Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sözleşmelerde Damga Vergisi
Advertisements

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
SERBEST TÜKETİCİ & TAŞIMA
DOĞALGAZ İLETİM ŞEBEKESİNDE DENGESİZLİKLER VE
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
BİLGİSAYAR PROGRAMLARIYLA İLGİLİ SÖZLEŞMELER 02 MAYIS 2009– İSTANBUL Av.Erdem TÜRKEKUL.
ELEKTRİK ENERJİSİ SATIŞ EĞİTİMİ
Doğal Gaz Piyasası Sektör Araştırması
Elektrik Piyasası Kanunu
DENGELEME. DENGELEME Öncelikli Konular Dahili Kullanım Gazı ve Stok Gazı Taşıyıcı Talimatları Dengeleme Modeli önerisi getirmiyoruz. Mevzuatta ve uygulamada.
OSB’LERİN DOĞALGAZ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK ŞEBEKE DÜZENLEMELERİ VE DENGELEME PİYASALARI
 İdareler ve sektörden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda katılım ve rekabeti artıracak şekilde yapım işleri ihalelerini ilgilendiren önemli.
Zorlu Elektrik 22 Ekim İESOB Bilgilendirme Toplantısı FF.
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
Burcu Di ş isa ğ lam S.M.M.M.. YEN İ ARACILIK SÖZLEŞMES İ DÜZENLENEN MÜKELLEFLERE İ L İ ŞK İ N B İ LG İ G İ R İ ŞLER İ BU TEBL İĞİ N YÜRÜRLÜ Ğ E G İ RD.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
ŞİD DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ. ŞİD Değişiklikleri Değerlendirmesi (2004 – 2013) 2004 – 2012 Toplam139 Uygun20 Red – 2012 Toplam77 Uygun4 Red73 92 Başvuru.
Profil Uygulamaları.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
TEMİNAT MEKTUPLARI.
Av. Yasin Beceni (LL.M.) Yönetici Ortak BTS&Partners 04 Aralık 2014.
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
DOĞAL GAZ PİYASASI DAĞITIM MEVZUATI İŞLEYİŞİ. Enerji Sektöründe 1990’ların Serbestleşen Piyasaları; Kuzey Amerika Kıtası (ABD ve Kanada) Avrupa Kıtası.
ERP KONSEPT EĞİTİMİ.
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
22 – 24 Aralık 2010 Antalya Aile Hekimli ğ i De ğ erlendirme Toplantısı 1 AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞMA GRUBU SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Teknolojik Hizmetler ve Belgelendirme Müdürü
5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı 1. Komisyon Raporu Meslek Yüksekokullarında İşyeri Eğitimi -İşyeri eğitiminin planlanması ve kredilendirilmesi.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sorumlu Müdür Yönetmeliği 07 Ocak 2006 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
ASPB ENGELİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TURİZM HUKUKU SÖZLEŞMELERİ
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Enerji Piyasalarını Anlamak
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
Devletin Piyasaya Müdahalesi ve Fiyat Kontrolleri
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
E-Arşiv Fatura. Tebliğler: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği-Aralık Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel.
İNCOTERMS TESLİM ŞEKİLLERİ
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 2. ) DELIVERED AT PLACE ( DAP ) a
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
INCOTERMS 3) FREE ALONGSIDE SHIP ( FAS ) Satıcının Yükümlülükleri
Satıcının Yükümlülükleri Alıcının Yükümlülükleri
Satıcının Yükümlülükleri Alıcının Yükümlülükleri
INCOTERMS 1. ) CARRIAGE PAID TO (CPT ) a. ) Satıcının Yükümlülükleri b
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
TERME MESLEK YÜKSEKOKULU PAZARLAMA PROGRAMI 2
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI
Feride Erdoğan
Ticari Risk Yönetimi ve Ticari Alacak Sigortası
