INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

Sözleşmelerde Damga Vergisi
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
HUKUKİ YÖNLERİYLE ELEKTRONİK SERTİFİKA
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Ticaret Kanunu Tadil Komisyonu Üyesi
E imza Selin ebrar anur Serap demirpolat.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU ŞUBAT 2011 BİLGİ NOTU I Temel Kanunlar Değişti; Henüz Yürürlüğe Girmedi.
ULUSAL VE ULUSLARARASI ALANDA BİLİŞİM SUÇLARI- HUKUKU
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN.
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar.
Logo E-Defter Uygulaması Zaman Damgası
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
MARKA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
E- Ticaret Altyapısı.
Sertaç Çelikyılmaz Genel Müdür Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. Türkiye’de Kurumlar İçin e-Güven Altyapısı 07 Ekim 2004, İstanbul Eczacıbaşı Holding.
FOTOĞRAF & TCK.
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
(Genel) Vergi Hukuku.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
E-Tebligat Nedir.
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Eşitlik İlkesini Uygula
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER.  Mesafeli sözleşmeler bilişim hukuku ve e-ticaret hukuku konusuna giren ve aynı zamanda tüketici mevzuatıyla alakalı olan bir kavramdır.
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
ELEKTRONİK TİCARET ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR VE RİSKLER
ÖNEMLİ Insert client name
E-İMZA.
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
VERGİ HUKUKU KONULARA GÖRE SINIFLANDIRILMIŞÇALIŞMA SORULARI ARASI STAJA BAŞLAMA SINAVLARINDA ÇIKMIŞ SORULARDAN OLUŞTURULMUŞTUR ÖĞR.GÖR.CEMAL.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Sendikaların Faaliyetleri
V. Bireysel Başvuru Usulü
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
SUNUM PLANI Yasal konular ve uygulamalar SUNUM PLANI
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.

İnternet ile ilgili İşlemler Erişim E-posta transferi İçerik sağlama ve edinme Hosting hizmeti E-ticaret SMS Streaming Media Sohbet ve benzeri

Türk Hukuk Sistemindeki Düzenlemeler İnternet Cafeler hakkında Genelge Çıkar amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Yönetmeliği (gizli dinleme) 4502 sayılı Telekomünikasyon Kanunu ve ilgili Lisans Yönetmeliği Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Değişiklik metni Bilgi Güvenliği Teşkilatı Kanun Tasarısı Türk Ceza Kanunu Md. 525a/b

İnternet Hukuku yaratılmasına ihtiyaç var mı? Genel kanıya göre, İnternet hukuku yaratılmasına ve İnternet kanununun çıkartılmasına gerek olmayıp mevcut düzenlemelerin yeni yapı ve düzene ihtiyaçlar doğrultusuna göre revize edilmesi gerekmektedir.

E-Ticaret yaparken hukuki anlamda karşılaşılaşılabilecek sorunlar Dijital İmzanın Hukukumuzda geçerli olmaması Vergilendirme Tüketici Kanunun mesafeli satış sayılan elektronik ortamda yapılan satış ve verilen hizmetlerin şartlarını düzenlememiş olması Kişisel Bilgilerin Korunması hakkında düzenleme eksikliğinin olması Domain nameler ile Ticari ünvan ve markaların farklı olmaları sebebiyle haksız rekabetin doğması

Dijital İmza Mevcut Borçlar Kanunu hükümlerinde belirtilen “..imza el ile atılır.” hükmü mevcuttur. Dijital İmza ile yapılan işlemlerin geçerliliğinden söz edilemez. TALEP: * Yeni bir düzenleme yapılarak Dijital imzaya geçerlilik kazandırılması * Elektronik İmza makamının tayini ve yetki verilmesine dair düzenleme yapılması

Dijital Sözleşmeler Dijital İmza geçerli olmadığından elektronik ortamda yapılan sözleşmeler de batıldır. Geçerli olduklarını varsaysak veya düzenleme olmamasına karşın yine de uygulamada yapılanları incelersek; * Mesafeli satış/hizmet statüsünde olduğundan hangi ülke hukukunun uygulanacağı sorunu * İcap ve kabulün yapıldığı zaman ile sözleşmenin yürürlük ve imza tarihinin ne olduğu (gönderilen zaman mı, alıcının serverına ulaştığı an mı, inboxa ulaştığı an mı, yoksa okunduğu an mı?)

Vergilendirme E-ticaret vergilendirmesinin, klasik ticaretin vergilendirmesinden farkı bulunmamaktadır. Ancak sorunları vardır. SORUNLAR: * E-paranın izinin sürülememesi * Alıcı/Satıcı kimliklerinin gizlenmesi * Off-shore web sitesinin varlığı * Kayıtların gizlenmesinin kolaylığı * Mükelleflerin mobil oluşu * Çifte Vergilendirme ÇÖZÜM: Uluslararası vergi politikalarıyla uyumlu bir sistem oluşturulması gerekmektedir.

Tüketicinin Korunması SORUN: 4077 sayılı TKHK hükümlerinin e-ticareti destekleyen hükümler olmamaları ve mevcut düzenlemnin de uygulanmasının mümkün olmaması

Kişisel Bilgilerin Gizliliği ve Korunması Türk hukuk sisteminde, özel hayatın korunması TC. Anayasa hükümlerine tabidir. Ancak kişisel bilgilerin korunmasına bu hükümlerde atıf yapılmamıştır. Kişisel bilgilerin korunması, elektronik ticaretin gelişmesi ve güvenli olması için önemlidir. Özellikle AB’de “Privacy ve Data Protection” direktifleri mevcuttur.

İncelenmesi Önerilen Dökümanlar ETTK – E-ticaret Raporu ; www.kobinet.org.tr AB’nin 1999/93/EC sayılı E-imza Direktifi ABD’nin E-imza yasası(Digital Signature Act) AB’nin 20/5/1997 tarih ve 97/7/EC sayılı “Mesafeli Sözleşmelerde Tüketicinin Korunması” Direktifi