TRGRİD ALTINDA İLK 7 TeV DATALARININ ANALİZİ 1 Mehmet Vergili, Emrah Akkoyun Cukurova Universitesi, Ulakbim 04.09.2010.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİLERİNE ERİŞİM
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
Tutarlı Bir Katalog için Otorite Kontrolü
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
Değişkenler ve bellek Değişkenler
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
Microsoft Danışman Öğrenci
Algoritmalar En kısa yollar I En kısa yolların özellikleri
Farklı Çekirdekli İki atomlu Moleküller
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Uygulamalı Örneklem Seçimi
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Merkezi Randevu Sistemi
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
İkili Arama Ağaçları (Binary Search Trees) BST
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Formül Hazırlama ve Kullanma
Operatörler ve Denetim Yapıları
Uygulamalı Örneklem Seçimi
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
TEST – 1.
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Enabling Grids for E-sciencE CRAB ile TR-Grid Üzerinde Analiz Emrah AKKOYUN TÜBİTAK-ULAKBİM Mehmet Vergili Çukurova Üniversitesi.
Anadolu Öğretmen Lisesi
Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü C ++ Nesne.
Akış Kontrol Mekanizmaları
Chapter 6: Using Arrays.
Matematik Bütün Konular Slayt.
1 DEĞİŞMEYİN !!!
1 GEDİZ TSO SEÇİM TAKVİMİ MART SEÇİM SÜRECİ 18 ŞUBAT 2005 Cuma: Listelerin hakime verilmesi ( 3 nüsha ) 23 ŞUBAT 2005 Çarşamba: Listelerin hakimden.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
ECHİNODERMATA Kambriyen – Güncel tümüyle denizel Filum
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
(PAT Tutorial CERN July 2013) PAT (PHYSICS ANALYSIS TOOLKIT)
Sunum transkripti:

TRGRİD ALTINDA İLK 7 TeV DATALARININ ANALİZİ 1 Mehmet Vergili, Emrah Akkoyun Cukurova Universitesi, Ulakbim

Gidişhat •Giriş •Data Seçme •Analiz Araçlarının seçilmesi •Gürültü ve Diger Gerçek olmayan olayların Temizlenmesi 1- Kırıntıların Temizlenmesi 2- Tetikler ile Minumumbias, BeamHalo, PhysicsDeclared in seçilmesi 3- ECAL Spike ın temizlenmesi 4- HF PMT çarpmalarının temizlenmesi 5- RBX ve HPD gürültülerinin temizlenmesi •CMS Analizleri için TRGrid altyapısı •Analiz

Giriş •7 Tev datalar alınmaya başlandı –Şu anda bu dataların analizi için kullanılan en kararlı versiyon CMSSW_3_5_6_patch1 dir •Bu datalar henuz bir çok gürültü ve gerçek olmayan olay içermektedir. Bunları elemek için prosedurler ve paketler uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır. Prosedurler DPGAnalysis, Calorimetre paketleri RecoLocalCalo bölümünden altından takip edilebilir. – •Gerçek olmayan olaylar elenince dataların simulasyonlar ile şu ana kadar gözlenen oldukça uyumlu olduğudur. •Yaptığımız bütün analiz işlemleri TRGrid altında yapılmış ve test edilmiştir bunun için hazırladığımız tutorial takip edilerek sonuçlar gözlenebilir –

Data Seçme •Analizlerimizde kullanacağımız MonteCarlo yada Gercek dataların dataset isimleri burdan takip edilebilir – •Gerçer datalar da hangi run ların iyi olduğunu seçmek için HCAL grubunun hazırladığı twiki sayfası – •Bu datasetlerin kullanımı run seçimi crab.cfg içinde tanımlandığı şekilde TRGridde sorunsuz çalışmaktadır.

Analiz Araçlarının Seçilmesi •TRGrid altında en verimli ve hızlı analiz yapmak için onerilen yontem •Bu çalışmada PAT (Physics Analysis Toolkit) kullanılmıştır. Gerekli araçlar aşağıdaki linkten elde edilebilir. – •PAT nesnelerini kulanarak oncelikle bir ntuple oluşturup daha sonra oluşturulan ntuple’ı analiz edecek bir kod hazırlanmıştır. –Burada analiz kodumuz için tavsiye edilen analiz kodumuzu ED analiz ile hazırladığımız kodun içine gommek ve CMSSW nun bütün kütüphanelerinden faydalanmaktır. •Sonuçlarımızı gozlemlemek için TRGrid lufer altına bir web servis eklenmiştir. Sonuçlarımızı buraya gif formatında atıp web uzerinden oldukça hızlı erişebiliriz.

