İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENEL ÜRETİM MALİYETLERİ Yrd.Doç. Dr. Niyazi Kurnaz
Advertisements

İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?
İŞÇİLİK Yrd.Doç. Dr. Niyazi KURNAZ
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
ÜCRET Ücretleme konusu bir çok kesimi ilgilendirmesi
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Sunum : Ümit KACAR 10 Aralık 2013, Salı
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
VERGİ VE PRİM İADE SİSTEMİ
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
7/A SEÇENEĞİ 7/B SEÇENEĞİ
A.7-1 ÇİKOSAN A.Ş. Tek bir üretim bölümünde çeşitli mamuller üretmektedir. Genel üretim giderlerini üretilen mamul maliyetlerine götürü olarak yükleyen.
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Yrd. Doç. Dr. Niyazi Kurnaz
MALZEME MALİYETLERİ Malzeme Maliyetlerinin Ayrımlanması
19 Temmuz 2005, Ankara TÜBİTAK KAYNAKLARINDAN TRANSFER EDİLEN ÖDENEKLERİ KULLANAN KURULUŞLAR MUHASEBE SİSTEMİ Yrd.Doç.Dr.C.Yiğit ÖZBEK.
MALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
ÜCRET YÖNETİMİ VE ÜCRET SİSTEMLERİ
Tam Maliyet Sistemi - Tahmini Maliyet Sistemi
İşletmelerde Muhasebe Faaliyetleri 8
Genç ve çalışmaya elverişli nüfusu, Nitelikli işgücü ve düşük işgücü maliyetleri, Lojistik altyapısı, Sektörün temel hammaddesi pamuk üretimi açısından.
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
MALİYET HESAPLARI 7/A SEÇENEĞİ.
2015 YILINDA UYGULANACAK BRÜT ASGARİ ÜCRET TUTARLARI
MONOGRAFİ 5 Getiri Ltd. Şir.’nin Mayıs 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız.
Malzeme Devinimi Maliyet Giderleri ve İşyeri Tasarımı
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Sunumu
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA)
Ücret Sistemleri ve Verimlilik Dersi Sunumu
MALİYET MUHASEBESİ.
BANKACILIK VE FİNANS UZAKTAN ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
İşletme 1 ocak tarihinde 100 Kasa 45500,-TL, 255 Demirbaş 6000,-TL ve 480,- TL lik İndirilecek kdv ile işe başlamıştır.   AÇILIŞ FİŞİ Fiş Tarihi 01/01/2015.
MUHASEBE BORÇLAR ERKAN TOKATLI
7/A Seçeneği İŞL 318.
İşçilik Giderleri İŞL 318.
Genel Üretim Giderleri
BORU ORTAKLIĞI Çözüm.
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
MALZEME MALİYETLERİ Prof.Dr. A. Vecdi CAN.
MALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
İŞÇİLİK MALİYETLERİ Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
ÜCRET KAVRAMI.
Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2005 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi Maliyet ve Unsurları Dr. Can Öztürk.
7-B SEÇENEĞİ 7-A seçeneğini uygulamak zorunda olmayan işletmeler isterlerse 7/ B seçeneğini kullanabilirler. 7/B seçeneği gerçekte küçük işletmeler için.
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?
ÜCRET SİSTEMLERİ VE SOSYAL YARDIMLAR
ISL426 MALİYET ANALİZİ VE BÜTÇELEME
MALZEME MALİYETLERİ Prof.Dr. A. Vecdi CAN.
Genel İmalat Maliyetleri:
SOSYAL GÜVENLİK DENETMENİ
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ?
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
GELİR VERGİSİ - STOPAJ Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların.
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
Sunum transkripti:

İşçilik Maliyetleri İşçilik maliyeti nedir ? İşçilik maliyetinin özellikleri nelerdir ? İşçilik maliyetleri nasıl izlenebilir ? İşçilik maliyeti nasıl hesaplanır ?

İşçilik maliyetlerinin özellikleri: İşgücünün ek maliyetleri vardır İşgücünün tümü prodüktif değildir İşgücü stoklanamaz İşgücü etken özelliklidir İşgücü psikolojik özelliklidir

İşçilik Maliyetleri Direkt İşçilik Maliyetleri Endirekt İşçilik Maliyetleri Yardımcı İşçilik Maliyetleri Yönetici İşçilik Maliyetleri

Direkt işçilik ayrım kriterleri: 1. Kriter: İşçinin mamulün üzerinde resmen çalışması/çalışıyor olması gerekir. Bu çıplak elle olabileceği gibi mamulün üretildiği makinenin operatörlüğü (idaresi) biçiminde de olabilir. 2. Kriter: İşçinin mamulün üzerinde ne kadar çalıştığının (süre olarak: işçilik saati vb.) ölçülebilir olması gerekir. Veya kaç adet üzerinde çalıştığının sayıca tespit edilebilmesi gerekir. 3. Kriter: Söz konusu işçilik maliyetinin maliyetler içindeki payının ekonomik bakımdan önemli veya anlamlı olması gerekir. Maliyetler içindeki payı çok çok küçük olan bir işçilik maliyetinin mamul bazında saptanması gereksiz enerji ve zaman kaybına neden olabilir. Yaptığımız işlerde astar yüzünü geçmemeli. Yaptığımız işin maliyeti faydasından çok olmamalıdır.

