Özel Güvenlik Görevlisi ve Hasta İlişkisini Düzenleyen Temel Kurallar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1EĞİTİM BİRİMİ DİYARBAKIR KHB 90 GÜN ÇALIŞMASI  ‘’Hedeflerle Yönetim İlkesine’’ dayanan bir proje çalışmasıdır.  Çalışma kapsamında 90 gün.
Advertisements

ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ANKET ÇALIŞMASI ARALIK-2013 AFYONKARAHİSAR.
Hasta – Doktor İlişkileri ve Sorumluluklar
İLETİŞİM NEDİR? İletişim,nesnel kriterlere dayalı aktaranın ve algılayanın,algısından bağımsız olan bilginin ve kişilerin özelliklerinin ifadesi olan duygu.
ZOR HASTA İLE İLETİŞİM ARİFE ÖZEN.
ETKİN TELEFON İLETİŞİMİ
Acil Olguya İlk Yaklaşım
KÖTÜ HABERİ VERME “Giving a bad news”
KONUŞMA KURALLARI Pot kırmamak için düşünerek konuşunuz.
Görgü kuralları nelerdir?...
Bir toplumda var olan, uyulması gereken saygı ve incelik kurallarıdır
ÇOCUĞUNUZ SINAVA HAZIRLANIYOR!..
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
İletişim «ETkİlİ SÖZEL İLETİŞİM KURMAK» Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral.
Yrd.Doç.Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
YÖNETİCİ. YÖNETİCİ KİMDİR ?  Bir kuruluşun başında bulunan, konusuna hakim, hedefleri olan, emrindeki personeli istenilen hedefe ulaştırmak için çalıştırabilen.
HASTA VE YAKINLARI İLE İLETİŞİM
HASTA HAKLARI.
Hasta Hakları Nelerdir?
İLETİŞİM & HASTA MEMNUNİYETİ
Hasta Hakları.
DAYANIŞMA.
Hasta ve Çalışan Güvenliği
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
SAMSUN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
ENGELLİ BİREYLERE BAKIM
GRUP H LLEDERİZ Prof. Dr. SİBEL GÜNDEŞ & M.Fatih ÖZSARAY (başkan)
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
HEKİMLİK VE İNSAN HAKLARI
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
Halkla İlişkiler ve Halk Kütüphaneleri
Grup Empati (F3).
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Sağlık Ortamlarında İletişim
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Mustafa bilge 2/d sınıf öğrt.
DÜZ ANLATIM YÖNTEMİ VE KONFERANS
G R U P ANGE R D.
STRES VE STRES TEPKİLERİ
HASTA HAKLARI ;.
Sağlık Slaytları
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
ADASOKAĞI İLOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DESTEK PERSONELİ MESLEĞİNDE TEMEL İLKELER VE UYGULAMALAR Prof.Dr.Serap ÇETİNER.
OKUL HEYECANIM İLKÖĞRETİM HAFTASI
Zamanında uyumalı, zamanında uyanmalı, okula geç kalmamalıyız.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
DEĞERLERİMİZ.
İLETİŞİM Yaşamı Zenginleştiren Ya da Fakirleştiren Sihirli Olay Kişiler Arası İletişim.
EV KURALLARI.
KASIM AYI DEĞERİ SORUMLULUK
HUYSUZ HASTA Hasta-sağlık personeli etkileşimlerinin “zor” geçmesine sebep olan hastalara literatürde, hastanın saldırganlığını vurgulamak için “difficult.
ETKİLİ SUNUM NASIL YAPILIR?
~HASTA HAKLARI~.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
OKULDA,SINIFTA VE SOSYAL ÇEVREDE UYULMASI GEREKEN GÖRGÜ KURALLARI
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
Hasta ve Çalışan Güvenliği. HASTA GÜVENLİĞİ Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında bu hizmetlerden dolayı oluşabilecek zararları önleme eylemleridir.
İSTENEN ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN ÖZELLİKLERİ
5. Sınıf 3. Ünite: ADAP VE NEZAKET
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

Özel Güvenlik Görevlisi ve Hasta İlişkisini Düzenleyen Temel Kurallar

HASTA VE HASTA YAKINIYLA İLETİŞİM Hasta ve yakınıyla başarılı bir iletişim genellikle görünüşle başlar. Personelin iyi giyimli olması ve profesyonel tavırları güven duygusunu artırır. Hasta ve yakını, personelle iletişimi sırasında utangaçlık, korku ve kızgınlık gibi duygulara bürünebilir ve sağlık problemleri stresini artırabilir.

