BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Advertisements

Ayrık Yapılar Matlab Notları
Algoritma ve Akış Diyagramları
switch - case Yapısı Döngü Yapıları
Bölüm 4 – Kontrol İfadeleri:1.kısım
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Karar ifadeleri ve Döngüler
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI.
Soru 1: Klavyeden girilen 2 tamsayının toplamını bularak ekrana yazdıran bir program yazınız. Problemin tanımı Klavyeden girilen 2 tamsayının toplamı bulunacak.
Algoritma ve Akış Diyagramları
ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA
Soru1: Kullanıcıdan iki tam sayı girmesini isteyen ve daha sonra büyük olan sayı ile beraber ‘en büyüktür’ ifadesi yazan, ancak sayılar birbirine eşitse.
Görsel C# ile Windows Programlama
Bilgisayar Programlama
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Bilgisayar Programlama Güz 2011
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Algoritmalar (Algoritms)
Temel tanımlar ve işleyiş
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMASI
AKIŞ ŞEMASI Akış şeması belirli bir işin yapılabilmesi için, basit işlemlerle şema halinde gösterilmesidir. Kısaca algoritmanın şemalarla gösterilmesidir.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II Öğr. Gör. Bayram AKGÜL
PROGRAM DENETİM DEYİMLERİ
ALGORİTMA.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
PROGRAMLAMA 2. Hafta TEMEL KAVRAMLAR.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 2: Akış Diyagramları
Bugünkü Konular Döngüler ve Akış Diyagramları C de Döngü Tanımlama
ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ
Programlama Araçları ve Programlama Yapısı
Algoritma Mantığı ve Akış Diyagramları
While EndDo Repeat Until For Next.  Program mantığı içinde belirli bir düzene bağlı kalarak sürekli tekrar eden işlemlerin belirli bir kritere/değişkene.
İnternet Programlama-I
Adım Adım Algoritma.
ALGORİTMA NEDİR? İster bilgisayarda, ister matematikte, isterse günlük hayatta karşımıza çıkan her problemin çözüm yolu vardır. Örneğin yemek yerken farkında.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Ders 2 Algoritma İfade Şekilleri
Bilgisayar Programlama Dersi KTÜ Harita Müh. Böl. 2015/2016Bahar Dönemi Doç. Dr. Oğuz Güngör Yrd. Doç. Dr. Emine Tanır Kayıkçı Yrd. Doç. Dr. Esra TUNÇ.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
PROGRAMLAMA MANTIĞI, ALGORİTMA PROBLEM ÇÖZME
Akış Diyagramları - 1. Akış Diyagramı  Algoritmalar doğal dille yazıldıklarında herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmayabilir.  Ancak, akış diyagramlarında.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
O R T L G İ M A A Ve Akış şemaları.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 6. DERS NOTU Konu: Matlab’ de Diziler ve Matrisler.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ Burak UZUN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burak UZUN.
Algoritma ve Programlama
Algoritma ve Akış Şemaları
T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ – 2 DERSİ ALGORİTMALAR.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
ÇARPANLAR ve KATLAR.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
PROGRAMLAMA VE KODLAMAYA GİRİŞ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
Algoritmanın Hazırlanması
Örnekler.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FORTRAN 77.
Algoritma Nedir? Algoritmayı, herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yolun adımlar halinde yazılması olarak tanımlayabiliriz. Algoritma, bir problemin.
Algoritma ve Akış Diyagramları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I Öğr. Gör. Bayram AKGÜL bayramakgul@bartin.edu.tr http://bmyo.bartin.edu.tr/akgul

Bugünkü Konular Döngüsel Akış Diyagramları Örnekleri Klavyeden girilen bir sürü sayının toplamı an ifadesini hesaplama 1’den N sayısına kadar sayıların toplamı 1’den N sayısına kadar sayıların karelerini toplama Girilen bir sayının asal sayı olup olmadığını anlama 1’den N sayısına kadar asal olan sayıları ekrana yazma Girilen bir sayının Mükemmel sayı olup olmadığını anlama

Bir dizi sayının toplamını nasıl hesaplarız? Klavyeden girilecek bir dizi sayının toplamını hesaplayacak bir algoritma yazalım. Input Bir sürü sayı (kaç tane olduğunu bilmiyoruz) -1 sayı girişini bitirecek Output Girilen sayıların toplamı

