Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu’nun 23 Mayıs 2007 tarihli toplantısında Sayın Yrd. Doç. Dr. Refet Gürkaynak tarafından sunulmuştur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Paranın Zaman Değeri.
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
Faiz Oranları Hakkında
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
SERMAYE PİYASASI KURULU
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Paranın Zaman Değeri.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Arbitraj Fiyatlama Teorisi Başak Doğan Mehmet Özcan
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Rasyonel Beklentiler Teorisi ve Etkin Piyasalar Hipotezi
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Ortalama Sermaye Maliyeti
Mehmet ŞİMŞEK Devlet Bakanı Nisan 2008 MAKROEKONOMİK GELİŞMELER VE KAMU BORÇ YÖNETİMİ.
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 06/04/2012.
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Faiz Oranlarının Davranışı
Yrd. Doç. Dr. Aynur AKPINAR
Menkul Kıymet Borsaları
PARANIN ZAMAN DEĞERİ Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı.
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Arbitraj Fiyatlama Teorisi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Tahviller ve Değerlemesi
PARANIN ZAMAN DEĞERİ. 2 PARANIN ZAMAN DEĞERİ KAVRAMI Paranın zaman içerisinde aşınma oranı olarak ifade ettiğimiz kavram, paranın zaman değeri olarak.
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Paranın Zaman Değeri.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Faiz Oranları Hakkında
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BÜROSU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çalışma Soruları.
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Finansal Yönetim 2.Bölüm Paranın Zaman Değeri
Sunum transkripti:

Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu’nun 23 Mayıs 2007 tarihli toplantısında Sayın Yrd. Doç. Dr. Refet Gürkaynak tarafından sunulmuştur.

Devlet İç Borçlanma Senetleri İçin Getiri Eğrisi Tahmini TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI Devlet İç Borçlanma Senetleri İçin Getiri Eğrisi Tahmini Özge AKINCI H. Burcu GÜRCİHAN Refet GÜRKAYNAK Özgür ÖZEL

Sunuş Planı Giriş Temel Kavramlar Getiri Eğrisi TahminYöntemi Tahmin Veri Setinin Özellikleri Extended Nelson Siegel Yöntemi Uygulama Değerlendirme

Giriş Getiri eğrisi: Vade-getiri uzayında noktaları birleştirme işi Getiri eğrileri merkez bankacılığının temel taşlarındandır Türkiye bono piyasası, nihayet, düzenli olarak getiri eğrisi hesaplanacak kadar gelişti

Bono Faizleri Uzun dönemli faizler vade boyunca beklenen kısa vadeli faizleri ve vade primini yansıtır Bu faizler yüksek frekansta gözlemlenebilir ve merkez bankasına piyasa katılımcılarının beklentilerini ve risk fiyatlandırmalarını kestirme imkanı verir Hazinenin borçlanma maliyeti hakkında bilgi içerir

Getiri Eğrisi-I Sabit vade Gösterge bononun vadesi ihracından itibaren bir ay kısaldı Aynı bazda bileştirme Basit faiz hesabıyla düz olan getiri eğrisi bileşik olarak da düz olmalı Çok eğri olmayan bir eğri Zıplayan bonolara az ağırlık vermeli

Getiri Eğrisi-II Kuvvetli bir araç Doğru kullanmak önemli Yöntemi bilmek, temel olan veriyi tanıyor olmak faydalı

Temel Kavramlar İskonto fonksiyonu, getiri (zerorates), ileri valörlü getiri (forward rate) İskonto Fonksiyonu: Bir yatırımcının n yıl sonra alacağı 1 YTL’nin bugunkü değerini vermektedir. (1) Kesikli zaman Sürekli zaman (1)’

Temel Kavramlar: İskonto fonksiyonu ve fiyat İskontolu Senet İçin İskonto Fonksiyonu t t+2 Fiyat A = 1* Kuponlu Senet İçin İskonto Fonksiyonu K+A t t+2 Fiyat K + = t+1

Temel Kavramlar: İskonto fonksiyonu ve getiri Getiri (zerorates): İskonto fonksiyonuna karşılık gelen ve yıllık bazda ifade edilen kazanç oranı. Sürekli zaman İskonto fonksiyonu Getiri

Temel Kavramlar: İleri valörlü getiri (forward rate) İleri valörlü getiri: gelecek bir tarihte belirli bir vade için yapılacak yatırımın cari dönemde belirlenen getiri oranıdır. Tüm vadelerde getiri veri iken, ileri valörlü getiri hesaplanabilir, aynı şekilde, ileri valörlü getiriler veri iken her vadede getiri hesaplanabilir.