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi Kırıntıların Temizlenmesi (Scrapping Event Veto) 2- Tetikler ile Minumumbias, BeamHalo, PhysicsDeclared in seçilmesi 3- ECAL Spike ın temizlenmesi 4- HF PMT çarpmalarının temizlenmesi 5- RBX ve HPD gürültülerinin temizlenmesi

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi Kırıntıların Temizlenmesi (Scrapping Event Veto) Piixel dedektorunde olusan sahte izlerden kaynaklanan olaylarin elenmesi icin kullanilan bir eleme yontemidir. Asagida configurasyon dosyasina bunu elemek icin eklenen prosedurler verilmistir. process.scrapingVeto = cms.EDFilter("FilterOutScraping", applyfilter = cms.untracked.bool(True), debugOn = cms.untracked.bool(False), numtrack = cms.untracked.uint32(10), thresh = cms.untracked.double(0.2) ) process.primaryVertexFilter = cms.EDFilter("GoodVertexFilter", vertexCollection = cms.InputTag('offlinePrimaryVertices'), minimumNDOF = cms.uint32(4), maxAbsZ = cms.double(15), maxd0 = cms.double(2)

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi Kırıntıların Temizlenmesi (Scrapping Event Veto)

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi Tetikler ile Minumumbias, BeamHalo, PhysicsDeclared in seçilmesi process.load('L1TriggerConfig.L1GtConfigProducers.L1GtTriggerMaskTechTrigConfig_cff') process.load('HLTrigger/HLTfilters/hltLevel1GTSeed_cfi') process.hltLevel1GTSeed.L1TechTriggerSeeding = cms.bool(True) process.hltLevel1GTSeed.L1SeedsLogicalExpression = cms.string('0 AND (40 OR 41) AND NOT (36 OR 37 OR 38 OR 39)') Burada tetik 0 fizik olaylarini (beam in olup olmadigi zaman olcumlerinin dogrulugunu) 40 veya 41 Minumumbias olaylarini 36,37,38 veya 39 beamhalo olaylarini işaret etmektedir. Sartlardan da anlasilacagi gibi 0 ve 40 veya 41 tetiklenmesini bekledigimiz tetikler 36,37,38 veya 39 tetiklenmesini istemedigimiz tetiklerdir.

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi Tetikler ile Minumumbias, BeamHalo, PhysicsDeclared in seçilmesi Bütün şekillerde ölçü birimi cm dir BSC sol 1 BSC sol 2 BSC sağ 1 BSC sağ 2 BSC : Beam Scilator Counter BSC nin Z eksenindeki yerleri Bu sayıcılar kullanılarak geliştirilen Algoritmalar ile BeamHalo Minumumbias olayları seçilmektedir.

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi ECAL Spike ın temizlenmesi Fiziksel bir olaydan kaynaklanmayan foton yada elektron gibi davranan cok yuksek enerjili kanallar. Bu kanalları elemek icin iki degisik yontem vardir. a) Dik enerjisi 5 GeV den buyuk olan en yüksek enerjili Rechit'i bulup (s1) bunu etrafindaki 8 kanalla toplayip (s9) daha sonra bunlarin oranlarina bakip karar vermek. s9/s1 s9 = s s14 765

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi ECAL Spike ın temizlenmesi Fiziksel bir olaydan kaynaklanmayan foton yada elektron gibi davranan cok yuksek enerjili kanallar. Bu kanalları elemek icin iki degisik yontem vardir. b) Yine dik enerjisi 5 GeV den buyuk olan en yüksek enerjili Rechit'i bulup (s1) daha sonra yan komsularini toplayip (s4) bunun oranina bakmaktir. s4/s1 genellikle bu yontem tercih edilmektedir. s4 = Bu yöntem sadece ECAL Barel de uygulanmaktadır. Bunun sonucunda barelin sınır bölgesine gelen s1 in sağ yada sol yan komşusu olmayacaktır bu yüzden ieta=85 de s4/s1 hesaplanamamaktadır. 1 4s12 3

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi ECAL Spike ın temizlenmesi 1 4s12 3 MC R: Şekilde montecarlo ve gerçek data için S4/s1 oranına bakılmıştır. 1-s4/s1 = 0.95 noktasına konacak bir eşik ecal spike ları eleyecektir Montecarlo herhangi bir ecal spike içermiyor spike

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi ECAL Spike ın temizlenmesi 1 s Dedektörün ieta iphi kesitine baktığımızda burada 1 olay ECAL Spike elemeyi geçmiştir çünkü sınır bölgesindedir

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi HF PMT çarpmalarının temizlenmesi HF govdesinden PMT ye iletilmeyen direk olarak PMT ye gelen parcaciklardan kaynaklanan yuksek enerjili anormal olaylardır. Bu olayların elenmesi icin yine 2 degisik yontem vardır. Burada sadece biri uzerinde durulacaktir. Dik Enerjisi 5 GeV den buyuk olan rechitler icin R = ( E(uzun) - E (kısa) ) / ( E(uzun) + E (kısa) ) oranına bakarak eleme yapilabilir -0.8 < R < 0.99 arasinda kalan olaylar normal olaylardir.

