Dr. Feyza Parlak Kabakcıoğlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
C HILDHOOD N ONSPECIFIC A BDOMINAL P AIN IN F AMILY P RACTICE I NCIDENCE, A SSOCIATED F ACTORS, AND M ANAGEMENT M ARIEKE J. G IETELING, MD; Y VONNE L ISMAN.
Advertisements

HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Ekim 2012 Ayın Makalesi Eur J Clin Microbiol Infect Dis DOI /s Çeviri: Prof.Dr.Oguz KARABAY.
OBEZİTE.
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Prof.Dr.Salih Çanakçıoğlu Dr.Hasan Mercan
İNFERTİLİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN ERKEK HASTALARDA TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ KULLANIMI H.Volkan ACAR, Aydın KENDİRCİ, Kubilay VİCDAN,
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
28 TEMMUZ 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan SUT değişikliğinin,yayım tarihinden itibaren 5 işgünü sonra yürürlüğe girecek 16’ncı maddesinde Lipid.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
SOĞUK ALGINLIĞINDA ÇİNKO Dr. Gülay ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Düşük Doz Gonadotropin Uygulaması
TIPTA ÇALIŞMA DÜZENLERİ VE İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Diler Aslan 16 Aralık 2008 REFERANS ARALIKLARININ HESAPLANMASI.
Toksikoloji Akıl Kartları
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Toplum Kökenli Pnömoniler
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
Travmalı hasatalara yaklaşım
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
PEDİATRİK İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Yard. Doç. Dr. ŞEVKİ HAKAN EREN CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Pnömoni tedavisinde biyomarkırların kullanımı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HEPATİT SAĞALTIMINDA YENİLİKLER
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
Dr. F. Mutlu KUKUL GÜVEN Acil Tıp AD. Sivas
Toplum kökenli pnömoni
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2011;96
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
AKUT İSHALDE HEMŞİRELİK BAKIMI
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE IG G2 DÜZEYLERİNDEKİ DÜŞÜKLÜK PEDIATRICS Volume 120, Number 3, September 2007 Dr. Cem BECERİR
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ VE ASTIMLI ÇOCUKLARDA ASTIM ŞİDDETİNE ETKİSİ
AMAÇ Ilımlı ve şiddetli astımda nebulize magnezyum sulfat tedavisinin yararını göstermek.
Balneoterapi uygulama
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Akut bronşit ve üst solunum yolu enfeksiyonları Dr.Diyar BADEMKIRAN Prof.Dr.Mehmet ÜSTÜNDAĞ.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Astım Kontrolü
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Sunum transkripti:

Dr. Feyza Parlak Kabakcıoğlu Zinc For Common Cold Dr. Feyza Parlak Kabakcıoğlu

31 yaşında sağlıklı bir kadın rinore ve konjesyon ile başvuruyor 31 yaşında sağlıklı bir kadın rinore ve konjesyon ile başvuruyor. Soğuk algınlığı semptomlarının 1 ya da 2 gün önce başladığını söylüyor ve daha hızlı iyileşebilmesi için önerebileceğiniz bir şey olup olmadığını soruyor.

Amerikalılar yıllık yaklaşık 500 milyon noninfluenza ile ilişkili viral solunum yolu enfeksiyonu, ya da kabaca her yıl kişi başı 2.5 milyon epizodu geçiriyorlar. Soğuk algınlığının toplam ekonomik yükü yıllık yaklaşık 40 milyar dolardır.

Soğuk algınlığına sıklıkla Rhinovirusler sebep olur Soğuk algınlığına sıklıkla Rhinovirusler sebep olur. Dünyanın en yaygın görülen hastalıklarından ve doktora başvuru ve okul ve iş yeri devamsızlığının başta gelen sebeplerindendir. Soğuk algınlığının komplikasyonları otitis media, sinüzit ve reaktif havayolu hastalıklarının şiddetlenmesidir. Çinko rhinovirus replikasyonunu inhibe eder.

Hepimizin soğuk algınlığı ile başvuran hastası olmuştur Hepimizin soğuk algınlığı ile başvuran hastası olmuştur. Ancak yardım etmek istememize rağmen çoğumuz soğuk algınlığı için hiçbir tedavi olmadığı ve gerçeğiyle karşılarız.

What about zinc? Çinkonun soğuk algınlığı tedavisinde kullanımı ilk 1984’te yayınlanan randomize kontrollü çalışmadan beri çelişkili bulgulara dayanarak kabul gördüğü ve dışlandığı dönemler olmuştur. 1998’de bir sistematik çalışma (nicel bir veri sentezi olmayan)çinkonun soğuk algınlığı semptomlarının ciddiyeti ve süresini kısaltmada yararlı olduğunu önermiştir.

2000’de yayınlanan bir metaanaliz çinkonun plasebo ile karşılaştırıldığında 7 günden sonra devam eden soğuk algınlığı semptomlarını azaltmada etkisiz olduğunu bulmuştur. Haziran 2012de yayınlanan bir metaanaliz çinko pastillerinin günlük 75 mg’ın üstünde alındığında soğuk algınlığı semptomlarını %12-48 oranında düşürdüğü sonucuna varmıştır. Bu çelişkili sonuçlar hastalara çinko önerme konusunda zorluk oluşturmuştur.

