ERGUVANLAR SOLMADAN GEL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

«BİR YER DÜŞÜNÜYORUM» METNİ SUNUSU
Değerli Dostlar, Ankara’da 2011 karla biterken 2012 bol kar yağışı ile başladı. Eşimle birlikte evde oturmaktansa yine şöyle bir dağ havası alalım dedik.
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
Orhan Veli Şiirler: Müzik: Ezginin Günlüğü
Hissedebiliyorum... lüzümsuz konuşmalara gebe bu gece, hissedebiliyorum, kıracaksın beni yine, biliyorum ama istiyorum. sıradanlıktan geçiyorum, sıradışılık.
BİZİM GEZEGENİMİZ Aralarındaki benzerlik ve farklılıklara rağmen bütün insanlar aynı gezegeni paylaşırlar ve iyi bir dünyada yaşamak için her bireyin üzerine.
LÜTFEN SESLİ İZLEYİNİZ...
Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
29.mayıs.1976 milliyet gazetesi günün şiiri İLKAN SAN
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
S E N V U R D U N D A B E N Ö L M E D i İ.
Kar ve Hüzün Ahmet Ünal ÇAM.
Bana Biraz İstanbul Verin SESİ AÇIN VE TIKLAYIN Bana biraz İstanbul verin arkadaşlar, İstanbul’un en güzel yerlerinden olsun. İçinde çocukluğum olsun;
ŞİİRDE TEMA.
Şiir, Ali YAŞAR ‘ın DELİ IRMAK isimli kitabından alınmıştır… Ali YAŞAR Lütfen slaytı sesli ve kendi akışında izleyiniz.
Hüzünlü akşamlar düşüyor,sol yanımın sensizliğine Yoksul cümlelerim var, kuramadığım dilimde Ilığımsın,sıcağımsın,düşlerine yattığımsın Sevdalı sözlerim.
NİCE NİCE YILLARA... CANIM BABACIĞIM SENİ SEVİYORUM AYSUN ASAR
Caesalpinia gilliessii
YAŞ OTUZBEŞ.
MASAL KAHRAMANLARI Oyhan Hasan BILDIRKİ SEVGİYE SUSAMAK.
Değerli Dostlar, öncelikle “Leyleği havada gördüm” havasına girebilmeniz için yıllık göç sonunda yurdumuza ulaşan bir leylek sürüsünden başlıyorum...
*Kırmızı rengi öğreniyorum
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği
Dünyanın Bütün Renkleri Bir Araya Toplanmışlar ve Hangi Rengin En Önemli En Özel Olduğunu Tartışmaya Başlamışlar:
SES BİLGİSİ SORULAR.
Designed By : CardinaLe
BOZKIRDA YAZ SAATLERİ Ceyhun Atıf Kansu
AŞKLaRıM.
Cemal Şimşek HÜZÜN YAĞMURLARI Venüs'ten GELİYORDU.
Değerli Dostlar, bu sene bahar gelmeyecek mi, diye sorarken… …bu yağışlı havaların arasında, Size müjdeyi vereyim dedim…
Hülya Büyüköner Cansıla
Mevsimler tıpkı ruh halimiz gibidir
DEMLİDİR SEVDAM MARVAN OĞUZ
Eski Sokaklar.
TAMLAMALAR.
KAFİYE (UYAK) KAFİYE REDİF.
seslidir Çok uzak bir ülkede Yaprakları sararmıştır ağaçların İnce bir yağmura durmuştur bulutlar Şimdi çok uzak bir ülkede Yaz yemişlerinin tadını bırakarak.
DAYANIŞMA VE YARDIMSEVERLİK
yumurtanın hep sarısı, hep beyazı bildiklerimiz; ya olmazsa olmaz mavisi?? sesli.
BEN YOKUM Sesli dinleyiniz.
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur. Hoşgörülü olabilmek için insanın öncelikle karşısındakini anlaması, ona.
Bu sunumumu “Yoldan çıkmak istemeyenlere” ithaf ediyorum... Feridun ÖZHAN
HAYATIMDA HİÇ BİR ZAMAN BİR AĞAÇ KADAR GÜZEL BİR ŞİİR GÖRMEDİM.
A:Asıl kök ve öz derinliklerdedir
Hazırlayan: Sevgül Çiftci_İstanbul -20/ 07/ 2005
Kendini tanıyınca; ağaçları, kuşları tanırsın, sonbaharları, altın sarısı yaprakları, uzaktan gelinliği giymiş kızlara benzeyen, karlar düşmüş dağları,
Değerli Dostlar, diğer ülkelerde gezip dolaşma fırsatım olduğunda, mümkün olduğunca tarihi bölgelerini gezip görmeye çalıştım. Hele USA’da yıllık.
İÇERİK 1-Erguvanın hikayesi 2-Botanik özellikleri 3-Yapraklar
GiTTiĞiN YeR.

