BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Advertisements

ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
Caesalpinia gilliessii
NEM VE YAĞIŞ şubat.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
DOMATES HASTALIK VE ZARARLILARI
Yağ gülü.
ELMA.
MODİFİKASYON ve MUTASYON
TÜTÜN HASTALIK VE ZARARLILARI.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Buğdayda Süne Zararı.
Toprak Çeşitleri Ve Özellikleri
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
Heteroptera:Scutelleridae
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
UÇKURUTAN (Phoma Tracheiphila)
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KOLZA.
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
Zeytin Kara Koşnili (Saissetia oleae)
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
Aechmea fasciata.
Gynura sarmentosa.
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
PATLICAN Solanum melongena
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Baklazınnı.
ZİRAAT MÜHENDİSİ AYŞEGÜL DEMİRÖRS
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
Asplenium nidus.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
MEYVELERİ TANIYALIM.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
GÖKKUŞAĞINA BAKIN!.
Haşhaş.
ELMA.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
ASPİR TARIMI (Carthamus tinctorius L.)
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
İBRAHİM ALTAN ZİRAAT MÜHENDİSİ
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
HELMİNTHOSPORİUM (DRECHSLERA) Yaprak Leke Hastalıkları
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK
ANTEP FISTIĞINDA KARAZENK HASTALIĞI
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.

BUĞDAYDA PAS HASTALIKLARI Sarı Pas ( Pucinia striiformis ) Kahverengi Pas ( Pucinia recondita tritici ) Kara Pas ( Pucinia graminis tritici)

Sarı pas

Sarı Pas Hastalık buğday tarlalarında ilkbaharda hava sıcaklığının 10-15 ºC olduğu zaman görülmeye başlar. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişine benzer şekilde limon veya portakal renginde püstüller oluşur. Bu püstüllerden oluşan milyonlarca yazlık spor rüzgarla çevreye dağılır. Uygun koşullarda taşındığı buğday bitkilerini enfekte ederek yeni püstüller oluşturur.

Sarı Pas

Sarı Pas Yazlık sporların çimlenip konukçuya giriş yapabilmesi için %100`e yakın nisbi neme ve yağışa ihtiyaç vardır. Hastalık yaprak sap ve başaklarda görülse de esas görüldüğü yer yapraklardır. Zira en erken görülen pas türüdür. Şiddetli enfeksiyonlar verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır

Kahverengi Pas

Kahverengi Pas Yaprak ayası ve kınının üst yüzeyinde üst boğum arası ve kılçıklarda yuvarlağa yakın şekilde, kahverengi ürediospor (yazlık spor) kümelerinden oluşan püstüller halindedir. Bazen bu pas’ta bir esas püstül etrafında çepeçevre bir veya iki daire halinde daha küçük püstüller oluşur. Bu belirti özellikle kahverengi pas’ın tanımında önemlidir.

Kahverengi Pas İlk enfeksiyonlar rüzgar yardımıyla uzaklardan da gelebilen ürediosporlarca meydana getirilir. Yüksek nem ve 10-18 ºC arası sıcaklıkta hastalık hızla gelişir ve her 10-14 günde yeni bir yazlık spor nesli oluşur. Bitkiler olgunlaştığında siyah renkli teliospor (kışlık spor) kümeleri oluşur. Kahverengi pas da verim ve kalite kayıplarına neden olur.

Kara Pas

Kara Pas Kara pas etmeni kışı hastalıklı bitki parçacıkları üzerinde geçirir. İlkbaharda uygun koşullarda çimlenerek oluşturduğu sporlar bitkilerin yapraklarına ulaştığında çimlenerek enfekte eder. Yaprağın alt yüzeyinde meydana gelen bu sporlar rüzgarla tahıl, yaprak ve sapların üzerine taşınarak uygun koşullarda (5-18 ºC sıcaklık , %100 civarında nem) çimlenerek yazlık sporlar meydana gelir.

Kara Pas Uygun şartlar sürdükçe yazlık sporlar devamlı çoğalarak salgınlara neden olurlar. Koyu kırmızı kahverengi püstüller yaprağın iki yüzünde, sapta ve başakta oluşabilir. Bu püstülleri oluşturan spor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. Bitki olgunlaştığında siyah spor kümeleri oluşur. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, miktar ve kalite kaybına eden olur. Hastalığa uygun şartlar tam oluştuğunda bütün ürün kaybedilebilir.

PAS HASTALIKLARI İLE MÜCADELE A ) Kültürel Tedbirler B ) Kimyasal Mücadele

A ) Kültürel Tedbirler : Sık ekim yapılmamalı, Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı, fazla azotlu gübre verilmemeli, Paslara karşı dayanıklı çeşitler seçilmeli, Tarla içinde ve çevresinde ara konukçu olan bitkiler imha edilmelidir.

B ) Kimyasal Mücadele : Hastalığın her yıl şiddetli görüldüğü yerlerde ve duyarlı buğday çeşitlerinde yeşil akşam ilaçlaması uygulanabilir. Bunun için ilk pas püstülleri görüldüğünde bitkinin tamamı ıslanacak şekilde aşağıdaki ilaçlardan biri uygulanır.