 ≥ kısıtları altında ENB z=80X1+70X2

LINDO formatı MAX 80 TV + 70 RADYO S.T. 6 TV + 3 RADYO <= 96 END

LINDO programı

İşaret Tanımları LINDO, aksi belirtilmedikçe tüm karar değişkenlerinin ≥ olduğunu varsayar. FREE SIRA : serbest değişken INT SIRA : SIRA değişkeni 0-1 tamsayılı GIN SIRA : SIRA değişkeni tamsayılı değişken GIN 3 : İlk 3 değişken tamsayılı değişken SUB SIRA 1 : SIRA değişkeni için üst sınır 1 SLB SIRA 3 : SIRA değişkeni için alt sınır 3

Çözüm

Çözüm

Çözüm- En iyi çözüm ve duyarlılık analizi

En iyi çözüm En iyi çözüm ikinci iterasyonda bulunmuştur. En iyi değer = 1400 En iyi çözüm: TV=14, RADYO=4 Temel değişkenler: TV, RADYO

İndirgenmiş maliyetler (reduced cost) Simpleks tablosunun sıfır satırındaki katsayılar indirgenmiş maliyetleri verir. TV ve RADYO değişkenleri temelde olduğundan indirgenmiş maliyetleri sıfırdır.

Aylak / artık değişkenler Üçüncü kısıta eklenen aylak değişkenin değeri 20 olup, test atölyesi kaynağının 20 biriminin kullanılmadan kaldığını gösterir. Birinci ve ikinci kısıtlara eklenen aylak değişkenlerin değeri sıfır olup, en iyi çözümde bu kaynakların tamamı kullanılmıştır. Yani bu kısıtlar eşitlik olarak gerçekleşen sıkı kısıtlardır (binding constraints).

Gölge fiyatlar / ikil değişkenler İkil değişkenlerin değeri Y=[ 3.333333 60 0] Bir kısıtın gölge fiyatı, bu kısıta karşı gelen ikil değişkene eşittir. Asıl modelde bi’yi 1 birim arttırırsak (i. kısıtın STS değeri), en iyi z değerinde gerçekleşecek iyileşme miktarını verir. Bu iyileşme, bi’deki artışın en iyilik koşullarını bozmaması halinde geçerlidir.

İkil değişkenlerin yorumlanması Tasarım kısıtının gölge fiyatı= 3.333333 Tasarıma ayrılan saati 1 birim arttırmak, amaç fonksiyonu değerinde 3.333333 birim değerinde bir iyileşme sağlayacaktır (yani satış gelirinde 3.333333 LİRA’lık bir artış olacaktır). (b2=96+1=97 olursa, yeni z değeri=1400+1.(3.333333 )=1403.333333 olur) i. kısıtın gölge fiyatı, i. kısıtla ilişkili kaynağın fazladan 1 birimi için, şirketin ödeyeceği en büyük fiyat olarak da düşünülebilir. Ekstra 1 saat tasarım için, bu şirket 3.333333 LİRA’ya kadar ödeme yapabilir. 6 TV + 3 RADYO ≤ 96 Montaj atölyesi kısıtı

İkil değişkenlerin yorumlanması Montaj kısıtının gölge fiyatı=60 Montaja ayrılan saati 1 birim arttırmak, amaç fonksiyonu değerinde 60 birim değerinde bir iyileşme sağlayacaktır (yani satış gelirinde 60 LİRA’lık bir artış olacaktır). (b2=18+1=19 olursa, yeni z değeri=1400+1.(60)=1460 olur) i. kısıtın gölge fiyatı, i. kısıtla ilişkili kaynağın fazladan 1 birimi için, şirketin ödeyeceği en büyük fiyat olarak da düşünülebilir. Ekstra 1 saat montaj için, bu şirket 60 LİRA’ya kadar ödeme yapabilir. TV + RADYO ≤ 18 Montaj atölyesi kısıtı

İkil değişkenlerin yorumlanması Test atölyesi kısıtının gölge fiyatı= 0 Test süresini 1 birim arttırmak, amaç fonksiyonu değerinde bir iyileşme sağlamayacaktır (yani satış gelirinde bir artış olmayacaktır). Elimizde 72 birim test süresi var ve en iyi çözümde bunun 52 birimi kullanılmakta, 20 birimi ise kullanılmadan kalmaktadır. Zaten elimizde kullanılmayan kaynak olduğundan, bu kaynağı arttırmak (73 birim veya daha fazla yapmak) mamul üretim miktarlarında bir artış sağlamayacak, sonuçta bize hiçbir katkısı olmayacaktır. 2 TV + 6 RADYO ≤ 72 Test atölyesi kısıtı

Aylaklığın tamamlayanı özelliği si . yi = 0 s1 . y1 = 0 . 3,33 = 0 s2 . y2 = 0 . 60 = 0 s3 . y3 = 20 . 0 = 0

Duyarlılık analizleri

Katkı Parametrelerindeki Değişim Eldeki temel, yukarıda izin verilen sınırların dışına çıkılmadıkça korunur. Örneğin, TV’nın satış fiyatı [80-9.999, 80+60]=[70.001, 140] arasında kaldıkça eldeki en iyi temel korunacaktır. (RADYO satış fiyatları sabit kalmak koşulu ile)

Kaynak Miktarlarındaki Değişimler Eldeki temel, yukarıda izin verilen sınırların dışına çıkılmadıkça korunur. Örneğin, ikinci kısıtın kaynak miktarı [18-2, 18+2]=[16, 20] aralığında kaldıkça en iyi temel korunacaktır. (Diğer kısıtların kaynak miktarları sabit kalmak koşulu ile)

montaj atölyesine 1 saat ilave edildiğinde kar ne kadar artar? TV + RADYO ≤ 18 Montaj atölyesi kısıtı = 1 (Mevcut kaynakta 1 saat artma) y2=60 (ikinci kısıtın ikil değişkeni) Duyarlılık analizine göre: 16 ≤ b2 ≤ 20 olduğu müddetçe en iyi temel değişmez. 19 bu aralıkta kaldığından, eldeki temel korunacaktır. Yeni en iyi değer= 1400 + (1).60= 1460 LİRA olur.