2012’de çinkonun soğuk algınlığı semptom ve süresini kısaltıp kısaltmadığı ve çinkonun soğuk algınlığını önlemede etkili olup olmadığı üzerinde odaklanan cochrane yayını mevcuttur.

Araştırmacılar tedavi için ardışık 5 gün ve korunma için 5 aydan uzun oral çinko takviyesi kullanılan sadece randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışmaları kapsamıştır. Çalışmalar çinkonun her formu, her dozu ve her yaştan hastayı kapsamaktadır. 13 terapötik, 2 önleme deneyi dahil edilmiştir. Hepsi düşük risk bias açısından yüksek kalite kabul edilen bu çalışmalarda terapötik deneylerde 996 , önleme deneylerinde 394 olmak üzere 1390 hasta bulunmaktadır. Katılımcılar 1 – 65 yaşları arasındadır.

Therapeutic trials Terapötik çalışmalarda genel olarak 3 günden 7 güne kadar her 1 ila 4 saatte bir ,10-24 mg çinko glukonat içeren pastilleri kapsamaktadır. Sadece 1-10 yaş arası çocukları bir terapötik deneyde müdahale grubu 10 gün çinko sülfat şurubu verilmiştir.13 terapötik çalışmanın 11’inde çalışma semptomların ilk 24 saatinde , diğer 2’sinde 48 saat içinde tedavi başlanmıştır.

Therapeutic trials 10 çalışma semptomlarını süresini rapor etmiştir. 6 çalışmanın toplanan sonuçları çinko alan hastaların plasebo ile karşılaştırıldığında daha kısa semptom süresi olduğnu göstermiştir.(0.97 gün, %95 güven aralığı, -1,56 - -0,38) 5 çalışmanın toplanan sonuçları çinkonun soğuk algınlığı semptomlarının ciddiyetini önemli derecede düşürdüğünü göstermiştir( %95 güven aralığı, -0,77 –0,02)

Prevention trials 6,5 -10 yaş arası çocukları kapsayan bir çalışmada müdahale grubuna 10 mg çinko sülfat tableti 1 haftadan 5 aya kadar verilmiştir. Diğer çalışmada müdahale grubundaki çocuklara 7 ay boyunca günlük 15 mg çinko sülfat şurubu verilmiştir. Bu iki çalışmadan toplanan sonuçlar günlük çinko takviyesinin soğuk algınlığı insidansını önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir. Çalışmaların orjinallerinde birinde 0,5 ( kontrol grubunda 1,7 müdahale grubunda 1,2), diğerinde 1,8 ( kontrol grubunda 3,15 müdahale grubunda 1,37) fark saptanmıştır.

SONUÇ-1 Bu cochrane makalesi,13 randomize plasebo kontrollü deneyin kanıtı soğuk algınlığı semptomlarının başlamasından sonra çinko alımının semptomların süresi ve ciddiyetini önemli oranda azalttığını göstermiştir. Çinko takviyesi reçetesiz alınabilir bu nedenle hastaları bir sonraki soğuk algınlıklarında çinko almalarını tavsiye edebilirsiniz.

SONUÇ-2 Ek olarak, 2 önleme deneyi çinkonun şurup ya da tablet formunun herhangi birinin çocuklarda soğuk algınlığı insidansını azalttığını göstermiştir. Çinkonun soğuk algınlığı proflaksisi için kullanımıyla ilgili sadece birkaç adet çalışma bulunmaktadır ve daha önce yapılmış bir metaanalliz yoktur. Bu cochrane makalesi çinkonun çocuklarda soğuk algınlığı proflaksisindeki etkisini kanıtlamıştır.

SONUÇ-3 Ancak çocukların proflaksi için günlük çinko almaları gerekir ki bu uygun değildir. Uzun dönem güvenilirliği için bilgiler yeterli değildir. Aileler bunları göz önüne alarak günlük proflaksinin güvenilirliği ile ilgili yeterli kanıt olmasını beklemeyi tercih etmelidir.

UYARILAR-1 Bu metaanalizde çinkonun yan etkiler sık görüldü. Rapor edilenlerden nn sık görülen 2 tanesi ağızda kötü tat ( odds oranı 2,64) ve bulantı (OR 2,15). Hastalarınıza çinko önerdiğinizde bu yan etkiler hakkında uyarın. Bu yan etkiler ciddi değildir, bu yüzden hastalar bulantı yada ağızda kötü tat olmasına rağmen soğuk algınlığının süresinin kısalmasının yararına kendileri karar vermelidir.

UYARILAR-2 Şu da çok önemlidir ki bu metaanalizdeki çalışmalar sağlıklı çocuklar ve 65 yaş altı yetişkinleri kapsamıştır. KOAH gibi kronik hastalıkları olanlarda gelişen soğuk algınlığında çinkonun yararı bilinmemektedir.

UYARILAR-3 Uzamış yüksek serum çinko düzeyi bakır metabolizmasını bozar ve çinkonun uzun süre kullanımının yan etkileri bilinmemektedir. Bu metaanalizdeki çalışmalar çinko eksikliğinin sık olmadığı refah düzeyi yüksek toplumlarda yapılmıştır.fakir ülkelerde çinko takviyesinin etkisi bilinmemektedir. Metaanalizdeki 15 çalışmanın 10’u farmakotik şirketler tarafından desteklenmiştir, 4’ü vakıflar tarafından ve 1’i her ikisi tarafından desteklenmiştir.

TEŞEKKÜRLER