Bir dizi sayının toplamını hesaplama: Algoritma Başla Toplamı 0 a eşitle Kullanıcıdan sayı girmesini veya -1 ile durmasını iste. Klavyeden girilen sayıyı oku Eğer sayı -1 değilse 4.1. toplam = toplam + sayı 4.2. 3. adıma git Toplamı yazdır. Bitir

Bir dizi sayının toplamını hesaplama: Akış Diyagramı Bir sayı gir veya -1 ile bitir Toplam sayı = -1? E sayı toplam = 0 toplam = toplam + sayı H Başla Bitir Kullanıcı -1 girene kadar 3, 4 ve 5. basamakların sürekli çalışmasını istiyoruz. Bunun anlamı; 3, 4 ve 5. adımlar bir döngü içinde çalışacaktır

an yi nasıl hesaplarız? “a” gerçek sayı, “n” tam sayı ve n>=0 olsun. Örnek, 35 i hesapla. 35 = 3*3*3*3*3 sonuç değişkeni alalım ve ilk değeri 1 olsun. sonuç = 1 (a0=1) a sayısını kendisiyle çarp ve her çarpma işleminde bir say. Sayacın ilk değeri = 0 Sayaç “n” olunca “a” sayısını “n” defa kendisiyle çarpmışız demektir.

an Hesaplama Algoritması Başla Kullanıcıdan “a” ve “n” girmelerini iste Sayacı 0’a eşitle Sonucu 1'e eşitle Eğer (sayaç < n) ise 5.1. sonuç = sonuç * a 5.2. sayaç = sayaç +1 5.3. 5. Adıma git Sonucu yazdır Bitir

an Hesaplama Akış Diyagramı Açıkça “sayaç” “n” değerine ulaşana kadar 5.1 ve 5.2 adımlarının tekrarlamalarını istiyoruz. Bunun anlamı; 5.1 ve 5.2 basamaklarını koşul sağlandıkça bir döngü içinde çalışmalarını istiyoruz. sayaç = 0 Başla sonuç = 1 sayaç < n? an hesaplamak için “ a” ve “n” değerlerini giriniz sonucu yazdır H Bitir E sonuç = sonuç * a Sayaç = sayaç + 1

Not Döngü yapılarında döngü kontrolünü sağlayan koşul yapısı döngünün başında veya sonunda olabilir. Bu kurulan mantığa göre tasarımcıya kalmıştır koşul E H ifade1 ifade2 ... koşul E H ifade1 ifade2 ... Koşul Başta Koşul Sonda

1+2+3+..+N işlemini hesaplama Başla Kullanıcıdan “n” sayısını iste sayaç = 1 toplam = 0 Eğer (sayaç <= n) ise 5.1. toplam = toplam + sayaç 5.2. sayaç = sayaç + 1; 5.3. 5. Adıma git Toplamı yazdır Bitir sayaç = 1 Başla toplam = 0 sayaç <= n? n toplam H Bitir E toplam = toplam + sayaç sayaç = sayaç + 1

1²+2²+3²+..+N² işlemini hesaplama Başla Kullanıcıdan “n” sayısını iste sayaç = 1 toplam = 0 Eğer (sayaç <= n) ise 5.1. toplam = toplam + (sayaç²) 5.2. sayaç = sayaç + 1; 5.3. 5. Adıma git Toplamı yazdır Bitir sayaç = 1 Başla toplam = 0 sayaç <= n? n toplam H Bitir E toplam = toplam + (sayaç*sayaç) sayaç = sayaç + 1

Girilen N sayısının asal olup olmadığını kontrol etme Kendisi ve birden başka herhangi bir sayıya bölünemeyen sayılara asal sayı denir. Örnek: 2,3,5,7,11,17,19,23,29,31,… Girilen bir sayının asal olup olmadığını kontrol etmek için: 2’den başlayıp kendisinden küçük bütün sayılara bölmeye çalışırız. Eğer herhangi birisine tam bölünürse sayı asal değildir. Eğer hiç birine tam bölünemezse sayı asaldır. Not: eğer m sayısı n sayısına tam bölünüyorsa m mod n = 0 olur. Yani m sayısının n sayısına bölümünden kalan 0’dır.

Girilen N sayısının asal olup olmadığını kontrol etme sayaç = 2 Başla N mod sayaç = 0 ? N N sayısı asal değildir! H Bitir E sayaç = sayaç + 1 sayaç < N? asal sayıdır Başla Kullanıcıdan “N” sayısını iste sayaç = 2 Eğer N mod sayaç = 0 4.1. N sayısı asal değildir 4.2. 8. adıma git. Sayaç = sayaç + 1 Eğer (sayaç < N) ise 6. 1. 4. adıma git N sayısı asal sayıdır. Bitir.