WOLLEMIA NOBILIS (WOLLEMİ ÇAMI)
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
SYRİNGA VULGARİS(LEYLAK)
ZORUMA GİDİYOR.
Caladium bicolor.
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
KAVGAYI ağacın yaprağına yaz; Sonbahar gelsin yaprak KURUSUN diye.
DEĞERLERİMİZ İYİLİK VE HOŞGÖRÜ
BENİM BÜYÜK YUVAM.
Sunu ve sunudaki fotoğraflar Cem Yurtsev’e aittir. PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Şarkı : Bahar BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR.
BİR KAYISI AĞACI ABDÜLKADİR MERİÇBOYU.
ÇIÇEKLER Ç IÇEK ILE ILGILI AKROSTIŞ Ç İÇEK BAHARIN HABERCİSİ İ Yİ İNSANLAR KORUYUN ONU Ç EVRECİLERLE BERABER E RKEN KALK BUGUN K.
TAMLAMALAR.
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
GERANİUM.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
Sunum transkripti:

ERGUVANLAR SOLMADAN GEL Mustafa Süreyya SEZGİN

Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton yığınlarının çoğalmadığı dönemleri yaşayanlar, baharın İstanbul’a erguvan ağaçlarının çiçek açmasıyla geldiğini anımsayacaklardır. Gerçi artık bu ağaç İstanbul’un gürültüsü ve kalabalığından usanmış olacak ki, İstanbul’u terk etti ve baharda da uğramaz oldu. Bugün erguvan ağacını az da olsa yine İstanbul’un bazı köşelerinde görmemiz mümkündür. Bu ağaç Baharın gelişiyle kısa bir an için çiçeklenir, çiçeklerinin görüntüsü narin ve utangaçtır. Sanki ağaç yüzünü gizlemek istemektedir. Çiçeklerin dallarda çok kısa bir süre kalması sanki ağacın çiçeklerini insanlardan kıskandığı duygusunu verir gibidir. İngilizce adı “ Redbud” veya “Judas Tree” olarak bilinen bu ağacın ana vatanı Filistin’dir. Erguvani dediğimiz renk, efsanelere göre utancın rengiymiş. Bu ağaç İstanbul’da tanınmaya başlayınca, neşenin, aşkın, coşkunun rengi olmuş. Eskilerin anlattığına göre önceleri bu ağacın çiçeği beyazmış. Filistin de İsa’nın ortaya çıkması ve havarilerinden Yahuda’nın İsa'yı otuz gümüş karşılığı ihbar etmesi, daha sonra da bu yaptığından pişman olup, kendini bir erguvan ağacının dalına asması üzerine, Erguvan ağacıda , bu utancı kaldıramamış ve bu ihanet yükünü dallarında taşıdığı için bembeyaz çiçekleri utancından kızarmış.

Bu nedenle Erguvan ağacının artık Filistin diyarının kavruk topraklarına tahammülü kalmamış ve ancak İstanbul’un eşsiz mavisi ve yeşili ile avunabileceğini anlamış. Böylece İstanbul’a gelerek yerleşmiş. Kendine yeni bir yurt edinmiş. Erguvani renk mavi ve yeşilin arasında baharın ve yeniden dirilişin bir müjdecisi olarak kabul görmüş. Erguvan ağacının çiçekleri birden belirir ve birden kaybolur. Bu insanı hüzünlendirir. Varolmak ve yok olmak, Kavuşmak ve ayrılmak gibi karşıtlıkları çağrıştırır. Çiçekler, sevgili gibi narindir, elde edilmesi, elde tutulması zordur. Sevgili gibi sahip olunamayacak kadar güzeldir. Erguvanın bir anlık çiçek açıp, solması üzerine bu ülkenin duygusal insanlarını etkilemiş ve şairler erguvan üzerine şiirler yazmışlardır. Erguvan ağacının yaprakları ve çiçeği üzerine düşen çiğ damlaları bu çiçekleri bir mücevher gibi gösterir. Şairlerimizden Baki iki mısra ile bu olağanüstü durumu şöyle anlatmıştır. Dürr ü yakut ile nahl-i murassa sandım Erguvan üzre dökülmüş katarat-ı emtâr Baki Erguvan ağacını çok seven bir mail dostuma karşı kendimi borçlu hissettiğim için bu sunumu hazırlayarak sizlerle paylaşmak istedim.

ERGUVANLAR SOLMADAN GEL Yıllar yıllar önce Bizim sokağın sonunda Erguvan ağaçlı bir bahçe Ağacın ardında Bir pencere Geçerdim kapınızın önünden Sessizce Kızarırdı erguvanlar Sanki beni görünce Bir siluet görünürdü pencereden Heyecanlanırdım Yağmur yağardı ince ince Islanırdım Titrerdim Şimdi nerede o renkler O hevesler, o yürekler Solunan hava bile değişti Ama umut tükenmedi Erguvanlar pembeleşti Zaman artık hedeflere engel Her nerdeysen Bir an evvel Erguvanlar solmadan gel. Mustafa Süreyya SEZGİN İstanbul, 17.06.2006

musugin@gmail.com