Cochrane Collaboration & The Cochrane Library

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
The Cochrane Library Emel KAYNAK
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
5-FLUOROURACIL DOZ YÖNET İ M İ May 17, FU DOZ YÖNETİMİ • Yapılan bir çok çalışma, 5-FU içeren tedavi rejimlerinde etkisiz doz bulgusunun yaygın.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
SET ile gebelik oranları nasıl optimize edilebilir?
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
CABI Bilgi Kaynaklarında Yenilikler; E-kitaplar, E-arşivler ve Referans kaynakları Clodagh Corcoran&Merve Okur.
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
Veritabanı Değerlendirme Grubu & Tıp ve Sağlık Bilimleri Veritabanları
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Merkezi Randevu Sistemi
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Alkolün Sağlık,Ekonomik ve Sosyal Etkileri Dr. Peter Anderson Ankara, Türkiye Kasım 2005.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
SB Eğitim ve Araştırma Hastaneleri İçin TÜBİTAK EKUAL Eğitim Toplantısı The Cochrane Library Eğitim Sunumu TÜBİTAK Mustafa İnan Toplantı Salonu Ankara,
Ajanda: BMJ Group hakkında Ürünler hakkında: –BMJ Journals BMJ Case Reports YENİ – BMJ Best Practice YENİ (EKUAL) – BMJ Learning Action Sets.
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Son üç yılda pulmoner emboli seyrinde ne değişti?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü C ++ Nesne.
EBSCOhost 2.0 Tıp Veritabanları Eğitim Toplantısı.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
WileyInterscience Ulusal Akademik Lisans (UASL)Toplantısı Mayıs Antalya
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Cochrane Collaboration Kanıta Dayalı Tıp Organizasyonu
Dr. Faruk ERDEN Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Literatür Değerlendirme.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Güncel tıbbi bilgilerden haberdar mısınız ? ( Kendi tıbbi bilgilerinizi yönetin !) Dr.Otmar Mueller Market Manager CEE & Turkey Wolters Kluwer Health |
Wiley InterScience Kanıt Tabanlı Tıp Bilgi Hizmetleri.
Deniz Yilmazoglu. Sağlık ile ilgili bilgiler heryerde... Fakat bir sağlık müdahalesinin diğerinden daha iyi olduğunu, veya yarardan çok zarar inşa ettiğini.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Cochrane Systematic Review Nedir?
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Cochrane Kitaplığı’nı Anlamak Cochrane Kitaplığı’na giriş.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Lexicomp Online  1978 yılında kurulmuş olup, bünyesinde 360 Eczacı ve Doktor barındırmaktadır ve çeşitli ülkelerde ilave bağlantılı doktor ve eczacı.
SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS WORKSHOP SİSTEMATİK İNCELEME VE META-ANALİZ ÇALIŞTAYI HAZİRAN JUNE 2016 İSTANBUL Düzenleyen Kurum.
BBY 367 Tıpta Bilgi Yönetimi-7: Kanıta Dayalı Tıp: Kanıt kaynak, KDT alanında bilgi erişim: kaynakları ve veri tabanları Nazan Özenç Uçak.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI VIII.Zonguldak Oftalmoloji Kursu.
USKAF MAYIS 2016 KOCAELİ Nuh Zafer CANTÜRK Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi SAKİD Başkanı SENATURK Başkan Yardımcısı.
GÖZ HASTALIKLARINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Cochrane Collaboration & The Cochrane Library IV. TÜBİTAK-EKUAL TOPLANTISI 16 Mayıs 2008 Emel KAYNAK emel.kaynak@mikrobilgi.com.tr

Kanıta Dayalı Tıp (Evidence Based Medicine) KDT, hastalıkların tanı ve tedavi sürecinde karar verirken, en iyi ve güncel kanıtların dikkatli, özenli ve akıllıca kullanılmasıdır (Sackett ve diğerleri 1996). KDT uygulamaları, eldeki en iyi kanıtın hekimin deneyimi ve hastanın tercihleri ile entegre edildiği sistematik bir yaklaşımı ifade eder. 1990’larda Gordon Guyatt “EBM” KDT ismini koydu

KDT’ı önemli kılan unsurlar? Üretilen bilginin miktar ve hızındaki artış Bilgi kaynaklarının güvenilirlik, ulaşılabilirlik, kullanım kolaylığı, güncellik açısından farklı olması. Araştırmaların analizine yönelik yeni araştırma tiplerinin oluşması (Örn. sistematik derleme ve meta analizler), Araştırmaların kanıt değerlerini inceleyip değerlendirerek yeniden yayınlayan e-kütüphaneler (Örn.The Cochrane Library). Başta sağlık bilimleri olmak üzere araştırmalarda maliyet, etkinlik, kalite kavramlarının giderek önem kazanması.

Cochrane Collaboration Nedir? Sağlık müdahalelerinin etkileri konusunda “sistemli incelemeler” oluşturmak, düzenlemek; bunlara kolay ve hızlı erişim sağlayarak sağlık hizmetlerinde bilgiye dayalı kararlar verilmesine yardımcı olan uluslararası bir organizasyondur…. www.cochrane.org

The Cochrane Collaboration 1992’den günümüze kapsamlı içerik 80+ ülkede 15,000+ kişi 52 inceleme grupları 12 merkezde Alanlar, yöntem grupları ve Cochrane tüketici ağı

Cochrane İşbirliğine Üye Ülkeler 2000 yılından bu yana 100 den fazla ülkenin üyeliği vardır.Insanlar 100 den fazla ülkeden bilgiye erişim imkanına sahiptir. 2000 senesinde Asya dan başlayıp, kuzey güney amerika ve Avustralia’da yaygınlaşmıştır. 2003 senesine kadar diğer ülkelerin de katılımıyla alınını genişlemiştir.Turkye’de bu organizasyona üye ülkeler arasına yeni katılmıştır. CochraneLibrary veritabanının Universitelerin kullanımının yaygınlaştırılması ile Tıp araştırmacılarının bu Organizasyona katılımları ve kendi çalışmalarını dünyayla paylaşmaları da bir o kadar artacaktır. Bu türkiye’nin Yayın çıkarma performansını da etkileyektir çünkü cochrane artık ISI Citation İndekse girmekte ve dolayısı ile burada reviewer olacak bir araştırmacının yayını citation indekste yayınlanacağı için atıfda alabilecektir. 2000, 2002 & 2003 2002 & 2003 2003 …

Türkiye’den Örnekler “Distress syndrome”       Türkiye’den Örnekler 1) Altan Şahin (H.Ü) – Banu Çakır (H.Ü) “Epidural Steroids for Radicular Low-Back Pain” 2) Cem Gürgan (A.U Diş Hekimliği Dekan Yard.) “ Interventions for cleaning dentures” 3) Birol Civelek (Plastic Surgeon) “Enhanced external counterpulsation for chronic angina pectoris” “Distress syndrome” 1- Altan Şahin Anestezi profösörü, Banu Çakır, epidemiyolojist- Epidural ile ilgili konu üzerine çalışıyorlar 2- diş temizliği için müdehaleler 3- Kronik Kalp hastalığı ve dissitres sendromu üzerine çalışıyor 4-Kadın Sağlığı üzerine çaışıyor 5- Kanser ve Kemoterapi yöntemi ile ilgili bir konu. 4) Hacer Cavidan Gülerman (S.B EAH) “Gynecopathy” 5) Engin Uçar (S.B) – Dr. Gürhan Çelik (Diş Hekimi) “ Chronomodulated chemotherapy versus conventional Chemotherapy for Advanced and/or Metastatic Colorectal Cancer “

Cochrane Collaboration Düzen Ortak İnceleme Grupları Alanlar Yönetim Grubu Yöntem Grupları Merkezler The Steering Group are the policy making body of the organisation . They are a group of elected representatives for each collaborative entity eg. Review groups, fields. Tüketici ağı; Tüketici Ağı

NEDEN ÖNEMLİ ??

KDT ÜÇLÜSÜ Kanıt Bulma Hasta Seçimi Klinik Teşhis KDT üç farklı unsur üzerine oluşan bir süreç olduğu söylenebilir 1.ASAMA: Klinik Deneyim=hekimin klinik deneyimi ile beraber, bilgi ve birikimi ön plandadır. bu sekilde hastaya uygun tedavi secebilme aşamasını olusturur. 2.ASAMA: Kanıt bulma= konuyla ilgili literatür taraması yapılır ve güncel kanıtlar oluşturulur. 3.ASAMA: Hasta Secimi= Erişilen kanıtlar doğrultusunda kararların alınması ve bunların hasta üzerinde uygulanması Klinik Teşhis

Hangi konuları kapsar?

Toplam 52 tane “Cochrane Review Gurubu” vardır. Airways Anaesthesia Breast Cancer Colorectal Cancer Cancer Consumers and Communication Cystic Fibrosis and Genetic Disorders Depression, Anxiety and Neurosis Drugs and Alcohol Epilepsy Gynaecological Cancer Heart Hepato-Biliary HIV/AIDS Hypertension Incontinence Oral Health Pregnancy and Childbirth Group Prostatic Diseases and Urological Cancers Skin Infectious Diseases Inflammatory Bowel Disease Injuries Lung Cancer vd…. Toplam 52 tane “Cochrane Review Gurubu” vardır.

Cochrane Guruplarına Örnek İlaçlar ve Alkol Gurubu (Roma) Göğüs Kanseri Gurubu (Sydney Üniversitesi) HIV/ Aids Gurubu (California Üniversitesi, San Francisco) Neonatal Gurubu (McMaster Üniversitesi, Canada) Bu alanlarda Reviewer olan herkes diğer gruplardan herhangi birine de katılabilir. Herhangi bir kimse yapılan bu incelemeleri uygulayabilir.

Toplam 9 Uzmanlık Alanı vardır. Cochrane Alanları Cancer Child Health Complementary medicine Health care of older people Health promotion and public health Neurology Primary Health Care Rehabilitation and related therapies Vaccines 9 tane ayri uzmanlık alanları da vardır. Toplam 9 Uzmanlık Alanı vardır.

Neden Sizde Collaboration’a Katkı Sağlamayasınız? “Citation index”

Kanıtları Nerede Bulabilirsiniz?

The Cochrane Library 1993’te İngiltere merkezli Kar Amacı Gütmeyen Bir Organizasyon. İngiliz Tıp Bilim Adamı “Archie Cochrane” onuruna bu adı almıştır.

The Cochrane Library Kanıta dayalı tıp alanında, kaliteli ve bağımsız sağlık hizmetleri veritabanlarının derlenmesiyle oluşturulmuştur. Kullanıcılara tanı ve tedavi seçeneklerine ilişkin geniş bilgiye dayalı tercihler yapma fırsatını verir.

Cochrane Library online veritabanı sağlık hizmeti geliştiren uzmanlara ve hizmeti alan kitleye verecekleri kararlarda yardımcı olacak bilgi ve delilleri sunar. Sağlık Hizmetlerinin etkilerine ilişkin kanıtları içeren tek ve en güvenilir kaynaktır. Mevcut arastırmaları inceleyerek sisteme yeniden sunan bir organizasyondur.

Cochrane Kitaplığı’ndan kimler yarar görür? Tüm sağlık personeli, Tıp araştırmacıları, Tıpla ilgili yasama organları, bakım kurumları, ecza endüstrisi ve hastalar. Tıp Araştırmacıları= Tıp camiasındaki tüm Anabilim dallari ve alt alanlarındaki araştırmacılar

Cochrane kitaplığı hangi veri tabanlarını içerir? Cochrane Reviews (Sistemli İncelemeler) Other Reviews (Diğer İncelemeler) Clinical Trials (Klinik Deneyler) Methods Studies (Yöntem İncelemeleri) Technology Assesments (Sağlık Teknolojisi Değerlendirmeleri) Economic Evaluations (Ekonomik Değerlendirme) Cochrane İnceleme Grupları (YENİ!)

Cochrane Library Bünyesindeki Bilgi Türleri Systematic Reviews Protocols Comment Randomized Controlled Trials Non-Randomized Controlled Trials Meta-Analysis

Systematic Review “Review” belli bir alanda iki veya daha fazla yayının üzerinde inceleme yaparak sonuç ve değerlendirmeleri sentezleyen çalışmalardır. “Systematic review“ ise belli bir alanda çıkarılmış bütün literatürü kapsamlı biçimde sentezleyen bilgi materyalidir.

Protokoller Belirli bir çalışmada plan veya süreçleri tanımlayan bilgilerdir. Yapılması gereken işlemleri nedenleri ile birlikte nasıl yapılması gerektiğini belirten bilgilerdir.

Meta-Analysis Belirli bir konuda yapılmış, birbirinden bağımsız, birden çok çalışmanın sonuçlarını birleştirme ve elde edilen araştırma bulgularının istatistiksel analizini yapma yöntemidir (Akgöz, 2004) Meta Analizleri, klinikçilere ve tibbi araştırmacılara çeşitli çalışmaların sonuçlarını özetleyen nicel bilgiler sunduğu için önemlidir…

Randomized Controlled Trial(RCT). Kontrollü ve kontrollü olmayan iki veya daha fazla müdahalenin denekler üzerinde rastgele uygulanmasıyla geliştirilen deneylerdir. Sadece klinik araştırmalarında kullanılan yöntemlere dayanılarak hazırlandıkları ve benzersiz oldukları için çok değerlidir. RCT, yöntem ve çalışma tasarımıdır. kanıtların ortaya çıkarılmasında önemli uygulamalardır.

Cochrane Library veritabanının büyüklüğü nedir? 4400’ü aşkın tam metinli Cochrane İncelemesi (html ve PDF formatı*) 2785’ten fazla tam metin inceleme,1625’i protokoldür (devam eden incelemeler) Tüm incelemeler son kanıtlarla birlikte düzenli olarak güncellenir

TEŞEKKÜRLER !!! Emel KAYNAK emel.kaynak@mikrobilgi.com.tr