Girilen N sayısına kadar asal olan bütün sayıları ekrana yazdırma Başla Kullanıcıdan “N” sayısını iste sayı = 2 sayaç = 2 Eğer (sayı mod sayaç = 0) ise 5.1. sayı asal değildir 5.2. 9. adıma git. Sayaç = sayaç + 1 Eğer (sayaç < sayı) ise 6. 1. 5. adıma git m sayısı asal sayıdır sayı = sayı +1 Eğer (sayı <= N) ise 10.1. 4. adıma git Bitir. sayaç = 2 Başla sayı mod sayaç = 0 ? N sayı asal değildir! H Bitir E sayaç = sayaç + 1 sayaç < sayı? sayı asaldır sayı = 2 sayı = sayı + 1 sayı < N ?

Girilen N sayısının Mükemmel sayı olup olmadığını kontrol etme kendisi hariç pozitif tam bölenlerinin toplamı kendisine eşit olan sayılara mükemmel sayılar denir. Örnek: 6  tam bölenleri (1,2,3  1+2+3 = 6) 28  tam bölenleri (1,2,4,7,14  1+2+4+7+14 = 28 ) Girilen bir sayının mükemmel olup olmadığını kontrol etmek için: 1’den başlayıp kendisinden küçük bütün sayılara bölmeye çalışırız. Eğer herhangi birisine tam bölünürse bunu toplama ekleriz. Sonuçta toplam kendisine eşit olmuş ise sayı mükemmel sayıdır.

Girilen N sayısının mükemmel sayı olup olmadığını kontrol etme Başla Kullanıcıdan “N” sayısını iste sayaç = 1, Toplam = 0 Eğer N mod sayaç = 0 4.1. Toplam = Toplam + sayaç Sayaç = sayaç + 1 Eğer (sayaç < N) ise 6. 1. 4. adıma git Eğer(N = Toplam) ise 7. 1. N sayısı mükemmel sayıdır. Değilse 8.1. N sayısı Mükemmel değildir. Bitir. sayaç = 1, toplam = 0 Başla N mod sayaç = 0 ? N Toplam = Toplam + sayaç H Bitir E sayaç = sayaç + 1 sayaç < N? N sayısı Mükemmel sayıdır N = Toplam ?

Araştırma Ödevi-1 Girilen N sayısına kadar mükemmel olan sayıları bulan bir algoritma yazınız, akış diyagramını çıkarınız.

Araştırma Ödevi-2 Klavyeden girilen n tane sayının (kaç tene olduğu bilinmiyor, 0 girilene kadar sayı girişi yapılıyor) toplamını, çarpımını, ortalamasını, en büyüğünü ve en küçüğünü bulan bir algoritma yazınız. Akış diyagramını oluşturunuz.

Araştırma Ödevi-3 h yüksekliğinden bırakılan bir top her yere çarptığında bir önceki yüksekliğin üçte biri kadar sıçrayabiliyor. Son sıçrama yüksekliği 10 santimetreden küçük ise bir daha sıçramamaktadır. Buna göre klavyeden girilen h cm yüksekliğinden bırakılan bir topun kaç defa sıçrayacağını hesaplayan bir algoritma yazınız. Akış diyagramını hazırlayınız.

Araştırma Ödevi-4 Bir kümesteki tavşanların sayısının her ay önceki iki aydaki tavşanların sayısının toplamına eşit olduğu varsayılıyor. Örneğin 5. aydaki tavşanların sayısı 3. ve 4. aydaki tavşanların sayılarının toplamına eşit oluyor. Aşağıdaki listede tavşanların ilk sayısı ile her aydaki tavşan sayıları verilmiştir. +-----+---+---+---+---+----+---------+----+---- | Ay | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... +-----+---+---+---+---+----+----+----+----+---- | Sayı| 2 | 3 | 5 | 8 | 13 | 21 | 34 | 55 | ... Buna göre klavyeden girilen n. ayda tavşan sayısının kaç olacağını hesaplayan bir algoritma yazınız. Akış diyagramını oluşturunuz.

Dinlediğiniz için teşekkürler… Öğr. Gör. Bayram AKGÜL