HASTA VE HASTA YAKINIYLA İLETİŞİM Uzun süren ve acı veren durumlar hayal kırıklığı ve umutsuzluğunu tetikleyebilir ve duygusal tepkilerini artırabilir. Hastanın sinirliliğinin korkudan, ummadığı veya yanlış anladığı olaylardan, organik ya da psikolojik karışıklıklardan kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.

HASTA VE HASTA YAKINIYLA İLETİŞİM Personel, kızgın bir hastayla ilgilenirken sinirli ve savunmacı olmaktan kaçınmalıdır. Personel, güler yüzlü ve hoşgörülü olmalıdır. Hasta ve yakınına karşı sıcak ve ilgili olmalıdır. Hasta ile oturup onun seviyesinde konuşmalıdır. Sorunları dikkatle ve nazikçe ve sabırla dinlemeli Hasta ve yakınına karşı saygılı olmalıdır.

HASTA VE HASTA YAKINIYLA İLETİŞİM Mantıksız bile olsa bütün şikayetleri kabul etmeli. Açık sözlü ve dürüst olmalı. Durumu anlaşılır hale getirmek için kesin bilgiler vermeli. Personel herkese eşit davranmalı (milliyet, ırk, mezhep, renk, yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey vb)

TELEFON İLE KONUŞMA-1 Güvenlik görevlisi, hasta ve yakınları ile telefon konuşmalarında; Konuşmasına özen göstermeli, İçtenlik belirtilen bir ses tonu kullanmalı, Doğal olmalı, Açık ve kesin konuşmalıdır.

TELEFON İLE KONUŞMA-2 Konuşmaya günün vaktine göre selamlama ile başlamalı ve bulunduğu bölüm ile kendisini tanıtacak şekilde cevap vermeli (Günaydın,……..Hastanesi, Müracaat, isim, gibi), Yeri geldikçe (hitap ederken), arayanın adını gerekli ünvanlarını ekleyerek kullanmalı,

TELEFON İLE KONUŞMA-3 Lütfen, Teşekkür Ederim ve Rica Ederim sözcüklerini kullanmalı, Hastanın ve hasta ile ilgili kişilerin sözünü mümkün olduğunca kesmemeli, Dikkatle dinlemeli, Anlayışlı ve düşünceli olmalı, Verdiği bilgilerin karşı tarafça doğru anlaşılmasına özen göstermeli ve Telefonu ilk önce karşı tarafın kapatmasını beklemelidir.

HASTAYI SELAMLAMA Hastanın selamlanarak hatırının sorulması, kendisine önem verildiğini göstereceğinden ve moral vereceğinden hasta ile karşılaşıldığında, personel tarafından selamlanmalıdır.

PERSONELİN KENDİSİNİ TAKDİM ETMESİ Hasta kiminle konuştuğunu bilmek isteyeceğinden; personelin hastaya adını söylemesi, güven verici, arkadaşça ve karşılıklı saygıya dayalı bir ilişkiyi kurmakta ilk adım olacağından, personel hastaya kendisini takdim etmelidir.

KESİN VE YETERLİ BİLGİ VERİLMESİ Yatan ve acil hastanın veya poliklinik hastasının sağlık kuruluşunda tetkik ve tedavilerini yaptırmak üzere çoğunlukla bir yerden bir yere gitmesi gerektiğinden (bekleme odasından görüşmeye, laboratuara, röntgen bölümüne, muayene odasına gibi), hastaya açık, kesin gidiş istikametlerinin gösterilmesi ile nereye ve niçin gidileceğine dair açıklamada bulunması, hastanın kaybolmasını, laboratuardaki veya röntgendeki randevusunu kaçırmasını önleyeceğinden, personel hastaya kesin ve yeterli bilgi vermelidir.

HASTAYA İSMİ İLE HİTAP ETME Hastaya saygı ve terbiye kuralları çerçevesinde ismi ile hitap edilmelidir.

ÖZEL HAYATA SAYGI GÖSTERME Hasta ile ilgili bilgilerin, toplum içinde veya vaka ile ilgilenen sağlık kuruluşu personeli (yetkili hekim) haricinde, herhangi bir kişi veya kişilerle tartışılmamalıdır. Hastanın özel hayatına saygı gösterilmeli ve başkalarına bu konularda bilgi verilmemelidir.

BEKLEMEDEKİ HASTANIN BİLGİLENDİRİLMESİ Hastanın bekletilmesinin sebebi hakkında belirli bir sürelerle bilgilendirilmesi gerekir. Hastanın bekletilme nedenini bilmesi onu daha toleranslı yapacağından; beklemenin aşırı uzun olması halinde hastanın daha uygun bir zamanda gelmesi kendisi açısından bir alternatif olabileceğinden kendisine durum anlatılmalıdır.