Temel Kavramlar: İleri valörlü getiri (forward rate) Diğer bir ifadeyle, 1 yıl vadeli getiri (%20) t t+1 t+2 2 yıl vadeli getiri (%18.9) 1 yıl vadeli ileri valörlü getiri (%17.8)

Temel Kavramlar: İleri valörlü getiri Bir yatırımın getirisi, yatırım dönemini kapsayan ileri valörlü getiri oranlarının ortalamasına eşittir.

Temel Kavramlar:Getiri ve İleri Valörlü Getiri

Getiri Eğrisi Tahmini Getiri eğrileri, sabit getirili Hazine kağıtları için, 5 yıl vadeli senedin işlem görmeye başladığı, 16 Şubat 2005 tarihinden günümüze günlük sıklıkta tahmin edilmiştir. Kullanılan Veri Setinin Özellikleri: IMKB Tahvil Bono Piyasası verileri kullanılmaktadır. Veri seti sabit getirili kıymetlerden oluşmaktadır: iskontolu senetler, değişken kuponlu senetlerin anapara kısmı, sabit kuponlu senetler.

Getiri Eğrisi Tahmini Kullanılan Veri Setinin Özellikleri: Sadece aynı gün valörlü işlemler kullanılmaktadır. Tahmin edilen getiri eğrisi saat 14:00’e kadar olan gelişmeleri yansıtmaktadır. Vadesine 3 aydan az kalan senetler veri setine dahil edilmemiştir. Stopajlı ve stopajsız senetler birarada tahmin edilmemiştir.

Getiri Eğrisi Tahmin Yöntemi: Nelson Siegel ve Extended Nelson Siegel (Extended) Nelson-Siegel Yönteminin Özellikleri: Getiri eğrisinin alabileceği farklı şekillere uyum sağlayabilmektedir. Veri setindeki genel eğilimle örtüşmekle beraber, getirilerdeki makroekonomik temellerden bağımsız olarak oluşabilecek oynaklıklara karşı duyarlılığı azdır. Parametrelere iktisadi anlam atfedilebilmesi, getiri eğrisini yorumlarken kolaylık sağlamaktadır.

Getiri Eğrisi Tahmin Yöntemi: Nelson-Siegel , vadeye kalan gün sonsuza giderken getirinin aldığı değeri göstermektedir. vadeye kalan gün sıfıra giderken getirinin aldığı değeri göstermektedir. getiri eğrisindeki kıvrımın yerini belirlemektedir. getiri eğrisindeki kıvrımının büyüklüğü ve yönünü belirlemektedir.

Getiri Eğrisi Tahmin Yöntemi: Extended Nelson-Siegel getiri eğrisindeki kıvrımın yerini belirlemektedir. getiri eğrisindeki kıvrımının büyüklüğü ve yönünü belirlemektedir.

Getiri Eğrisi Tahmin Yöntemi: Extended Nelson-Siegel

Getiri Eğrisi Tahmin Sonuçları (16.02.2005 – 11.08.2006)

Getiri Eğrisi Tahmin Sonuçları

Getiri Eğrisi Tahmin Sonuçları

Uygulama Stopajın Kaldırılmasının Etkisi Sabit Vadeli Nominal Getiri Reel Getiri Örnek Dönemler 3-4 Mayıs, Nisan 2006 Enflasyonunun açıklanması MB 1.75 puan faiz artırımı ve sonrası

Uygulama: Stopajın Etkisi Stopaj uygulamasının getiriler üzerindeki etkisi sabit değildir.

Uygulama: Stopajın Kaldırılmasının Etkisi

Uygulama: Nominal Getiri

Uygulama: Reel Getiri

Uygulama: 3-4 Mayıs 2006, Nisan Enflasyonun Açıklanması

Uygulama: MB 1.75 puan faiz artırımı ve sonrası 7-8 Haziran 2006

Değerlendirme Yapılan çalışma kapsamında, mevcut durumda, sabit kuponlu senetleri de içeren bir getiri eğrisi her gün için tahmin edilebilmektedir. ENS eğrisi vade ve getiri arasındaki ilişkiyi genel hatları ile doğru bir şekilde yansıtmaktadır. Ancak, ENS yöntemiyle tahmin edilen getiri eğrilerinin şekli, az sayıda uzun vadeli senet bulunması ve getirilerin vade düzleminde eş aralıklarla dağılmaması nedeniyle bazı günlerde, beklenmedik değişimler göstermektedir.

Değerlendirme Hazine’nin düzenli olarak uzun vadeli senet ihraç etmeye devam etmesi durumunda, getiri eğrisinin uzun vadeli ucundaki senet sayının artması ve getirilerin vade düzleminde dengeli bir biçimde dağılmasına bağlı olarak, tahminler daha istikrarlı hale gelecektir. Getiri eğrisinin tahmin edilmesi, enflasyon ve faiz beklentilerinin ölçülmesine zemin hazırlamaktadır.