ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
KONU:ISI MADDELERİ NASIL ETKİLER
C. ISI MADDELERi ETKiLER
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
ISININ YAYILMA YOLLARI
HAL DEĞİŞİMİ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ GENLEŞME
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
A K M Y İ.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
BÜZÜLME GENLEŞME.
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
DONDURMAMA NE OLDU?.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI,MADDELERİ ETKİLER.
Isı ve Sıcaklık FEN VE TEKNOLOJİ.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
Maddenin Halleri ve Isı
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Isıtılan Maddelerdeki Değişim Hikmet SIRMA. Evimizdeki tencere ve çaydanlıklar neden metalden yapılmıştır? Plâstikten yapılsaydı ne olurdu?
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.
Hazırlayan : Ayşenaz Fışkırma Ders: Fen Bilimleri.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 4.Isı Maddeleri Etkiler
Sunum transkripti:

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU

Ünitemiz: Maddenin Değişimi ve Tanınması Konu: Isı Maddeleri Etkiler

1.) Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür Çaydanlıktaki suyu ısıttığımızda suyun sıcaklığının arttığını görürüz.Bir bardak suyun içine buz parçaları koyduğumuzda ise suyun sıcaklığının azaldığını gözlemleriz. Isıtılan ve soğutulan maddelerin acaba sadece sıcaklıklarında mı değişiklik olur? Yoksa ısının madde üzerinde başka tür etkileri de var mıdır?

Isı Maddenin Hacmini Değiştirir mi? Tren rayları demirden yapılmıştır.Yazın güneş ışınlarıyla ısınan rayların hacmi artar.Yani ısınan demirin hacmi artar.Eğer raylar soğuk veya serin havada yere döşenirken aralarına boşluk bırakılmazsa yaz geldiğinde hacimlerindeki artışlarından dolayı birbirlerini iterler ve tren rayı bozulur.

Tren raylarında olduğu gibi ısının etkisiyle maddelerin hacimlerinin artmasına genleşme denir.

Soba boruları ve kalorifer petekleri soğurken de çatırtı sesleri çıkarır. Bu sesler ise genleşen metalin soğudukça hacminin azalması sonucunda ortaya çıkar. Bu örnekte olduğu gibi maddeler soğutulduğunda hacmi küçülür.Bu olaya büzüşme denir.

Genleşme ve Büzüşmeye Dikkat! İnsanlar bazı şeyleri üretirken veya kullanırken maddelerin genleşmesini ve büzüşmesini dikkate alırlar.

Genleşme ve Büzüşme Köprülerde metal veya beton bloklar arasında genleşme için boşluklar bırakılır.Doğal gaz ve petrol gibi boru hatları da genleşme ve büzüşme düşünülerek tasarlanır.

Genleşme ve Büzüşme Gözlükçüler gözlük camlarını metal çerçevelere genellikle çerçeveyi ısıttıktan sonra takarlar. Böylece metal soğuduğunda çerçeve camı daha sıkı kavrar ve sıcak ortamlarda cam çerçeveden düşmez.

Kaynama Makarna pişirmek için tenceredeki suyu ısıttığımızda önce hiç su buharı yokken suyun sıcaklığı yükseldiği zaman su buharını yoğun bir şekilde görürüz.

Kaynama Suda olduğu gibi bir sıvının her yerinden kabarcıklar oluşturarak hızlı bir şekilde buharlaşmasına kaynama denir.

Kaynama ve Buharlaşma Farklı mı? Kaynama buharlaşma olayının durumunu bildiren bir kavramdır. Kaynama buharlaşmanın en hızlı olduğu durumu belirtir. Kaynama ve buharlaşma arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Buharlaşma Kaynama Buharlaşma normal olarak sıvı yüzeyinde gerçekleşir. Buharlaşan bir sıvının sıcaklığında değişme olabilir. Kaynama Sıvı kaynamaya başladığında her tarafında buharlaşma olur. Sıvıda oluşan buhar kabarcıklar oluşturur, sıvı yüzeyine çıkar ve fokurdama olur.

Erime ve Donma Bir maddenin katı halden sıvı hale geçmesine erime denir.Örneğin bir buz kalıbını masaya koyduğumuzda zamanla erir ve sıvılaşır.

Erime İçin Isı Gerekli mi? Bir miktar tereyağını tavaya koyduktan sonra ne kadar beklersek bekleyelim yağ eriyip sıvılaşmaz.Fakat tavayı ocakta ısıttığımızda tereyağı erimeye başlar.O halde tereyağının erimesi için ısı gereklidir.

Sıvılar Katılaşır mı? Maddeler gerekli ısı alışverişini yaparak katı,sıvı veya gaz haline dönüşebilir.Dolayısıyla sıvı maddeler katılaşabilir.Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir.