Işığın Doğası ve Geometrik Optik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Hazırlayan: İpek Kayacan /E
Işık Dalgalarının Girişimi - Kırınım
ÇİFT YARIKTA GİRİŞİM YOUNG DENEYİ.
Dalga Hareketi Genel Fizik III Sunu 8.
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 5.
FİZİK PERFORMANS ÖDEVİ
ÇEMBERDE AÇILAR.
Simetri ekseni (doğrusu)
IŞIK Işığın Kırılması Mustafa ÇELİK.
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 6.
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
BASİT MAKİNELER.
GEOMETRİK CİSİMLERDE DÖNME HAREKETİ
IŞIK VE SES.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
KÜRESEL AYNALAR çukur AYNA TÜMSEK AYNA
Doğrular ve Açılar Demet ATALAY
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
Görelilik Teorisi 1905 yılında Einstein üç makale yayınladı.
RENK.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Anadolu Öğretmen Lisesi
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
SİMETRİ  .
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
5.ÜNİTE IŞIK.
DALGALAR Su Dalgaları Elektrik Yükleri
Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Asal eksen F M r Çukur ayna Tümsek Kürenin M merkezi aynanın merkezidir.
İLETİM Farklı özellikteki yayların birinden gelen atma bu iki yayı ayıran sınırda kısmen yansır, kısmen de diğer yaya geçer. Gelen atmanın diğer yaya geçmesine.
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
PRİZMAYI İNŞA EDER, TEMEL ELEMANLARINI BELİRLER
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Kalemin suda olan kısmından gözümüze gelen ışınlar sudan havaya kırılarak geçerler. Bu nedenle kalem suyun yüzeyinde kırılmış gibi görünür.
Bölüm 3: Kırılma İndisi Prof. Dr. M. Halûk Güven ZKÜ Fen-Ed. Fak.
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
HAZIRLAYAN: DENİZ KÜÇÜK
HAYATTA BİR GAYESİ OLMAYAN İNSANLAR BİR NEHİR ÜZERİNDE AKIP GİDEN
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
ÜNİTE -5 IŞIK.
GEOMETRİK OPTİK.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
Optik Yansıma.
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 DOÇ.DR. HÜSEYİN TUR.
AST203 GÖZLEM ARAÇLARI (2,2,0)3 Prog (I): Çarşamba YD
.  Işık ışınları saydam bir ortamdan başka bir saydam ortama geçerken ışınların bir kısmı yansıyarak geldiği ortama dönerken, bir kısmı da ikinci ortama,
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Emre Can TURAN
Kırılma Prof. Dr. Ali ERYILMAZ.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-4 PROF.DR. HÜSEYİN TUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Işığın Kırılması.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Işığın Kırılması.
Sunum transkripti:

Işığın Doğası ve Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 4

Işık Hızının Ölçülmesi Fizeau Metodu: El yapımı aletlerle ışık hızını ölçmek için ilk başarılı metod Hippolyte Fizeau (1819-1896) tarafından 1849 yılında geliştirilmiştir. Bu metodda temel düşünce, ışığın bir noktadan uzaktaki bir aynaya gidip gelmesi için geçen zamanı ölçmektir. Fizeau, geçiş zamanını ölçmek için, sürekli ışık demetini ışık atmaları serisine dönüştüren dişli çark kullandı. Böyle bir çarkın dönmesi gözlemcinin ışık kaynağında neyi göreceğini denetler. Fizeau bu deney sonucunda ışık hızını 3,1x108 m/s olarak bulmuştur. Diğer araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarda da ışık hızının yaklaşık 2.9979x108 m/s olduğu bulunmuştur.

Örnek 35.1 Fizeau’nun dişli çarkının 360 dişe sahip olduğunu ve ışık atmasının A aralığından geçip, geri döndüğünde B dişi tarafından tutulduğunda, 27,5 devir/s lik bir hızla döndüğünü varsayalım. Aynaya olan uzaklık 7500 m ise ışığın hızı nedir? PROBLEMLER Serway Bölüm 35 soru 3

Yansıma Düzgün Yansıma Dağınık Yansıma

Yansıma Gelen ışının normal ile yaptığı açı gelme açısı, yansıyan ışının normal ile yaptığı açı yansıma açısına eşittir.

Örnek 1 Işının izlediği yolu çizin. Açıları gösterin.

Örnek 2 Ayna O noktası etrafında şekilde gösterildiği gibi 150 döndürülürse, gelen ışın ile yansıyan ışın arasındaki açı kaç derece olur? 250 O 150

Örnek 3 Şekildeki iki ayna birbirine diktir.. Yansımaya uğrayan ışının 2. aynaya çarpmadan önce katettiği mesafe nedir? 2. aynadan yansıyan ışının yayayla yaptığı açı kaç derecedir? 370 O K 1,2 m 1. Ayna 2. Ayna PROBLEMLER Serway Bölüm 35 soru 14,15 ve 22

Kırılma Bir ışık ışını saydam bir ortamda ilerlerken, başka bir saydam ortamın sınırına çarpınca, ışının bir kısmı yansır, bir kısmı da ikinci ortama girer. İkinci ortama giren ışın sınırda yön değiştirir ve kırılmış olduğu söylenir.

Kırılma Gelen ışın, yansıyan ışın ve kırılan ışının tümü aynı düzlemdedir. Işık ışını saydam bir ortamda ilerlerken, başka bir saydam ortamın sınırına çarpınca, ışının bir kısmı yansır, bir kısmı da yön değiştirerek ikinci ortama girer. Işığın yön değiştirerek ikinci ortama geçmesi olayına kırılma denir.

Kırılma Kırılma indisi:

Snell Bağıntısı Işık bir ortamdan diğerine geçerken, dalga boyu değişir fakat frekansı değişmez. Bu durumda ışığın her ortamda hızı farklıdır.

Örnek Bir kompakt disk çalardaki lazer, havada 780 nm’lik dalgaboyuna sahip ışık oluşturuluyor. a) kompakt diskin plastiğine (n=1,55) girdiği zaman bu ışığın hızı ne olur?

Örnek b) Plastik içinde bu ışığın dalga boyu nedir? PROBLEMLER Serway Bölüm 35 soru 5 ve 10

Paralel Ortamlarda Kırılma X uzaklığı nelere bağlıdır? Hava ortamındaki ışınların birbirine paralel olduğunu ispatlayın. PROBLEMLER Serway Bölüm 35 soru 16,17

Dağınım ve Prizmalar Işığın bir maddeden geçişi sırasında dalga-boyuna bağlı olarak kırılma indisinin değişmesine dağınım denir. Dağınım nedeniyle prizmadan geçen beyaz ışık renklerine ayrılır. (görünür spektrum) Sapma miktarı ışığın dalga-boyuna bağlıdır

Tam Yansıma (Toplam İç Yansıma) Kritik açı (sınır açısı)

Örnek Su hava sınırı için sınır açısı kaç dercedir? PROBLEMLER Serway Bölüm 35 soru 39 ve 55

Yansıma ve Kırılma Simulasyonlar http://www.edumedia-sciences.com/tr/a305-d-zlem-aynalar http://www.edumedia-sciences.com/tr/a304-d-zlem-aynalar-2 http://www.edumedia-sciences.com/tr/a307-d-zlem-aynalar-3 http://phet.colorado.edu/tr/simulation/bending-light