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi HF PMT çarpmalarının temizlenmesi Burada R nin 0.99 dan büyük Olması çarpmaların uzun fiberden R nin -0.8 den küçük olması Çarpmaların kısa fiberden geldiğini Gösteriyor Ki buda eğer normal HF gödesine Bir çarpma varsa beklenmedik birşey

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi HF PMT çarpmalarının temizlenmesi MontecarloRun: Burada HF PMT Hitlerinin GEANT4 de simülasyonu yapılmıştır

Gürültü ve Gerçek olmayan olayların temizlenmesi RBX ve HPD gürültülerinin temizlenmesi Bu elemeler için alınan datalar içinde Hcal noise içinde RBX yığını bulunmaktadır. Bu yığını kullanarak gürültüye karar verilebilir. Yığın içinde bulunan totalZeroAfterPeak, 2Ts, 10Ts, numberOfRechit gibi Parametreler kullanılarak gürültü tespiti yapılmaktadır. Burada totalZeroAfterPeak: ADC okunan verilerde en yüksek değerli yada ondan sonraki en yüksek değerli kanaldan sonra 0 gelmesi. En yüksek değerli ikinci kanaldan sonra 0 gelmiştir gürültü olması yüksek ihtimal Detaylı bilgi için

CMS Analizleri için TRGrid Altyapısı Yapılan bütün analizler TRGrid altında yapılmış ve test edilmiştir. İlerleyen bölümlerde izlediğimiz adımlar tek tek gösterilecektir. TRGrid alt yapısı altında CMS icin verilen destek - 10 TB data alanı metu sitesi altında - web servis destegi - Bütün kullanıcıların kendi hesapları altında kullanabilecekleri 10 GB alan - CMSSW nun butun kararlı surumleri - CRAB

Analiz Analizimiz PAT ile yapılacaktır bu yuzden oncelikle PAT nesnelerini ureten paketleri alıp daha sonra Analiz kodumuzu oluşturacağız source /opt/exp_soft/cms/SITECONF/local/JobConfig/cmsset_default.sh mkdir work cd work cmsrel CMSSW_3_5_6_patch1 cd CMSSW_3_5_6_patch1/src cmsenv addpkg PhysicsTools/PatAlgos V addpkg PhysicsTools/PatExamples V addpkg PhysicsTools/SelectorUtils V cvs co -d Analyzer/NtupleProducer UserCode/vergili/src/NtupleProducer Scramv1 b –j4

Analiz Scramv1 b –j4

Analiz cd Analyzer/NtupleProducer/test cmsRun patLayer1_fromRECO_7TeV_firstdata_cfg.py

Analiz cd Analyzer/NtupleProducer/test source /opt/exp_soft/cms/CRAB/CRAB_2_7_1_pre12/crab.sh crab –create

CRAB e iş göndermek crab -submit

CRAB e iş göndermek crab -status 100 iş başarılı bitirişmiş

CRAB return_data = 0 copy_data = 1 storage_element = T2_TR_METU storage_path = /srm/managerv2?SFN=/XXXXX user_remote_dir = XXXX publish_data = 1 publish_data_name = xxxxxxxxxxxxxx dbs_url_for_publication = se_white_list = T2_TR_METU se_black_list = T2_TR_METU LFN and PFN kontrol

CRAB LFN and PFN kontrol

Analiz Kodunun çalıştırılması Bin klasörü içinde oluşturduğumuz Analiz kodunu Buildfile ile scram a tanıtalım Analiz kodumuz artık scram b ile derlenecektir. Ve bulunduğunuz alanda Analysis ismi ile çağırıp çalıştırılacaktır

Analiz Programını Çalıştırmak Analysis test/ntuple.root Sonuc result.root

Sonuçlar

Sonuç ve Tartışma TRGrid altında CMS için kullanılan yazılımlar Şu ana kadar eksiksiz çalıştırıldı. Ilk alınan 7 Tev Run oldukça hızlı bir Şekilde TRGrid altında analiz edildi ve sonuçları Karşılaştırıldı. Sonuçların paylaşımı için lufer altına bir web servis açıldı TRGrid kullanıcılarına lxplus ın verdiği kotadan çok daha fazlasını sağlamaktadır. Bu kullanıcıların isteklerine göre arttırılabilir.