MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDE ve ISI.
MADDELERİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
BAZI CİSİMLER NEDEN YÜZER?
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız. Örneğin; renk, koku, tat ve sertlik gibi özellikleri ile.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
Ağırlık Ve Yoğunluk.
Ç. MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Kaynama, Erime ve Donma.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
Kaynama sıcaklığı erime ve donma sıcaklığı yoğunluk diye üç’ e ayrılır.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4.MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
Madde ve özellikleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1 Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller Maddenin Hal Değiştirmesi.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Halleri ve Isı
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Maddenin Ayırt Edici Özelliği. Madde uzayda ya da boşlukta yer kaplayan ağırlığı ve hacmi olan, eni uzunu, genişliği yani bir şekli belli olmayan her.
ERİME/DONMA.
Maddenin ayırt edici özellikleri
(Özkütle).
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
HÜSEYİN DEMİRBAŞ Fen ve Teknoloji.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri Maddenin bazı özelliklerini ölçmek olanaklıdır. Kütle,hacim ve sıcaklık gibi maddeler ölçülebilir. KÜTLE Her madde.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Sunum transkripti:

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

Konu: Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Ünitemiz: Maddenin Değişimi ve Tanınması Konu: Maddenin Ayırt Edici Özellikleri Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ Maddeleri birbirinden ayırt etmek için her bir maddenin kendine özgü özelliklerini kullanırız.Örneğin;renk,koku,tat ve sertlik gibi özellikleri ile maddeleri ayırt ederiz. Maddelerin ölçülebilen kaynama noktası,erime noktası ve yoğunluk gibi ayırt edici özellikleri de vardır.

1.)Kaynama Noktası Bir sıvının kaynadığı sıcaklığa kaynama noktası adı verilir.Sıvılar kaynadığı sürece sıcaklık değişmez. Kaynayan bir saf sıvının sıcaklığı değişmez.Yani saf sıvı kaynamaya başladıktan sonra verilen ısı sıcaklığı artırmaz. Sabit kalır. Bu sıcaklıkta verilen ısı sıvının buharlaşması için harcanır.

1.)Kaynama Noktası Örneğin,su 100 C ta kaynar.Su ısıtılmaya devam edilirse sıcaklıkta bir artma gözlenmez.

Sıvıların Hepsi Aynı Sıcaklıkta mı Kaynar? Saf sıvıların kendilerine özgü kaynama sıcaklıkları vardır.Bu nedenle kaynama noktası saf sıvıları ayırt etmek için kullanılabilir. Bazı sıvıların kaynama noktaları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Bazı sıvıların kaynama noktaları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bazı Saf Sıvıların Kaynama Noktası Sıvı Rengi Kaynama noktası Su Renksiz C Etil alkol 78 C Eter 35 C

2.)Erime ve Donma Noktası Katı maddeler ısıtıldığında sıcaklığı zamanla artar.Sıcaklık belirli bir değere ulaştığında katı erimeye başlar.Örneğin,derin dondurucudaki bir buz parçasının sıcaklığı genellikle 0 C ’un altındadır.Bu buz parçası dondurucudan çıkarıldığında odanın ısısını almaya başlar. Böylece buzun sıcaklığı yükselir.Sıcaklık 0 C ’a ulaştığında buz erimeye başlar.Saf katıların erimeye başladığı sıcaklığa erime noktası denir.Katı eridiği sürece sıcaklık sabit kalır.

Erime ve Donma Noktası Eriyen bir saf katının sıcaklığı değişmez.Yani saf katı erimeye başladıktan sonra verilen ısı sıcaklığı artırmaz.Sabit kalır.Örneğin,buz 0 C ta erir.Buz ısıtılmaya devam edilirse buzun sıcaklığında bir artma gözlenmez.Buzun tamamı eriyene kadar sıcaklık 0 C olarak sabit kalır.

Erime ve Donma Noktası Soğutulan bir sıvının sıcaklığı düşer.Sıvının sıcaklığı belirli bir değere ulaştığında sıvı hal değiştirerek katılaşmaya başlar. Yani donar.Örneğin,su soğutularak sıcaklığı 0 C’ a düşürüldüğünde donmaya başlayarak buz oluşturur. Saf sıvının donmaya başladığı sıcaklığa donma noktası adı verilir.

Erime ve Donma Noktası Donma olayı devam ettiği sürece sıcaklık sabit kalır.Çünkü saf sıvının donarken dışarı verdiği ısıyı ortam alır. Sıvının tamamı katılaşana kadar sıcaklık sabit kalır.Örneğin,su 0 C ta donar.Su ısı kaybetmeye devam ederse donma devam eder.

3.)Yoğunluk(özkütle) Bir maddenin birim hacminin kütlesine yoğunluk ya da öz kütle denir. Birim hacim olarak;1mL,1L gibi birimler kullanılabilir. Yoğunluk; Ayırt edici bir özelliktir. Maddeleri tanımlamak için yoğunluk değerlerinden faydalanılabilir.

Alkolün yoğunluğu;0,8 g/mL Zeytinyağının yoğunluğu;0,9 g/mL Aşağıda dört farklı sıvının 1 mL hacmindeki kütleleri verilmiştir.Buna göre; Alkolün yoğunluğu;0,8 g/mL Zeytinyağının yoğunluğu;0,9 g/mL Suyun yoğunluğu;1 g/mL Altının yoğunluğu;19,3 g/mL

Yoğunluk birimleri;uluslar arası ölçü birimlerinde yoğunluk birimi kg/metreküptür. Kullanılan diğer yoğunluk birimleri ise; g/mL g/L g/santimetreküp Yoğunluk=Kütle Hacim

Bazı yoğunluk değerlerini g/santimetreküp cinsinden tanıyalım. Madde Yoğunluk(g/santimetreküp) tahta 0,6 buz 0,9 alüminyum 2,7 demir 7,8 bakır 8,9