ÜCRET SİSTEMLERİ   İşletme derslerinden hatırladığımız gibi bir çok ücret sisteminden bahsedilebilir (Prim Esası: Halsey, Rowan, Gannt, Taylor, Bedaux, Emerson, Ross vb.). Aslında bütün hepsi temelde iki sisteme dayanır. Bunlar:

ÜCRET SİSTEMLERİ 1. Zaman Esası = Süre x Ücret 2. Miktar Esası Miktar   İşletme derslerinden hatırladığımız gibi bir çok ücret sisteminden bahsedilebilir (Prim Esası: Halsey, Rowan, Gannt, Taylor, Bedaux, Emerson, Ross vb.). Aslında bütün hepsi temelde iki sisteme dayanır. Bunlar: 1. Zaman Esası: Çalışılan zaman (bu saat, gün, hafta vb. olabilir) ile birim ücretin çarpımı esasına dayanır. En yaygın kullanılan ücret sistemidir. 2. Miktar Esası: Fiilen üretilen miktarlar ile birim ücretin çarpımı esasına dayanır. “Akord Esası”, “Parça Başı Esası” da denir. 1. Zaman Esası = Süre x Ücret 2. Miktar Esası Miktar Ücret (Fiyat)

İŞVEREN İŞGÖREN BRÜT ÜCRET NET ÜCRET EMEK ÜCRET SSK ve İşsizlik Primi İşveren Payı SSK’ya ödenir VERGİ DAİRESİNE ödenir BRÜT ÜCRET SSK ve İşsizlik Primi İşgören Payı Gelir Vergisi Damga Vergisi NET ÜCRET (Ele Geçen)

Ücret bordrosu formülleri: Brüt Ücret: Normal çalışma ücreti + Fazla Çalışma Ücreti + İkramiye... SSK Primi İşçi Payı: Brüt Ücret x % 14 SSK Primi İşveren Payı: Brüt Ücret x Prim Oranı (% 19,5 ile %25 arası) İşsizlik Sigortası işçi payı: Brüt Ücret x %1 İşsizlik Sigortası İşveren Payı: Brüt ücret x %2 Gelir Vergisi: [ Brüt ücret– (SSK Primi işçi payı + İşsizlik Sigortası işçi payı ) ] x % 15 (dilim)  Damga Vergisi: Brüt Ücret x % 0,6

Örnek: Brüt ücreti 1.000 YTL olan bir işçi için şu hesaplamalar yapılır (SSK işveren primi %20 olarak alınmıştır).   SSK Primi: İşveren Payı : 1.000 YTL x %20 = 200 YTL İşçi Payı : 1.000 YTL x %14 = 140 YTL İşsizlik Primi: İşveren Payı : 1.000 YTL x %2 = 20 YTL İşçi Payı : 1.000 YTL x %1 = 10 YTL Vergiler: Damga Vergisi : 1.000 YTL x %0,6 = 6 YTL Gelir Vergisi : 1.000 YTL – (140 YTL+ 10 YTL) = 850 YTL x %15 = 127,50 YTL

Yukarıda yerlerine koyduğumuzda aşağıdaki sonuçları elde ederiz. İşçinin İşletmeye (İşverene) Maliyeti İşçinin Eline Net Geçecek Olan Brüt Ücret (+) SSK Primi İşveren Payı (-) SSK Primi İşçi Payı (+) İşsizlik Sigortası İşveren Payı (-) İşsizlik Sigortası İşçi payı   (-) Gelir Vergisi (-) Damga Vergisi İşçinin İşletmeye Maliyeti   Yukarıda yerlerine koyduğumuzda aşağıdaki sonuçları elde ederiz. İşçinin İşletmeye (İşverene) Maliyeti İşçinin Eline Net Geçecek Olan 1.000 YTL (+) 200 YTL (-) 140 YTL (+) 20 YTL (-) 10 YTL   (-) 127.5YTL (-) 6 YTL 1.220 YTL 716.50 YTL

İŞVEREN İŞGÖREN 361 730 BRÜT ÜCRET 360 NET ÜCRET 720/730 335 220 YTL SSK’ya ödenir VERGİ DAİRESİNE ödenir SSK ve İşsizlik Primi İşveren Payı 361 220 YTL 730 150 YTL BRÜT ÜCRET SSK ve İşsizlik Primi İşgören Payı Gelir Vergisi Damga Vergisi 360 133,5 YTL NET ÜCRET (Ele Geçen) 1.000 YTL 716,5 YTL 720/730 335

Üretim departmanında çalışan bu işçiye (direkt işçi) ödenecek ücret için yapılacak yevmiye kaydı (7/A seçeneği) :

Üretim departmanında çalışan bu işçiye (direkt işçi) ödenecek ücret için yapılacak yevmiye kaydı (7/A seçeneği) : 720 DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ 730 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ 335 PERSONELE BORÇLAR 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 361 ÖDENECEK SOS.GÜV. KESİNTİLERİ 1.000,00 220,00 716,50 133,50 370,00

Aradan Sonra: GENEL İMALAT MALİYETLERİ 10 dakika ARA Aradan Sonra: GENEL İMALAT MALİYETLERİ