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri “Doğal Tekel” durumundaki Dağıtım Şirketleriyle bu bölgelerde serbest tüketicilere gaz sağlamaya çalışan tedarikçiler arasında imzalanmaktadır. EPDK mevzuatı gereğince bu sözleşmelerin şartları taraflar arasında serbestçe belirlenmektedir. Ancak birçok noktada sözleşmelerin imzalanmasını imkansız kılan anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Sözleşmeler arasında bir terminoloji birliği yok. Bazı Dağıtım Şirketleri tarafından gönderilen sözleşmelerdeki giriş noktası, çıkış noktası, istasyon, hukuki teslim noktası, ticari teslim noktası gibi tanımlar birbirleriyle çelişmektedir ve problemlidir. Elektrik Piyasasında da olduğu gibi taraflarca benimsenen Standart sözleşmeler oluşturulması gerekmektedir. Sözleşmelerin EPDK tarafından standart hale getirilmesi yaşanan problemlerin önüne geçecektir. Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Yaşanan Problemler ve Çözüm Önerileri 05 Nisan 2010 tarihinde EPDK Asgari taşıma taahhüdü ve kapasite aşım cezaları Dahili kullanım gazı Sayaçlara ilişkin yatırımlar Son ödeme tarihleri konularını içeren bir yazı yazmış olup buna rağmen birçok yerde aynı talepler devam etmektedir Ayrıca netliğe kavuşturulması gereken diğer konular çözüm beklemektedir Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Sorunlar Çözüm Önerileri «Madde 8 – a) Serbest tüketici ve tedarikçi arasında imzalanan doğal (gaz alım-satım sözleşmesi, dağıtım şirketine bildirildiği tarihten itibaren 15 gün içinde, dağıtım şirketiyle mevzuatta tanımlanan sözleşmelerin imzalanması koşuluyla, yürürlüğe girer. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen serbest tüketicinin dağıtım şirketinden doğal gaz satın almaya devam ettiği kabul edilir ve tedarikçi tarafından bir hak iddia edilemez.» Maddenin bu hali, Dağıtım şirketlerinin tedarikçiye olası engeller getirebilme ihtimalini doğurmaktadır. Farklı Maddeler içeren sözleşmeler piyasaya giriş engeli olacaktır.Bu durum piyasanın serbestleşmesi adına ciddi bir engel teşkil etmektedir. Sözleşmelerde mevzuat kapsamında yer almayan hüküm ve şartların sözleşme kapsamına dercedilmesi nedeniyle çoğunlukla mümkün olmamaktadır. (kapasite kullan ya da öde gibi). Sözleşmeler arasında bir terminoloji birliği bulunmamakta, sözleşmelerdeki giriş noktası, çıkış noktası, istasyon, hukuki teslim noktası, ticari teslim noktası gibi tanımlar birbirleriyle çelişmektedir. Hatta, Bağlantı sözleşmesi, Taşıma ve Teslim Sözleşmesi ve Standart Taşıma Sözleşmesinde taahhüt edilen asgari basınç seviyeleri farklıdır. THS’nin imzalanmasına dair süre sınırı kaldırılmalıdır. THS’nin imzalanmasına yönelik Taşıtan ve son kullanıcı arasındaki ön koşulların sağlanması durumunda dağıtıcı şirketlerin onay zorunluluğu getirilmelidir. EPDK tarafından mevzuata uygun olarak acilen standart sözleşmeler hazırlanmalıdır. EPDK bu süreci şeffaf olarak yürütmeli ve tüm tarafların görüşleri dinlenmelidir. Bu standart sözleşmeler hazırlanana kadar bu madde uygulanmamalıdır. Bu sözleşmelerin elektrik pazarında olduğu gibi standart hale getirilmesi sayesinde: Ödeme Vadesi, Damga Vergisi, Teminat gibi maddelerin her dağıtım bölgesi ve Taşıtan için standart hale gelecektir. Dağıtım bölgesindeki sorumlulukların ilgili mevzuat ve ihale dokümanlarıyla uyumlu halde sözleşmelerde yer alması sağlanacaktır. Dağıtım Şebekesi’nin temel kullanım koşullarının Şebeke Yönetmeliği’nde belirlenerek açıklığa kavuşturulmayan bazı noktalar yüzünden süregelen ve gerekli olmadığını düşündüğümüz DAŞİD gibi bir düzenlemenin de gündemden kalkması sağlanacaktır. Taşıtan, Taşıyıcı ve Dağıtımcı tarafından imzalanan sözleşmeler teknik taahhütler standart hale getirilmelidir. Taşıma Hizmeti ve Teslim Sözleşmeleri’nin piyasa işleyişine ve son tüketiciye ulaşmaya engel olması önlenmelidir. Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Sorunlar Çözüm Önerileri Diğer Bedeller: Asgari Taşıma Taahhüdü Rezerv Kapasite ve Kapasite aşım ücretleri Mevzuat ve gerçekleştirilen ihaleler sonucu belirlenmiş bedeller dışında gelen taleplerin uygun olmadığı EPDK tarafından belirtilmiştir . Bu oluşturulacak standart sözleşmelerde ya da ilgili diğer mevzuatta somut bir şekilde ifade edilmelidir. Bütün risklerin Taşıtan’ca üstlenilmesi talebi, Dağıtım Şirketlerinin sorumluluğunu, riskleri belirleyen maddelerin olmaması Dağıtım Şirketi’nden kaynaklanan sorunlar (gaz kesintisi, kaza, bakım vb.) Dağıtım Şirketlerinin sorumluluğunda kalmalı. Risklerin Taşıtanlarca üstlenilmesi beklenmemelidir. Ödeme vadesi Taşıma Hizmeti Sözleşmesi için fiili ayı takip eden ayın 18. günü olarak standart bir ödeme günü olmalıdır. Teminat bedelinin belirlenmesi Ödeme Vadesine bağlı olacak şekilde tavanı belli bir standarda bağlanmalıdır. (En fazla Ardışık en yüksek 2 ay). Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Sorunlar Çözüm Önerileri Damga vergisinin Taşıtan tarafından ödenmesi talebi Damga vergileri masrafları zaten dağıtım şirketlerinin tarife hesabında dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Damga vergisinin taraflar arasında eşit olarak paylaşılmasının daha adil olacağı düşünülmektedir. Yükümlülük ve Zilliyetlik Doğal gazın hangi noktada kimin sorumluluğuna geçtiği somut olarak belirtilmelidir. Doğal gazın mülkiyeti müşteriye kadar Taşıtan’a aittir. Zilliyeti; İletim Hatlarında BOTAŞ’a, Dağıtım Hatlarında ise Dağıtım Şirketi’ne aittir Fesih Maddeleri Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmeli ve açıkça fesih sebepleri belirtilmelidir. (Ödeme vs....) İhbar süresi ve gaz kesme şartları Müşterinin gazının mevzuatta yazan durumlar dışında hangi hallerde kesilebileceği somut bir şekilde belirlenmelidir. Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Sorunlar Çözüm Önerileri BOTAŞ Teslim Sözleşmesi’ne Dağıtım Şirketlerinin de taraf olması talebi Dağıtım Şirketlerini ilgilendiren maddeler olmasından dolayı Dağıtım Şirketleri Teslim Sözleşmeleri’ne taraf olmalıdır. Ölçüm değerlerinin fatura kesilmesinden sonra düzeltilmesi konusu ve sonuçları İletim , Taşıma ve Müşteri Faturaları etkileniyor Dengeleme ve Ticaret mekanizması etkileniyor. EPDK raporları etkileniyor. Ay sonlarında yapılan mutabakat kesin olmalı. G+6’dan sonra hiçbir değerin geriye dönük değiştirilmemesi gerekiyor. Ay içindeki geriye dönük düzeltmenin şartları da MTS’de belirtilmelidir. Yuvarlamalar standart hale getirilmelidir. Müşteri ya da Taşıtan’dan gelen kalite ölçüm talepleri Kalite ölçüm şartları MTS’de yer almalıdır. Müşteriden gelen duruş ya da düşük ölçekli sayaca geçiş talepleri Bu taleplerin Dağıtım Şirketi tarafından en kısa sürede yerine getirilmesi kullanılmayan gaza bedel ödenmemesi açısından önemlidir. Qmin uygulamaları net olarak belirtilmelidir. Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri

Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri Taşıma Hizmeti ve Müşteri Teslim Sözleşmeleri Sorunlar Çözüm Önerileri Teslim Basıncı Problemleri BOTAŞ Teslim sözleşmeleri nedeniyle, Dağıtım Şirketleri ile imzalanan Teslim Sözleşmelerinde de Ana Çıkış Noktasında ve Müşteri Teslim Noktasında teslim basıncı konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Dağıtım Şirketlerinin BOTAŞ Teslim sözleşmelerine taraf olması ve bununla birlikte gerek Şehir Giriş istasyonlarındaki, gerekse müşteri teslim noktalarındaki basınç değerlerinin ihtiyacı karşılayacak şekilde sözleşmelere yazılması gerekmektedir. Sayaç Arıza ve Ölçüm Problemleri Müşteri sayaçlarında ölçümlerde problem çıkması ya da müşteri sayaçlarının arızalanması durumunda dağıtım şirketlerinden gelen sözleşmelerde uygulanacak yöntem konusunda farklılıklar bulunmaktadır. Bu tür durumlarda uygulanacak yöntem konusunda «Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği» nin esas alınması ve direk yönetmeliğe atıf yapılması yeterli olacaktır. Serbest Tüketici & Taşıma Teslim Sözleşmeleri